Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem wskaznik paliwa i nie tylko

danio25
11-05-13, 21:06
witam, mam problem ze wskaznikiem paliwa, zawsze tankuje auto do pelna, zrobilem juz 450km(na pelnym baku robie ok 600km) i wskaznik wskazuje ze mam jeszcze okolo pol wachy w zbiorniku. wyciagnelem plywam i wlaczylem zaplon, ustawilem go na pelny bak i wskazowka stopniowo podniosla sie do gory, potem ustawilem go na minimum i wskazowka mozolnie opadla na dol,zlorzylem wszystko do kupy i wskaznik wskazywal wtedy poprawnie, jakis 1cm od czerwonej kreski, podczas jazdy wskazowka znowu uniosla mi sie do polowy i wrocilem do punktu wyjscia.... nie swieci mi sie rezerwa, kiedy styknolem dwa skrajne przewody w kostce zapalila sie na desce natomiast nigdy nie swieci sie podczas jazdy gdy paliwa jest juz bardzo malo. niewiem czy to zbieg okolicznosci ale w tym samym czasie cos stalo mi sie z centralnym z pilota, po nacisnieciu przycisku zamknie drzwi ale juz ich nie otworzy a poza tym padla mi chyba jedna zarowka z lewej strony nie mam swiatla mijania ale dlugie sie swieca....czy moze cos sie dzieje z elektryka?? gdzie szukac przyczyny?? civic sedan ej9 99rok 1.4 is. prosze o porady

graf78
12-05-13, 01:37
sprawdz odpowietrzenie zbiornika

danio25
12-05-13, 11:54
jak to sprawdzic

piotreek23
12-05-13, 12:53
po nacisnieciu przycisku zamknie drzwi ale juz ich nie otworzy
Siłowniki w drzwiach do wymiany..~14zł

graf78
12-05-13, 21:22
mógł paść modół centralnego zamka, jest w drzwiach kierowcy

piotreek23
12-05-13, 21:44
Nie strzelajmy z armaty do komara. U mnie i u innych (szukajka) właśnie siłowniki były winne. Uniwersalny kosztuje z 7zł lepiej to wymienić niż na raz całą centralkę.

Feniks333
12-05-13, 21:53
... a poza tym padla mi chyba jedna zarowka z lewej strony nie mam swiatla mijania ale dlugie sie swieca....czy moze cos sie dzieje z elektryka?? gdzie szukac przyczyny?? civic sedan ej9 99rok 1.4 is. prosze o porady

Sprawdź bezpiecznik od tego światła

piotreek23
13-05-13, 07:16
A nie lepiej wymienić żarówkę?? i to obie na raz bo druga też padnie za jakiś czas? w końcu żarówki się przepalają? Heh ciekawe kiedy mu remont silnika z wymianą panewek etc ktoś doradzi :D
Jeśli chodzi o rezerwę to pewnie termistor padł :)

Feniks333
13-05-13, 09:45
Bezpiecznik jest tańszy a sprawdzenie go trwa chwilę, po co odrazu wymieniać obie żarówki, skoro to może nie one są winne.

piotreek23
13-05-13, 14:21
Nie znam się mogę się mylić ale raczej jest jeden bezpiecznik od obydwu świateł mijania(a nie pali jedno) ...wyjęcie żarówki z oprawki (w tym modelu) to 30 sekund i jak na dłoni widać czy żarnik poszedł..przecież to jest normalnie że żarówki się przepalają...ludzie..a nie zaraz elektryka...w ten sam sposób można polecić rozebranie połowy kierownicy i sprawdzenie czy przypadkiem przekaźnik w manetce nie padł...amba..

Feniks333
13-05-13, 17:31
Nie znam się mogę się mylić ale raczej jest jeden bezpiecznik od obydwu świateł mijania

No i właśnie się mylisz bo jest oddzielny bezpiecznik prawa/lewa strona mijania/drogowe.

piotreek23
13-05-13, 19:57
Róbcie jak chcecie logicznym jest że żarówki nie padają parami tylko przeważnie najpierw jedna potem druga..jak chcecie szukać dziury w całym wasza sprawa. Czekamy na autora tematu.

