Zobacz pełną wersję : Pasy bezpieczeństwa- Nie wracają
Manhattan18
06-01-08, 00:32
Witam!
Szukałem na forum ale nie mogę znaleźć . Problem mam z pasami bezpieczeństwa- seryjnymi, przestały się wciągać (wracać) musze im pomagać, co może być przyczyna i jak to naprawić
Pozdrawiam
jurekkiller
06-01-08, 11:36
kiedys ktos na forum o tym wspominal. Nalezy dostac sie do tego miesjca skad pasy wychodza i podobno jakas tam sprezynke wymienic od tego urzadzenia... tyle wiem...
Był temat na forum.
Należy je wyprać, albo wyczyścić i będzie lepiej.
Poszukaj...
Wyprać też.
Ale jak to nie pomoże to można dociagnąć sprężynę, ale to na prawde nieciekawa robota i efekty mogą być niewielkie
Szukałem na forum ale nie mogę znaleźć
słabo szukaleś :bicie:
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=1843
pas kierowcy się kiepsko zwija, trzeba mu trochę 'pomagać' :)
pasażera trochę lepiej ale też bez rewelacji.
pranie niby coś pomogło ale bez szczególnego rezultatu
teraz na ratunek przychodzi kombinowanie przy napinaczu ale wiadomo że robota gówniana i chodzi tu o nasze bezpieczeństwo więc lepiej za bardzo nie kombinować.
A gdyby tak przełożyć napinacze z tylnej kanapy? :afro:
pasowały by? dałoby rade?
po lekkich modach podejdą tylko musisz zamienić włącznik przechyleniowy (zacinają sie pasy gdy samochód np dac****) przód z tyłem bo mają inne pozdro
rozumiem ze masz czarne pasy i szkoda ci kasy ????
szczerze mówiąc nawet nie wiem ile kosztują nowe, po prostu zastanawiałem się jak je poprawić żeby się same ładnie wciągały. Na tyle chodzą jak złoto więc wpadłem na pomysł przekładki i wolę zapytać czy podejdzie niż rozebrać wszystko a później składać z powrotem bez żadnego efektu :)
tak mam czarne
sproboj rozwinac pas i spryskac go z obu stron Plakiem , u mnie pomoglo
a jakim dokładnie plakiem?
będę się bawił z tym w weekend
jak coś pomoże napiszę o rezultatach
slawekjurecki
07-01-08, 23:16
weź silikon w sprayu (jakikolwiek np. Boll) i przesmaruj pas na CAŁEJ długosci i z obu stron wycierając przy tym szmatko kiedy silikon wchłonie - u mnie pomogło i jest o 100% lepiej. A patent jest zapożyczony z serwisu Hondy od mechaników!!!!
Manhattan18
07-01-08, 23:41
ale to potem pas nie tłuścił ubrania od silikonu ?? Mam taki silikon w sprayu do smarowania uszczelek może być ??
slawekjurecki
07-01-08, 23:57
Ty nie masz go prac w tym silikonie tylko natłuścić i wytrzeć szmatka, możesz oczywiście spróbować na jakieś części pasa i zobaczyć czy nie brudzi szmatki albo kawałka materiału!!
U mnie w samochodzie nie zauważyłem żadnych plam na ubraniu :)
Silikon do uszczelek, chyba może być - najpierw spróbuj na jakimś kawałku jasnego materiału a później dopiero na pasie.
Manhattan18
08-01-08, 00:00
slawekjurecki, dzieki wielkie
slawekjurecki
08-01-08, 00:13
służę pomocą - mam nadzieję że efekty będziesz miał równie dobre jak ja w swojej Hani :)
dokladnie silikon w spreju bedzie nawet lepszy, bo jak plak to obojetnie, wlasnie chodzi o zawartosc srodkow poslizgowych (ale zamotalem:D) . Nie mniej jednak napewno pomaga
tylko żeby się nie wyślizgnąć podczas dzwona.. ;)
Mam ten sam problem w hondzie :D Spróbuje różne metody bo i tak mam zamiar zmienić na czarne :)
odkopię trochę ten temat bo miałem ostatnio problem ze zwijaniem się pasów w 6gen sedan.Zdjąłem boczek odkręciłem pasy (3 dość słabo przykręcone śruby)były całe uwalone syfem i kurzem wokoło, wrzuciłem do prania w wannie hot water z mydłem i lanoliną. Wyprałem porządnie wyszorowałem szczoteczką na całej długości,potem suszenie i sylikon w sprayu Boll z obu stron + czyszczenie zwijacza wacikiem poszedłem do auta sprawdzić założyłem (trzeba dobrze dokręcić momentem najlepiej) zapiąłem się i EFEKT normalnie jak nowe lekko chodzą jakby nic nie warzyły i dobrze się zwijają. polecam ten sposób ...
ja ws sumie ostatnio odkryłem zalete ei zwijajcych sie pasów
jako ze bardzo nei lubie ich zapinac w miesice co niestety kosztowało mniejuz kilkaset zł mam zwyczaj zakąłd je tylko na ramie . Gdy pas sie normalnie zwija jest to dosyć meczace , w [rzypadku takie luznego pasa jest on prawie nie wyczuwalny
Sposoby ciekawe i do zastosowania u mnie :) a co zrobić ze skręconym pasem? W starej Hannie mam taki problem i za cholerę nie wiem co zrobić... próbowałem zawinąć i przełożyć jakoś w tym uchu na słupku ale to chyba jednak nie jest zbyt dobry sposób :(
Sposoby ciekawe i do zastosowania u mnie :) a co zrobić ze skręconym pasem? W starej Hannie mam taki problem i za cholerę nie wiem co zrobić... próbowałem zawinąć i przełożyć jakoś w tym uchu na słupku ale to chyba jednak nie jest zbyt dobry sposób :(
Da radę tylko trzeba trochę je rozwinąć i z obu stron nimi ruszać i spokojnie się przełożą i będą prosto umiejscowione.