Zobacz pełną wersję : środki na rdze
mam parę kropek rdzy między tylnim błotnikiem.... wiem walka ze rdzą jest trudna, ale nie mam pieniędzy na malowanie a ścieranie lakieru z powodu 3 żółtych kropek odpada
są jakieś środki chemiczne na zachowanie rozwoju rdzy ? prosze nie bluzgajcie mnie że w ten sposób chce walczyć ze rdzą, ale to środek tymczasowy
może takie coś na razie wystarczy ?
http://www.allegro.pl/item298663093_brunox_epoxy_odrdzewiacz_spray_na_rd ze_150ml.html
jest fosol koszt 5-6 zl ale i tak trzeba zeszli. lakier bo wywali ci rdze obok ,a niewiem czy sa jakies srodki antykorozyjne , ktore przejda przez lakier.zreszta lepiej poczekac do wiosny i zrobic porzadnie. :aloha:
fosol to kwas o ile się nie myle, wolał bym jak na razie zakonserwować czymś żeby nie ścierać lakieru bo ośrodki rdzy są bardzo małe
Może Hamereit? Są różne kolory.
skolopendra
24-01-08, 13:50
http://www.allegro.pl/item301916146_brunox_epoxy_30ml_pod_pedzel_srodek_ na_rdze.html
najpierw czymś takim zamaluj ,a później dowolna farbą
http://www.allegro.pl/ite...ek_na_rdze.html
najpierw czymś takim zamaluj ,a później dowolna farbą
czyli to przeżre mi lakier ?
skolopendra
24-01-08, 13:56
nic Ci nie przeżre ;)
co najwyżej niedługo rdza
fosol to kwas o ile się nie myle, wolał bym jak na razie zakonserwować czymś żeby nie ścierać lakieru bo ośrodki rdzy są bardzo małe
zgadza sie to kwas fosforowy bardzo dobrze wchodzi w reakcje z rdza.
podepne sie od tematu
UsĂłwam rdze ze spodu Hanki, ale w niektĂłre miejsca nie podejde ani szlifierka ani szczotkÄ
:(
SÄ
moze jakies preparaty ktĂłe usunÄ
rdze z trudno dostepnych miejsc ??
Tak, piaskowanie, albo śrutowanie w gorszym wypadku. Ale Oczyściliśmy podłogę w 5 gen sedanie swojego czasu mechanicznie szczotkami ręcznymi i na wiertarce oraz szlifierce. Dotarliśmy wszędzie.
zgadza sie to kwas fosforowy bardzo dobrze wchodzi w reakcje z rdza.
Jedż do castoramy tam masz odrdzewiasz właśnie kwas fosforwy dragon'a 7 zł za pół litra pięnkie schodzi w pare minut
Kondraczek
16-03-11, 09:56
Jest takie cudo, nazywa się BRUNOX chyba. Zdziera się tylko z grubsza rdze i tym maluje. Tworzy to niby jakaś taką powłokę, która troche zatrzymuje rdze. Stosowałem u ojca na samochodzie no i w miare działa. Wiadomo że nie zatrzyma całkiem rudej, ale troche opóźni procesy starzenia:p:
Ten brunox bedzie w casto ?? czy lepszy bedzie ten kwas fosforowy dragona?
Kondraczek
16-03-11, 10:21
Ten brunox bedzie w casto ??
Tego to nie wiem, ale na pewno jest do kupienia w sklepach z lakierami samochodowymi i pewnie w wiekszych motoryzacyjnych.
michalm320
16-03-11, 10:54
Ja w miejscach pokrytych rdzą zastosowałem po uprzednim oczyszczeniu farbę tlenkową
http://www.techni.pl/d751_Farba%20podk%C5%82adowa%20czerwona%20tlenkowa %205%20l.html
Dałem dwie warstwy wg zaleceń producenta. Na to położyłem baranek i teraz czekam czy to coś pomoże czy nie.
Ten brunox bedzie w casto ?? czy lepszy bedzie ten kwas fosforowy dragona?
Jest w castoramie ale z tego co widziałem to w formie sprayu w małej puszce. Jak wchodzisz do castoramy od strony windy, to po prawej masz akcesoria samochodowe i tam jest.
Z tego co widzę to ten brunox nic nie daje, znowu ruda wychodzi, dla mnie kasa zmarnowana. Trzeba czegoś innego szukać na rdzę.
Leszku wiem gdzie są akcesoria :P poprostu nie chcialo mi sie na marne jechac ;p a ojcu musze w jednym miejscu zniwelować oznaki rdzy ;)
Z tego co widzę to ten brunox nic nie daje, znowu ruda wychodzi, dla mnie kasa zmarnowana. Trzeba czegoś innego szukać na rdzę.
tak potwierzam, przerabiałem już brunoxa kicha straszna ;]
I ja również przerabiałem brunoxa. Niby żywiczny podkład i powinno zatrzymać rudą, ale g. dało. Blachę i tak trzeba odkwasić.
Mój kolega kiedyś brunoxa kładł na progi w 323f i dało dobry efekt, tylko że tam została tylko rdza a nie progi i to był jedyny sposób żeby do czegoś szpachle przykleić, więc nie mowicie że brunox taki zły, na dużych powierzchniach daje rade, ale trzeba z 2 stron go położyć a nie tylko od wierzchu.