PDA

Zobacz pełną wersję : b18c4 prawda i mity

Strony : [1] 2

Cywa
02-04-13, 12:20
Witam Panowie, przymierzam sie do swapa c4 do mojego ej2, czytalem duzo tematow w tym temacie i pojawialo sie wiele roznych opinii i kwesti, chcialbym wszystko to tutaj "rozgrzebac" i wyjasnic dokladnie...

-pierwsza kwestia, jakie seryjnie bylo sprezanie w c4? bede mial manometr i chce sprawdzic kondycje silnika

-łapy, jedni mowia ze wszystkie pasują od mb6, inni mowią ze jedna łapa nie pasuje, jak to z tym jest dokladnie?

-jaki wydech pod ten silnik? 2'' 2,25'' czy 2,5'' czy jest ktos na forum kto liczyl optymalny wydech pod ten motor? kiedys duzo o tym czytalem i wiem ze za duzy wydech to tez nie zdrowo, za maly moze przymulic silnik, trzeba to odpowiednio dobrac, ma ktos z tym wieksze doswiadczenie? kolektor w rozmiarze jak reszta wydechu czy węższy?

-jaki kolektor ssacy zamiast seryjnego? ponoc wszystkie aftermarkety typu sunksy edelbroxy itd wzorowane sa na tym od itr? czy podejdzie seryjny ssak od itra i czy to duzo pomoze? moze cos od b16?

-kwestia wiązki silnikowej, bede mial od mb6 z tego co wiem trzeba poprzedluzac kable, wtyczki pasuja + dodac jeden kabelek do vteca, czy to wszystko? co z wiazka kabinowa i podlaczeniem pod kompa ? komputer w b7 jest p07 bodajze? i nic z nim nie mozna zrobic? trzeba wymienic na p28 z z6 i wgrac mapy tak?

-przy okazji silnika na stole co jeszcze warto sprawdzic wymienic poza rozrzadem? jakie zamienniki do bserii na rozrzad kupic?

-stabilizatory w ej2 sa bardzo cienkie z tylu nie ma go wcale, aktualnie na tyle auta mam staba z eg6 i taki prawdopodobnie zostanie do konca, ponoc grubsze wyrywaja mocowania i tyl auta zaczyna byc nerwowy, kwestia staba z przodu, czy warto wymienic na cos grubego np z mb6? czy nie bedzie to w jakis sposob nieodpowiednie pod tak niska mase auta?

Karpiczek
02-04-13, 14:25
http://img94.imageshack.us/img94/1563/beztytuu1ev.png Dane z manuala, jest podane ciśnienie spręzania.

Z wydechem różnie, zalezy kto jak lubi i ma możliwość. Kolega widział wykresy z hamowni. Mb6 po zmianie wydechu z 2,25 na 2,5 miało przyrosty KM. Jednak jak dla mnie osobiście to 2,25 jest już za głośny :P

Masz rację, te kolektory są kopiami kolektora z ITR'a. Sam kolektor z itr'a podejdzie bez problemów do B18C4. Ten z B16 wymagać będzie przespawania flanszy, kilka osób robiło to na forum i jeździ.

Wiązkę zapewne będziesz miał z anglika, więc bez przeróbki sie nie obejdzie. Możesz jak na początek wykorzystać kompa z B18, chyba, że chcesz stroić to fajnie wrzucić P28.

Warto zainteresować się stanem sprzęgła, wymienić uszczelniacze wału, sprawdzić stan koła zamachowego, ewentualne wycieki.

Civic 6gen 5d, tzw. angielka oraz civic 5 gen to prawie to samo. Całe zawieszenie jest p&p. Gro osób montuje swapy hamulców do 5 generacji i odbywa się to na zasadzie odkręcić stare, przykręcić nowe. Wydaje mnie się, że staby podejdą również bez problemu. Na forum jest temat poświęcony tej kwestii. Łapy silnika też powinny pasować. Z tego co czytałem, to w wersji civica 6 gen, nadwoziach EK nie pasuje jedna z łap.

Pozdrawiam!

zakit
02-04-13, 14:27
Witam Panowie, przymierzam sie do swapa c4 do mojego ej2, czytalem duzo tematow w tym temacie i pojawialo sie wiele roznych opinii i kwesti, chcialbym wszystko to tutaj "rozgrzebac" i wyjasnic dokladnie...

-pierwsza kwestia, jakie seryjnie bylo sprezanie w c4? bede mial manometr i chce sprawdzic kondycje silnika

-łapy, jedni mowia ze wszystkie pasują od mb6, inni mowią ze jedna łapa nie pasuje, jak to z tym jest dokladnie?

-jaki wydech pod ten silnik? 2'' 2,25'' czy 2,5'' czy jest ktos na forum kto liczyl optymalny wydech pod ten motor? kiedys duzo o tym czytalem i wiem ze za duzy wydech to tez nie zdrowo, za maly moze przymulic silnik, trzeba to odpowiednio dobrac, ma ktos z tym wieksze doswiadczenie? kolektor w rozmiarze jak reszta wydechu czy węższy?

-jaki kolektor ssacy zamiast seryjnego? ponoc wszystkie aftermarkety typu sunksy edelbroxy itd wzorowane sa na tym od itr? czy podejdzie seryjny ssak od itra i czy to duzo pomoze? moze cos od b16?

-kwestia wiązki silnikowej, bede mial od mb6 z tego co wiem trzeba poprzedluzac kable, wtyczki pasuja + dodac jeden kabelek do vteca, czy to wszystko? co z wiazka kabinowa i podlaczeniem pod kompa ? komputer w b7 jest p07 bodajze? i nic z nim nie mozna zrobic? trzeba wymienic na p28 z z6 i wgrac mapy tak?

-przy okazji silnika na stole co jeszcze warto sprawdzic wymienic poza rozrzadem? jakie zamienniki do bserii na rozrzad kupic?

-stabilizatory w ej2 sa bardzo cienkie z tylu nie ma go wcale, aktualnie na tyle auta mam staba z eg6 i taki prawdopodobnie zostanie do konca, ponoc grubsze wyrywaja mocowania i tyl auta zaczyna byc nerwowy, kwestia staba z przodu, czy warto wymienic na cos grubego np z mb6? czy nie bedzie to w jakis sposob nieodpowiednie pod tak niska mase auta?

1. co do sprzezania nie wiem niech sie wypowiedzą inni, badź poszukaj w manualu - powinno być ;)
2. jak robisz swapa z MB/MC do EJ2 to wszystkie lapy pasują p&p.
3. co do wydechu, masz tez temat do tego, i z tego co pamietam, to ludzie glownie zakladaja 2,25, 2,36 lub 2,5, ja bym sprobowal zalozyc 2,36 - jezdzilem na takim w B16, i w b1 i bylo optymalnie moim zdaniem. ew sprobowalbym dac na koncu małą zwęzkę ;)
4. ssacy z c6 nie podejdzie do c4 bez przeróbek - spawanie alu itp, jesli juz to bym odpowiedzi na takie pytanie szukal u ludzi ktorzy grzebali c4.
5. komputer w b7 jest p06, teraz wszystko pozostaje kwestią czy chcesz to stroic czy nie. jesli nie to mozna to zrobic na kompie p9k seryjnym, jesli nie to przydalo by sie obd1, z obsluga vteca, czyli albo przerobione p06, albo p28. dodatkowo kwestia czy zostaniesz na seryjnym kol.. ssacym czy bedziesz zmienial. bo jesli seryjny to zostaje do dodania do komputera (tylko w przypadku przejscia na p06, p28) obslugi IAB, co by sie dalo 'sterowac' seryjnym ssacym.
ja bym radzil odrazu przejsc na obd1, przygotowac pod strojenie. jesli chodzi o Vteca - tak musisz do wiazki kabinowej od B7 dorzucic 1 lub 2 kable, zalezy od tego czy masz czujnik cisnienia oleju przy zaworze Vtec.
6. warto wymienic uszczelniacze wałków, wału z jednej i drugiej strony, i ew sprzeglo, po potem zwalac skrzynie tez bez sensu..
7. ja w moim Eg mialem setup stabow 26/15 i bylo swietnie. przedni pochodzil z mb6 (uwaga bo byly tez wersje 24mm) - jesli 24mm na przod to 13 na tył, takie moje zdanie - a na 26/22 nie jezdzilem. ale EG i tak potrafilo niezle zaskoczyć wyprzedzającym tyłem :)

widze ze karpiczek tez odpisal w miedzy czasie :)
dodam tylko ze sie nie zgodze z karpiczkiem w kwesti pasowania kolektora z c6 co c4. kolektor z c6 pasuje do b16, a wiec sila rzeczy nie pasuje do c4 ;) inne miejsce na kanal wodny i bodaj dolne szpilki :)

pozdro

Cywa
02-04-13, 16:03
Moze ktos ma dane nt. wydechu z integry / mb6 ? Jakie tam są srednice na wejsciach wyjsciach itd. ? Wydechowy w c4 jest tak samo slaby jak ssacy ? Czy mozna uzyc zamiast niego kolektora z itr, czy da to podobny przyrost wzgledem chinczykow z jebaja ?

