Zobacz pełną wersję : pekl nowy docik sprzegla
Witam
Honda Civic coupe 1.6 vtec
W sirode wymienilem cale sprzeglo na nowe docisk japan parts tarcza i lozysko valeo zadowolony ze juz moja maszynka jest aktywna pojechalem na przejazdzke zrobilem gdzies 20 km i spragniny emocji ruszylem z 1 biegu pociagnolem do odciencia po czym chcialem zmienic bieg na wyzszy juz mi nie wszedl i zaden juz potem nie wchodzil dzisiaj znowu wyciagnolem skrzynie i okazalo sie ze docisk pekl mniej wiecej stalo sie cos takiego tylko na 5 czesci http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://auto-krak.pl/wp-content/gallery/kola-dwumasowe-typowe-usterki/pekniety-docisk.jpg&imgrefurl=http://auto-krak.pl/mechanika/kolo-dwumasowe/&h=769&w=1023&sz=76&tbnid=ITRA1JrGiWxzSM:&tbnh=90&tbnw=120&zoom=1&usg=__Vjd2IttV8GYnNVn_CNYl9LsFTFM=&docid=4UYyQlzAWtvUHM&sa=X&ei=J8CsUf2IOMz54QSxo4GIDA&ved=0CEYQ9QEwAw&dur=400
prosze o pomoc czemu sie tak stalo
pozdrawiam
Powiem Ci, że jest to dość ciekawe... takie rzeczy nie dzieją się zbyt często... możliwe, że wada fabryczna... lub problem z tarczą, czy problem z biciem powierzchniowym koła zamachowego... czy też jakieś błąd montażu...
Po odpaleniu nie odczuwałeś jakichś drgań, czy dziwnego zachowania się sprzęgła?
nie wszystko bylo ok pedal chodzil lekko sprzeglo bralo prawidlowo
jesli kolo zamachowe by bilo to raczej by mi silnikeiem rzucalo
albo cos by sie przycieralo a montaz raczej tam nie da sie zrobic bledu masz 6 srubek i dokrecasz
ciezka sprawa z tym dociskiem;/
Na gwarancji oddać, bo chyba wyjścia większego nie masz, problem dopiero wyjdzie jak założysz drugi... tylko przy gwarancji dodaj, że mechanik wziął za wymianę 400zł i mu już zapłaciłeś... niech pokryją koszty... koledze dali nowy zestaw sprzęgła i wrócili 400zł za montaż, więc warto spróbować...
A co do bić... to drgania nierówności środka masy są wyczuwalne... natomiast bicie od strony powierzchni tarcia (silnik-skrzynia, tzw sfalowanie), jest nie wykrywalne lub trudno wykrywalne, bo środek masy się nie zmienił, wszystko to mógł przyjąć na siebie tłumik drgań i tego nie czułeś...
Ale wiemy, że przyczyn może być przynajmniej kilka innych..
Na gwarancji oddać, bo chyba wyjścia większego nie masz, problem dopiero wyjdzie jak założysz drugi... tylko przy gwarancji dodaj, że mechanik wziął za wymianę 400zł i mu już zapłaciłeś... niech pokryją koszty... koledze dali nowy zestaw sprzęgła i wrócili 400zł za montaż, więc warto spróbować...
Kolego na koszty musisz miec faktury udokumentowane z dnia montazu, zadna powazna firma nie przyzna kosztów od tak, wiem bo pracuje w dziale reklamacji jednej z hurtowni.Poza tym reklamacje kosztowe sa "rozpatrywane" bardziej dokladniej..
Kolego na koszty musisz miec faktury udokumentowane z dnia montazu, zadna powazna firma nie przyzna kosztów od tak, wiem bo pracuje w dziale reklamacji jednej z hurtowni.Poza tym reklamacje kosztowe sa "rozpatrywane" bardziej dokladniej..
Zapewne rację masz... warto spróbować... fakturę można załatwić u mechanika za drobną opłatą...
nie wiem czy reklamacja cos da bo ten docisk doszczetnie porwalo jutro postaram sie zamiescic jakies fotki
jak sprawdzic czy kolo zamachowe ma bicia? i tak musze czekac az skrzynia mi przyjdzie wiec mam jeszcze jakies 2 dni zeby zwolnic kanal
Reklamacja bez dwoch zdan, takie rzeczy nie dzieja sie bez przyczyny, nawet jesli coz z kolem zamachowym jest nie tak w co watpie to dlaczego poprzedni docisk nie pekl? Akurat ta firma nie jest jakas super jakosciowo wiec...
docisk poszedl do reklamacji ciekawe co z tego wyniknie
dzisiaj zalozylem stary docisk i furka juz smiga tamten co pekl poszedl na reklamacje ale to potrwa troche;)
piotrstrojek
06-06-13, 09:41
To daj znać jak się sprawa zakończyła bo to ciekawe dosyć ;)
Reklamacja może się dłużyć i do miesiąca czasu...
VALEO obecnie wszystkie sprzęgła do aut azjatyckich produkuje w Korei.
Nie wiem, czy ma to wielki na to wpływ, ale tak jest teraz.
I sam docisk Ci przyjęli?
Nie musiałeś oddawać kompletu?
narazie smigam na starym docisku odrazu sprawdzilem do odciecia 1 , 2 i nic sie nie rozsypalo czyli musial byc jakis wadliwy docisk
wymienialem tez skrzynie bo mi biegi nie chcialy wchodzic czasami ale nie sadze zeby skrzynia miala cos wspolnego z peknieciem docisku
bez problemu przyjeli sam docisk ale narazie poszedl do hurtowni wiec ok 2 do 3 tyg musze czekac na odp