Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : d15z6 w CRX Del Sol

Seba27
12-04-13, 12:35
Witojtje :)

Kupilem ostatnio kolejnego Del Sola - (okazja byla) ;]
I wart swojej ceny byl bo prosta buda bynajmniej...

Teaz pytania - czy istnialy Del Sole z D15Z1?

Czy skrzynia z d15 podejdzie na d16 czy sa roznice?
(w sensie czy podlacze ja pod blok d16 - dlugosci biegow malo istotne)

Czemu ktos na litosc Boska to wladowal do Del Sola, jakie sa plusy takiego setupu w dobrym stanie?

Chwilowo jest mini z6 ale nie jezdzi to zbytnio, zre olej, kopci, faluja obroty, leje zewszad, itd itp...

Clues, Tips, Ideas?

Michał102
12-04-13, 13:15
prosta buda bynajmniej...

Czyli buda krzywa?

Zajrzyj do słownika i dowiedz się, co to słowo oznacza.

Seba27
12-04-13, 13:27
Prawdziwy z ciebie geniusz....

zauwazylem ze tego typu "pomocnikow" spotykam wylacznie w Hondach, biedna marka, biedni ludzie

A wracajac do meritum, pytanie bylo inne - dziekuje ci bardzo za nic :)
(nie zawracaj gitary z *******ami stary, pytanie o silnik a nie o bude)

Michał102
12-04-13, 13:46
Sorry, ale nie mogłem się powstrzymać. Jak tak dalej pójdzie, to z większością forumowiczów będzie trzeba rozmawiać jak z nastolatką, która ma okres... "nie to tak, a tak to nie":).

Co do Twoich problemów, to Del Solek nie było z D15... były D16Z6, D16Y8 i B16A2. Być może jakiś silnik jeszcze pominąłem (D16Z9?), ale bankowo było to 1.6 z VTEC'iem.
Jeśli chodzi o skrzynie, to pasują zamiennie.

Seba27
12-04-13, 15:03
dobra olewamy te niesnaski i wracamy do meritum.
Dobra informacja dla mnie bo.
Zapewne d16z6 umarlo i ktos kupil d15z1 i wrzucil.
Podejrzane wydalo mi sie to ze galka zmiany biegow jest mocno przesunieta do przeodu ( w sensie jak wrzuce wsteczny i patrze na galke to widac jakby byl luz )
- podejrzewam ze raczej swap wszedl ze skrzynia.
A teraz tak zeby wrocic do stanu faktycznego to mam d16z6 kompletne, ale w tej budzie skrzynia chodzi duzo lzej i nie zgrzyta - Jeszcze ;)
Teraz zrobilem zakupy na kilkaset zlotych i robie gore cala a nastepnie bede to wrzucal pod maske w miejsce tego d15z6. Z tego co sie rozczytywalem to d15z1 to straszny zamul - 90KM z ECO Vteciem i pewnie stad pojawila sie glowica i cala gora od z6.
Tylko czemu juz nikt nie kupil i nie zalozyl takiego spodu jak ma byc?
Czy glowica z Z1 jest nizsza i dzieki takiemu super zagiegowi jak zalozenie glowicy z z6 na d15 jest wieksze cisnienie czy cos? lepiej idzie? silnik z zewnatrz wyglada jak obraz nedzy i rozpaczy, leje z rozrzadu, michy, glowicy, faluja obroty, miedzy 3-5tys jedzie jak POLONEZ. Ogolna padaczka. Ale kompresje trzyma. Wiec swap byl ze wzgledu na cene? Jak myslisz?

Michał102
12-04-13, 21:40
Pewnie oryginalny silnik padł i ktoś poskładał to na klamotach, które akurat miał pod ręką. Podejrzewam, że jeździ to na jakiejś seryjnej mapie i nikt tego nie stroił, dlatego jest muł. Zobacz jaki tam masz komputer i zajrzyj do środka czy było w nim coś grzebane.

Jak masz kompletne i sprawne D16Z6, to wkładaj. Skrzynię też lepiej włożyć od D16ki, bo masz tam FD 4.25... ta z eco VTEC'a ma w cholerę długie przełożenia i mocno zamula.