Ssacy z c6 nie podejdzie tak? moze to ktos potwierdzic? Jest jakas alternatywa poza aftermarketem dla ssacego do c4?

Rozumiem ze komp najlepiej przerobic i miec gotowy pod strojenie, poczatkowo mam zamiar wgrac jakas gotowa mape z c4 czy to dobre rozwiazanie czy moga byc problemy?

Co do staba, mowisz ze miales 26/15 i tyl potafil zaskoczyc, czyli moje przypuszczenia co do tak duzej roznicy miedzy przodem a tylem sie sprawdzily.. skoro eg Ci zamiatal tylem boje sie myslec co bedzie w EJ, mialem juz kilka zaskoczeń (jeszcze bez staba) kiedy tyl tanczyl pod swoja muzyke, wniosek jest taki ze lepiej aby nie bylo tak duzych roznic w stabach miedzy przodem / tylem? Jakie seryjnie grubosci stabow byly w itr?

doli22
02-04-13, 16:19
Ssacy z c6 nie podejdzie tak? moze to ktos potwierdzic?

Ja potwierdzam :) bez przespawania flanszy nie podejdzie bo w innym wypadku po co powstawaly by te wszystkie skunksy, edelbrocki do c4
Wydech w itr JDM byl chyba 2.5" w GSR B18C 2.25" ale pewny nie jestem

sacrosaint
02-04-13, 16:50
Wydech w serii c4 to chyba 2". Ja mam 2.5 i jest ok. Z wydechowego warto usunąć zwężkę, przerobić wyjście na 2.25 jeśli ma zostać, reszta też 2.25. Ssaka z c6 trzeba przerabiać (przespawac kanał wodny i wywiercic nowe otwory)

Najlepsze staby to wg mnie 24/22 lub 26/22-23

zakit
02-04-13, 17:59
dodam tylko odnosnie stabow ze zarowno tył jak i przod potrafil zakoczyc przy konfiguracji 26/15

jak wlozysz jeszcze grubszy na tyl, to bedzie jeszcze bardziej nerwowy tyłem :)

sacrosaint
02-04-13, 18:09
Staby to już indywidualna sprawa :) mi przy 26/23 w ej9 potrafi uciekać tył na suchym, ale wolę to, niż gdyby przód miał jechać prosto :D

lukasz-lukasz
02-04-13, 19:07
Stroić można też na Twoim seryjnym kompie p06 (oczywiście po odpowiednich przeróbkach), także nie pozbywaj się go.
Obd2a na którym śmiga domyślnie c4 jest to nic innego jak obd1 z pozmienianymi niektorymi wtyczkami i bodajże w pinoutach coś z aparatem zapłonowym się różni.
Także przejście obd2a=>obd1 polega na przepięciu tych właśnie pinoutów w kompie. Możesz odpalić na p9k a potem spokojnie przejść na p06(p28). Wtedy będziesz musiał podłączyć równierz immo które powinieneś dostać ze swapem (lub się go pozbyć ;)).

Podejrzewam że masz d15b7 skoro mówisz o p06 więc w wiązce silnikowej będziesz musiał dorzucić 2 przewody, jeden od vteca a drugi iab (jeśli ma zostać). Do wiązki kabinowej dokładasz oczywiście je również bo muszą trafić do ecu. To tyle z elektryki, polecam Ci zostawić swoją wiązkę z b7 niż przerabiać tego anglika. Znajdź sobie instrukcję jak się rozbiera wtyczki i wyjmuje piny, przyda się przy bezstresowym podmienianiu wtyczek w wiązce ;)

Jeżeli chodzi o kolektor bez przeróbek to żaden seryjny nie podchodzi. Albo skunk albo Edelbrock lub jakaś chińszczyzna noname za 700 zł z allegro (podobno się sprawdza). Co do wydechowego to każda seria ma zwężkę prócz bodajże jakiś tam itr jdm które są bardzo trudno dostępne. Jeżeli chcesz robić po kosztach to możesz przerobić wyjście z kolektora z c4 na 2,5 cala. Wydech ja osobiście mam na 2,36 cala i taki mogę polecić. Też się nad tym zastanawiałem i wybrałem kompromis pomiędzy 2,25 i 2,5 :P. Po takich modach jak ssący i wydech to koniecznie już na strojenie.

Karpiczek
02-04-13, 21:19
dodam tylko ze sie nie zgodze z karpiczkiem w kwesti pasowania kolektora z c6 co c4. kolektor z c6 pasuje do b16, a wiec sila rzeczy nie pasuje do c4 ;) inne miejsce na kanal wodny i bodaj dolne szpilki :)

pozdro

Dobrze wiedzieć, jak dotąd byłem pewien że pasują kolektory. Bynajmniej jeden ze sprzedających zapewniał mnie o tym. Pozdrawiam!

Cywa
02-04-13, 22:56
Ok, dzieki za wszystkie info, wiec skladajac to do kupy...

Staby - mysle ze najrozsadniejsza kwestia bedzie przelozenie stabow tak jak w eg6 / ek4, ktos zna dokladne wymiary stabow w tych autach?

Kompa zostawie, teraz tylko kwestia czy oplaca sie bawic z tym IAB i to aktywowac, ktos wie cos wiecej na ten temat? Moze ktos sprawdzal roznice z wlaczony i wylaczonym IAB? Aktualnie fabryczny immo mam odlaczony i nie mam do niego zadnego "pilota", czy jest mozliwosc wlaczenia immo i dopasowania do niego pilota? Rozumiem ze wiazke silnikowa mam zostawic z b7 jednak trzeba bedzie pozmieniac kostki na te z c4, dobrze rozumiem? Ma ktos moze link do manuala na ten temat? Lukasz-lukasz Ty cos wspominales o tym, moze Ty cos masz?

Jest gdzies cos wiecej na temat tych noname ssacych? Jak to sie ma w porownaniu do seryjnego IAB i do aftermarketowych skunksow?

Gdzie dokladnie jest ta zwezka w kolektorach wydechowych i po co fabrycznie honda to zastosowala? Wszystkie podawane wymiary w calach sa mierzone po zewnetrznej czy wewnetrzej czesci rury? 2,5 cala to jakies 63mm, nie za duzo jak na NA i to ponizej 200km? Jak macie porobione swoje wydechy bo widze ze niektorzy mowia o kolektorach na 2,5 a reszcie np 2,25 czy jest w tym jakis sens? Dlaczego kolektor ma miec wieksza srednice niz reszta wydechu? Jest wsrod nas jakis magik od wydechow ? :)

remi_k
02-04-13, 23:04
wydechowy, niegrzebany seryjny z b18c4 ma zwężke na wyjściu 40mm wew!!! gdzieś mam foto z przeróbki . Jak znajde to tu wrzuce

sacrosaint
02-04-13, 23:08
Staby ek4 to 26/15. lepiej poszukać na tył 17 z mb6.

Ja w tej chwili mam iab, ten wynalazek daje trochę więcej momentu na dole i w środku. Jeśli przez jakiś czas będziesz miał seryjnego ssaka warto z tego skorzystać.

