PDA

Zobacz pełną wersję : civic d15b2

mozes
20-08-05, 17:00
cześć
mam problem z moim civikiem konkretnie z silnikiem d15b2 otóż mogę ją kręcić tylko do 3000 obr. powyżej już zaczyna sapać (moim zdaniem za dużo powietrza a za mało paliwa a do tego grają zaworki), na biegu jałowym można ją gazować do około 5000 obr. a już podczas jazdy zaczyna sapać i mulić. samodiagnostyka wykazała kod błedu 16- niesprawny wtryskiwacz paliwa (co mogę w tym wypadku sam zrobić żeby jakiś mechanik nie zdarł ze mnie skóry), ewentualnie na co mam się przygotować. Jeżeli jest niesprawny wtryskiwacz to który może być niesprawny przy takich objawach górny (główny) czy dolny (pomocniczy), czy mogę to jakoś sprawdzić. Ewentualnie gdzie i za ile mogę kupić wtryskiwacz paliwa? Który wtryskiwacz jest odpowiedzialny za pracę silnika na biegu jałowym a który za pracę silnika pod obciążenie (w czasie jazdy, przyspieszanie) czy jest opcja że wtryskiwacz jest zapchany albo chociaż "przypchany". Poratujcie. Jeżeli już ktoś miał podobną sytuację albo chociarz się z czymś takim spotkał nie się wypowie. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

LIO
20-08-05, 17:03
co mogę w tym wypadku sam zrobić
popatrzeć gdzie napisałem ten temat i czy on pasuje do innych otaczających go i pomyśleć że cośjest nie tak, albo wszyscy w koło są jacyć dziwni, że na klubowym nie piszą o problemach z civicem

VenO
20-08-05, 17:21
lio ty to lubisz prawda :>

mozes zagadaj domnie na pw mam wiekszosc czesci pozostalych po d15b2 poszukam wtrysku

Rikoo
20-08-05, 19:09
przeniesiony

mozes
21-08-05, 06:29
Lio źle coś wpisałem.
Wpisałem się po raz pierwszy na tym forum. Jeżeli źle to napisz gdzie mam umieszczać tego typu pytania? :?

elmer
21-08-05, 12:35
Wydaje mi sie, ze masz przestawiony rozrzad albo zle podlaczony jakis czujnik, np. czujnik polozenia przepustnicy.

mozes
21-08-05, 13:43
stało się to podczas jazdy więc od złym podłączeniu czujnika nie ma mowy ewentualnie niesprawnym czujniku (mógł się spalić czy co tam się z nimi zwykle dzieje) a przestawony rozrząd? pasek i napinacz wymieniałem jakieś 9 tyś km temu w kwietnu mialo to miejsce. Czy w przypadku tych dwóch spraw samodiagnostyka mogła by wykazać "niesprawny wtryskiwacz paliwa"?. Nie znam jeszcze tak dobrze tej fury jeżdżę nią dopiero od końca marca. Do tej pory wymieniłem tylko termostat. Przy okazji ile może kosztować diagnostyka silnika w ASO?.

LIO
21-08-05, 19:01
lio ty to lubisz prawda
co lubie ?
sprecyzuj swoją wypowiedz

Lio źle coś wpisałem.
Wpisałem się po raz pierwszy na tym forum. Jeżeli źle to napisz gdzie mam umieszczać tego typu pytania
wpisałeś temat nie w tym dziale co trzeba i mod go przesunął we właściwe miejsce
gdzie się co pisze to nie muszę mówić, bo wszystko na forum jest napisane, co i jak, do tego są regulaminy itd, wystarczą tylko dobre chęci

mozes
28-08-05, 20:31
Powiem wam co było przyczyną takiego zachowania mojej hondzi otóz zapchany był tłumik tylny dacie wiarę, po wymianie odzyskała siły i jest ok