PDA

Zobacz pełną wersję : Civic VI d16y3 Kilka pytań :)

makerson
15-04-13, 01:28
Siema,

Po pierwsze dość kiepsko się znam, więc raczej pytam, bo będę robił przegląd po zimowy i chciałbym mniej więcej wiedzieć co to za stuki i inne zanim oddam auto :)

Civic 6gen 5d d16y3 z gazem sekwencynym

1. Mam okazję kupić olej Mobil 10w40 za 65zł 4l, ze sprawdzonego źródła bo od przedstawiciela, i czy ta cena jest dobra i warto zalać takim olejem (teraz jest zalany 10w40 ale nie wiem dokładnie jakim)?
2. Jaki filtr oleju i powietrza kupić, mile widziany jakiś link do allegro?
3. Co może sugerować drżenie samochodu, tz. praktycznie od samego odpalenia cały samochód tak jak by drga, czuć to trzymając kierownicę, czy drążek biegów, a nawet na siedzeniu, na luzie tak delikatnie, ale czuć to przy większej prędkości np. na 3-4 biegu, zaznaczam że na luzie silnik pracuje równiutko 700obrotów, dobrze przyśpiesza na każdym biegu?
4. Takie stuknięcie np. przy ruszaniu, czasem przy przyśpieszaniu i zatrzymywaniu się, i wydaje mi się że sporadycznie na wstecznym... takie jednorazowe "stuk", w trakcie jazdy raczej tego nie słychać, np na nierównej nawierzchni?
5. Wydaje mi się że jadąc tak bardzo powoli na 1-2 biegu, samochód jak by kulał, jak bym jechał z jednej strony na flaku, koła są dobrze napompowane, wszystkie identycznie 2,1?

Dzięki