Zobacz pełną wersję : problem wskaznik paliwa i nie tylko
witam, mam problem ze wskaznikiem paliwa, zawsze tankuje auto do pelna, zrobilem juz 450km(na pelnym baku robie ok 600km) i wskaznik wskazuje ze mam jeszcze okolo pol wachy w zbiorniku. wyciagnelem plywam i wlaczylem zaplon, ustawilem go na pelny bak i wskazowka stopniowo podniosla sie do gory, potem ustawilem go na minimum i wskazowka mozolnie opadla na dol,zlorzylem wszystko do kupy i wskaznik wskazywal wtedy poprawnie, jakis 1cm od czerwonej kreski, podczas jazdy wskazowka znowu uniosla mi sie do polowy i wrocilem do punktu wyjscia.... nie swieci mi sie rezerwa, kiedy styknolem dwa skrajne przewody w kostce zapalila sie na desce natomiast nigdy nie swieci sie podczas jazdy gdy paliwa jest juz bardzo malo. niewiem czy to zbieg okolicznosci ale w tym samym czasie cos stalo mi sie z centralnym z pilota, po nacisnieciu przycisku zamknie drzwi ale juz ich nie otworzy a poza tym padla mi chyba jedna zarowka z lewej strony nie mam swiatla mijania ale dlugie sie swieca....czy moze cos sie dzieje z elektryka?? gdzie szukac przyczyny?? civic sedan ej9 99rok 1.4 is. prosze o porady
sprawdz odpowietrzenie zbiornika
piotreek23
12-05-13, 12:53
po nacisnieciu przycisku zamknie drzwi ale juz ich nie otworzy
Siłowniki w drzwiach do wymiany..~14zł
mógł paść modół centralnego zamka, jest w drzwiach kierowcy
piotreek23
12-05-13, 21:44
Nie strzelajmy z armaty do komara. U mnie i u innych (szukajka) właśnie siłowniki były winne. Uniwersalny kosztuje z 7zł lepiej to wymienić niż na raz całą centralkę.
... a poza tym padla mi chyba jedna zarowka z lewej strony nie mam swiatla mijania ale dlugie sie swieca....czy moze cos sie dzieje z elektryka?? gdzie szukac przyczyny?? civic sedan ej9 99rok 1.4 is. prosze o porady
Sprawdź bezpiecznik od tego światła
piotreek23
13-05-13, 07:16
A nie lepiej wymienić żarówkę?? i to obie na raz bo druga też padnie za jakiś czas? w końcu żarówki się przepalają? Heh ciekawe kiedy mu remont silnika z wymianą panewek etc ktoś doradzi :D
Jeśli chodzi o rezerwę to pewnie termistor padł :)
Bezpiecznik jest tańszy a sprawdzenie go trwa chwilę, po co odrazu wymieniać obie żarówki, skoro to może nie one są winne.
piotreek23
13-05-13, 14:21
Nie znam się mogę się mylić ale raczej jest jeden bezpiecznik od obydwu świateł mijania(a nie pali jedno) ...wyjęcie żarówki z oprawki (w tym modelu) to 30 sekund i jak na dłoni widać czy żarnik poszedł..przecież to jest normalnie że żarówki się przepalają...ludzie..a nie zaraz elektryka...w ten sam sposób można polecić rozebranie połowy kierownicy i sprawdzenie czy przypadkiem przekaźnik w manetce nie padł...amba..
Nie znam się mogę się mylić ale raczej jest jeden bezpiecznik od obydwu świateł mijania
No i właśnie się mylisz bo jest oddzielny bezpiecznik prawa/lewa strona mijania/drogowe.
piotreek23
13-05-13, 19:57
Róbcie jak chcecie logicznym jest że żarówki nie padają parami tylko przeważnie najpierw jedna potem druga..jak chcecie szukać dziury w całym wasza sprawa. Czekamy na autora tematu.
