PDA

Zobacz pełną wersję : Bije prądem na drzwiach

jaskul
02-05-13, 12:52
Przy dotknięciu drzwi (czy to od strony pasażera, czy od kierowcy) kopie prądem. Miał ktoś podobny problem?

Badman
02-05-13, 12:57
ja mam :) najdziwniejsze jest to, że nie dzieje się to zawsze ale np jest spokój kilka miesięcy a potem znowu kilka strzałów :D czyściłem masy ale niewiele to dało, chyba powinienem zmienić ubrania na mniej elektryzujące lub użyć cocolino ;)

Karpiczek
02-05-13, 14:50
Winowajcą może być obuwie a dokładniej podeszwa.

marwol
02-05-13, 14:56
Mnie i żonę też kopie :D idzie sie nawet przyzwyczaic, nie wnikam juz zbytnio :D

Tapatalk

Guscioren
02-05-13, 15:10
Zwróciłeś uwagę czy nie trzymasz wtedy telefonu w reku :D? Raz miałem tak, że jak strzeliło to z drugiej reki telefon mi wypadł :P do te pory mam leki zamykając auto

mati1207
02-05-13, 18:55
u mnie też się zdarzyło kilka razy, a raz mnie tak kopło, że aż miałem palec zdrętwiały przez kilka minut :) ale nie mam pojęcia od czego to.

Karpiczek
02-05-13, 22:21
Jeśli zdarza się to notorycznie. Pomaga zamontowanie tzw. paska antystatycznego. Naprawdę pomaga.

Camellia Racing
02-05-13, 22:36
Sprawdźcie wiązkę w drzwiach zamiast gadać głupoty, z nieba ten prąd się tam nie bierze...

Poll
02-05-13, 22:41
Suche powietrze. Szczególnie jak zaczęło schnąć po zimie to kopało mnie. Teraz nie czuje. Zbierają się ładunki na aucie. To nie wiązka. Jakby kopał prąd z auta to non stop ; )

Karpiczek
02-05-13, 23:11
To nie głupoty! :confused: Widocznie ktoś nie uważał na fizyce i nie miał tematu odnośnie ładunków elektrostatycznych :P To tak samo jak elektryzują się elementy podczas pocierania ich materiałem. Taki przykładzik :P

Mój ojciec miał nieprzyjemny wypadek, podczas otwierania wlewu nastąpił przeskok takiego ładunku i zapaliły się opary paliwa. Na szczęście udało się to ugasić. Gość u którego był się radzić, poradził: zmienić obuwie oraz zamontować pasek elektrostatyczny. Pomogło :P

MM63
03-05-13, 01:12
Te paski wyglądają fajnie chyba tylko na ładach. W życiu bym tego nie założył.
Moja mnie nie kopie.

zonem
03-05-13, 09:38
Moja Hania notorycznie kopała przy każdej wysiadce, od czasu jak wyczyściłem przewód masowy od akumulatora i przy okazji masę do silnika kopanie ustało, przynajmniej od 2 tygodni mam spokój :)