Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : pekl nowy docik sprzegla

BezNazwy
03-06-13, 19:13
Witam

Honda Civic coupe 1.6 vtec

W sirode wymienilem cale sprzeglo na nowe docisk japan parts tarcza i lozysko valeo zadowolony ze juz moja maszynka jest aktywna pojechalem na przejazdzke zrobilem gdzies 20 km i spragniny emocji ruszylem z 1 biegu pociagnolem do odciencia po czym chcialem zmienic bieg na wyzszy juz mi nie wszedl i zaden juz potem nie wchodzil dzisiaj znowu wyciagnolem skrzynie i okazalo sie ze docisk pekl mniej wiecej stalo sie cos takiego tylko na 5 czesci http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://auto-krak.pl/wp-content/gallery/kola-dwumasowe-typowe-usterki/pekniety-docisk.jpg&imgrefurl=http://auto-krak.pl/mechanika/kolo-dwumasowe/&h=769&w=1023&sz=76&tbnid=ITRA1JrGiWxzSM:&tbnh=90&tbnw=120&zoom=1&usg=__Vjd2IttV8GYnNVn_CNYl9LsFTFM=&docid=4UYyQlzAWtvUHM&sa=X&ei=J8CsUf2IOMz54QSxo4GIDA&ved=0CEYQ9QEwAw&dur=400

prosze o pomoc czemu sie tak stalo

pozdrawiam

ma1ster
03-06-13, 19:51
Powiem Ci, że jest to dość ciekawe... takie rzeczy nie dzieją się zbyt często... możliwe, że wada fabryczna... lub problem z tarczą, czy problem z biciem powierzchniowym koła zamachowego... czy też jakieś błąd montażu...

Po odpaleniu nie odczuwałeś jakichś drgań, czy dziwnego zachowania się sprzęgła?

BezNazwy
03-06-13, 20:11
nie wszystko bylo ok pedal chodzil lekko sprzeglo bralo prawidlowo
jesli kolo zamachowe by bilo to raczej by mi silnikeiem rzucalo
albo cos by sie przycieralo a montaz raczej tam nie da sie zrobic bledu masz 6 srubek i dokrecasz
ciezka sprawa z tym dociskiem;/

ma1ster
03-06-13, 20:36
Na gwarancji oddać, bo chyba wyjścia większego nie masz, problem dopiero wyjdzie jak założysz drugi... tylko przy gwarancji dodaj, że mechanik wziął za wymianę 400zł i mu już zapłaciłeś... niech pokryją koszty... koledze dali nowy zestaw sprzęgła i wrócili 400zł za montaż, więc warto spróbować...

A co do bić... to drgania nierówności środka masy są wyczuwalne... natomiast bicie od strony powierzchni tarcia (silnik-skrzynia, tzw sfalowanie), jest nie wykrywalne lub trudno wykrywalne, bo środek masy się nie zmienił, wszystko to mógł przyjąć na siebie tłumik drgań i tego nie czułeś...

Ale wiemy, że przyczyn może być przynajmniej kilka innych..

kamil39
03-06-13, 20:50
Na gwarancji oddać, bo chyba wyjścia większego nie masz, problem dopiero wyjdzie jak założysz drugi... tylko przy gwarancji dodaj, że mechanik wziął za wymianę 400zł i mu już zapłaciłeś... niech pokryją koszty... koledze dali nowy zestaw sprzęgła i wrócili 400zł za montaż, więc warto spróbować...
Kolego na koszty musisz miec faktury udokumentowane z dnia montazu, zadna powazna firma nie przyzna kosztów od tak, wiem bo pracuje w dziale reklamacji jednej z hurtowni.Poza tym reklamacje kosztowe sa "rozpatrywane" bardziej dokladniej..

ma1ster
03-06-13, 21:54
Kolego na koszty musisz miec faktury udokumentowane z dnia montazu, zadna powazna firma nie przyzna kosztów od tak, wiem bo pracuje w dziale reklamacji jednej z hurtowni.Poza tym reklamacje kosztowe sa "rozpatrywane" bardziej dokladniej..

Zapewne rację masz... warto spróbować... fakturę można załatwić u mechanika za drobną opłatą...

BezNazwy
03-06-13, 22:27
nie wiem czy reklamacja cos da bo ten docisk doszczetnie porwalo jutro postaram sie zamiescic jakies fotki
jak sprawdzic czy kolo zamachowe ma bicia? i tak musze czekac az skrzynia mi przyjdzie wiec mam jeszcze jakies 2 dni zeby zwolnic kanal

Brylant1
03-06-13, 22:41
Reklamacja bez dwoch zdan, takie rzeczy nie dzieja sie bez przyczyny, nawet jesli coz z kolem zamachowym jest nie tak w co watpie to dlaczego poprzedni docisk nie pekl? Akurat ta firma nie jest jakas super jakosciowo wiec...

BezNazwy
04-06-13, 14:37
docisk poszedl do reklamacji ciekawe co z tego wyniknie

BezNazwy
05-06-13, 18:38
dzisiaj zalozylem stary docisk i furka juz smiga tamten co pekl poszedl na reklamacje ale to potrwa troche;)

piotrstrojek
06-06-13, 09:41
To daj znać jak się sprawa zakończyła bo to ciekawe dosyć ;)

Stressby
08-06-13, 13:46
Reklamacja może się dłużyć i do miesiąca czasu...
VALEO obecnie wszystkie sprzęgła do aut azjatyckich produkuje w Korei.
Nie wiem, czy ma to wielki na to wpływ, ale tak jest teraz.
I sam docisk Ci przyjęli?
Nie musiałeś oddawać kompletu?

BezNazwy
11-06-13, 18:01
narazie smigam na starym docisku odrazu sprawdzilem do odciecia 1 , 2 i nic sie nie rozsypalo czyli musial byc jakis wadliwy docisk
wymienialem tez skrzynie bo mi biegi nie chcialy wchodzic czasami ale nie sadze zeby skrzynia miala cos wspolnego z peknieciem docisku
bez problemu przyjeli sam docisk ale narazie poszedl do hurtowni wiec ok 2 do 3 tyg musze czekac na odp