PDA

Zobacz pełną wersję : D16y8 układ dolotowy

piter025
02-06-13, 12:19
Witam. Bardzo bym prosił o doradzenie w sprawie układu dolotowego
silnik D16Y8 (125km v-tec)
http://allegro.pl/uklad-dolotowy-dolot-civic-simota-parowa-big-tube-i3244366660.html
Ta parówa będzie pasować bez żadnego problemu?
Może ktoś mi poda lepszy pomysł na układ dolotowy?

billiejoe
02-06-13, 12:25
Będzie pasować bez problemu, jeśli jednak chodzi o lepszy pomysł to wolałbym wstawić dolot od B16A2 z wkładką i od spodu doprowadzonym zimnym powietrzem, dźwięk dupy nie urwie bo będzie bliski serii, ale od tego jest modyfikacja układu wydechowego, dolot ma zasysać zimne powietrze :)

piter025
02-06-13, 12:31
Wydech właśnie już zmodyfikowany. Tłumik przelotowy 2' i kolektor 4-2-1. Teraz czas zacząć dać w pełni oddychać silnikowi. Właśnie mi też chodzi o doprowadzanie zimnego powietrza. Z parówą będę miał problem pewnie?

Michał102
02-06-13, 12:40
jeśli jednak chodzi o lepszy pomysł to wolałbym wstawić dolot od B16A2 z wkładką i od spodu doprowadzonym zimnym powietrzem

x2

Natomiast mam wątpliwości co do wkładki.

billiejoe
02-06-13, 14:00
Doprowadzenie do parówy powietrza do jedna filozofia, jednak jak chcesz dać oddychać silnikowi to rozwiercaj ssaka bo masz najlepszego dostępnego w D serii, zakładaj większą przepustnicę, przechodź na obd1, wprawny tuner zrobi dobrą mapę w Cromie pod Twój setup i zobaczysz jak silnik będzie oddychał :)

Dobra wkładka to dla mnie filtr który będzie zaimpregnowany i odpowiednio konserwowany w zależności od wytycznych producenta :)