Zobacz pełną wersję : Dmuchawa - kiepsko wieje/grzeje.
Slabe ogrzewanie nawet po dlugiej jezdzie, na dodatek nadmuch dziala kiepsko. Na 4 stopniu efekty jak w innych autach na 2.
Problem temp to podobno fakt ze w wersji VTI zderzak jest tak skonstruowany, aby doprowadzal wiecej powietrza do chlodnicy (silnik faktycznie wolno sie nagrzewa). Problem nawiewu to filtr przeciwpylkowy?
Bylo o tym tyle razy, ze nikomu nie chce sie pisac ;)
Slabo dmucha - sprawdz/wymien filtr przeciwpylkowy za schowkiem, jak sie silnik za wolno nagrzewa lub niedogrzewa - sprawdz/wymien termostat.
Pzdr.
PS.Zderzak w VTi jest taki sam jak w innych wersjach silnikowych. Tylko otwory spryskiwacze ma dodatkowo.
ok, dzieki za pomoc
szukaj mi kiepsko wyszlo :afro:
Mam to samo, tylko ze slabo mi dmucha dmuchawa. Na 1 biegu praktycznie w ogole nie czuc, ze cos dmucha. Filtr przeciwpylkowy wymienialem w marcu. Co jeszcze szukac? Na wlaczonej klimie mam to samo na 1 biegu prawie w ogole nie chlodzi, dopiero efekt jest na 3 i 4 biegu.
kolego spałiły cie sie prawdo podobnie rezystory dmuchawy na 1 i 2 biegu bardzo czesty problem w 5D poszukaj jest to naforum jak to naprawić
Raczej nie, bo czuc roznice dmuchania pomiedzy 1 a 2 biegiem oraz pomiedzy 0 biegiem a 1. Poprostu na 1 biegu jest strasznie slabo, na drugim juz troche lepiej...
Raczej nie, bo czuc roznice dmuchania pomiedzy 1 a 2 biegiem oraz pomiedzy 0 biegiem a 1. Poprostu na 1 biegu jest strasznie slabo, na drugim juz troche lepiej...
Wydaje mi sie ze chyba ten model tak ma, bo ja na 1 tez mam niezbyt mocno (w porownaniu do innych aut) a wymienilem rezystor 1 i 2 biegu (bo w ogole przestalo dzialac).
Podobnie jak kolega Gruszka myślę - filtr kabinowy do wymiany. Zmień jak najszybciej, bo spalisz silnik dmuchawy.
DamianPietras
29-09-08, 09:47
Podobnie jak kolega Gruszka myślę - filtr kabinowy do wymiany. Zmień jak najszybciej, bo spalisz silnik dmuchawy.
Silnika nie spalisz , ale spalisz rezystory które muszą być chłodzone odpowiednią dawką powietrza :)
W marcu wymienialem filtr kabinowy i niby wymienia sie co rok. To jeszcze troche czasu powinien podzialac :) Zaraz po wymianie bylo tak samo jak jest teraz, wiec mysle ze to raczej nie od tego.
ja mam ten sam problem..leci tylko letnie powietrze..podejrzewam ze nagrzenica jest uszkodzona..po odpalieniu auta i przekreceniu na cieply nawiew slychac przelewajaca sie i bulgoczaca wode w nagrzewnicy..
a ja mam taki problem że raz mi działa nawiew a raz nie nie wiem gdzie jakieś zwarcie musi być
ja mam problem tego typu że dmuchawa mi raz działa a raz nie nie wiem co jest grane chyba jakąś zware robi
zieliniaczek
07-10-08, 19:47
no to ja dopytam leci cieplo tylko na mnie nawiewem od kierowcy i z centralnych nawiewow od kierowcy od pasażera leci ale duzo zimniejsze czemu tak jest?
No właśnie mam dokładnie to samo, mimo przełącznika środkowego nawiewu ustawionego prawidłowo powietrze jest chłodniejsze niz z bocznego :/ chyba pozostaje rozbieranie konsoli i poprawa/wymiana linek :(
Witam wszystkich :)
ja mam podobny problem z tym że u mnie na 1 i 2 biegu to w ogóle nic się nie dzieje a 3 i 4 działa poprawnie :/
jak podjechałem do mechanika-elektryka to powiedział mi że to może być przepalony regulator napięcia i że trzeba go wymienić
co WY o tym MYŚLICIE ???? jak faktycznie jest to to to nich ktoś mi powie gdzie ten regulator się znajduje ?? a najlepiej nich mi podrzuci jakies schematy do tej mojej Hani :) (rocznik 95, silnik:MB1 - D16Y3, hatchback)
Pozdrawiam
rozdarte_gacie
09-10-08, 07:50
Harry było milion razy, sa instrukcje ze zdjęciami jak to zrobic samemu w 30 min, użyj szukajki !!
Powodzenia, sam to naprawisz.