Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : trzeci bieg, filtr oleju ,olej silnikowy

picasso2000
23-06-13, 13:17
W końcu kupiłem Hondę bo miałem już dość szukania ideału.

Jest to wersja z 2004 roku po liftingu 1.6 benzyna ES hatchback.

Przebieg 170tyś, choć mógłby być o te 50tyś mniejszy, taka oferta mi uciekła tylko droższa o parte tyś. Auto krajowe.

Patrząc na historię serwisowania, w ASO lali ULTRA RACING 10W60.
Pod koniec serwisował raz w serwisie zewnętrznym i wlano Shell Helix 5W30 ultra extra

Filtr oleju jaki został zamontowany to 15400RBAF01

Powiedzcie mi proszę co teraz wlać i jaki filtr oleju. Czy ten Helix 5W30 będzie ok? Auta nie żyłuję, jeżdżę normalnie bez szaleństw.

Co do oleju w skrzyni, był wymieniany przy 116 km. Co ile należy wymienić olej w skrzyni? Oczywiście zalany był MTF.

Druga sprawa dotyczy skrzyni biegów.
Mam wrażenie, że trzeci bieg nie wchodzi dobrze w sensie kultury pracy. Muszę użyć więcej siły, jak również wchodzi tak jakby dwustopniowo. Nie podoba mi się kultura pracy trzeciego biegu. Czyli do przodu, opór i jeszcze trochę do przodu.
Pozostałe biegi raczej wchodzą OK. Co może być tego przyczyną?

Gdzie na Podkarpaciu specjalizuje się ktoś w Hondach? Okolice Dębicy, Ropczyc. Chodzi mi o regulację zaworów. Ewentualnie ile taka przyjemność kosztuje w ASO Hondy w Rzeszowie na Krakowskiej?

picasso2000
23-06-13, 16:10
Hmm chyba jednak trójka wchodzi ok. Pomęczyłem trochę biegi na luzie, a później zrobiłem kilka kilometrów i zamiast walczyć z trójką próbowałem ją delikatnie wbić i chyba to jest sposób.

atizylak
25-06-13, 21:43
U mnie 3 wchodzi tak samo jak w twoim opisie z 1 posta. Tak jakby nie czysto. W dodatku jak jadę na 3 i puszczę gaz to lewarek się trzęsie.

picasso2000
26-06-13, 00:45
Ja jeszcze poobserwuję zachowanie trójki. Ale gdy wbijam ją lekko, takim pchnięciem nadgarstka to wchodzi ładnie, chyba, że ją chcę wbić całą dłonią to wówczas dzieje się tak jak opisałem. Być może wymaga ona bardziej finezyjnego traktowania.

Długo jeździłem terenówką więc tam skrzynia miała kulturę pracy koparki :) Później automatem przez około pół roku, więc już zapomniałem posługiwać się zgrabnie skrzynią biegów i uczę się jeździć manualem na nowo.

Ogólnie autko fajne, zaczynam je lubić, jedyne co mnie stresuje to łożyska skrzyni, które stale nasłuchuję. Jestem na tym punkcie przesadnie przewrażliwiony po tym co się naczytałem.

Co do olejów to poczytałem trochę na forum. Wynika z tego, że warto zalać Motul 8100-xcess 5w40 i chyba na taki zmienię.
Nie wiem tylko jaki filtr oleju.