PDA

Zobacz pełną wersję : 1.3 '95 HB - nie działa hamulec ręczny

ClubX
12-07-13, 15:38
Chcę jutro wyjechać z kumplami na wakacje, a w mojej hani hamulec ręczny w ogóle nie hamuje.
Linka na lewe koło się rusza, a na prawe stoi jak by była przyspawana, nie daje rady wyciągnąć..
Rozbierałem bębny, hamulec nożny niby hamuje bębny, a ręczny na lewo koło ledwo co, tak że to na drodze nie wystarcza, w dodatku nie zawsze odpuszcza jak się już weźmie z powrotem.
Czy taką linkę da się jeszcze zregenerować? Tzn. jakoś zdjąć, wlać smar do środka i się odblokuje czy to już po zawodach i muszę wymienić.
Jeśli tak, to od czego muszę się zabrać, auto potrzebuje pilnie bo na jutro, mam ustalony wyjazd kilkadziesiąt km od domu, a wypadało by żeby ręczny działał w razie czego.

Jak coś to da się kupić taki komplet naprawczy tych hamulców?

xxxCHADZIAxxx
12-07-13, 18:48
mozesz kupic komplet naprawczy LUB

kup nowa linke i bedzie ok

ClubX
12-07-13, 19:13
Nie mogę właśnie znaleźć nowej, nie wiem, może nie umiem szukać, znalazłem tylko komplet używanych za 70 zł z przesyłką, już się boję kosztu nowych.
Przed chwilą rozebrałem, ale nie do końca, nie wiem co zrobić z mocowaniem przy samym bębnie, trochę nasmarowałem jak mogłem i chodzi trochę lepiej.. tyle że nie cofa..

xxxCHADZIAxxx
12-07-13, 20:56
jaka masz Honde ktory gen?? ja poszukam i ci wysle link ??

xxxCHADZIAxxx
13-07-13, 00:42
http://jdmshop.eu/index.php?route=common/home

pytaj tutaj :)

http://www.sklep.carstuff.pl/przewody-hamulcowe-honda-civic-198895-bebny-viperperformance-p-4303.html

pomoglem??

ClubX
13-07-13, 19:18
Jednak nie pojechałem na te wakacje i auto stoi w garażu rozgrzebane tyle że z drugiej strony.
Po lewej stronie udało mi się pewnym patentem naprawić tą linkę i teraz chodzi luźno i cofa.
Rozebrałem prawą stronę, wyjąłem linkę (z pancerzem), doszedłem do tego że pancerz był w jednym miejscu pęknięty i metalowa "sprężyna" zardzewiała. Teraz już jest porozcinana, ale myślę, że ją jeszcze "zregeneruje".
Na razie wpuściłem płyn penetrujący i czekam aż przejdzie na drugą stronę.

Proszę pamiętać że chodzi o linkę, nie przewód hamulcowy..

xxxCHADZIAxxx
13-07-13, 23:22
to szukaj na forum :)