Średnicę wydechu mierzymy po wewnętrznej. Jeśli chodzi o zwężkę, to wydaje mi się, że ma ona stopniowo zmniejszać średnicę, a nie "na raz". A najlepiej, gdyby jej nie było, tzn średnica wyjścia=średnica wydechu

remi_k
02-04-13, 23:12
http://www.fotoszok.pl/out.php/t1517153_img-7805-medium-.jpg (http://www.fotoszok.pl/show.php/1517153_img-7805-medium-.jpg.html) http://www.fotoszok.pl/out.php/t1517154_img-7806-medium-.jpg (http://www.fotoszok.pl/show.php/1517154_img-7806-medium-.jpg.html) http://www.fotoszok.pl/out.php/t1517155_img-7808-medium-.jpg (http://www.fotoszok.pl/show.php/1517155_img-7808-medium-.jpg.html) http://www.fotoszok.pl/out.php/t1517156_img-7814-medium-.jpg (http://www.fotoszok.pl/show.php/1517156_img-7814-medium-.jpg.html)

Cywa
02-04-13, 23:26
Remi, dziekuje za fotki, masakra z ta zwezka, ciekawi mnie po co to zastosowali czy mialo to jakis wplyw na szybkosc spalin i cala konstrukcje wydechu czy poprostu mialo to sluzyc "przymuleniu" silnika. Zwezka jest tylko na wyjsciu kolektora czy na calej jego dlugosci ?

sacrosaint, sprawdzilem jeszcze te staby, w ek4 byly dwie wersje zaleznie czy po lifcie czy przed, przed byl 24/15 zas po lift 26/15... generacje nizej czyli eg6 mialo 22/15, macie pomysl skad tak duza roznica w stabach w ek4 wzgledem eg6? Na pewno troche robi waga auta ale one nie sa wcale tak duzo ciezsze... Na moj rozum wieksza roznica miedzy przodem a tylem nie prowadzi do niczego dobrego, wystarczy spojrzec na staby w itr ktore maja odpowiednio 24 i 22mm. Czy jest ktos kto ma wieksza wiedze na temat dzialania stabilizatorow? Fabrycznie honda we wszystkich coupe wsadzala 13-14mm (poza itr), chyba jednak cos w tym jest zeby nie zakladac grubszych..

soldi
02-04-13, 23:36
Obd2a na którym śmiga domyślnie c4 jest to nic innego jak obd1 z pozmienianymi niektorymi wtyczkami

proszę Cie.. widziałeś kiedyś wtyczki obd2a? w mb6 są wtyczki obd1 a wnętrzności ecu to obd2, komp p9k z mb6 ma takie samo gniazdo jak p06 - jedyna różnica to niepasujące dwie prowadnice w najszerszej wtyczce, wystarczy je wyciąć i po problemie

lukasz-lukasz
02-04-13, 23:39
Co do stabów - ITR miał 24mm na przodzie i 22 mm (a jdm nawet 23!) na tyle a było to ponoć najlepiej prowadzące się fwd ;)

Co do elektryki. Teraz najprawdopodobniej nie masz żadnego fabrycznego immo, natomiast każdy b18c4 już miał. Dostaniesz kluczyk od auta i sterownik z "czytnikiem" (ten który znajduje się przy stacyjce) który musisz podłączyć "na krótko" lub zupełnie go wywalić. W tym niestety nikt na polskim forum Ci nie pomoże z wiadomych powodów, nawet nie wiem czy było by to legalne :P Musisz szukać jakiś angielskich materiałów na ten temat. Podobnie jest z przerobieniem elektryki nikt się tym nie dzieli bo ludzie na tym zarabiają kasę :P Jak nie obce Ci grzebanie to rozłóż sobie tą wiązkę z b7 popatrz jakie wtyczki trzeba pozmieniać i jazda. Kolory większości przewodów się zgadzają ale warto mieć schemat i na bieżąco sobie sprawdzać. Wszystko jest ładnie rozpisane w manualach. Z tego co pamiętam napewno nie pasuje kostka przy alternatorze, aparacie zapłonowym, wtryskach. Brakuje oczywiście wtyczki od vteca i iaba. Pamiętaj żeby porównać pinouty w obu kompach bo napewno jakieś piny trzeba zamienic bo auto nie odpali na p9k :)

Co do pozostawienia Iaba to oczywiście że warto go podłączyć. I tak będziesz ciągnął przewód do vteca więc co za problem pociągnąc i do iaba :)

proszę Cie.. widziałeś kiedyś wtyczki obd2a? w mb6 są wtyczki obd1 a wnętrzności ecu to obd2, komp p9k z mb6 ma takie samo gniazdo jak p06 - jedyna różnica to niepasujące dwie prowadnice w najszerszej wtyczce, wystarczy je wyciąć i po problemie

ok masz rację. nie potrzebnie wtrąciłem tutaj jakieś oznaczenia o obd o których mam mgliste pojęcie :). mówiąc o wtyczkach miałem na myśli te wymienione wyżej nie od kompa bo z tymi od kompa jest tak jak mówisz że wystarczy wyciąć prowadnice.

sacrosaint
02-04-13, 23:40
Na passwordjdm.pl jest obszerny temat o stabilizatorach, w którym się wypowiadały naprawdę mądre głowy ;) tam poczytaj

maras78
02-04-13, 23:44
apropo zwężki w kolektorze C4 nie warto się tak naprawdę z nią bawić chyba ze dla spokojnej głowy bo tak naprawdę kolektor jest z pupy i po usunięciu jej nie ma wielkiej różnicy :)

lozek
03-04-13, 11:23
Coś tam grzebnąłem C4 bez rozbierania silnika (oba kolektory, wydech, dolot, hetshield, strojenie). Wyszło nieźle. 193,4km/190nm.

Setup masz tutaj:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=63908

Jak będziesz miał pytania, wątpliwości to pisz na PW

Piona !

crxd16
03-04-13, 14:16
sacrosaint, sprawdzilem jeszcze te staby, w ek4 byly dwie wersje zaleznie czy po lifcie czy przed, przed byl 24/15 zas po lift 26/15...

mialem 3 przedliftowe ek4 i w kazdym byl 26mm

Cywa
04-04-13, 01:39
Poczytalem troche passworda, narazie wyedukowalem 1 topic, zostal jeszcze jeden i poki co dalej mam rozkmine na temat tego czy lepiej sprawdzi sie troche grubszy przod i delikatny tyl czy jednak gruby przod i tyl z jak to ktos powiedzial "wyczynowcow" czyli ek4 i dc2.
Ek4 w sumie z tylu miala tez cienki a byla szybkim autem na winklach z tym ze to "krotkie" auto, za to dc2 jest bardziej podobna do ej2 ale tutaj juz miala z tylu az 22mm. Wie ktos jaki rozklad masy miala dc2? Moze to cos ma do tego wszystkiego?

Wracajac do tej nieszczesnej elektryki, to w koncu co musze zmieniac w wiazce silnikowej ? Ma zostac wiazka z ej2 i przerabiac wtyczki czy podpasuje nawet bez przerobek poza vtciem? Czy moze przekladac z mb6 i przedłuzac kable?

W jakiej kwestii seryjny kolektor bez zwezki ustepuje tym z aftermarketow? Czy chinski aftermarket pod c4 podejdzie rownie dobrze jak pod D-serie? Czy jednak szukac czegos firmowego?

lozek - pozwol ze tutaj zadam kilka pytan, moze przyda sie komus jeszcze kiedys, a wiadomo ze wiedza to skarb :)
-widze ze masz skrzynie s4c, jest seryjna z fd4.4 ? seryjnie jest w niej lsd ? jak to wypada przy seryjnej z c4 - s9b ?
-jakie miales odczucia po wymianie wydechu? wymieniales caly na raz z kolektorem wydechowym czy moze na "raty"? jezdziles innym c4 z wiekszym/mniejszym wydechem? jak oceniasz swoj setup jezeli chodzi o wydech? jak z glosnoscia?
-jak wlozyles ssacy od b16? czy duzo jest z tym rzezby i co trzeba zmieniac? po zmianie ssacego odrazu robiles strojenie? jezeli nie to jak auto jezdzilo bez strojenia i jaka byla reszta setupu?
-jaki mod w silniku uznajesz za najlepszy? dlaczego?
-czytales cos w kwestii stabilizatorow w tym temacie? jak sie mozesz do tego odniesc?
-czy hamulec 262 wystarcza pod taka moc?

Mam nadzieje ze kolega zechce posiedzlic sie z nami swoja wiedza ;) Pozdro

Guscioren
04-04-13, 16:49
wrzuce swoje 3grosze. Seryjne s9b wg mnie ma 2 wady 2bieg, oraz5. Dwójka jest za długa. Piątka za krótką. Tarczę Ci pociągną taka moc jeżeli sa jakieś sensowne. Ewentualnie jeżeli chcesz mieć spokój to wsadz 282od rovera z zaciskami od preludy :)

lozek
04-04-13, 20:53
S9B zamula strasznie. S4C była z głównym 4,26 i 4,4 no i wszystkie biegi ma krótsze od s9b (z wyjątkiem 5 chyba). LSD to rzadkość - było w S4C z EK9 tylko. Znaleźć sie da ale to juz wieksza kasa.

