Zobacz pełną wersję : Programy diagnostyczne Civic VII - D16V1
Jakie programy diagnostyczne polecacie do VII generacji - oprócz PCMSCAN?
bastian1982
08-07-13, 16:36
lub na telefon do samych błędów Torque
Panowie a mam takie pytanko bo jeszcze nie doczytalem , gdzie dokladnie znajduje sie gdniazdo do wpiecia kabelka i czy kabel ELM 327 na obII bedzie dobry? Pozdr
Gniazdo OBII gdy siedzisz na fotelu kierowcy masz z prawej strony (mniej więcej) na wysokości łydki. Kablem ELM 327 udało mi się połączyć za pomocą programu ScanMaster próbuje połączyć się też przez program PCMSCAN - na razie wywala mi błąd połączenia.
bastian1982
09-07-13, 15:50
Mi ddeenniiss z forum podpowiedział żeby kupić na ELM 327 na bluetooth i tak zrobiłem działa bez problemu.
Ja Torque'em zainstalowanym w telefonie z Androidem kasowałem nawet błędy np. EGR w Fiacie Bravo'09 i sondy lambda w Hyundaiu Accencie 2005. Program współpracował z ELM327 przez bluetooth
Sprawdziłem interfejs ELM327 USB współpracuje z programami PCMSCAN, ScanXL oraz ScanMaster
Kupując civica warto go podpiąć w ogóle pod te programy? Wskaże coś?
Jeśli masz wszystko w porządku to nie ma potrzeby podpinać. W razie wystąpienia błędów w/w programy Ci je zidentyfikują i w razie potrzeby wykasują.
Jeśli masz wszystko w porządku to nie ma potrzeby podpinać. W razie wystąpienia błędów w/w programy Ci je zidentyfikują i w razie potrzeby wykasują.
Myślałem,ze może wykażą jakieś błędy ukryte, itp. ale tak jak piszesz są tylko do odczytu checka? Jak pojawi się na desce?
Na moim przykładzie powiem że nie tylko błędy checka które pojawiają się na desce. Odpaliłem jako pierwszy program PCMSCAN i wyświetlił mi błąd EPS (nie mamietam dokładnie o co chodziło). Z opisu w/w programu wynika że ma następujące funkcje:
Wyświetlanie opisów kodów usterek w formacie tekstowym
Odczyt kodów usterek
Kasowanie kodów usterek
Odczyt parametrów bieżących
Dane zatrzymane (ramki zamrożone)
Test sondy Lambda
Monitory pokładowe
Wybrany test kontrolny
Informacje o sterowniku (ECU)
Obliczanie mocy silnika
Mapy wtrysków i dużo innych funkcji
Co do większości parametrów to musisz pytać fachowców ja testowałem funkcję pomiaru czasów na 1/4 mili.
Który z programów na androida pokazuje chwilowe zużycie paliwa ?
bastian1982 pisał że sprawdzał na telefonie także powinien wiedzieć, ja sprawdzałem na XP
bastian1982
10-07-13, 13:21
Torque w wersji pro po dodanu wskażnika pokazuje spalanie na 100 km, można też dodać wskażnik ilości CO2 w g/km lub temp płynu lub temp powietrza dolotowego. jak ktoś chce to mogę udostępnić instalke wersi pro.
Dzięki bastian1982 :) Chętnie bym przyjął taką instalkę ;)
bastian1982
10-07-13, 14:58
info na PW ;)
wojtas0010
11-07-13, 17:28
a czy takim interfejsem usune blad ABS?
wojtas0010
11-07-13, 20:50
a wiec jak to zrobic?
a czy do 6gen te programy bd również odpowiednie ? ;p
Jak 6 generacja ma gniazdo OBDII to tak