PDA

Zobacz pełną wersję : Hybryda kolektora ssącego - B16A2 lub B18C4 pod głowice D15B

Bashoo
17-06-13, 22:24
Witam

jak w temacie, mam pewna rozterkę. Z racji tego iż posiadam Przepustnice B18C4 chciałbym zakupić również kolektor ssacy B18C4 lub B16A2 czy jest to wykonalne aby zrobić hybrydę pod to żeby pasowalo pod glowice D15B ?
Rozumiem ze flansza na 200% musi być przespawana z kolektora D series, a jak wygląda dalej?
Dawce organow na flansze D serii mialbym, tak samo jak dobrego spawacza tig itp. Pozostaje tylko ssacy - ale to nie problem. Bardziej chodzi mi o to czy da rade spasować to wszystko z kanalami jak i to czy podlacze czujniki, krokowiec itp.? :))

Bartek`
18-06-13, 04:38
Tylko po co ? Kolektor od z6 i troszkę go rozwiercić. Przepustnica z b-seri pasuje na kolektory od d-seri.

Xsi_83
18-06-13, 06:55
Taki kolektor robił kiedyś Przema72, także możesz się do niego odezwać. Mimo wszystko radzę Ci trochę dołożyć i wziąć Skunka lub Edelbrocka. Widziałem gdzieś porównanie i fabryczne kolektory biją takiego składaka i pod względem przepływów i pojemności.

zakit
18-06-13, 09:48
bylo kilka przypadkow ze ktos robil hybryde z kolektora d seria + b16a2, i podobno skunk2 do d serii to wlasnie cos takiego.

imo nie oplaca sie tego robic samemu

Yotomeczek86
18-06-13, 10:18
Taka hybryda zdaje egzamin i właśnie jest zbliżona parametrami do Skunka. Rogalike w CRX swoim ma, i jest znaczna różnica.

Bashoo
18-06-13, 11:37
Czyli gra warta świeczki? Bo patrzac na ceny Skunka to o wiele taniej wyjdzie zrobic ssaka B16A2 z flansza pod D serie

Arturvf500
18-06-13, 14:02
nie tak prosto, rzezby masz sporo bo w b16 jest calkiem inny rozstaw kanalow; juz lepiej szukac uzywanego OBX'a

Saiti
18-06-13, 15:04
Rogalike w CRX swoim ma, i jest znaczna różnica.

Bańkę z runnerami ma z D16A9 na flanszy z SOHC.

nie tak prosto, rzezby masz sporo bo w b16 jest calkiem inny rozstaw kanalow

Roboty jak roboty - jak wiemy w którym miejscu je rozciąć (bo nie przy samej flanszy) i pospawamy, to potem godzina zabawy ze zdzierakiem i mamy super-kolektor :)

Bashoo
18-06-13, 16:44
A jak wygląda kwestia polaczenia czujnikow w kolektorze ssącym?

DSOS
29-12-13, 23:27
Witam odgrzewam kotlet. Jakieś konkretne info szukam "schemat" gdzie ciąć itp mam kolegę który spawa tigiem to ogarnie to za free. Jaka odczuwalna jest poprawa ?

Marc_us
31-12-13, 17:54
Podłączasz czujniki prawie jak w d serii. Od krokowego nie będzie pasować jedna śruba, można albo na 1 przykręcić(nie zalecam) albo wyciąć i przespawać gniazdo-tak mam u siebie. IAT jeśli stosujesz b16a2 jest taki sam jak w obd1 d serii tylko umieszczony na wierzchu. U mnie kolektor zbudowany jest z d16z6 i b16a2, ucięty jest ok 50mm od strony głowicy, kanały pasują niemalże idealnie - nie ma progów itp.
Przyrosty.. hmm w w y7 miałem 132km na kol z y8, teraz nie mierzyłem ale dupohamownia mówi że jest lepiej. Przyrost myślę że gdzieś między 5-10km i tyle samo nm, myślę że jednak bliżej 5 ;)
Zmienia się dźwięk, reakcja na gaz, no i wzrost momentu jest odczuwalny praktycznie w całym zakresie obrotów. Jednak na górze jest ogromna poprawa w stosunku do y8.

kristico86
02-01-14, 16:23
jeżdze z krkowcami na 1 śrubę juz ze 4 lata i nic się nie dzieje także nie pakuj sie w spawanie gniazda bo bez sensu

lozek
02-01-14, 23:30
jeżdze z krkowcami na 1 śrubę juz ze 4 lata i nic się nie dzieje także nie pakuj sie w spawanie gniazda bo bez sensu

U mnie też latało na 1 śrubie cały sezon i bajka.