Zobacz pełną wersję : Padnięta sonda spalin w Civic, co kupić aby pasowało, Zamiennik? Używka?
Marcin2000
21-04-13, 09:48
Mam od pewnego czasu padniętą sondę (w moim aucie są dwie) nie działa ta która odpowiada za analizę temperatury spalin. Została uszkodzona przy wymianie wydechu :mad:
Nie chcę wydawać 450zł na dobry za OEM z montażem. Jedny efekt uboczny jest taki, że świeci się kontrolka check engine. Wzrostu spalania nie odczuwam pewnie dla tego, że głównie spalam gaz... średnio około 9l gazu /100km.
Chętnie bym kupił na alledrogo taką używaną sondę od temperatury spalin tylko nie wiem jaką. Pomoże ktoś? Podpowie czego dokłądnie mam szukać? Jakie sondy w jakich oznaczeniach :confused:
Silnik: D14Z4, MB27, 5D, prod 2000r.
Marcin2000
21-04-13, 19:11
Nikt nie podpowie?
Patrzysz ile kabelków wychodzi z Twojej sondy i kupujesz taką samą. Dodatkowo wypadałoby żeby wtyczki też pasowały. Co do zamienników to jest różnie, możesz wydać spore $$ a i tak działać prawidłowo nie będzie, lepiej i taniej kupić używkę.
http://www.ngk.de/nc/pl/wyszukiwarka-produktow/produktfinder/PKW/LAMBDASONDEN/
ja bym sie w uzywki nie pchal.
Marcin2000
21-04-13, 22:46
Czyli muszę szukać w używkach obu lub sondy regulacyjnej która padła bo diagnostyczna działa
vnv_nation
22-04-13, 00:18
Czyli muszę szukać w używkach obu lub sondy regulacyjnej która padła bo diagnostyczna działa
Nie kupuje sie uzywanej sondy. Kup nowa oryginal do swojego auta bo za chwile zalozysz kolejny temat "kupilem sonde i nie dziala". Chyba ze chcesz stracic podwojnie to szukaj uzywek ale moim zdaniem bezsens akurat przy tej czesci
to w końcu, której szukasz: pierwszej-regulacyjnej, czy drugiej-diagnostycznej. Z tego co napisałeś w pierwszym poście myślałem, że uszkodziona jest ta druga( przy wymianie wydechu) a teraz piszesz, że musisz szukać regulacyjnej...:confused:
Marcin2000
22-04-13, 09:26
Mechanicy powiedzieli mi, że uszkodzona jest sonda odpowiadająca za temperaturę spalin a diagnostyczna jest OK. Rozumiem, że zepsuta jest sonda regulacyjna czy tak:confused:
Nowy OEM kosztuje 450zł z montażem dla tego szukam używki, jeżdzę z walniętą sondą pół roku i jedyne co to pali się "check engine" ale innych błędów nie ma. Na gazie podwyższonego spalania nie widzę spala około 9L/100km LPG. Innych efektów ubocznych też nie widać dla tego chcę sprawę tej sondy załatwić możliwie tanio.
Mechanicy powiedzieli mi, że uszkodzona jest sonda odpowiadająca za temperaturę spalin a diagnostyczna jest OK. Rozumiem, że zepsuta jest sonda regulacyjna czy tak:confused:
Nowy OEM kosztuje 450zł z montażem dla tego szukam używki, jeżdzę z walniętą sondą pół roku i jedyne co to pali się "check engine" ale innych błędów nie ma. Na gazie podwyższonego spalania nie widzę spala około 9L/100km LPG. Innych efektów ubocznych też nie widać dla tego chcę sprawę tej sondy załatwić możliwie tanio.
lepiej zrób samodiagnostyke i wtedy będzie wiadomo dokładnie, która walnęła. Sonda nie odpowiada za temp spalin. Pierwsza(regulacyjna) w kolektorze za skład mieszanki a druga(diagnostyczna) za katem za czystość spalin. Tez miałem walnięta drugą i nic się nie działo oprócz wqur....cego światełka na desce. Wydaje mi sie, że przy pierwszej miałbyś wzrost spalania ale może sie mylę.
W/g mnie kup nową a nie używkę bo jak koledzy zauważyli jest to później ewentualnie drugi wydatek.
A ta sonda została uszkodzona mechanicznie czy tylko kabelki przerwane ? Tak czy siak nie opłaca się jej naprawiać bo nawet lutowanie przewodów spowoduje niepoprawna prace sondy, ponieważ jej opór będzie inaczej odczytywany. Jeśli gdzieś walnięta mechanicznie to wymienić na używkę i założyć emulator sondy :)
Marcin2000
22-04-13, 15:15
Prawdopodobnie podczas wymiany wydechu mechanior coś zaczepił albo puknął i taki efekt.
Dziwne, bo żeby wyrwać przewód trzeba siły użyć , a jeśli uszkodzone sitko to chyba było młotem walone :D dziwna sprawa.
Marcin2000
22-04-13, 19:35
Wiem, że dziwna oddawałem auto na wymianę wydechu kontrolka się nie paliła odbierałem od razu już się świeciła... co nie zmienia faktu że padnięta...
Wiem, że dziwna oddawałem auto na wymianę wydechu kontrolka się nie paliła odbierałem od razu już się świeciła... co nie zmienia faktu że padnięta...
a może jej zwyczajnie nie podłączył? co miałes robione? tylko tłumiki czy kat też wycięty?
maskara z tą sondą. Wie ktoś jaki emulator zastęuje sonde lambda diagnostyczną (tą za katem) ? może jakiś link jeśli ktoś dysponuje takową informacją...
Mi się zapalała często zimą, jak wyciągałem aku na noc, praktycznie po każdych kilkudziesiecu km się zapalała lampka. A w tym roku w ogóle nie wyciągałem aku od roku prawie i ani razu się nie zapaliła lampka...
Edit. dopiero doczytałem. Na forum jest instrukcja co do emulatora.
Marcin2000
23-04-13, 09:20
Hmm założyć emulator sondy regulacyjnej? Gdzie ja takie ustrojstwo znajdę? Koszt?
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?168585-Druga-sonda-emulator