PDA

Zobacz pełną wersję : Check engine po wymianie sondy

Genax
07-05-13, 23:06
Kupiłem na tym forum sondę lambdę ale nie mogę znaleźć sprzedawcy aby się z nim skontaktować. Mianowicie jak patrzę na swoją starą sondę i tą, którą otrzymałem to różni się ona lekko od starej. Po wymianie na sondę z forum świeci mi się check engine. Od razu piszę, że nie mogę zrobić samodiagnostyki ponieważ nie mam złącza diagnostycznego (poprzedni sprzedawca idiota).

Poll
07-05-13, 23:44
A skasowales kompa bezpiecznikiem backup i ecu?

mirasek
07-05-13, 23:47
Znajdź schemat kostek do kompa dla Twojego silnika (albo podaj jaki masz silnik) i kabel wychodzący z pina oznaczonego SCS połącz z masą, w ten sposób zrobisz samodiagnostykę, jeżeli twierdzisz że nie ma łącza.

Genax
07-05-13, 23:47
Tak restartowałem komputer. Mój silnik to D16Y7. Czyli jest jeszcze sposób abym zrobił samodiagnostykę?

Saiti
07-05-13, 23:52
ponieważ nie mam złącza diagnostycznego

Jak to nie masz? wyjął wtyczkę z kompa? na pewno jest coś do zmostkowania. Nie wierzę i tyle :) Sondy często się różnią w sobie swoim koszczkiem, gwint pasuje, to sprawdź jej parametry po numerze i porównaj z seryjnymi bądź z markową sondą.

Genax
07-05-13, 23:56
Jak to nie masz? wyjął wtyczkę z kompa? na pewno jest coś do zmostkowania. Nie wierzę i tyle :) Sondy często się różnią w sobie swoim koszczkiem, gwint pasuje, to sprawdź jej parametry po numerze i porównaj z seryjnymi bądź z markową sondą.

Nie mam pojęcia co zrobił poprzedni właściciel ale nie mam tych wtyczek dwu i trzy pinowych. Są jakieś kabelki poprzecinane i zalepione taśmą izolacyjną.

mirasek
08-05-13, 00:01
Czyli jest jeszcze sposób abym zrobił samodiagnostykę?
Tak, szukasz pinu/kabla wychodzącego z kompa oznaczonego na schemacie SCS, łączysz go gdzieś z masą (analogicznie jak zworka z złączce), włączasz zapłon i sczytujesz błędy, potem wyłączasz i rozłączasz kabel od masy.

Przypadkiem to nie ta wersja gdzie złączka do samodiagnostyki jest po stronie kierowcy?

Genax
08-05-13, 00:05
Gdzie znajduje się schemat SCS? :) Mirasek masz rację. Przeczytałem teraz na internecie, że złączka znajduje się w małej niebieskiej skrzynce przy bezpiecznikach. Jutro poszukam i dam znać :) Sprawdziłem przy bezpiecznikach i tam nie ma, żadnych złączy 2 i 3 pinowych..