zarowki zamowilem, jutro beda razic po oczach:} a z tym zamkiem poczekam, jak bede mial czas sciagne boczek i popatrze co nawalilo. no i wydaje mi sie ze plywak sie unormowal chociaz poczekam jeszcze az skonczy sie paliwo wtedy zobaczymy jak bedzie wskazywal. dzieki za porady, pozdro
piotreek23
13-05-13, 20:14
Jak ściągniesz boczki to możesz spróbować nasmarować linki :) od siłownika może pomóc na jakiś czas. A jak nie to wymiana :) mi to elektryk w 5 minut zrobił. Koszt 20zł z robocizną :D
w tym samochodzie z racji wieku zaczynaja padac jakies duperelki, wkurza mnie to bo jak nie korozja to cos innego, ale staram sie naprawiac co sie da, pocieszam sie tym ze w porównaniu z innymi autami honda i tak jest malo awaryjna :} jak narazie bede jezdil az podloga odpadnie a potem trzeba bedzie kupic jakies kombi:}marze o acordzie 2.4 kombi lub moze avensis kombi ale to juz sporo kasy trzeba szykowac.... :/marzenia
piotreek23
13-05-13, 20:58
Hahah witaj w klubie Civica :D mam dokładnie to samo. Skontroluj sobie przewody hamulcowe i paliwowe lubią mocno rdzewieć :) Jak jak wypadnę przez podłogę w moim EJ9 to nie wiem Jazz-a albo City :D coby mieć coś rodzinnego ;)
BTW polecam żarówki Osram Night Braker Plus....zaczepiście świecą o niebo lepiej od zwykłych H4. (Jak by ktoś się czepiał reflektory mam sprawne :P)
takie wlasnie zarowki mialem przez dwa lata i teraz tez takie same zamowilem;) przewody mam skorodowane ale jeszcze ok, musze kupic cos duzego biore slub za dwa miesiace a po slubie remont domu itp itd wiec jakos trzrba bedzie wozic tony cementu i inne rzeczy dlatego mysle o kombi no ale wyj......ac 25tys na auto to troche niebardzo, bo za te pieniadze sporo w domu zrobie a jest co robic. a jesli chodzi o slub to milo by bylo jechac w eskorcie haniek;)he he
piotreek23
13-05-13, 21:25
a jesli chodzi o slub to milo by bylo jechac w eskorcie haniekhe he
Eee to gratulacje :) sądzę że jak byś pogadał z ludźmi ze stowarzyszenia to coś by dało się wymyślić :-)
Mi sie przewody rozsypały (nie zaliczyłem przeglądu) i niestety wszystko na miedziaki poszło :) ale teraz przynajmniej spokój jest.
nikomu sie nie bedzie chcialo tracic czas na takie zabawy i specjalnie dla mnie jechac.... a do slubu jade acordem 7gen
piotreek23
13-05-13, 21:46
Heh pewnie jak byś sypnął groszem :) to by się dało. Ja jak narazie to muszę wrócić do mechanika..kupiłem pompe wody Kagera (skusiłem się :P) i cieknie :((((
jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma
witam, mam problem ze wskaznikiem paliwa, zawsze tankuje auto do pelna, zrobilem juz 450km(na pelnym baku robie ok 600km) i wskaznik wskazuje ze mam jeszcze okolo pol wachy w zbiorniku. wyciagnelem plywam i wlaczylem zaplon, ustawilem go na pelny bak i wskazowka stopniowo podniosla sie do gory, potem ustawilem go na minimum i wskazowka mozolnie opadla na dol,zlorzylem wszystko do kupy i wskaznik wskazywal wtedy poprawnie, jakis 1cm od czerwonej kreski, podczas jazdy wskazowka znowu uniosla mi sie do polowy i wrocilem do punktu wyjscia.... nie swieci mi sie rezerwa, kiedy styknolem dwa skrajne przewody w kostce zapalila sie na desce natomiast nigdy nie swieci sie podczas jazdy gdy paliwa jest juz bardzo malo. niewiem czy to zbieg okolicznosci ale w tym samym czasie cos stalo mi sie z centralnym z pilota, po nacisnieciu przycisku zamknie drzwi ale juz ich nie otworzy a poza tym padla mi chyba jedna zarowka z lewej strony nie mam swiatla mijania ale dlugie sie swieca....czy moze cos sie dzieje z elektryka?? gdzie szukac przyczyny?? civic sedan ej9 99rok 1.4 is. prosze o porady
te ok 600km robisz rozumiem na trasie