PDA

Zobacz pełną wersję : Dmuchawa - kiepsko wieje/grzeje.

embe
03-01-08, 19:45
Slabe ogrzewanie nawet po dlugiej jezdzie, na dodatek nadmuch dziala kiepsko. Na 4 stopniu efekty jak w innych autach na 2.
Problem temp to podobno fakt ze w wersji VTI zderzak jest tak skonstruowany, aby doprowadzal wiecej powietrza do chlodnicy (silnik faktycznie wolno sie nagrzewa). Problem nawiewu to filtr przeciwpylkowy?

Gruszka
03-01-08, 20:44
Bylo o tym tyle razy, ze nikomu nie chce sie pisac ;)

Slabo dmucha - sprawdz/wymien filtr przeciwpylkowy za schowkiem, jak sie silnik za wolno nagrzewa lub niedogrzewa - sprawdz/wymien termostat.

Pzdr.

PS.Zderzak w VTi jest taki sam jak w innych wersjach silnikowych. Tylko otwory spryskiwacze ma dodatkowo.

embe
03-01-08, 23:39
ok, dzieki za pomoc
szukaj mi kiepsko wyszlo :afro:

MrUkAs
28-09-08, 09:56
Mam to samo, tylko ze slabo mi dmucha dmuchawa. Na 1 biegu praktycznie w ogole nie czuc, ze cos dmucha. Filtr przeciwpylkowy wymienialem w marcu. Co jeszcze szukac? Na wlaczonej klimie mam to samo na 1 biegu prawie w ogole nie chlodzi, dopiero efekt jest na 3 i 4 biegu.

drex87
28-09-08, 12:58
kolego spałiły cie sie prawdo podobnie rezystory dmuchawy na 1 i 2 biegu bardzo czesty problem w 5D poszukaj jest to naforum jak to naprawić

MrUkAs
28-09-08, 14:29
Raczej nie, bo czuc roznice dmuchania pomiedzy 1 a 2 biegiem oraz pomiedzy 0 biegiem a 1. Poprostu na 1 biegu jest strasznie slabo, na drugim juz troche lepiej...

KruKs
28-09-08, 20:51
Raczej nie, bo czuc roznice dmuchania pomiedzy 1 a 2 biegiem oraz pomiedzy 0 biegiem a 1. Poprostu na 1 biegu jest strasznie slabo, na drugim juz troche lepiej...

Wydaje mi sie ze chyba ten model tak ma, bo ja na 1 tez mam niezbyt mocno (w porownaniu do innych aut) a wymienilem rezystor 1 i 2 biegu (bo w ogole przestalo dzialac).

Pero
29-09-08, 09:39
Podobnie jak kolega Gruszka myślę - filtr kabinowy do wymiany. Zmień jak najszybciej, bo spalisz silnik dmuchawy.

DamianPietras
29-09-08, 09:47
Podobnie jak kolega Gruszka myślę - filtr kabinowy do wymiany. Zmień jak najszybciej, bo spalisz silnik dmuchawy.

Silnika nie spalisz , ale spalisz rezystory które muszą być chłodzone odpowiednią dawką powietrza :)

MrUkAs
29-09-08, 09:50
W marcu wymienialem filtr kabinowy i niby wymienia sie co rok. To jeszcze troche czasu powinien podzialac :) Zaraz po wymianie bylo tak samo jak jest teraz, wiec mysle ze to raczej nie od tego.

pit69
03-10-08, 13:43
ja mam ten sam problem..leci tylko letnie powietrze..podejrzewam ze nagrzenica jest uszkodzona..po odpalieniu auta i przekreceniu na cieply nawiew slychac przelewajaca sie i bulgoczaca wode w nagrzewnicy..

cyrkus19
03-10-08, 15:01
a ja mam taki problem że raz mi działa nawiew a raz nie nie wiem gdzie jakieś zwarcie musi być

ja mam problem tego typu że dmuchawa mi raz działa a raz nie nie wiem co jest grane chyba jakąś zware robi

zieliniaczek
07-10-08, 19:47
no to ja dopytam leci cieplo tylko na mnie nawiewem od kierowcy i z centralnych nawiewow od kierowcy od pasażera leci ale duzo zimniejsze czemu tak jest?

BolzZ
08-10-08, 07:41
No właśnie mam dokładnie to samo, mimo przełącznika środkowego nawiewu ustawionego prawidłowo powietrze jest chłodniejsze niz z bocznego :/ chyba pozostaje rozbieranie konsoli i poprawa/wymiana linek :(

RM.Harry
08-10-08, 17:01
Witam wszystkich :)

ja mam podobny problem z tym że u mnie na 1 i 2 biegu to w ogóle nic się nie dzieje a 3 i 4 działa poprawnie :/
jak podjechałem do mechanika-elektryka to powiedział mi że to może być przepalony regulator napięcia i że trzeba go wymienić
co WY o tym MYŚLICIE ???? jak faktycznie jest to to to nich ktoś mi powie gdzie ten regulator się znajduje ?? a najlepiej nich mi podrzuci jakies schematy do tej mojej Hani :) (rocznik 95, silnik:MB1 - D16Y3, hatchback)

Pozdrawiam

rozdarte_gacie
09-10-08, 07:50
Harry było milion razy, sa instrukcje ze zdjęciami jak to zrobic samemu w 30 min, użyj szukajki !!
Powodzenia, sam to naprawisz.