PDA

Zobacz pełną wersję : Szarpanie przy zmianie biegu

kubaszow
09-06-13, 10:26
Witam

Od niedawna auto zaczelo robic tzw. zajaczka po wysprzegleniu i po wrzuceniu biegu.(na chwile sie zadlawi i jedzie normalnie)
Najbardziej odczuwalne jest przy przejsciu z 1 na 2bieg.Po wysprzegleniu mam wrazenie jakby silnik mial duzy luz i sie przesowal w komorze.
Jedna poducha byla peknieta, wymienilem ale nic sie nie poprawilo.
Sprzeglo i skrzynia wymieniona rok temu, skrzynia zaczela troche szumiec. Czy lozyska na walku gl. w skrzyni moga to powodowac, lub w nie najlepszym stanie lozysko kola zamachowego?
Dodatkowe objawy:
-drganie drazka zmiany biegow
-drganie pedalu gazu (podczas przyspieszania)
-czasami czuc drganie p. sprzegla
-szarpniecie po zdjeciu znogi z gazu
-szarpniecie po dodaniu gazu(gdy auto sie toczy)
Zastanawia mnie jeszcze tylna poducha silnika(podczas wymiany skrzyni jak spr. byla w bdb. stanie.

Macie jakies pomysly

WojTEC
09-06-13, 10:38
U mnie jest podobnie, trzeba umiejętnie posługiwać się sprzęgłem i tyle :) Dla mnie nie jest to uciążliwe bo wszystko zależy od sprzęgła. Chyba, że u Cb jest bardziej hardkorowo :/

rafal86
09-06-13, 10:53
mam identyczne objawy poza drganiem pedału gazu, u mnie dochodziły jeszcze trzaski które znikły po wymianie poduszek silnika i skrzyni, równiez mi łożyska w skrzyni szumią, dodatkowo przy manewrach parkingowych na sprzęgle trzęsie budą i sprzęgło nierówno łapie - obstawiam u siebie własnie że to wina sprzęgła bo jak Wojtek zauważył przy odpowiedniej zmianie biegów tego nie ma. Również przy wysokich obrotach i zmianie biegów te objawy nie występują

kubaszow
09-06-13, 14:58
Tylko ze wymienilem kompletne sprzeglo Exedy i ma najechane z 10-15tys, wiec raczej powinno byc w bdb stanie.
W drugiej coupe nazeczonej jest seria i skrzynia i sprzeglo i bardzo plynnie wszystko chodzi, zreszta u mnie przed jak i po wymianie rowniez wszystko plynnie chodzilo?

kolc
09-06-13, 16:02
U mnie Exedy się podobnie zachowuje tylko, że u mnie jest po około 20-30kkm. Tak kupiłem auto więc się przyzwyczaiłem i mi nie przeszkadza :P Ale mimo to, fajnie by było wiedzieć co może być powodem, bo raczej nie wadliwe sprzęgło.

DemoN
14-06-13, 14:09
Mam te same objawy szarpania i tego chwilowego zadlawienia po wrzuceniu na 2 bieg. Jestem prawie ze pewny ze to wina TPS- czujnika polozenia przepustnicy. Ale jeszcze tego nie sprawdzilem, bo nauczylem sie operowac sprzeglem tak ze to zniwelowalem :D. No ale jak bede mial czas i pieniadze kiedys to sie tym zajme, i jak cos to dam znaac.

kubaszow
14-06-13, 16:16
Jak do tego doszedles ze to TPS?