PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z elektryka.

R3mster
24-06-13, 08:54
Witam , od jakiegoś czasu zobaczyłęm że świecą mi się ciagle światła stopu na odpalonym silniku. W aucie mam zamontowane odciecie zapłonu i zawsze dzialało dobrze, w poprzednim tyg zauważyłem że po zgaszeniu auta a nie puszczeniu pedału hamulca auto ciagle chodzi, dopiero jak puszcze pedał hamulca auto gaśnie ;/dodatkowo jak auto jest wyłaczone a naciśnie się pedał hamulca zapalaja się kontrolki na zegarach . Drugi problem to te światła stopu które palą się caly czas po odpaleniu auta;/
Może ktoś bedzie wstanie mi pomóc

Hondziarz84
24-06-13, 09:07
Sprawdź żarówki w stopach. Ja jak miałem spaloną jedną to robiło się zwarcie i paliły mi się inne stopy cały czas. Dodatkowo jak wciskałem hamulec na postoju to mi się podświetlenie zegarów zapalało. Po wymianie wszystko wróciło do normy.

R3mster
24-06-13, 09:44
Niestety to nie żarówki właśnie wszystkie sprawdziłem;/ Dodam jeszcze że bez naciśniecia odcięcia zapłonu auta nie dalo sie odpalić a teraz wystarczy nacisnąc hamulec i moża odpalic auto ale po puszczeniu go gaśnie

R3mster
25-06-13, 07:35
Może to być wina bezpieczników?

Marecki
25-06-13, 10:40
Sprawdź żarówki w stopach..
Koledze chodziło pewnie o styki ? Owszem, kiedy styki są zaśniedziałe, może to tworzyć zwarcie. Dobrze byłoby je przeczyścić.

R3mster
25-06-13, 11:02
Właśnie przejrzałem styki i są dobre, już nie wiem co jeszcze można samemu zrobić i pozostaje chyba tylko do jakiegoś elektryka jechać

jawasaki
25-06-13, 12:35
Ja bym sprawdzał wszędzie połączenia masowe z budą auta. I z drogiej str sprawdź ten swój przełącznik odcinający zapłon czy aby na pewno jest sprawny - no chyba że jest tylko na jednym kablu. - Z innej str. nie wiem po co komuś takie dziadostwo jak auto org. ma immobilizer... .

Hondziarz84
25-06-13, 13:36
Właśnie chodziło mi o styki sorry za błąd.

MikeFoto
25-06-13, 21:45
Ja bym sprawdzał wszędzie połączenia masowe z budą auta. .

Dobrze mówi. Swego czasu będąc z wizytą u znajomego mechanika naprawiłem przypadkiem Citroena ;) nad którym męczył się chłop cały dzień, bo z elektryki jest dość słaby. Objawy były ciekawe - naciskało pedał hamulca zapalały się wszystkie możliwe kontrolki, wskazówki zegarów wstawały, załączała się pompa paliwa.......bez kluczyka w stacyjce ! Auta nie szło oczywiście odpalić. Jak włączało się lampkę wewnętrzną zapalały się postojówki. Pomieszanie z poplątaniem :)

Akurat niedawno przeczytałem wątęk o masie w civicach - jakie cuda się dzieją. Przywrócenie poprawngo działania i odpalenie zajeło 5min. Winna była masa......a chłop całą deskę rozpruł.....ale się nauczył :)

R3mster
25-06-13, 22:54
No z tym pedałęm hamulca mam dokłądnie to samo. Jestescie mi wstanie podpowiedzieć w których miejscach sa masy ?

R3mster
28-06-13, 11:40
Znalazłem problem, przy tylniej klapie w gornym prawym rogu jest zw ój kabli w gumowej otoczce i tam jest jakies zwarcie, jak tym ruszam to sie naprawia ale przy kazdym otwieraniu znowu to samo. Ma ktos pomysl jak sie tam dostac ?

IksDe
28-06-13, 18:32
Rozbierz ile sie da obok i wyciagnij. Przy ponownym wkladaniu polecam jakies dluzszy drut (polecam to metalowe cos od wycieraczek)