Jak robilem swapa juz mialem wydech 2,16" (55mm), potem zrobiłem 60mm (2,36") i nawet tu byla odczuwalna zmiana w górnej partii obrotów... Kolektor od razu przy swapie zmieniłem, ale miał wyjście 2" jak kazdy chinol 4-2-1 a ja zmienilem na wyjscie 2,36" też dało to odczuwalne odmulenie. Wydech głośny nie jest, trasa nie jest problemem. głośno jest powyzej 4tys.

Przy swapie miałem od razu zamontowanego kompa p28 z mapą pod podobny setup. Potem jak zrobilem wszystko to wystroilem. jak by sie jezdzilo na seryjnym nie wiem.

Ssaka z B16 nie jest tak trudno przerobić. Jak bedziesz chciał opis to daj znać, bo juz tyle razy mnie ludzie pytali ze sobie napisałem "HOW TO" i wysyłam :)

Co do stabów nie powiem nic bo dopiero montuje 26/17

Co do hebli - 262 wystarcza jak sie jeździ normalnie a nie na granicy.

Ogólnie robiłęm praktycznie wszystko na raz przy swapie a nie krok po kroku wiec ciezko mi napisać co jest najlepsze i co jak działa ;)

Fawor
05-04-13, 10:25
- pomiędzy kolektorem wydechowym seryjnym i jakimkolwiek aftermarketem jest przepaść. Dobry mod
- najlepszym wydechem do B18 jest 2,5", które z dobrymi tłumikami wcale nie będzie głośne. Dobry mod
- skrzynia S9B jest tragedią i założenie jakiejkolwiek z B16 (4,26 lub 4,4 przy szczęściu/monecie) jest również *****iście odczuwalnie - posunięcie chyba nawet lepsze niż dolot/wydech. Po prostu ze swapem musisz brać skrzynię z B16, żeby później nie bawić się w przekładki
- dolotowy z A2/C6 wymagają przerabiania flanszy. Skunk2 jest wzorowany na C6, edelbrock to zupełnie inna kontrukcja. Oba po wystrojeniu również dają odczuwalne przyrosty. Do tego dobry dolot.
- strojenie - powinno być robione w każdej B18. Najlepiej oczywiście wystroić po wszystkich zmianach przeprowadzonych w osprzęcie dolot/wydech.

Mody/działania małodające/głupie:
- robienie swapa z S9B
- robienie wydechu nie większego niż 2,25, bo takie wydechy to są dobre, ale w D16 sohc
- zakładanie parówki - bardziej buczy niż pomaga. Jest lepsza niż seria, ale są też doloty lepsze, niż parówka.

To chyba mniej więcej wszystko, o co się pytałeś, oprócz stabów. Sam jestem teraz w momencie montażu tylnego 24 przy przednim 26, więc jak już będę jeździł to mogę zdać relacje z porównania 26/nic vs 26/24. W obecnym setupie 26/nic przód jedzie przy skręcie prosto jak rasowy ursus po zaoranym polu :P

sacrosaint
05-04-13, 11:22
Seryjne s9b wg mnie ma 2 wady 2bieg, oraz5. Dwójka jest za długa. Piątka za krótką

z dwójką się zgodzę, ale nie ma czegoś takiego jak za krótki piąty bieg (przynajmniej w NA) :)
zmieniłem s9b na s80 z fd 4,7 jakieś dwa tygodnie temu - do dziś nie mogę się przyzwyczaić do niej - zupełnie inna bajka. każda skrzynia krótsza od s9b będzie lepsza.

W obecnym setupie 26/nic przód jedzie przy skręcie prosto jak rasowy ursus po zaoranym polu :P
w zeszłym roku miałem przez chwilę taki setup i potwierdzam. W uproszczeniu:
- im grubszy stab z tyłu, tym bardziej zachowanie samochodu jest "przenoszone" z podsterowności w stronę nadsterowności
- im grubszy stab z przodu, tym bardziej zachowanie samochodu jest "przenoszone" z nadsterowności w stronę podsterowności...

"złoty środek" zależy od indywidualnych upodobań, ale myślę, że nie powinno być zbyt dużej różnicy w średnicy stabilizatorów. Wg mnie lepiej założyć 22/15; 22/17 niż 26/15; 26/17 - będzie mniejszy efekt jazdy rasowego ursusa :D

Fawor
05-04-13, 11:52
- im grubszy stab z tyłu, tym bardziej zachowanie samochodu jest "przenoszone" z podsterowności w stronę nadsterowności
- im grubszy stab z przodu, tym bardziej zachowanie samochodu jest "przenoszone" z nadsterowności w stronę podsterowności...

to ja wiem :) Pytanie tylko jak auto zareaguje na 26/24 czyli setup praktycznie taki sam, jak w poliftowym ITR. Sprawdzimy.

sacrosaint
05-04-13, 12:09
już przy 26/23 nadsterowność potrafi zaskoczyć :D

europejski ITR 98-spec miał 24/22. Czy JDM miał 24/23 czy jakiś grubszy stab z przodu?

http://www.youtube.com/watch?v=HMyui4dGk5w
:)

Fawor
05-04-13, 12:32
już przy 26/23 nadsterowność potrafi zaskoczyć :D

europejski ITR 98-spec miał 24/22. Czy JDM miał 24/23 czy jakiś grubszy stab z przodu?

http://www.youtube.com/watch?v=HMyui4dGk5w
:)

teoretycznie przy przodzie bardziej spiętym niż w ITR nadsterowność powinna być trochę zniwelowana. Się zobaczy...

DjHammer
05-04-13, 14:46
- pomiędzy kolektorem wydechowym seryjnym i jakimkolwiek aftermarketem jest przepaść. Dobry mod
- najlepszym wydechem do B18 jest 2,5", które z dobrymi tłumikami wcale nie będzie głośne. Dobry mod
- skrzynia S9B jest tragedią i założenie jakiejkolwiek z B16 (4,26 lub 4,4 przy szczęściu/monecie) jest również *****iście odczuwalnie - posunięcie chyba nawet lepsze niż dolot/wydech. Po prostu ze swapem musisz brać skrzynię z B16, żeby później nie bawić się w przekładki
- dolotowy z A2/C6 wymagają przerabiania flanszy. Skunk2 jest wzorowany na C6, edelbrock to zupełnie inna kontrukcja. Oba po wystrojeniu również dają odczuwalne przyrosty. Do tego dobry dolot.
- strojenie - powinno być robione w każdej B18. Najlepiej oczywiście wystroić po wszystkich zmianach przeprowadzonych w osprzęcie dolot/wydech.

Mody/działania małodające/głupie:
- robienie swapa z S9B
- robienie wydechu nie większego niż 2,25, bo takie wydechy to są dobre, ale w D16 sohc
- zakładanie parówki - bardziej buczy niż pomaga. Jest lepsza niż seria, ale są też doloty lepsze, niż parówka.

To chyba mniej więcej wszystko, o co się pytałeś, oprócz stabów. Sam jestem teraz w momencie montażu tylnego 24 przy przednim 26, więc jak już będę jeździł to mogę zdać relacje z porównania 26/nic vs 26/24. W obecnym setupie 26/nic przód jedzie przy skręcie prosto jak rasowy ursus po zaoranym polu :P

Cała prawda trzeba ci POLAĆ !! xx 3

ale chyba najlepiej zamiast sie tak vbawic to wpakowac turbo i bedzie ... fajnie

Cywa
06-04-13, 16:28
Dzieki Panowie za wszystkie opinie, napewno przydadza sie nie tylko dla mnie:)

Moze zacznijmy od skrzyni, wiem ze seryjna jest troche dupna z racji dlugich przelozen, ale czy naprawde czuc az taka znaczna roznice przy innych skrzyniach np vti (s4c tak?) lub integry (s80?) Troche poczytalem o skrzyniach i wiem ze ludzie modyfikuja seryjna s9b ze wzgledu na lsd na ktorym bardzo mi zalezy... S80 z integry jest z lsd ale odpada z oczywistych wzgledow chorej ceny, s4c mozna wyrwac w miare dobrej cenie, myslalem o przelozeniu biegow do seryjnej s9b, wiem ze robi sie takie rzeczy, moze ktos ma doswiadczeniee w takiej robocie i moze sie wypowiedziec? Skomplikowana to jest robota? sa do tego jakies manuale? jakie biegi przelozyc a jakie zostawic (jezdze czasami w trasy i przyda sie bardzo dluga 5)?