Seba27
13-04-13, 12:37
kurcze tego sie wlasnie obawialem :/
Tamta skrzynia zgrzyta na 2ce a ta jest dluga... - DAMN!
Nie chce mi sie ruszac skrzyni bo nie mam zadnego speca od nich - a jak juz bede miasial to przydalo by sie ja odrobinke skrocic a nie wydluzac.
Komputer jest z D16 - taki sam jak w drugiej budzie - ta Solka wywala mi blad 14ty - obroty faluja i szarpie na zimnym - leje na ten obecie wlozony motor - nie chce mi sie nawet w to zaglebiac bo juz d16 wyjete, stoi w garazu, czesci zamowione i tylko czekam na kolejny zastrzyk gotowkowy by to zlozyc w calosc i wpakowac pod maske.
Chwilowo obawa jest jedna - zdecydowalem nie ruszac pierscieni bo kompresja byla spoko a same uszczelniacze, rozrzad, wszystkie uszczelki, sprzeglo itd...
Jak sie cholera okaze ze dalej bierze olej to chyba sie potne... ;]

Michał102
13-04-13, 13:12
Nie ruszanie pierścieni to ogromny błąd - uszczelnisz górę, to dół dostanie po dupie i stare pierścienie moment się wysypią. Nowe porządne pierścienie to nie jest duży wydatek i nie warto na tym oszczędzać.

A samo badanie komprechy nic Ci nie powie o stanie pierścieni. Moje poprzednie D14 (przebieg wg mnie ok 300 tys. km.) miało 11,11,10,11 a żłopało blisko litra na 1000km ;)

Seba27
16-04-13, 22:54
kooorva mam to samo chyba - kompresja 13-12.5-12.5-12 a z tylu siwo!
Moze to uciekac przez uszczelniacze zaworowe wiec pierscienie wcale nie musza byc do wymiany.
Nawet jak pierscien kompresyjny trzyma to olejowy mogl puscic - jednak z wieloma "starymi" mechanikami gadalem i mowia ze pierscienie sie raczej zuzywaja w jednakowym tempie i po kompresji byloby widac - 2 rowniez twierdza ze wartosci ubytwoj olejowych moga byc kosmiczne przez same uszczelniacze zaworowe szczegolnie w wysokoobrotowych silnikach.
Jednak porozgladalem sie, zastanowilem i przekalkulowalem - uszczelki glowicy i kolektora wydechowego wyjda z 250zl - czyli tyle co komplet pierscieni... Jutro zrzucam glowice - zawoze blok do pomiaru i honowania i bede wiedzial jaki rozmiar pierscieni ladowac. Ale Korba i Panewki zostaja - wyszlo dzis na diagnostyce ze wszystkie gumy na tylnym zawiasie wkrotce umra. Poliuretany sie przydadza a to konkretnie uszczupli budzet :/ zreszta, korbe i panewki mozna zrobic bez ruszania gory wiec moze to poczekac i bedzie chyba musialo...

Seba27
18-04-13, 19:00
dzisiaj zawiozlem blok d16(z6) do honowania i pomiaru.
tloki sa IDEALNE a cylindy prawie w idealnym stanie. 2setki na 1 i 4 cylindrze - 2gi 5setek, 3ci 4setki. Gosc powiedzial ze przy takich wartosciach ani kapki oleju nie powinno ciagnac :/
Wiec skad to zuzycie? Musi byc winna glowica :/
Pierscienie zakladam nominal, nie powiercam na nic wiekszego.
Mial ktos podobna sytuacje z ubytkami?

Matiasq
10-05-13, 11:55
ja w starym d14a2 miałem uszczelniacze padnięte i brał około 1l na 1000km wymieniłem sam i jak ręką odją dolewam może z100ml na 10kkm

Seba27
10-05-13, 13:03
Panmet Krakow
Specjalista po sprawdzeniu szczelnosci:
"Z 16tu zaworow szczelne sa 2...
a z tych na pierwszym cylindrze leje jak z Kaczej Dupy"
Wiec tajemnica zuzycia oleju rozwiazana, odciecie w Dserii powyzej 9000 nie jest dobrym pomyslem. Wracam na seryjny setup po remoncie...