PDA

Zobacz pełną wersję : Padnięta sonda spalin w Civic, co kupić aby pasowało, Zamiennik? Używka?

Marcin2000
21-04-13, 09:48
Mam od pewnego czasu padniętą sondę (w moim aucie są dwie) nie działa ta która odpowiada za analizę temperatury spalin. Została uszkodzona przy wymianie wydechu :mad:

Nie chcę wydawać 450zł na dobry za OEM z montażem. Jedny efekt uboczny jest taki, że świeci się kontrolka check engine. Wzrostu spalania nie odczuwam pewnie dla tego, że głównie spalam gaz... średnio około 9l gazu /100km.

Chętnie bym kupił na alledrogo taką używaną sondę od temperatury spalin tylko nie wiem jaką. Pomoże ktoś? Podpowie czego dokłądnie mam szukać? Jakie sondy w jakich oznaczeniach :confused:

Silnik: D14Z4, MB27, 5D, prod 2000r.

Marcin2000
21-04-13, 19:11
Nikt nie podpowie?

Gr4b3Q
21-04-13, 19:17
Patrzysz ile kabelków wychodzi z Twojej sondy i kupujesz taką samą. Dodatkowo wypadałoby żeby wtyczki też pasowały. Co do zamienników to jest różnie, możesz wydać spore $$ a i tak działać prawidłowo nie będzie, lepiej i taniej kupić używkę.

karas
21-04-13, 19:37
http://www.ngk.de/nc/pl/wyszukiwarka-produktow/produktfinder/PKW/LAMBDASONDEN/

ja bym sie w uzywki nie pchal.

Marcin2000
21-04-13, 22:46
Czyli muszę szukać w używkach obu lub sondy regulacyjnej która padła bo diagnostyczna działa

vnv_nation
22-04-13, 00:18
Czyli muszę szukać w używkach obu lub sondy regulacyjnej która padła bo diagnostyczna działa

Nie kupuje sie uzywanej sondy. Kup nowa oryginal do swojego auta bo za chwile zalozysz kolejny temat "kupilem sonde i nie dziala". Chyba ze chcesz stracic podwojnie to szukaj uzywek ale moim zdaniem bezsens akurat przy tej czesci

wrcsti
22-04-13, 07:36
to w końcu, której szukasz: pierwszej-regulacyjnej, czy drugiej-diagnostycznej. Z tego co napisałeś w pierwszym poście myślałem, że uszkodziona jest ta druga( przy wymianie wydechu) a teraz piszesz, że musisz szukać regulacyjnej...:confused:

Marcin2000
22-04-13, 09:26
Mechanicy powiedzieli mi, że uszkodzona jest sonda odpowiadająca za temperaturę spalin a diagnostyczna jest OK. Rozumiem, że zepsuta jest sonda regulacyjna czy tak:confused:

Nowy OEM kosztuje 450zł z montażem dla tego szukam używki, jeżdzę z walniętą sondą pół roku i jedyne co to pali się "check engine" ale innych błędów nie ma. Na gazie podwyższonego spalania nie widzę spala około 9L/100km LPG. Innych efektów ubocznych też nie widać dla tego chcę sprawę tej sondy załatwić możliwie tanio.

wrcsti
22-04-13, 12:11
Mechanicy powiedzieli mi, że uszkodzona jest sonda odpowiadająca za temperaturę spalin a diagnostyczna jest OK. Rozumiem, że zepsuta jest sonda regulacyjna czy tak:confused:

Nowy OEM kosztuje 450zł z montażem dla tego szukam używki, jeżdzę z walniętą sondą pół roku i jedyne co to pali się "check engine" ale innych błędów nie ma. Na gazie podwyższonego spalania nie widzę spala około 9L/100km LPG. Innych efektów ubocznych też nie widać dla tego chcę sprawę tej sondy załatwić możliwie tanio.
lepiej zrób samodiagnostyke i wtedy będzie wiadomo dokładnie, która walnęła. Sonda nie odpowiada za temp spalin. Pierwsza(regulacyjna) w kolektorze za skład mieszanki a druga(diagnostyczna) za katem za czystość spalin. Tez miałem walnięta drugą i nic się nie działo oprócz wqur....cego światełka na desce. Wydaje mi sie, że przy pierwszej miałbyś wzrost spalania ale może sie mylę.

_Mucha_
22-04-13, 14:12
W/g mnie kup nową a nie używkę bo jak koledzy zauważyli jest to później ewentualnie drugi wydatek.
A ta sonda została uszkodzona mechanicznie czy tylko kabelki przerwane ? Tak czy siak nie opłaca się jej naprawiać bo nawet lutowanie przewodów spowoduje niepoprawna prace sondy, ponieważ jej opór będzie inaczej odczytywany. Jeśli gdzieś walnięta mechanicznie to wymienić na używkę i założyć emulator sondy :)

Marcin2000
22-04-13, 15:15
Prawdopodobnie podczas wymiany wydechu mechanior coś zaczepił albo puknął i taki efekt.

_Mucha_
22-04-13, 18:34
Dziwne, bo żeby wyrwać przewód trzeba siły użyć , a jeśli uszkodzone sitko to chyba było młotem walone :D dziwna sprawa.

Marcin2000
22-04-13, 19:35
Wiem, że dziwna oddawałem auto na wymianę wydechu kontrolka się nie paliła odbierałem od razu już się świeciła... co nie zmienia faktu że padnięta...

wrcsti
22-04-13, 20:11
Wiem, że dziwna oddawałem auto na wymianę wydechu kontrolka się nie paliła odbierałem od razu już się świeciła... co nie zmienia faktu że padnięta...
a może jej zwyczajnie nie podłączył? co miałes robione? tylko tłumiki czy kat też wycięty?

nikog0
22-04-13, 21:44
maskara z tą sondą. Wie ktoś jaki emulator zastęuje sonde lambda diagnostyczną (tą za katem) ? może jakiś link jeśli ktoś dysponuje takową informacją...
Mi się zapalała często zimą, jak wyciągałem aku na noc, praktycznie po każdych kilkudziesiecu km się zapalała lampka. A w tym roku w ogóle nie wyciągałem aku od roku prawie i ani razu się nie zapaliła lampka...

hofis
22-04-13, 23:22
Edit. dopiero doczytałem. Na forum jest instrukcja co do emulatora.

Marcin2000
23-04-13, 09:20
Hmm założyć emulator sondy regulacyjnej? Gdzie ja takie ustrojstwo znajdę? Koszt?

wrcsti
23-04-13, 09:56
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?168585-Druga-sonda-emulator