Zobacz pełną wersję : d15z6 w CRX Del Sol
Witojtje :)
Kupilem ostatnio kolejnego Del Sola - (okazja byla) ;]
I wart swojej ceny byl bo prosta buda bynajmniej...
Teaz pytania - czy istnialy Del Sole z D15Z1?
Czy skrzynia z d15 podejdzie na d16 czy sa roznice?
(w sensie czy podlacze ja pod blok d16 - dlugosci biegow malo istotne)
Czemu ktos na litosc Boska to wladowal do Del Sola, jakie sa plusy takiego setupu w dobrym stanie?
Chwilowo jest mini z6 ale nie jezdzi to zbytnio, zre olej, kopci, faluja obroty, leje zewszad, itd itp...
Clues, Tips, Ideas?
prosta buda bynajmniej...
Czyli buda krzywa?
Zajrzyj do słownika i dowiedz się, co to słowo oznacza.
Prawdziwy z ciebie geniusz....
zauwazylem ze tego typu "pomocnikow" spotykam wylacznie w Hondach, biedna marka, biedni ludzie
A wracajac do meritum, pytanie bylo inne - dziekuje ci bardzo za nic :)
(nie zawracaj gitary z *******ami stary, pytanie o silnik a nie o bude)
Sorry, ale nie mogłem się powstrzymać. Jak tak dalej pójdzie, to z większością forumowiczów będzie trzeba rozmawiać jak z nastolatką, która ma okres... "nie to tak, a tak to nie":).
Co do Twoich problemów, to Del Solek nie było z D15... były D16Z6, D16Y8 i B16A2. Być może jakiś silnik jeszcze pominąłem (D16Z9?), ale bankowo było to 1.6 z VTEC'iem.
Jeśli chodzi o skrzynie, to pasują zamiennie.
dobra olewamy te niesnaski i wracamy do meritum.
Dobra informacja dla mnie bo.
Zapewne d16z6 umarlo i ktos kupil d15z1 i wrzucil.
Podejrzane wydalo mi sie to ze galka zmiany biegow jest mocno przesunieta do przeodu ( w sensie jak wrzuce wsteczny i patrze na galke to widac jakby byl luz )
- podejrzewam ze raczej swap wszedl ze skrzynia.
A teraz tak zeby wrocic do stanu faktycznego to mam d16z6 kompletne, ale w tej budzie skrzynia chodzi duzo lzej i nie zgrzyta - Jeszcze ;)
Teraz zrobilem zakupy na kilkaset zlotych i robie gore cala a nastepnie bede to wrzucal pod maske w miejsce tego d15z6. Z tego co sie rozczytywalem to d15z1 to straszny zamul - 90KM z ECO Vteciem i pewnie stad pojawila sie glowica i cala gora od z6.
Tylko czemu juz nikt nie kupil i nie zalozyl takiego spodu jak ma byc?
Czy glowica z Z1 jest nizsza i dzieki takiemu super zagiegowi jak zalozenie glowicy z z6 na d15 jest wieksze cisnienie czy cos? lepiej idzie? silnik z zewnatrz wyglada jak obraz nedzy i rozpaczy, leje z rozrzadu, michy, glowicy, faluja obroty, miedzy 3-5tys jedzie jak POLONEZ. Ogolna padaczka. Ale kompresje trzyma. Wiec swap byl ze wzgledu na cene? Jak myslisz?
Pewnie oryginalny silnik padł i ktoś poskładał to na klamotach, które akurat miał pod ręką. Podejrzewam, że jeździ to na jakiejś seryjnej mapie i nikt tego nie stroił, dlatego jest muł. Zobacz jaki tam masz komputer i zajrzyj do środka czy było w nim coś grzebane.
Jak masz kompletne i sprawne D16Z6, to wkładaj. Skrzynię też lepiej włożyć od D16ki, bo masz tam FD 4.25... ta z eco VTEC'a ma w cholerę długie przełożenia i mocno zamula.
kurcze tego sie wlasnie obawialem :/
Tamta skrzynia zgrzyta na 2ce a ta jest dluga... - DAMN!
