PDA

Zobacz pełną wersję : Pasy bezpieczeństwa- Nie wracają

Manhattan18
06-01-08, 00:32
Witam!
Szukałem na forum ale nie mogę znaleźć . Problem mam z pasami bezpieczeństwa- seryjnymi, przestały się wciągać (wracać) musze im pomagać, co może być przyczyna i jak to naprawić
Pozdrawiam

jurekkiller
06-01-08, 11:36
kiedys ktos na forum o tym wspominal. Nalezy dostac sie do tego miesjca skad pasy wychodza i podobno jakas tam sprezynke wymienic od tego urzadzenia... tyle wiem...

tomiek
06-01-08, 11:39
Był temat na forum.
Należy je wyprać, albo wyczyścić i będzie lepiej.
Poszukaj...

Efyr
06-01-08, 13:00
Wyprać też.
Ale jak to nie pomoże to można dociagnąć sprężynę, ale to na prawde nieciekawa robota i efekty mogą być niewielkie

nozder
06-01-08, 13:14
Szukałem na forum ale nie mogę znaleźć

słabo szukaleś :bicie:

http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=1843

KluH
07-01-08, 00:38
pas kierowcy się kiepsko zwija, trzeba mu trochę 'pomagać' :)
pasażera trochę lepiej ale też bez rewelacji.

pranie niby coś pomogło ale bez szczególnego rezultatu
teraz na ratunek przychodzi kombinowanie przy napinaczu ale wiadomo że robota gówniana i chodzi tu o nasze bezpieczeństwo więc lepiej za bardzo nie kombinować.
A gdyby tak przełożyć napinacze z tylnej kanapy? :afro:

pasowały by? dałoby rade?

loczek
07-01-08, 18:28
po lekkich modach podejdą tylko musisz zamienić włącznik przechyleniowy (zacinają sie pasy gdy samochód np dac****) przód z tyłem bo mają inne pozdro

rozumiem ze masz czarne pasy i szkoda ci kasy ????

KluH
07-01-08, 18:53
szczerze mówiąc nawet nie wiem ile kosztują nowe, po prostu zastanawiałem się jak je poprawić żeby się same ładnie wciągały. Na tyle chodzą jak złoto więc wpadłem na pomysł przekładki i wolę zapytać czy podejdzie niż rozebrać wszystko a później składać z powrotem bez żadnego efektu :)

tak mam czarne

kluczykpl
07-01-08, 18:55
sproboj rozwinac pas i spryskac go z obu stron Plakiem , u mnie pomoglo

KluH
07-01-08, 23:07
a jakim dokładnie plakiem?

będę się bawił z tym w weekend
jak coś pomoże napiszę o rezultatach

slawekjurecki
07-01-08, 23:16
weź silikon w sprayu (jakikolwiek np. Boll) i przesmaruj pas na CAŁEJ długosci i z obu stron wycierając przy tym szmatko kiedy silikon wchłonie - u mnie pomogło i jest o 100% lepiej. A patent jest zapożyczony z serwisu Hondy od mechaników!!!!

Manhattan18
07-01-08, 23:41
ale to potem pas nie tłuścił ubrania od silikonu ?? Mam taki silikon w sprayu do smarowania uszczelek może być ??

slawekjurecki
07-01-08, 23:57
Ty nie masz go prac w tym silikonie tylko natłuścić i wytrzeć szmatka, możesz oczywiście spróbować na jakieś części pasa i zobaczyć czy nie brudzi szmatki albo kawałka materiału!!

U mnie w samochodzie nie zauważyłem żadnych plam na ubraniu :)

Silikon do uszczelek, chyba może być - najpierw spróbuj na jakimś kawałku jasnego materiału a później dopiero na pasie.

Manhattan18
08-01-08, 00:00
slawekjurecki, dzieki wielkie

slawekjurecki
08-01-08, 00:13
służę pomocą - mam nadzieję że efekty będziesz miał równie dobre jak ja w swojej Hani :)

kluczykpl
08-01-08, 14:56
dokladnie silikon w spreju bedzie nawet lepszy, bo jak plak to obojetnie, wlasnie chodzi o zawartosc srodkow poslizgowych (ale zamotalem:D) . Nie mniej jednak napewno pomaga

Punek
08-01-08, 15:23
tylko żeby się nie wyślizgnąć podczas dzwona.. ;)
Mam ten sam problem w hondzie :D Spróbuje różne metody bo i tak mam zamiar zmienić na czarne :)

pablo12
27-12-10, 13:26
odkopię trochę ten temat bo miałem ostatnio problem ze zwijaniem się pasów w 6gen sedan.Zdjąłem boczek odkręciłem pasy (3 dość słabo przykręcone śruby)były całe uwalone syfem i kurzem wokoło, wrzuciłem do prania w wannie hot water z mydłem i lanoliną. Wyprałem porządnie wyszorowałem szczoteczką na całej długości,potem suszenie i sylikon w sprayu Boll z obu stron + czyszczenie zwijacza wacikiem poszedłem do auta sprawdzić założyłem (trzeba dobrze dokręcić momentem najlepiej) zapiąłem się i EFEKT normalnie jak nowe lekko chodzą jakby nic nie warzyły i dobrze się zwijają. polecam ten sposób ...

reaktor
27-12-10, 13:54
ja ws sumie ostatnio odkryłem zalete ei zwijajcych sie pasów
jako ze bardzo nei lubie ich zapinac w miesice co niestety kosztowało mniejuz kilkaset zł mam zwyczaj zakąłd je tylko na ramie . Gdy pas sie normalnie zwija jest to dosyć meczace , w [rzypadku takie luznego pasa jest on prawie nie wyczuwalny

Włóczykij
10-02-11, 18:31
Sposoby ciekawe i do zastosowania u mnie :) a co zrobić ze skręconym pasem? W starej Hannie mam taki problem i za cholerę nie wiem co zrobić... próbowałem zawinąć i przełożyć jakoś w tym uchu na słupku ale to chyba jednak nie jest zbyt dobry sposób :(

djwafel
10-02-11, 21:12
Sposoby ciekawe i do zastosowania u mnie :) a co zrobić ze skręconym pasem? W starej Hannie mam taki problem i za cholerę nie wiem co zrobić... próbowałem zawinąć i przełożyć jakoś w tym uchu na słupku ale to chyba jednak nie jest zbyt dobry sposób :(

Da radę tylko trzeba trochę je rozwinąć i z obu stron nimi ruszać i spokojnie się przełożą i będą prosto umiejscowione.