Zobacz pełną wersję : Kontrolka ABS.
Witajcie,
Mam pytanie odnosnie tej kontrolki. Pierwszy raz mam auto z ABS'em i dziwi mnie jej zachowanie. Czy u Was jak przekrecacie kluczyk do pozycji II, to kontrolka ABS sie zapala, jesli sie chwile zaczeka - to gasnie razem z kontrolka od Immobiliser'a a nastepnie podczas uruchamiania silnika znow sie zapala i za chwilke gasnie?
Pzdr,
Gruszka
Czesc,
Tez tak mam.
Moja koncepcja jest taka: przekrecasz kluczyk do II poz - uklad sie testuje - lampka zapala sie i gasnie.
W momencie odpalania spada napiecie pod wplywem obciazenia i ABS sie zaswieca. Nie pamietam w ktorym miejscu, ale w manualu kiedys wyczytalem ze powodem zaswiecenia sie ABS moze byc za niskie napiecie akumulatora - wydaje mi sie ze w momencie rozruchu wlasnie ten efekt wystepuje (chociaz aku mam nowy). Dlatego tez wylacza mi sie radio w momencie rozruchu - choc opinie na forum w tym temacie sa inne :-).
Pozdro
Dzieki za odpowiedz Michal, uspokoiles mnie :speszony:
a mi się nie zapala ;) ;) ;)
sorki Tomku za OT, to chyba jeszcze wpływ sylwestra :hinczyk:
u mnie sie tylko raz zapala kontrolka ABS-u i jezeli chodzi o radio to mam wpiete cb w instalacje radiowa i przygasa radio jak zapalam silnik :)
moim zdaniem jest cos nie tak z tym ABS-em poniewaz przez pewien czas mialem ten sam objaw ale zniknal a dzis wyczytalem ze powinna sie tylko raz zapalac po przekreceniu kluczyka.
wiec?
U mnie też sie zapala drugi raz podczas rozruchu :-)
odowiadajac na pytanie odpowiez ze rowniez tak mam. ale musze cos sprostowac.
Nie pamietam w ktorym miejscu, ale w manualu kiedys wyczytalem ze powodem zaswiecenia sie ABS moze byc za niskie napiecie akumulatora - wydaje mi sie ze w momencie rozruchu wlasnie ten efekt wystepuje (chociaz aku mam nowy). Dlatego tez wylacza mi sie radio w momencie rozruchu - choc opinie na forum w tym temacie sa inne :-) .
zgadza sie, ze abs wylaczy sie przy za niskim napieciu, ale po raz kolejny powiem ze przyczyna wylaczania roznych odbiornikow w aucie(radio, wentylator i jak widac ABS) przy rozruchu, nie jest sam fakt rozruchu tylko konstrukcja stacyjki. chodzi o to ze w momecie rozruchu odcinane jest napiecie na wiekszosc obwodow.
takie male OT :d
u mnie sie tylko raz zapala kontrolka ABS-u
moim zdaniem jest cos nie tak z tym ABS-em poniewaz przez pewien czas mialem ten sam objaw ale zniknal a dzis wyczytalem ze powinna sie tylko raz zapalac po przekreceniu kluczyka.
wiec?
bolas, a moze jak poczekasz az zgasnie ta kontrolka, to przy uruchomieniu silnika znow Ci sie zapala? ;) Bo ja dopiero teraz sie skapowalem, ze swieci sie 2 razy (jak sie poczeka az zgasnie). Pewnie wczesniej raz musialem odpalic auto szybciej i zakodowalem sobie, ze swieci sie raz - stad moje dzisiejsze zdziwienie.
Ogolnie to nie mam zadnych klopotow z ABS'em, dziala jak nalezy i skoro u wiekszosci tez tak jest, to nie mam sie czym przejmowac :)
Pzdr,
Gruszka
zgadza sie, ze abs wylaczy sie przy za niskim napieciu
Ale sprawdza napiecie chyba tylko podczas rozruchu. Jak odplalaem auto kabelkami przy kompletnie padnietym aku to bledu podczas jazdy nie zglosil, a proba zahamowania z ABSem skonczyla sie zgaszeniem silnika. Dlatego warto o tym pamietac, zwlaszcza w zimie :d
A co do tematu, tez zapala mi sie 2 razy.
u mnie w 5 gen kontrolka zapala sie przy włączeniu na zapłon(nie gasnie) a po uruchomieniu gaśnie. Mam też wrażenie,że gdy abs się załącza to lekko przygasają mi światła heh
ale po raz kolejny powiem ze przyczyna wylaczania roznych odbiornikow w aucie(radio, wentylator i jak widac ABS) przy rozruchu, nie jest sam fakt rozruchu tylko konstrukcja stacyjki
OK zgadza sie.
