Zobacz pełną wersję : Problem z elektryka.
Witam , od jakiegoś czasu zobaczyłęm że świecą mi się ciagle światła stopu na odpalonym silniku. W aucie mam zamontowane odciecie zapłonu i zawsze dzialało dobrze, w poprzednim tyg zauważyłem że po zgaszeniu auta a nie puszczeniu pedału hamulca auto ciagle chodzi, dopiero jak puszcze pedał hamulca auto gaśnie ;/dodatkowo jak auto jest wyłaczone a naciśnie się pedał hamulca zapalaja się kontrolki na zegarach . Drugi problem to te światła stopu które palą się caly czas po odpaleniu auta;/
Może ktoś bedzie wstanie mi pomóc
Hondziarz84
24-06-13, 09:07
Sprawdź żarówki w stopach. Ja jak miałem spaloną jedną to robiło się zwarcie i paliły mi się inne stopy cały czas. Dodatkowo jak wciskałem hamulec na postoju to mi się podświetlenie zegarów zapalało. Po wymianie wszystko wróciło do normy.
Niestety to nie żarówki właśnie wszystkie sprawdziłem;/ Dodam jeszcze że bez naciśniecia odcięcia zapłonu auta nie dalo sie odpalić a teraz wystarczy nacisnąc hamulec i moża odpalic auto ale po puszczeniu go gaśnie
Może to być wina bezpieczników?
Sprawdź żarówki w stopach..
Koledze chodziło pewnie o styki ? Owszem, kiedy styki są zaśniedziałe, może to tworzyć zwarcie. Dobrze byłoby je przeczyścić.
Właśnie przejrzałem styki i są dobre, już nie wiem co jeszcze można samemu zrobić i pozostaje chyba tylko do jakiegoś elektryka jechać
Ja bym sprawdzał wszędzie połączenia masowe z budą auta. I z drogiej str sprawdź ten swój przełącznik odcinający zapłon czy aby na pewno jest sprawny - no chyba że jest tylko na jednym kablu. - Z innej str. nie wiem po co komuś takie dziadostwo jak auto org. ma immobilizer... .
Hondziarz84
25-06-13, 13:36
Właśnie chodziło mi o styki sorry za błąd.
Ja bym sprawdzał wszędzie połączenia masowe z budą auta. .
Dobrze mówi. Swego czasu będąc z wizytą u znajomego mechanika naprawiłem przypadkiem Citroena ;) nad którym męczył się chłop cały dzień, bo z elektryki jest dość słaby. Objawy były ciekawe - naciskało pedał hamulca zapalały się wszystkie możliwe kontrolki, wskazówki zegarów wstawały, załączała się pompa paliwa.......bez kluczyka w stacyjce ! Auta nie szło oczywiście odpalić. Jak włączało się lampkę wewnętrzną zapalały się postojówki. Pomieszanie z poplątaniem :)
Akurat niedawno przeczytałem wątęk o masie w civicach - jakie cuda się dzieją. Przywrócenie poprawngo działania i odpalenie zajeło 5min. Winna była masa......a chłop całą deskę rozpruł.....ale się nauczył :)
No z tym pedałęm hamulca mam dokłądnie to samo. Jestescie mi wstanie podpowiedzieć w których miejscach sa masy ?
Znalazłem problem, przy tylniej klapie w gornym prawym rogu jest zw ój kabli w gumowej otoczce i tam jest jakies zwarcie, jak tym ruszam to sie naprawia ale przy kazdym otwieraniu znowu to samo. Ma ktos pomysl jak sie tam dostac ?
Rozbierz ile sie da obok i wyciagnij. Przy ponownym wkladaniu polecam jakies dluzszy drut (polecam to metalowe cos od wycieraczek)