Poczytalem sporo o stabilizatorach i temat jest dla mnie dalej co najmniej otwarty... najbardziej zblizonym autem pod wzgledem setupu to 6gen Si czyli EM1 a tam wyglada to zupelnie inaczej jak w itr, tak jak pisalem wczesniej czyli cienko z tylu a z przodu grubo, analizowalem wszystkie opcje itr i civica i wyglada to mniej wiecej tak:
em1 26/13 (ponoc takie wymiary na vin usdm) 26/15 (ponoc te same nr katalogowe co ek4)
dc2 24/22
ej1 21/13
ej2 seria 18 przod ?

ek4 26/15
eg6 22/15

Analizujac to wszystko osobiscie decydowal bym sie na zestaw z EM1, jezdzil ktos na takim setupie w budzie ej2? Zastanawia mnie tylko dlaczego dc2 nie miala z przodu 26mm? 26mm z MB6 podejdzie p&p do ej2 ?

Przylaczam sie do pytania, osobiscie z tego co wyczytalem i wiem to nie bylo 26mm w itr.

"złoty środek" zależy od indywidualnych upodobań, ale myślę, że nie powinno być zbyt dużej różnicy w średnicy stabilizatorów. Wg mnie lepiej założyć 22/15; 22/17 niż 26/15; 26/17 - będzie mniejszy efekt jazdy rasowego ursusa
Tutaj sie nie zgodze, jak widzisz em1 czy nawet ek4 (ale tego nie porównuje bo to HB) maja duze roznice w srednicy a bynajmniej auta nie sa "rasowymi ursusami" na zakretach. Szkoda ze nie ma kogos w temacie kto mial by doczynienia z roznymi stabilizatorami w 1 aucie.

Co do wydechu bede decydowal sie chyba na 2,5 mowicie ze jest lepszy a i bedzie lepsza baza pod dalszy rozwoj:D tak z ciekawosci 2,5'' wystarczy pod softa? Jakie wstawic tlumiki, czytalem pochlebne opinie na temat mtecha, ktos ma taki zestaw? Kupywac komorowe czy zwykle, jaka jest roznica? Zawsze mi sie podobal twin loop, mtech tez robi odpowiednik, ktos mial z nim do czynienia? Zalezy mi na dosyc cichym wydechu do jazdy na codzien i agresywniejszym przy wyzszych obrotach ale bez przesady, aby glowy nie urywalo :)

Lozek, poprosze o how-to z przerobieniem ssaka na pw. Czy ssacy od b16 bedzie rownie dobry jak aftermarket czyli skunks lub edelbrock ? Na zdrowy rozsadek b16 ma mniejsza pojemnosc, nie roznia sie zbytnio te kolektory, ktos cos sprawdzal lub wie? W moim przypadku dzialac to ma z CAI

Fawor, nie zaskoczyl Cie nigdy uciekajacy/nerwowy tył auta?

sacrosaint
06-04-13, 17:03
Chyba tylko jak zaciągnął ręczny :) ej2 ma taki sam rozstaw osi jak itr, rozłożenie mas pewnie w miarę podobne, ja bym zakładał 24/22, a nie jakąś wykałaczkę 13 mm...

Guscioren
06-04-13, 22:37
Stab od MB6 będzie Ci z przodu strasznie wisiał. A co do ssaka z A2 doczytałem się że daje pupy już przy wysokich obrotach względem skunka itd itp. Seryjny ssak od C4 jest raczej przystosowany do dupowozów :D

DjHammer
06-04-13, 22:50
ja ssace przerabialem niemal wszystkie
ssak z b16 w porownaniu z seriia dol lekko slabysz gora duzo lepsza

ssak itr to to samo co skunk dol ten sam co b16 ale duuuuzo lepsza gora ma krótsze runnery o kolo 1,5-2cm do zdecydowanie poprawia góre pozatym komora tez duzo wieksza

pakuj ssaka z ITR

Guscioren
06-04-13, 22:58

ssak itr to to samo co skunk dol ten sam co b16 ale duuuuzo lepsza gora ma krótsze runnery o kolo 1,5-2cm do zdecydowanie poprawia góre pozatym komora tez duzo wieksza

pakuj ssaka z ITR
Czyli jak używam auta na co dzień i nie w głowie łapanie mi się na kreskę to ssak od A2 nie jest jakoś strasznie potrzebny :)?

lukasz-lukasz
06-04-13, 23:48
Stab od MB6 będzie Ci z przodu strasznie wisiał.
Skąd takie informacje? Wisi tak samo jak ten który ma teraz.

Brylant1
07-04-13, 00:12
W 6 gen bedzie nisko wisial.

Thomas80
07-04-13, 00:46

zatem co proponujesz zamiast parówki ?? miałem parówkę i nie było źle, obecnie juz nie ma wiec może teraz kolej na inny dolot, rozważę każda propozycje :)
ssący pozostaje oem od c4.

Cywa
07-04-13, 14:06
pakuj ssaka z ITR Jakis manual albo informacje na temat przerobki takiego ssaka pod c4?

zatem co proponujesz zamiast parówki ?? miałem parówkę i nie było źle, obecnie juz nie ma wiec może teraz kolej na inny dolot, rozważę każda propozycje :)
ssący pozostaje oem od c4. Wg mnie jedyny sensowny dolot to CAI, naprawde daje duze przyrosty no i wyraznie czuc jak sie wyjdzie wieczorem latem ze to spelnia swoja role i na prawde zimne powietrze daje duzego kopa dla auta. Ludzie pisza ze to niebezpiecznie i ze wode zassie, dla mnie to glupota sam mialem CAI w poprzednim aucie pelny sezon i lato i zime, jezdzilem tez podczas duzych ulew i po takim sezonie jak sprawdzilem to stozek nie byl nawet mocno przybrudzony. Dla swietego spokoju mozesz kupic lepszy filtr i do tego hydroshielda, w takim setupie nie ma opcji aby cos sie stalo, chyba musial bys plywac w wodzie do polowy kola...

sacrosaint
07-04-13, 14:35
Mi w d16 zassało wodę i teraz korba leży na biurku w pracy jako pamiątka ;)

DjHammer
07-04-13, 15:09
Jakis manual albo informacje na temat przerobki takiego ssaka pod c4?

kombinuj to nie jest trudne trzeba troche pomyślec no chyba ze to boli ..:cool:

lozek
07-04-13, 21:57

pakuj ssaka z ITR

Ja bym nie powiedział, że z A2 daje mniej góry niż C6 tylko, ze daje tę moc wcześniej... z ssakiem a2 mam 194 konie i 190nm przy 7600rpm. Przy ssaku z C6 na bank bym nie miał 200 koni tylko bym miał pewnie to samo przy około 8000rpm i mniej NM.

Różnica jest w miejscu peaku i przebiegi mocymomentu a nie w tym co daje więcej/mniej.

Fawor
07-04-13, 23:33
ok, ale ta sama moc 1k wyzej daje więcej pola pod krzywą mocy/momentu, więc auto powinno byc delikatnie szybsze. Nie wiem o ile i czy adekwatnie, rozwijając jakieś dalsze dywagację. Tyle mówi teoria.

lozek
07-04-13, 23:52
tutaj raczej max 500rpm wyżej :) moim zdaniem niezbyt zauważalne, nie licząc około 1000zł mniej w portfelu :)

DjHammer
08-04-13, 08:39
Ja bym nie powiedział, że z A2 daje mniej góry niż C6 tylko, ze daje tę moc wcześniej... z ssakiem a2 mam 194 konie i 190nm przy 7600rpm. Przy ssaku z C6 na bank bym nie miał 200 koni tylko bym miał pewnie to samo przy około 8000rpm i mniej NM.

Różnica jest w miejscu peaku i przebiegi mocymomentu a nie w tym co daje więcej/mniej.

Dokladnie jak piszesz do 7500 lepuej a2 do konca lepiej itr ale jak ktos robi mocne B to tylko Itr
ja uwazam zenajlepiej B ze ssakiem itr i turbo wystarczy nawet 0.4

Fawor
08-04-13, 10:43
Fawor, nie zaskoczyl Cie nigdy uciekajacy/nerwowy tył auta?

pisalem, że dopiero wyjadę z tym setupem.

zatem co proponujesz zamiast parówki ?? miałem parówkę i nie było źle, obecnie juz nie ma wiec może teraz kolej na inny dolot, rozważę każda propozycje
znowu będzie marudzenie, że robię sobie kryptoreklamę, więc jak coś to wal na PW.

lozek
08-04-13, 11:17
Dokladnie jak piszesz do 7500 lepuej a2 do konca lepiej itr ale jak ktos robi mocne B to tylko Itr
ja uwazam zenajlepiej B ze ssakiem itr i turbo wystarczy nawet 0.4

No jak ktos robi jakies mega mocne B to wiadomo - itr/skunk2 (w zasadzie to samo co itr)/ edelbrock. Ale jak ktos robi zwykle c4 typu dolot wydech strojenie to wg mnie szkoda kasy bo roznica bedzie znikoma. Tak wiec dogadalismy sie dokladnie :D

Sent from my ST25i using Tapatalk

Cywa
08-04-13, 11:49
kombinuj to nie jest trudne trzeba troche pomyślec no chyba ze to boli ..:cool: Nie boli, ale nie widzialem na oczy jak ma wygladac taka rzezba a chetnie bym zobaczyl co nie pasuje i sie nei zgadza, nie lubie zbyt duzego druciarstwa dlatego chcialem zobaczyc jakis manual ile jest z tym rzezby.

pisalem, że dopiero wyjadę z tym setupem. Chodzilo mi czy aktualnie bez tylnego staba auto nie jest nerwowe?

