Zobacz pełną wersję : Check engine po wymianie sondy
Kupiłem na tym forum sondę lambdę ale nie mogę znaleźć sprzedawcy aby się z nim skontaktować. Mianowicie jak patrzę na swoją starą sondę i tą, którą otrzymałem to różni się ona lekko od starej. Po wymianie na sondę z forum świeci mi się check engine. Od razu piszę, że nie mogę zrobić samodiagnostyki ponieważ nie mam złącza diagnostycznego (poprzedni sprzedawca idiota).
A skasowales kompa bezpiecznikiem backup i ecu?
Znajdź schemat kostek do kompa dla Twojego silnika (albo podaj jaki masz silnik) i kabel wychodzący z pina oznaczonego SCS połącz z masą, w ten sposób zrobisz samodiagnostykę, jeżeli twierdzisz że nie ma łącza.
Tak restartowałem komputer. Mój silnik to D16Y7. Czyli jest jeszcze sposób abym zrobił samodiagnostykę?
ponieważ nie mam złącza diagnostycznego
Jak to nie masz? wyjął wtyczkę z kompa? na pewno jest coś do zmostkowania. Nie wierzę i tyle :) Sondy często się różnią w sobie swoim koszczkiem, gwint pasuje, to sprawdź jej parametry po numerze i porównaj z seryjnymi bądź z markową sondą.
Jak to nie masz? wyjął wtyczkę z kompa? na pewno jest coś do zmostkowania. Nie wierzę i tyle :) Sondy często się różnią w sobie swoim koszczkiem, gwint pasuje, to sprawdź jej parametry po numerze i porównaj z seryjnymi bądź z markową sondą.
Nie mam pojęcia co zrobił poprzedni właściciel ale nie mam tych wtyczek dwu i trzy pinowych. Są jakieś kabelki poprzecinane i zalepione taśmą izolacyjną.
Czyli jest jeszcze sposób abym zrobił samodiagnostykę?
Tak, szukasz pinu/kabla wychodzącego z kompa oznaczonego na schemacie SCS, łączysz go gdzieś z masą (analogicznie jak zworka z złączce), włączasz zapłon i sczytujesz błędy, potem wyłączasz i rozłączasz kabel od masy.
Przypadkiem to nie ta wersja gdzie złączka do samodiagnostyki jest po stronie kierowcy?
Gdzie znajduje się schemat SCS? :) Mirasek masz rację. Przeczytałem teraz na internecie, że złączka znajduje się w małej niebieskiej skrzynce przy bezpiecznikach. Jutro poszukam i dam znać :) Sprawdziłem przy bezpiecznikach i tam nie ma, żadnych złączy 2 i 3 pinowych..