Zobacz pełną wersję : Jak rozpoznać, czy w silniku jest jakiś moto doktor itp?
donald1992
18-07-13, 19:01
Witam.
Da się jakoś rozpoznać czy silnik jest zalany jakimś moto doktorem lub czyś podobnym?
Czy to się dopiero okaże po wymianie oleju?
pozdrawiam
Ciężko to tak na szybko stwierdzić. Można patrzeć po oleju jak wygląda i jaką ma gęstość, ale to trochę jak wróżenie z fusów :)
Nawet macając olej ciężko to poznać. U mnie po zakupie auta olej wydawał się być ok, a potem okazało się, że w silniku był nie jeden moto-doktor:p
Dopóki nie zmienisz oliwy, to się nie przekonasz.
A skoro o doktorach mowa - kolega ostatnio szukał astry. Pojechał do handlarza po wypatrzony egzemplarz... niby igła, silnik perfect itd. Podczas oględzin samochodu kolega wyciągnął spod siedzenia przezroczystą reklamówkę, a w niej plak, środki do czyszczenia opon i... pusta butelka po moto-doktorze;)
Jak kumpel zapytał co to jest, to handlarzyna się wypierał, że to z innego auta:D
motodoktor jest min zagęszczaczem oleju, w niskich temperaturach powinien olej mieć gorszą płynność
porównaj go z jakimś normalnym :) który wiesz ze jest pozbawiony tego świństwa :) pamiętaj im zimniej tym lepiej
ah te wahania przed zakupem z6 :D
Po dolaniu moto doktora ,ewidentnie olej ma gęstszą konsystencję.Wyciągasz bagnet ,bierzesz olej między palce i po moto doktorze jest bardziej kleisty,niż normalny.
Po dolaniu moto doktora ,ewidentnie olej ma gęstszą konsystencję.Wyciągasz bagnet ,bierzesz olej między palce i po moto doktorze jest bardziej kleisty,niż normalny.
Ale z tego co wiem to motodoktora leje się przed zmianą oleju chyba. Tak mi zostało w pamięci, może jest inaczej ;)
Bezposrednio przed wymiana oleju nie mialo by to najmniejszego sensu bo wylalbys zageszczony doktorem olej, najczesciej stosuje sie go przed ale sprzedaza niestety.
Bezposrednio przed wymiana oleju nie mialo by to najmniejszego sensu bo wylalbys zageszczony doktorem olej, najczesciej stosuje sie go przed ale sprzedaza niestety.
A bo myślałem, że on jakąś warstwę robi czy coś - tak jak te wszystkie ceramizery, które właśnie się ładuje przed wymianą oleju.
Widocznie pomylilo Ci sie wlasnie z ceramizerami, z tym ze je tez powinno sie stosowac tak aby jak najdluzej byly w oleju, chcialem nawet sprawdzic co to warte ale pieniadze poszly zamiast na ceramizery to na przelew% przy wymianie zajechanego d15 w poprzedniej H.
Ceramizer, to zupełnie co innego niż moto-doktor. Ceramizer ma za zadanie wydłużyć żywotność SPRAWNEGO silnika, natomiast moto-doktor, to już typowa reanimacja nieboszczyka, która może na chwilę go poderwie do oznak życia, ale zaraz potem dobije na amen.
Ceramizer podobno szkód żadnych nie wyrządza. Ale czy w czymś pomoże? Pieron wie, ale zaszkodzić chyba nie powinien.
Ceramizer, to zupełnie co innego niż moto-doktor
Doskonale o tym wiem :)
Widocznie pomylilo Ci sie wlasnie z ceramizerami
Nie - po prostu wydawało mi się, że może być podobnie :) Nie mój temat, nigdy nie dotykałem osobiście :)
Moto doktora stosują najczęściej handlarze,i bez znaczenia kiedy go zaleją .Ważne żeby silnik ciszej chodził.Jak to zwykle bywa ,nowy nabywca chce zrobić dobrze swojej nowej furze i wymienia olej ,i zaczyna się jazda.Moto doktor jak i ceramizer nie wyremontuje silnika lub też go nie odwlecze.To taki sam kit jak cudowne magnetyzery ,które zmniejszały zużycie paliwa .