danio25
13-05-13, 19:58
zarowki zamowilem, jutro beda razic po oczach:} a z tym zamkiem poczekam, jak bede mial czas sciagne boczek i popatrze co nawalilo. no i wydaje mi sie ze plywak sie unormowal chociaz poczekam jeszcze az skonczy sie paliwo wtedy zobaczymy jak bedzie wskazywal. dzieki za porady, pozdro

piotreek23
13-05-13, 20:14
Jak ściągniesz boczki to możesz spróbować nasmarować linki :) od siłownika może pomóc na jakiś czas. A jak nie to wymiana :) mi to elektryk w 5 minut zrobił. Koszt 20zł z robocizną :D

danio25
13-05-13, 20:53
w tym samochodzie z racji wieku zaczynaja padac jakies duperelki, wkurza mnie to bo jak nie korozja to cos innego, ale staram sie naprawiac co sie da, pocieszam sie tym ze w porównaniu z innymi autami honda i tak jest malo awaryjna :} jak narazie bede jezdil az podloga odpadnie a potem trzeba bedzie kupic jakies kombi:}marze o acordzie 2.4 kombi lub moze avensis kombi ale to juz sporo kasy trzeba szykowac.... :/marzenia

piotreek23
13-05-13, 20:58
Hahah witaj w klubie Civica :D mam dokładnie to samo. Skontroluj sobie przewody hamulcowe i paliwowe lubią mocno rdzewieć :) Jak jak wypadnę przez podłogę w moim EJ9 to nie wiem Jazz-a albo City :D coby mieć coś rodzinnego ;)

BTW polecam żarówki Osram Night Braker Plus....zaczepiście świecą o niebo lepiej od zwykłych H4. (Jak by ktoś się czepiał reflektory mam sprawne :P)

danio25
13-05-13, 21:10
takie wlasnie zarowki mialem przez dwa lata i teraz tez takie same zamowilem;) przewody mam skorodowane ale jeszcze ok, musze kupic cos duzego biore slub za dwa miesiace a po slubie remont domu itp itd wiec jakos trzrba bedzie wozic tony cementu i inne rzeczy dlatego mysle o kombi no ale wyj......ac 25tys na auto to troche niebardzo, bo za te pieniadze sporo w domu zrobie a jest co robic. a jesli chodzi o slub to milo by bylo jechac w eskorcie haniek;)he he

piotreek23
13-05-13, 21:25
a jesli chodzi o slub to milo by bylo jechac w eskorcie haniekhe he
Eee to gratulacje :) sądzę że jak byś pogadał z ludźmi ze stowarzyszenia to coś by dało się wymyślić :-)
Mi sie przewody rozsypały (nie zaliczyłem przeglądu) i niestety wszystko na miedziaki poszło :) ale teraz przynajmniej spokój jest.

danio25
13-05-13, 21:36
nikomu sie nie bedzie chcialo tracic czas na takie zabawy i specjalnie dla mnie jechac.... a do slubu jade acordem 7gen

piotreek23
13-05-13, 21:46
Heh pewnie jak byś sypnął groszem :) to by się dało. Ja jak narazie to muszę wrócić do mechanika..kupiłem pompe wody Kagera (skusiłem się :P) i cieknie :((((

danio25
13-05-13, 21:48
jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma

pablo12
16-05-13, 20:13
witam, mam problem ze wskaznikiem paliwa, zawsze tankuje auto do pelna, zrobilem juz 450km(na pelnym baku robie ok 600km) i wskaznik wskazuje ze mam jeszcze okolo pol wachy w zbiorniku. wyciagnelem plywam i wlaczylem zaplon, ustawilem go na pelny bak i wskazowka stopniowo podniosla sie do gory, potem ustawilem go na minimum i wskazowka mozolnie opadla na dol,zlorzylem wszystko do kupy i wskaznik wskazywal wtedy poprawnie, jakis 1cm od czerwonej kreski, podczas jazdy wskazowka znowu uniosla mi sie do polowy i wrocilem do punktu wyjscia.... nie swieci mi sie rezerwa, kiedy styknolem dwa skrajne przewody w kostce zapalila sie na desce natomiast nigdy nie swieci sie podczas jazdy gdy paliwa jest juz bardzo malo. niewiem czy to zbieg okolicznosci ale w tym samym czasie cos stalo mi sie z centralnym z pilota, po nacisnieciu przycisku zamknie drzwi ale juz ich nie otworzy a poza tym padla mi chyba jedna zarowka z lewej strony nie mam swiatla mijania ale dlugie sie swieca....czy moze cos sie dzieje z elektryka?? gdzie szukac przyczyny?? civic sedan ej9 99rok 1.4 is. prosze o porady

te ok 600km robisz rozumiem na trasie