PDA

Zobacz pełną wersję : Jak rozpoznać, czy w silniku jest jakiś moto doktor itp?

donald1992
18-07-13, 19:01
Witam.
Da się jakoś rozpoznać czy silnik jest zalany jakimś moto doktorem lub czyś podobnym?
Czy to się dopiero okaże po wymianie oleju?
pozdrawiam

ppiotrek
18-07-13, 19:03
Ciężko to tak na szybko stwierdzić. Można patrzeć po oleju jak wygląda i jaką ma gęstość, ale to trochę jak wróżenie z fusów :)

Michał102
18-07-13, 20:54
Nawet macając olej ciężko to poznać. U mnie po zakupie auta olej wydawał się być ok, a potem okazało się, że w silniku był nie jeden moto-doktor:p
Dopóki nie zmienisz oliwy, to się nie przekonasz.

A skoro o doktorach mowa - kolega ostatnio szukał astry. Pojechał do handlarza po wypatrzony egzemplarz... niby igła, silnik perfect itd. Podczas oględzin samochodu kolega wyciągnął spod siedzenia przezroczystą reklamówkę, a w niej plak, środki do czyszczenia opon i... pusta butelka po moto-doktorze;)
Jak kumpel zapytał co to jest, to handlarzyna się wypierał, że to z innego auta:D

ran2001
25-07-13, 21:31
:D

Van_Dal
25-07-13, 22:20
motodoktor jest min zagęszczaczem oleju, w niskich temperaturach powinien olej mieć gorszą płynność
porównaj go z jakimś normalnym :) który wiesz ze jest pozbawiony tego świństwa :) pamiętaj im zimniej tym lepiej

damian.n
25-07-13, 23:14
ah te wahania przed zakupem z6 :D

CRX1
26-07-13, 01:26
Po dolaniu moto doktora ,ewidentnie olej ma gęstszą konsystencję.Wyciągasz bagnet ,bierzesz olej między palce i po moto doktorze jest bardziej kleisty,niż normalny.

Saiti
26-07-13, 10:31
Po dolaniu moto doktora ,ewidentnie olej ma gęstszą konsystencję.Wyciągasz bagnet ,bierzesz olej między palce i po moto doktorze jest bardziej kleisty,niż normalny.

Ale z tego co wiem to motodoktora leje się przed zmianą oleju chyba. Tak mi zostało w pamięci, może jest inaczej ;)

Brylant1
26-07-13, 17:50
Bezposrednio przed wymiana oleju nie mialo by to najmniejszego sensu bo wylalbys zageszczony doktorem olej, najczesciej stosuje sie go przed ale sprzedaza niestety.

Saiti
26-07-13, 18:01
Bezposrednio przed wymiana oleju nie mialo by to najmniejszego sensu bo wylalbys zageszczony doktorem olej, najczesciej stosuje sie go przed ale sprzedaza niestety.

A bo myślałem, że on jakąś warstwę robi czy coś - tak jak te wszystkie ceramizery, które właśnie się ładuje przed wymianą oleju.

Brylant1
26-07-13, 18:12
Widocznie pomylilo Ci sie wlasnie z ceramizerami, z tym ze je tez powinno sie stosowac tak aby jak najdluzej byly w oleju, chcialem nawet sprawdzic co to warte ale pieniadze poszly zamiast na ceramizery to na przelew% przy wymianie zajechanego d15 w poprzedniej H.

Michał102
27-07-13, 00:57
Ceramizer, to zupełnie co innego niż moto-doktor. Ceramizer ma za zadanie wydłużyć żywotność SPRAWNEGO silnika, natomiast moto-doktor, to już typowa reanimacja nieboszczyka, która może na chwilę go poderwie do oznak życia, ale zaraz potem dobije na amen.

Ceramizer podobno szkód żadnych nie wyrządza. Ale czy w czymś pomoże? Pieron wie, ale zaszkodzić chyba nie powinien.

Saiti
27-07-13, 02:06
Ceramizer, to zupełnie co innego niż moto-doktor

Doskonale o tym wiem :)

Widocznie pomylilo Ci sie wlasnie z ceramizerami

Nie - po prostu wydawało mi się, że może być podobnie :) Nie mój temat, nigdy nie dotykałem osobiście :)

CRX1
29-07-13, 01:05
Moto doktora stosują najczęściej handlarze,i bez znaczenia kiedy go zaleją .Ważne żeby silnik ciszej chodził.Jak to zwykle bywa ,nowy nabywca chce zrobić dobrze swojej nowej furze i wymienia olej ,i zaczyna się jazda.Moto doktor jak i ceramizer nie wyremontuje silnika lub też go nie odwlecze.To taki sam kit jak cudowne magnetyzery ,które zmniejszały zużycie paliwa .