Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Uszkodzony gwint nakrętki koła

redcode
11-06-13, 00:58
Sprawa wygląda następująco:

Zmieniałem koła na inne, zamontowane zostały nowe nakrętki kół.
Po 100 km chciałem je ponownie dokręcić, jak to się powinno robić.

Wszystkie nakrętki z wyjątkiem jednej na przednim kole były w porządku (w sumie kilka trzeba było minimalnie dociągnąć, a na reszcie klucz dynamometryczny (110Nm) pykał od razu).
Jednej wspomnianej nakrętki nie dało się dokręcić, zachowywała się jak czasem nakrętki od wody mineralnej czy soków, tj. dokręcam czuje większy opór, a później znów jest luźna.

Wykręciłem ją całkiem i jeszcze jedną nakrętkę z tego koła i zamieniłem miejscami.
Wszystko wskazuje na to, że uszkodzony jest gwint w samej nakrętce, a nie w szpilkach.

Najważniejsze pytania:
Czym to mogło być spowodowane i czy w jakiś sposób szpilka na której była wadliwa nakrętka się nie uszkodziła?

ps. Martwię się, że może te nakrętki były lub są wszystkie jakieś trefne. Perspektywa odkręcenia się koła w czasie jazdy jest mało ciekawa.

Mieliście może podobny przypadek?

marwol
11-06-13, 07:47
Jesli gwint na szpilce ok to powinno byc ok :) sam sobie odpowiedziales ze jedna nakretka trefna.

Tapatalk

Feniks333
11-06-13, 22:11
Wymień tą wadliwą nakrętkę na inną i nie martw się niczym. Miałem podobną sytuacje jak po zimie kupiłem komplet używanych nakrętek do alusów, jedna też miała zrypany gwint i omykała się na nim, wymieniłem na inną i nie odkręca się, a zrobiłem już coś około 3000km

redcode
14-06-13, 03:08
Dzięki koledzy.

kruczekvu
18-06-13, 00:35
Mieliście może podobny przypadek?
U mojej żonki na prawym przodzie to samo po zimie
Jedna nakrętka dostała i po założeniu nowej spokój