PDA

Zobacz pełną wersję : Vtec-e d15z3 - a gaz?

kamil39
11-07-13, 07:49
Witam, jest mozliwosc w powyzszym silniku zamontowania gazu ??Czy auto tez bedzie korzystac z ubogiej dawki na trybie 12zaworowym podczas jazdy na lpg? Wiem ze ten silnik malo pali (6,5 litra w mieszanej- 8 gazu bedzie bardzo realne?), ale cena gazu jest bardzo malutka (a benzyna znow ma drozec pod 6 zl), moje przebiegi roczne to okolo20-25 tys km.(wiec instalacja by sie zapewne w rok zwrocila)
Ogolnie na forum nie spotkalem osoby majacej gaz w tym autku... Ktos poratuje opinie i czy technicznie gaz ma szanse w tym silniku?
Pozdrawiam Kamil.

snafu
11-07-13, 07:58
jeśli będzie to sekwencja to jak najbardziej tak

ma1ster
11-07-13, 18:27
Kolega ma taki wóz w LPG i wszystko działa jak najbardziej poprawnie pali mu 7,5L gazu przy umiejętnej jeździe, zubożenie mieszanki w trybie econo i tak odsługuje dalej sterownik benzynowy, choć rozmawiałem z jednym człowiekiem swojego czasu i powiedział mi, że podczas pracy tego silnika w trybie econo na benzynie, spaliny są już bardzo gorące, a w przypadku zasilania LPG temperatura ta jeszcze bardziej wzrośnie i on zaleca podczas dłuższej jazdy w trasie, umyślne wychodzenie z tego trybu na kilka minut... Ale na ile to jest w stanie pomóc, to ja uważam, że praktycznie nic...

Kolega swoim ek3 zrobił już 50tkm i silnik dalej pracuje poprawnie, dodam że firma STAG przebadała swoje instalacje w tego typu silnikach, i nie zauważyli problemu w ich zasilaniu LPG...

Jeśli nie była by to instalacja sekwencyjna, to zaraz zaświeci się błąd, a o trybie econo możesz zapomnieć :D

kamil39
11-07-13, 20:49
Oczywiscie tylko o sekwencji mysle- wlasnie boje sie wypalania gniazd zaworowych... bo ju silnik swoje przezyl (250 tys km) :P Trzeba podjechac do gazownikow w okolicy izoabczyc ile takie cos wogole kosztuje:)
POzdrawiam.

probestic
12-07-13, 09:06
Noooo dobra, ale ile Ty chcesz tym samochodem pojeździć ? Z tego co napisałeś, to z 50 tysi zrobisz spokojnie ( 2 lata ? ) w razie czego sie pożegnasz i tyle.

sadam
12-07-13, 13:59
to przejdzie sobie na pełnego vtec'a i po sprawie :)

ma1ster
12-07-13, 15:49
to przejdzie sobie na pełnego vtec'a i po sprawie :)

Tylko pytanie po co... gość ma porządny ekonomiczny silnik, a nie klamota z przeróbkami... sensu ekonomicznego tu w ogóle nie widać, a i sprawnościowego również...

kamil39
12-07-13, 17:23
Podjechalem do jednego zakladu- zaproponowali instalcje "AG Centrum Compact " ponoc najlepsza z tych co montuja, ponoc temperatura na zaworach ma byc podobna do jazdy na benie.koszt takiej instalacji to kolo 2400-2500 w zaleznosci od wtryskow.
Dla pewnosci pytam- gaz nieprzeszkadza w tym ze auto bedzie dalej chodzic na ubogiej mieszance? w trybie 12v?
Jaka instalacje polecacie do tego silnika??tznmarka.. Pozdrawiam

tango
12-07-13, 18:50
Ja mam lpg w swojej Angielce - zrobione ponad 70 tys przez 3 lata, teraz na liczniku 293 tys (oryginalne).
Instalacja zalozona jak wspomnialem juz jakis czas temu, teraz masz lepsze czesci, ale ja nie narzekam.
Podstawa to dobre graty u dobrego gazownika. Pamietaj, ze musi byc wiecej gazu niz benzyny bo inaczej masz uboga mieszanke -> wysoka temperature spalin -> zawory dostaja i silnik robi pufff....
Ze tak obrazowo sie wypowiem :)
A tak powaznie - mam staga 300 plus, wtryski magic jety, wielozawor Tomasetto i reduktor AC-01 jesli dobrze pamietam.
Teraz masz lepsze graty, wiec warto sie pokusic. Na instalacji sie nie oszczedza - dopiero pozniej.

Ja bym zalozyl na czesciach LPG-Tech - mam taka instalacje w EP2 i jest ok (ale krotko - jakies poltora miesiaca).
Komputer Tech214, wtryski Dragon, reduktor KME Tur (Silver II), butla w kolo i jazda :)
Nie znam zadnego dobrego gazownika w Twojej okolicy - musisz poszukac - ja zakladalem w Warszawie.

Powodzenia!

kamil39
13-07-13, 10:45
zrobione ponad 70 tys przez 3 lataczyliniemasie co bac- dlapewnosci pytam- econo dziala normalnie? nie ma znaczenia rodzaj paliwa?Dochodze do wniosku ze takie auto i tak widze ze jest warte max 5 tysi- jakbym zalozyl teraz gaz to po 3 latach zwroci mi sie instalacja i nawet cena auta hehe. Pojezdze w tym tygodniu po okolicznych gaziarzach i zoabczymy co tam aoferuja, narazie bylem u jego i poleca (chociaz montuja glownie tylko to) AG - jakas polska instalacja.