PDA

Zobacz pełną wersję : Błąd 17 pomocy

Tasiorsz
17-12-07, 22:30
Witam wszystkich
Posiadam Hondę Civic 1,5i LS VTEC Z8 zagazowaną ale nie w tym rzecz. Przejdę do szczegółów.
Wiem że temat jaki opisze poniżej był poruszany na forum ale przerobiłem już sprawę czujnika obrotów jaki jest opisany na:
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=17206
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=25073&highlight=czujnik+pr%EAdko%B6ci
W związku z powyższym i poniższym bardzo proszę o jakiekolwiek namiary co może być przyczyną tego błędu

Przedwczoraj zaświeciła sie kontrolka "check energi" czemu towarzyszyło zwiększenie sie obrotów z 800 obr/min na 1500obr/min sytuacja ta występuje jak samochód pracuje na gazie i na paliwie nie ma żadnej różnicy. Obroty są praktycznie stabilne na biegu jałowym, prędkościomierz działa bez zarzutu, nie ma problemu z rozruchem silnika, kompa resetowałem ale nadal po przejechaniu kilku kilometrów kontrolka wyrzuca błąd 17 no i obroty utrzymują się na poziomie 1400 - 1500. Sytuacja w jakiej zaświeciła się po raz pierwszy kontrolka check energi miała miejsce podczas wyhamowywania samochodu przed światłami dodam że w koleinach więc trochę "trzęsło".
Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną takiego stanu proszę o informację

Pozdrawiam
TASIORSZ

Hartke
17-12-07, 23:29
Wydaje mi się że silniczek krokowy. Mam teraz problemy z skaczącymi obrotami i jak odłanczam wtyczke od krokowca to właśnie zapala mi sie check i obroty stoją mi na około 1500. Wiec może krokowy się sypnął. Ale to tylko moja skromna sugestia, spróbuj podmienic na jakiś inny i sprawdz.

Pozdro

Revoltec
18-12-07, 00:11
Miałem u siebie ten blad i predkosciomiez mi czasami nei działał i chceck sie zapalał ale nie miałem takich obrotow obroty były całay czas takie same nic mi nie skakało z obrotami, docisnołem wtyczne kolo krokowego od czujnika predkosciomierza i jest juz ok.

jaj0ne
18-12-07, 07:08
skoczyło ci do 1500 czy tam do ilu bo wywaliło ci błąd i komp wszedł w stan awaryjny

, ja mam ten sam błąd , lezeli nie zauwazasz szalejącego predkosciomoeza powinien być ok i podejzewam ze dzieje sie tylko na lpg ->i tu jest przyczyna jakieś zakłucenia instalka wprowadza , ja bede jechał do gazownika i go wypytam jak z tym walczyć

tu sie więcej dowiesz

http://www.honda.slask.pl/forum/viewtopic.php?p=118673&sid=58946ce88994fabe76694b70c876a35c#118673

[ Dodano: Wto 18 Gru, 2007 ]
ewentualnie zrweiduj wtychke czujnika prędkości -> na skrzyni biegów

Tasiorsz
18-12-07, 09:41
Spróbuję jeszcze zresetować ten błąd i nie przełączać samochodu na gaz.
Jeżeli jest to wina gazu na paliwie powinno być wszystko OK.
Bardzo dziwna sytuacja ponieważ wszystko z prędkościomierzem jest ok. Sttyki na czujniku przeczyściłem.

!markos
18-12-07, 10:04
check engine, a nie check energi

masz abs?

jaj0ne
18-12-07, 10:13
Bardzo dziwna sytuacja ponieważ wszystko z prędkościomierzem jest ok. Sttyki na czujniku przeczyściłem.

mówie , bład wywala instalka lpg a nie obrotek

Tasiorsz
18-12-07, 15:00
Byłem właśnie w warsztacie. Mechanik stwierdził że trzeba przeczyścić przepustnicę i silniczek krokowy i powinno być wszystko dobrze.
Zmartwił Mnie tym że w tym roku nie da rady Mi tego zrobić ponieważ jest zawalony robotą po uszy i w związku z tym chciałem zapytać czy czyszczenie przepustnicy i silnika krokowego jest trudną rzeczą do wykonania.
Jeżeli posiadacie materiały jak to można wykonać w domowych warunkach (w garażu) bardzo będę wdzięczny za każdą pomoc. Proszę o jakieś zdjęcia linki. Święta się zbliżają a tu taka kiszka.
Bardzo dziękuje za wszelką pomoc i życzę Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku.

jaj0ne
18-12-07, 15:47
proste jak budowa młotka :-D poszperaj , troche tu tego jest na ten temat .. ale nie chciał bym cie martwić ale mi czyszczenie nic nie pomogło .. nie trwierdze ze i w twoim przypadku tak bedzie , bo poczyscić zawsze trzeba :-D

bardziej stawiam na rególacje LPG i przeglądzik instalki i pożądne zestrojenie wszystkiego no ale moge sie mylić :hinczyk:

Tasiorsz
18-12-07, 17:58
No ale nie rozumiem co ma instalacja gazowa do pracy silnika jak jest wyłączona i silnik pracuje na benzynie

jaj0ne
18-12-07, 18:33
Tasiorsz, dlamnie to tez bezsęsu i brzmi conajmniej nie mądrze ,ale tak podobno jest zresztą ten błąd mi i tobie tylko na lpg wyskakuje więc juz masz wskazówke . Daj znac czy problem pojawi sie po czyszczeniu mam nadzieje ze pomoze - bo mi niestety nie :/

Tasiorsz
18-12-07, 23:38
jaj0ne, możesz mi opisać w kilku zdaniach jak i czym ewentualnie mogę wyczyścić przepustnice i silnik krokowy co odkręcić aby się nic nie poprzestawiało i jak to mogę zrobić w najprostszy sposób. Jeżeli masz ewentualnie jakieś fotki bądź linki do postów z opisaną ścieżka postępowania z wyżej wymienionym problemem też bym bardzo prosił. Dziękuję

pawulon_
05-06-09, 18:34
świeci się ABS i wywala mi błąd 17 . Bardzo dziwna sprawa, czasami kontrolka gaśnie, i przy hamowaniu, dziwnie zawibruje pedał, coś zazgrzyta i kontrolka spowrotem się zapala. Zresetować się nie dało. Dlaczego błąd czujnika prędkości a świeci się kontrolka ABS ?

aha, nie mam gazu, doczytalem, że ten problem dominował w gazolotach

Jeszcze jedna uwaga - problem pojawił się po myjni samoobsługowej, kiedy dokładniej myłem felgi.
Mam przeczucia że to ABS

HELP!

pawulon_
14-06-09, 08:46
up