Jakie sa mniej wiecej roznice w cenie ssaka z a2 i c6? Rzezba jest taka sama w jednym i drugim?

Lozek moglbym prosic Twoj wykres na PW?

Ponawiam pytanie o skrzynie z posta #31, lozek majac s9b i s4c nie myslales o zrobieniu hybrydy?

Fawor
08-04-13, 12:26
Na prawdę uwierz, ze różnica między s9b a s4c jest kosmiczna. Trochę już setupów zrobiłem i zjeździłem. Zrobiliśmy C4 na 219KM i S9B zabijało w nim całe zyski, bo przy kręceniu na 9k 2gi bieg kończył się na ponad 120km/h...tragedia.

W obecnym setupie tył potrafił zaskoczyć, ale to już po przekroczeniu granicy wyjeżdżającego przodu.

DjHammer
08-04-13, 15:48
Nie ma tam zadnej rzeźby kup uszcelke kup ssaka przymiez i wszystko jasne

lozek
08-04-13, 23:57
Nie boli, ale nie widzialem na oczy jak ma wygladac taka rzezba a chetnie bym zobaczyl co nie pasuje i sie nei zgadza, nie lubie zbyt duzego druciarstwa dlatego chcialem zobaczyc jakis manual ile jest z tym rzezby.

Chodzilo mi czy aktualnie bez tylnego staba auto nie jest nerwowe?

Jakie sa mniej wiecej roznice w cenie ssaka z a2 i c6? Rzezba jest taka sama w jednym i drugim?

Lozek moglbym prosic Twoj wykres na PW?

Ponawiam pytanie o skrzynie z posta #31, lozek majac s9b i s4c nie myslales o zrobieniu hybrydy?

Nie myślałem o zrobieniu hybrydy bo mam s4c z głównym 4,4 a nie 4,26 tak jak S9B. Nie da się zrobić hybrydy na głównym 4,4 z tych 2 skrzyn.

co do ssaków - przeróbka taka sama bo mają identyczne flansze. Cena? z A2 to 50-100zł a z ITR to 1000zł

wykres:
http://img16.imageshack.us/img16/6757/lozekpomiar1.jpg

Fala
09-04-13, 10:58
Co do wydechu bede decydowal sie chyba na 2,5 mowicie ze jest lepszy a i bedzie lepsza baza pod dalszy rozwoj tak z ciekawosci 2,5'' wystarczy pod softa? Jakie wstawic tlumiki, czytalem pochlebne opinie na temat mtecha, ktos ma taki zestaw? Kupywac komorowe czy zwykle, jaka jest roznica? Zawsze mi sie podobal twin loop, mtech tez robi odpowiednik, ktos mial z nim do czynienia? Zalezy mi na dosyc cichym wydechu do jazdy na codzien i agresywniejszym przy wyzszych obrotach ale bez przesady, aby glowy nie urywalo

Mam b18c4, wydech 2,5" i na koncu twin loopa , troche pojezdzilem na tym i mam juz dosyc bo jest za glosno. O dłuzeszej trasie mozna zapomniec. Teraz pora sprawdzic komorowy M-tech :-)

lozek
09-04-13, 13:04
Jak sie ma gówniane i małe tłumiki środkowe to jest głośno niestety ;) Ja na mam wydech 2,36" - na końcu przelotowy M-Tech, na środku również m-tech ale powiększony (60cm długości) i nie jest źle :D Zawsze można wrzucić większy końcowy bądź dać tłumik jeszcze za kolektorem jak ktoś chce ciszej.

sacrosaint
09-04-13, 18:36
Ja mam 2.5" na małym środkowym i jakimś zwykłym końcowym mtech. Przy pomiarze wyszło 101 dB przy 5000 obr :mad: dobrze, że w trasy nie jeżdżę :p

lozek
10-04-13, 01:07
tłumiki środkowe sporo dają

Ja miałem wydech 2,16" i 2 spore środkowe AWG. Potem zmieniłem na 2,36" i zamiast 2 ujowych (choć sporych) tłumików dałem 1 dużego m-techa na środek. Zwiększyłem średnicę, zmniejszyłem ilość tłumików a mam ciszej ;) Jakość to jednak dość istotna sprawa.

Cywa
11-04-13, 00:03
Dlaczego nie da sie zrobic hybrydy s4c z s9b i fd 4,4 ? Miedzy tymi skrzyniami jest az tak wielka przepasc ze nawet szpera tego nie nadrabia? Jak widzicie opcje fd 4,26 z s9b z lsd i zamienionymi przelozeniami z s4c?

Kolektor wydechowy 4-1 czy 4-2-1 ?

sebaj_p
11-04-13, 08:10
Takie hybrydy robi się z y21. Masz wtedy skrzynie jak w b16 ale ze szperą. Tak s9b to jakieś nieporozumienie.

maras78
11-04-13, 10:44
spera nie nadrobi Ci przełożenia :D

Fawor
11-04-13, 12:21
Jak widzicie opcje fd 4,26 z s9b z lsd i zamienionymi przelozeniami z s4c?
tak, jak pisaliśmy wyżej: to jest właśnie prawidłowo zrobiono hybryda s9b + y21/s4c. Skrzynie z B16 mają te same przełożenia biegów.

lozek
11-04-13, 14:54
Dlaczego nie da sie zrobic hybrydy s4c z s9b i fd 4,4 ? Miedzy tymi skrzyniami jest az tak wielka przepasc ze nawet szpera tego nie nadrabia? Jak widzicie opcje fd 4,26 z s9b z lsd i zamienionymi przelozeniami z s4c?

Kolektor wydechowy 4-1 czy 4-2-1 ?

Hybryda S9B = Y21/S4c jest OKEJ :) Na bank już będziesz zadowolony.

z 4,4 ze zwyklej S4C/Y21 bez szpery się nie da włożyć do S9B. Jedynie z Takiej co już miała szpere. W przypadku 4,266 nie ma problemu bo takie główne już siedzi w S9B i je sie wykorzystuje.

Kolektor - jeżeli chinol to 4-2-1 z przerobionym wyjściem na np 60mm. 4-1 będziesz przycierał i w koncu kanały będą miały dwukrotnie mniejszą średnicę jak powgniatasz je konkretnie (a zrobisz to na bank) ;)

Cywa
11-04-13, 21:07
Czyli potrzebne mi sa same przelozenia 1,2,3 z y21 lub s4c zgadza sie? y21 i s4c sa identyczne? Co sadzicie o tym? http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?99347-za%B3o%BFenie-szpery-%28LSD%29-ze-skrzyni-S80-S9B-do-Y21

lozek
11-04-13, 21:18
Czyli potrzebne mi sa same przelozenia 1,2,3 z y21 lub s4c zgadza sie? y21 i s4c sa identyczne? Co sadzicie o tym? http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?99347-za%B3o%BFenie-szpery-%28LSD%29-ze-skrzyni-S80-S9B-do-Y21

przełożenia są takie same, ale w S4C są poprawione synchra.

crxd16
11-04-13, 21:38
nic nie jest poprawione, sa takie same, jedyne 'gorsze' synchra w b-serii hydro byly w skrzyniach z ls'a

Cywa
11-04-13, 22:28
Wypowie sie ktos jeszcze w tej kwestii ? Jak to jest z tymi y21 / s4c ?

Przepustnice z C4 mozna rozwiercic ? Bedzie pasowac pod ssaka z A2 ? Jakas rzezba ?

lozek
11-04-13, 22:31
Wypowie sie ktos jeszcze w tej kwestii ? Jak to jest z tymi y21 / s4c ?

