PDA

Zobacz pełną wersję : Taka sytuacja... obroty szaleją przy pełnym gazie na niskich biegach. Turbo

mickar
18-04-13, 18:27
Mam taki problem, że przy pełnym gazie na 1 i 2 biegu:

- obrotomierz lata po skali jak poparzony (góra - dół - góra - dół)
- wydech strzela i parska

Na wyższych biegach problem w zasadzie znika. Sporadycznie na 3 biegu zgubi jeszcze zapłon.
Ryś stwierdził, że aparat zapłonowy się poddał i wrzuca złą mapę przy bucie na pierwszych dwóch biegach.
Przy umiarkowanie dynamicznej jeździe, problemy nie występują.

Wszystko na seryjnym osprzęcie (świece, kable, aparat zapłonowy, cewka itp)
D16Z6(vitara, eagle), strojony przez Rysia do 1.1bar

Może któryś z Panów, miał juz podobne doświadczenia i posłuży radą. Bo chciałbym w miarę precyzyjnie zlokalizować przyczynę przed wymianą całego osprzętu ;)

Jeszcze pytanko uzupełniające, jakie świece irydowe zastosować. Odpowiednik seryjnych NGK BKR6EIX-11, czy o stopień zimniejsze BKR7EIX-11 (co zalecają na swoich forach hamburgery)?

Z góry dzięki za wszelkie próby pomocy

wwljohn
20-04-13, 03:51
Wywal irydowe. Zakup zwykłe BKR7 i Twój problem prawdopodobnie zniknie. Irydowa nie ogarnia powyżej 0,5bar.

mickar
20-04-13, 16:39
Irydowe są w planie dopiero, jeżdżę na zwykłych... problem nie znikł. I trudno mi się odnieść do tezy, że irydowe nie ogarniają powyżej 0.5bar gdyż jesteś w błędzie ;)

mickar
20-04-13, 20:51
Temat do zamknięcia, problem rozwiązany. Winna szczelina na świecy, była zdecydowanie za duża.
Za pomoc merytoryczna jak i techniczną wielkie dzięki dla Fawora. Dzięki stary.

Fawor
20-04-13, 23:53
Spoko Loko. Szybka akcja Orlenowa i jest już lepiej. Nie dość, ze nie mam swojej przy sobie, to jeszcze mogę odświeżyć wiedzę o T - cała przyjemnosć po mojej stronie :) A powalczymy jeszcze dalej ;)

wwljohn
21-04-13, 03:29
I trudno mi się odnieść do tezy, że irydowe nie ogarniają powyżej 0.5bar gdyż jesteś w błędzie

U mnie nie ogarniały, jak i u kolegi. Przerwy nie chcieliśmy redukowac. Zdmuchiwało iskrę. O to mi właśnie chodziło. Irydówki mają ją bardzo dużą. U mnie po zmianie na zwykłe było ok. Dziwne, że u Ciebie należało doklepac i to zwykłe ale skoro pomogło to dobrze :)

Fawor
21-04-13, 09:02
po ogarnieciu pierdółek z aparatu (ktore nie pomogly) doszliśmy do punktu świec. Okazalo sie, ze na swiecach jest przerwy jakies...2mm :p Także nie bylo innego wyjscia niż klepac do około 1mm (powinno byc 0,7, nie miałem szczelinomierza). Swiece sa po prostu zużyte, bo 2mm w serii to nie ma żadna. Wymieni na nowe, ustawi 0,7 i będzie gitara.
Chcialem testować ten sposób na lepsze wstawanie boosta po zmianie biegu, ale okazało się, że WG z BOVem zrobiliśmy podpiety na jednej linii i BOV nie chcial sie otwierać. Za późno już bylo na dalsze testowani + brak trójników i węży. Zrobimy nastepne podejście po zaopatrzeniu sie w stuff :)

mickar
21-04-13, 11:06
Wlasnie jade do castoramy ;)

Mario
15-07-13, 01:02
odgrzeję trochę kotleta bo nic innego nie mogłem znaleźć lub nie pasowało, Jakie świece dać do dserii na sofcie ZFR7F-11 czy BKR7E-11 oba modele są o stopień zimniejsze ale ZFR wg katalogu dseria a BKR niby bseria a u kolegi mickar widzę że ma do dserii BKR założone, ma ktoś pojęcie jaka jest między nimi różnica, dodam że mam akurat BKR7E-11 pod ręką i nie wiem czy będą dobre czy szukać ZFR....

Fawor
15-07-13, 10:12
BKR działa jak najbardziej prawidłowo. I 6tki, i 7mki

TomiNeo
15-07-13, 11:15
Do swojego włożyłem ostatnio świece platynowe BKR6EP11 szczelinę ustawiłem no 0,95 i nie zdmuc**** iskry przy 0,7 bara.

zakit
15-07-13, 15:59
Do swojego włożyłem ostatnio świece platynowe BKR6EP11 szczelinę ustawiłem no 0,95 i nie zdmuc**** iskry przy 0,7 bara.

sory, ale musialem ;D

super działa ta nasza cenzura :D

TomiNeo
16-07-13, 12:18
szukałem jeszcze innego słowa ale żadne mi nie przypasowało, nie ma źle idzie zrozumieć :p