Nie chce mi sie ruszac skrzyni bo nie mam zadnego speca od nich - a jak juz bede miasial to przydalo by sie ja odrobinke skrocic a nie wydluzac.
Komputer jest z D16 - taki sam jak w drugiej budzie - ta Solka wywala mi blad 14ty - obroty faluja i szarpie na zimnym - leje na ten obecie wlozony motor - nie chce mi sie nawet w to zaglebiac bo juz d16 wyjete, stoi w garazu, czesci zamowione i tylko czekam na kolejny zastrzyk gotowkowy by to zlozyc w calosc i wpakowac pod maske.
Chwilowo obawa jest jedna - zdecydowalem nie ruszac pierscieni bo kompresja byla spoko a same uszczelniacze, rozrzad, wszystkie uszczelki, sprzeglo itd...
Jak sie cholera okaze ze dalej bierze olej to chyba sie potne... ;]
Nie ruszanie pierścieni to ogromny błąd - uszczelnisz górę, to dół dostanie po dupie i stare pierścienie moment się wysypią. Nowe porządne pierścienie to nie jest duży wydatek i nie warto na tym oszczędzać.
A samo badanie komprechy nic Ci nie powie o stanie pierścieni. Moje poprzednie D14 (przebieg wg mnie ok 300 tys. km.) miało 11,11,10,11 a żłopało blisko litra na 1000km ;)
kooorva mam to samo chyba - kompresja 13-12.5-12.5-12 a z tylu siwo!
Moze to uciekac przez uszczelniacze zaworowe wiec pierscienie wcale nie musza byc do wymiany.
Nawet jak pierscien kompresyjny trzyma to olejowy mogl puscic - jednak z wieloma "starymi" mechanikami gadalem i mowia ze pierscienie sie raczej zuzywaja w jednakowym tempie i po kompresji byloby widac - 2 rowniez twierdza ze wartosci ubytwoj olejowych moga byc kosmiczne przez same uszczelniacze zaworowe szczegolnie w wysokoobrotowych silnikach.
Jednak porozgladalem sie, zastanowilem i przekalkulowalem - uszczelki glowicy i kolektora wydechowego wyjda z 250zl - czyli tyle co komplet pierscieni... Jutro zrzucam glowice - zawoze blok do pomiaru i honowania i bede wiedzial jaki rozmiar pierscieni ladowac. Ale Korba i Panewki zostaja - wyszlo dzis na diagnostyce ze wszystkie gumy na tylnym zawiasie wkrotce umra. Poliuretany sie przydadza a to konkretnie uszczupli budzet :/ zreszta, korbe i panewki mozna zrobic bez ruszania gory wiec moze to poczekac i bedzie chyba musialo...
dzisiaj zawiozlem blok d16(z6) do honowania i pomiaru.
tloki sa IDEALNE a cylindy prawie w idealnym stanie. 2setki na 1 i 4 cylindrze - 2gi 5setek, 3ci 4setki. Gosc powiedzial ze przy takich wartosciach ani kapki oleju nie powinno ciagnac :/
Wiec skad to zuzycie? Musi byc winna glowica :/
Pierscienie zakladam nominal, nie powiercam na nic wiekszego.
Mial ktos podobna sytuacje z ubytkami?
ja w starym d14a2 miałem uszczelniacze padnięte i brał około 1l na 1000km wymieniłem sam i jak ręką odją dolewam może z100ml na 10kkm
Panmet Krakow
Specjalista po sprawdzeniu szczelnosci:
"Z 16tu zaworow szczelne sa 2...
a z tych na pierwszym cylindrze leje jak z Kaczej Dupy"
Wiec tajemnica zuzycia oleju rozwiazana, odciecie w Dserii powyzej 9000 nie jest dobrym pomyslem. Wracam na seryjny setup po remoncie...