Przepustnice z C4 mozna rozwiercic ? Bedzie pasowac pod ssaka z A2 ? Jakas rzezba ?

mozna rozwiercić. Pasuje do ssaka z C4, ale trzeba rzeźbić mocowanie linki tak więc nie raz łatwiej sprzedać tą z C4 i kupić z A2

Cywa
18-04-13, 17:27
Czy ktos wie cos na temat przekładki LHD na RHD w mb6 ?

zakit
18-04-13, 18:40
a nie odwrotnie?

no a co ty chcesz wiedziec? nie oplaca sie, to po pierwsze, a po drugie trzeba cala sciane wymieniac i wiazki itp

HG__wwa
19-04-13, 00:17
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?173346-Przek%B3adka-czy-SWAP&p=1939782#post1939782

Cywa
21-04-13, 14:17
Dzieki za linka, wie ktos moze czy przekladajac c4 z MB musze zatrzymac immo? Co musze miec w calym komplecie? Kluczyki stacyjke sterownik?

Czy przelozenia z B16A1 / y2 moge wlozyc do s9b? Bedą dobre? Jak sie maja do tych z y21?

lozek
22-04-13, 01:37
internet prawde Ci powie - "B series Gear Ratio" w google

HG__wwa
22-04-13, 03:06
Dzieki za linka, wie ktos moze czy przekladajac c4 z MB musze zatrzymac immo? Co musze miec w calym komplecie? Kluczyki stacyjke sterownik?
Rozumiem, że nie potrzebujesz immo? nic nie potrzebujesz, tylko wyłączyć immo w kompie i po temacie

Cywa
21-05-13, 19:23
Wlasnie o to chodzi ze chcialbym miec wlaczone immo...

Niedlugo zabieram sie do rozbiorki angola, czy sa potrzebne mi jakies udziwnione klucze typu torxy lub spline, moze jakies inne?

HG__wwa
21-05-13, 22:17
zapytałeś czy musisz, więc tak jak byś nie chciał :p
potrzebujesz moduł immo co jest chyba gdzieś pod kierownicą, stacyjkę z tą wkładką od immo i kluczyk.
Ogólnie to te immo to raczej zabezpieczenie z którym złodziej nie ma problemów, więc nie ma większego sensu tego wszystkiego ładować, a dodatkowo musisz zmienić kluczyk od stacyjki a od drzwi zostanie stary i musisz operować dwoma co raczej nie jest wygodne..

A co do rozbiórki anglika to gdzieniegdzie jakieś torxy są i chyba innych udziwnień nie ma

Cywa
22-05-13, 17:26
komp zostaje p07, bedzie grzebany, nie da sie do niego dodac immo seryjnego takiego jak bylo w 5gen? do tej pory w swoim aucie mialem wylaczone immo (przez poprzedniego wlasciciela) ale przy stacyjce mam ten "pyrpec" do ktorego przyklada sie immo, da sie to jakos zakodowac na nowo ?

mam jeszcze jeden dylemat z heblami, aktualnie mam pompe 1'' przod i tyl z vti 5 gen, bardzo ladnie to hamuje na tym setupie i nie męczy sie wcale jednak przesadzilem z pompa i serwem, delikatnie mocniej wcisne hamulec i blokuje koła... latem jest pol biedy ale zimą juz gorzej.. dodatkowo hebel nie blokuje tylnych kol (na stacji diagnostycznej) hamuja identycznie ale nie blokuje nawet przy wcisnietym na maxa do oporu pedale hamulca (na ex bębnach blokowal) domyslam sie ze winny jest korektor sily hamowania? czy zmieniajac korektor na ten z vti 5d cos mi sie poprawi?

Karpiczek
22-05-13, 23:10
A posiadasz ABS? Jeśli nie, to korektor z Vti 5d nie podejdzie. Ja swapowałem komplet hamulców z pompą z Vti 5d, wcześniej mając setup 262 przód oraz bębny tył. Na przeglądzie hamulce wyszły rewelacyjnie, zimą również nie ma problemów z hamowaniem.

Co do immo, mam kompa od B18 oryginalny z wyłączonym immo, jednak wcześniej miałem założoną instalację alarmową z odcięciem paliwa, pomimo innego kompa wszystko jest tak jak poprzednio. Inny komp nie wpływa na zainstalowaną oddzielnie instalację alarmową.

slayerek
23-05-13, 11:25
jak masz abs to on działa jak korektor siły hamowania, co to hamulców miałem 260 - 240 , wszystko było sprawdzane/kombinowane i dalej tył praktycznie nie hamował , teraz siedzi 260 - 260 i jest duuuzo lepiej, przynajmniej hamuje na stacji diagnostycznej :)

Cywa
23-05-13, 23:41
tyl hamuje, poprostu go nie blokuje, jednak przy tarczach z tylu ponoc to normalne, beben troche inaczej sie zachowuje.. dziwne jest szybkie blokowanie przodu.. mam mozliwosc zmiany przodu na 282 jednak zastanawiam sie jak taki setup bedzie ze soba wspolgral, pompa 1'' przod 282 tyl 240 i korektor seryjny od ej2 czyli przod 242 tyl bęben

Cywa
26-05-13, 17:14
Czy dolny wahacz przedni jest taki sam w 5 gen i 5d vti ? Maglownica czyms sie rozni ? Gdzie moge kupic jakis zestaw naprawczy do magla ?

sebaj_p
27-05-13, 13:02
Kup korektor od eg5 tarcze przód tył bez ABSu i tył zacznie lepiej hamować. Zakładam, że nie masz ABSu. Przerabiałem to w ej2.

Cywa
27-05-13, 15:23
Jestes pewien ze to cos da? Moze to ktos potwierdzic? W eg5 bez abs przod jest 242 + tyl tarcza, roznica do ej2 jest tylko wzgledem tyłu bo tam byl beben..

sebaj_p
29-05-13, 13:00
I o to właśnie chodzi. Jest zauważalna różnica. Bęben potrzebuje mniej siły. Sporo osób powie ze bez sensu bo ich auto hamuje bez wymiany, wdawalem się już w dyskusję.

Cywa
31-05-13, 18:38
A co powiesz na to jak przod zmienil bym na 282 ? Taki korektor bedzie dzialal wtedy tak samo jak aktualnie z taka roznica ze tyl bedzie lepiej hamowal? Jest jakas inna opcja na korektor pod zestaw 282 / 240 ? Czy przy zmianie na przod 282 pompa 1'' nie bedzie juz tak "agresywna", bo tak jak wspominalem lekko mocniej wcisne hamulec i blokuje koła.. ?

Postaram sie przy zmianie korektora zrobic test hamulcow na jednej stacji diagnostycznej, zobaczymy co pokaza cyferki

Ponawiam pytanie z #78

Dawid0688
01-06-13, 18:22
Kup korektor od eg5 tarcze przód tył bez ABSu i tył zacznie lepiej hamować. Zakładam, że nie masz ABSu. Przerabiałem to w ej2.
potwierdzam słowa kolegi miałem heble z mb6 na korektorze z ej2 przod hamowal jak wsciekły a tył prawie wcale wymieniłem korektor z 4 gena gdzie były z tyłu tarcze i była spora poprawa:)

Gorliś
01-06-13, 18:56
Cywa czesciowo moge odpowiedziec na pytanie.
Wahacze sie roznia ale sa zamienne (o ile pamietam roznica jest chocby w mocowaniu tylnej tulei, tej najwiekszej, Vgen jest to blaszana wytloczka, 5d odlew)
Co do magla to w Vti jest krotszy, ale nie wiem w jakich przypadkach trzeba zmieniac sanki (np brak wspomy).

Cywa
04-06-13, 17:34
Wiec mozna je przelozyc ale trzeba inne tylne mocowanie? Czy przy takim swapie zmienia sie w jakikolwiek sposob geometria auta? Tzn rozstaw kol lub cos innego? Wiem ze przy zmianie hebli z vti zmienia sie rozstaw kol z tyłu, czy w takim wypadku z przodem tez cos sie zmienia? Zwrotnice sa takie same?

Co do magla to w Vti jest krotszy, ale nie wiem w jakich przypadkach trzeba zmieniac sanki (np brak wspomy).

Krotszy w sensie mniejszej ilosci obrotow kierownica czy w sensie dlugosci kolumny kierowniczej?

Gorliś
04-06-13, 17:54
Co do przednich wahaczy mozna przekladac razem z mocowaniami, sa wykonane w inny sposob, ale wszystkie wymiary sa te same i tuleja ta tylna tez.
Przy ruszaniu wahaczy dobra praktyka jest zrobienie zbieznosci, bo jednak kazda tuleja jest inaczej wysiedziana;), ale zadne rozstawy z przodu sie nie zmieniaja.

Krotsza w sensie mniej obrotow kierownica.

