Zobacz pełną wersję : Bije prądem na drzwiach
Przy dotknięciu drzwi (czy to od strony pasażera, czy od kierowcy) kopie prądem. Miał ktoś podobny problem?
ja mam :) najdziwniejsze jest to, że nie dzieje się to zawsze ale np jest spokój kilka miesięcy a potem znowu kilka strzałów :D czyściłem masy ale niewiele to dało, chyba powinienem zmienić ubrania na mniej elektryzujące lub użyć cocolino ;)
Winowajcą może być obuwie a dokładniej podeszwa.
Mnie i żonę też kopie :D idzie sie nawet przyzwyczaic, nie wnikam juz zbytnio :D
Tapatalk
Zwróciłeś uwagę czy nie trzymasz wtedy telefonu w reku :D? Raz miałem tak, że jak strzeliło to z drugiej reki telefon mi wypadł :P do te pory mam leki zamykając auto
u mnie też się zdarzyło kilka razy, a raz mnie tak kopło, że aż miałem palec zdrętwiały przez kilka minut :) ale nie mam pojęcia od czego to.
Jeśli zdarza się to notorycznie. Pomaga zamontowanie tzw. paska antystatycznego. Naprawdę pomaga.
Camellia Racing
02-05-13, 22:36
Sprawdźcie wiązkę w drzwiach zamiast gadać głupoty, z nieba ten prąd się tam nie bierze...
Suche powietrze. Szczególnie jak zaczęło schnąć po zimie to kopało mnie. Teraz nie czuje. Zbierają się ładunki na aucie. To nie wiązka. Jakby kopał prąd z auta to non stop ; )
To nie głupoty! :confused: Widocznie ktoś nie uważał na fizyce i nie miał tematu odnośnie ładunków elektrostatycznych :P To tak samo jak elektryzują się elementy podczas pocierania ich materiałem. Taki przykładzik :P
Mój ojciec miał nieprzyjemny wypadek, podczas otwierania wlewu nastąpił przeskok takiego ładunku i zapaliły się opary paliwa. Na szczęście udało się to ugasić. Gość u którego był się radzić, poradził: zmienić obuwie oraz zamontować pasek elektrostatyczny. Pomogło :P
Te paski wyglądają fajnie chyba tylko na ładach. W życiu bym tego nie założył.
Moja mnie nie kopie.
Moja Hania notorycznie kopała przy każdej wysiadce, od czasu jak wyczyściłem przewód masowy od akumulatora i przy okazji masę do silnika kopanie ustało, przynajmniej od 2 tygodni mam spokój :)