Przemoglem sie i sprawdzilem :hinczyk:
Masz absolutna racje co do radia, niestety z ABSem nie jest juz tak prosto - studiowanie schematow w manualu nic mi nie powiedzialo.
Ale w manualu jest wyraznie napisane, ze ABS powinien zgasnac po rozruchu. Jezeli jest jakis problem to zapali sie lampka w czasie jazdy i ABS zglasi blad. Jezeli lampka sie nie swieci - jest ok. U mnie ABS dziala na 100% a ze kontrolka zapala sie dwa razy tzn pewnie ze TTTM. :d
Pozdro...
Slawkowski
03-01-08, 19:43
ja tylko jeszcze sie dolacze i napisze, ze mam ta samo jak Gruszka, dzisiaj sie przygladnalem temu, wczesniej nie zwracalem na to uwagi.
u mnie sie tylko raz zapala kontrolka ABS-u
wiec?
bolas, a moze jak poczekasz az zgasnie ta kontrolka, to przy uruchomieniu silnika znow Ci sie zapala? ;) Bo ja dopiero teraz sie skapowalem, ze swieci sie 2 razy (jak sie poczeka az zgasnie). Pewnie wczesniej raz musialem odpalic auto szybciej i zakodowalem sobie, ze swieci sie raz - stad moje dzisiejsze zdziwienie.
Ogolnie to nie mam zadnych klopotow z ABS'em, dziala jak nalezy i skoro u wiekszosci tez tak jest, to nie mam sie czym przejmowac :)
Pzdr,
Gruszka
powiem ci zew nawet i tak patrzylem i ne zapala sie 2 raz dopiero gasnie po rozruchu silnika :)
Pewnie w dieslu powinno byc tak jak piszesz a w benzynie zaswieca sie dwa razy.
Pewnie w dieslu powinno byc tak jak piszesz a w benzynie zaswieca sie dwa razy.
watpie poniewaz mialem ostatnio mozliwosc miec w rekach czesc nowej ksiazki obslugi hondy civic 4D w sedanie i tam wyczytalem ze raz tylko sie powinna zaswiecic ta kontrolka
jak jeszcze raz ja bede mial w rekach to przestudiuje to dokladniej :d
4D to nie 5D :agent:
:aloha: ale na pewno nie ma takiej roznicy w tym konkretnym przypadku :d
dobra jeszcze lukne do hondy jazz dla porownania ;)
... ksiazki obslugi hondy civic 4D w sedanie i tam wyczytalem ze raz tylko sie powinna zaswiecic ta kontrolka
4D to nie 5D
i dlatego ... w książce obsługi 5D jest napisane, że zapala się 2 razy.
Dobra, zerknalem do instrukcji i jest napisane, ze kontrolka ABS zapala sie na kilka sekund w pozycji II i pozniej podczas rozruchu w pozycji III. Czyli zapala sie dwa razy i wszystko jest ok.
wyczytalem ze w civic, jazz, i chyba accord kontrolka powinna zaswiecic sie tylko 1 raz natomiasy w FR-V kontrolka ta zaswieca sie w pozycji kluczyka nr II i III
dodam tylko ze sa to modele z roku powyzej 2005
Mam wrazenie, ze na sile macisz w temacie :/ W oryginalnej instrukcji do benzynowych wersji 5D/Aero jest napisane, ze kontrolka zapala sie w pozycji II i III a wiec 2 razy. Co do tego maja jakies instrukcje do Jazza i Accorda?
to nie tak napisalem we wczesniejszym poscie ze zobacze do tych ksiazeczek bo mam do nich dostep i talk tez zrobilem a co ma do nich Jazz i Accord moze to ze nie we wszystkich modelach jest tak samo
tylko szkoda ze dotyczy to aut powyzej 2005
koniec OT
Przepraszam, nie zalapalem i juz chcialem Cie :box:
;)