Zobacz pełną wersję : D16y8 układ dolotowy
Witam. Bardzo bym prosił o doradzenie w sprawie układu dolotowego
silnik D16Y8 (125km v-tec)
http://allegro.pl/uklad-dolotowy-dolot-civic-simota-parowa-big-tube-i3244366660.html
Ta parówa będzie pasować bez żadnego problemu?
Może ktoś mi poda lepszy pomysł na układ dolotowy?
Będzie pasować bez problemu, jeśli jednak chodzi o lepszy pomysł to wolałbym wstawić dolot od B16A2 z wkładką i od spodu doprowadzonym zimnym powietrzem, dźwięk dupy nie urwie bo będzie bliski serii, ale od tego jest modyfikacja układu wydechowego, dolot ma zasysać zimne powietrze :)
Wydech właśnie już zmodyfikowany. Tłumik przelotowy 2' i kolektor 4-2-1. Teraz czas zacząć dać w pełni oddychać silnikowi. Właśnie mi też chodzi o doprowadzanie zimnego powietrza. Z parówą będę miał problem pewnie?
jeśli jednak chodzi o lepszy pomysł to wolałbym wstawić dolot od B16A2 z wkładką i od spodu doprowadzonym zimnym powietrzem
x2
Natomiast mam wątpliwości co do wkładki.
Doprowadzenie do parówy powietrza do jedna filozofia, jednak jak chcesz dać oddychać silnikowi to rozwiercaj ssaka bo masz najlepszego dostępnego w D serii, zakładaj większą przepustnicę, przechodź na obd1, wprawny tuner zrobi dobrą mapę w Cromie pod Twój setup i zobaczysz jak silnik będzie oddychał :)
Dobra wkładka to dla mnie filtr który będzie zaimpregnowany i odpowiednio konserwowany w zależności od wytycznych producenta :)