Cywa
04-06-13, 18:56
Dzieki gorlis za odp, a porownywales zwrotnice? Domyslam sie ze wszystkie zwrotnice z heblami 262 i 282 sa takie same, jednak nie mam pewnosci?

Ktos praktykowal regeneracje magla? Sa gotowe zestawy naprawcze czy trzeba kompletowac? Glownie zalezy mi na tej zębatce, mozna dokupic gdzies nadwymiarowy "slimak" co by zlikwidowac luzy ?

Gorliś
04-06-13, 19:05
Porownac nie mialem z czym, wczesniej mialem heble 230 i 240, pozniej 282.

Cywa
04-06-13, 20:27
Rozumiem ze masz hebel z angola vti? Przod i tyl? Jaka masz pompe i korektor sily hamowania, jak Ci sie zachowuje Twoj zestaw? Mozesz sie jakos odniesc do tego co bylo pisane wyzej o hamulcach? W 5 gen po swapie hebli z vti 5d wiem ze tylne kola wystaja poza obrys, powodem jest inna piasta czy moze inne wahacze ? Jak to wyglada z przodem ?

sacrosaint
04-06-13, 20:36
W angliku vti tylna piasta jest szersza o 5 mm

Gorliś
06-06-13, 15:05
Nie mam u siebie hebli z angola Vti, bo nie chcialem rozstawu 4x114 i tych szerszych piast na tyle. Mam heble przod 282 zlozone na tarczach z MG ZR (4x100), zaciski jednotloczkowe z prelude, pompa hamulcowa 1'', korektor hamowania z eg9 (byly tam tarcze przod 262 / tyl 240). Z tylu tarcza z ep4(4x100), zaciski z ep3.
Wyczucie hamowania przychodzi mi dosc dobrze - daje rade hamowac na granicy zblokowania kol. Oczywiscie pierwsze zawsze zblokuja sie przednie, w kazdym samochodzie glownie hamuje sie przodem.

Cywa
06-06-13, 22:15
Dzieki wielkie za odpowiedzi !

Dzis mialem okazje porownac zwrotnice od integry ls / civica vti do tej z vti 5d, sa identyczne, dolny wahacz w 5d vti i ej2 tez jest identyczny i na pierwszy rzut oka wydaje mi sie ze tylne mocowanie tez jest identyczne.

Zastanawiam sie co zrobic ze swoim setupem hebli bo tyl hamuje odczuwalnie slabo i mam pewien niedosyt. Moge wyciagnac zacisk z 5d kupic tarcze z mg i przod bede mial na 282, jednak tyl zostanie na 240, nie bedzie to za duza roznica czy wypadalo by dac tyl na 260? No i oczywiscie zmienie korektor, w eg9 nie bylo abs`u, czy masz u siebie moze swap z abs`em ? No albo druga opcja zostawic obecne 262 / 240 tylko wymienic sam korektor.. Kwestia czy to wszystko jest warte swieczki i jest o co walczyc..

Ponawiam jeszcze raz poprzednie pytanie, moze ktos juz to przerabial.. "Ktos praktykowal regeneracje magla? Sa gotowe zestawy naprawcze czy trzeba kompletowac? Glownie zalezy mi na tej zębatce, mozna dokupic gdzies nadwymiarowy "slimak" co by zlikwidowac luzy ?"

sebaj_p
08-06-13, 10:13
Co nie będziesz robił z hamulcami będziesz potrzebować korektor. Także kup, wymień i najwyżej wtedy kombinuj z 282.

Cywa
21-06-13, 16:54
Czy przedniego staba z mb6/mc2 zamontuje pod seryjne wahacze ej2 ?

Gorliś
21-06-13, 20:37
a ej2 ma seryjnie jakikolwiek stabilizator z przodu?
Jesli tak, to tak - zamontujesz.
Jesli nie, to nie, trzeba zmienic wahacze na takie z oczkiem pod laczniki.

Cywa
21-06-13, 23:50
Z przodu ma, z tylu nie, jedyne auto ktore nie mialo staba w latach 90'' to chyba eg3? Widzialem ze ludzie sprzedaja cale komplety z vti czyli staby z wahaczami na przod i nie wiem dlaczego dodaja do tego wahacze, stad moje pytanie...

Gorliś
22-06-13, 00:08
eg4 tez nie mialo nic.

artek0903
22-06-13, 14:03
jak i eg8 i wiele innych pewnie

Cywa
22-06-13, 20:23
Bylem pewny ze eg4 mialo staba z przodu, mialem eg5 i tam juz byl komplet przod tyl, no ale coz, dzieki za kolejne informacje ;)

Mam zamiar odelzyc tez kolo zamachowe, ile wazy seryjne i na ile je stoczyc i w jaki sposob? Jaka jest "dolna" racjonalna granica wagi takiego koła? A moze lepiej jest kupic jakiegos aftermarketa?

Ssacy bedzie od b16, polerowac kanaly czy nie?

Moj dawca wyladowal dzis na stole operacyjnym jest przygotowany pod operacje, zaczynam w przyszly weekend :)

Brylant1
22-06-13, 21:00
Kanaly ssace nie powinny byc polerowane. Kolo otoczak robi na ~4.5kg

sebaj_p
23-06-13, 08:43
Stab z mc2 jest cieńszy niż w mb6. Mc2 ma taki jak 5g vti a mb6 najgrubszy OEM.

Cywa
23-06-13, 15:27
Moze to ktos potwierdzic? Troche mi sie to wydaje niedorzeczne..

Juz przerabialismy tutaj tematy stabow i dla przypomniena mb6 - 26mm, dc2 24mm, em1 - 26mm, ej1 - 21mm, eg6 - 22mm

Dawid0688
23-06-13, 15:34
Mb6/Mc2 mialy tez wersje 24 mm mam taki, bodaj pierwsze roczniki takie miały

sebaj_p
24-06-13, 08:03
Tylko mc2 nie ma na bank 24 ani 26mm.

Cywa
24-06-13, 15:58
Dales mi straszna rozkmine sebaj, przewerowałem poł internetów i ciezko cokolwiek stwierdzic na 100%. W sklepach z czesciami zamiennymi nigdzie nie sprzedaja stabilizatorow na allegro zabardzo nic nie ma na ten temat, szukalem po forach i natknalem sie na 1 dosyc sensowna wypowiedz ktora mowi o przednim stabie 22mm i braku tylnego, zamiast tylnego jest dolna rozpórka i kwestie z rozpórka moge potwierdzic na 100%, przód sprawdze przy najblizszej okazji jak bede w garazu, mysle ze blizej weekendu, chyba ze ktos moze to potwierdzic ?

Jakiej grubosci mozna montowac stab tylni bez asr`a ?

Tomeszek
24-06-13, 16:05
15mm (z del sola) bo innych nie ma grubszych poza 21 - aftermarket i 22mm - itr bo do tych juz wypadałoby zamontować asr. jeszcze z tego co wiem aftermarketowe są 24mm

co do stabow to jest caly temat o nich w dziale układ jezdny...

sacrosaint
24-06-13, 16:44
Jest jeszcze tył 23 z itr jdm, a 21 jest z ek9

Tomeszek
24-06-13, 17:08
21 tył w ek9? skąd masz takie info?

Cywa
24-06-13, 17:40
Odbiegamy troche od pytania... no ale, ek9 jdm typ-r tyl ma 22mm, itr euro/usdm 22 jdm 23mm

Tomaszek jest jeszcze tyl z mb6 17mm, podejdzie to bez asr?

Gorliś
24-06-13, 18:42
ktos montowal, potrzebne sa jakies przerobki zeby to pasowalo.
Budy 17mm jeszcze nie rozrywa.

Przy kupnie przedniego, po prostu zapytaj sprzedajacego o srednice, bo z pochodzeniem staba mozna sie rzeczywiscie oszukac. Tez do mnie docieraly info ze ktos kupil z angola Vti i pozniej nie bylo 26mm. (mozliwe ze bylo to Vti, ale kombi)

Tomeszek
24-06-13, 18:56
ja do siebie ładuje przod 26 z mb6 a tył 22 z itr (o ile go w koncu upoluję) + asr w innym wypadku dałbym 26 przód 15 tył z del sola najprostrza i najtansza opcja a powinno to sie prowadzić dobrze

Dawid0688
24-06-13, 18:57
Tylko mc2 nie ma na bank 24 ani 26mm.
kupiłem swap hebli z MB6 razem ze stabami itp i mam staba 24 mm chyba ze to nie od mb dostalem

Cywa
24-06-13, 19:14
kupiłem swap hebli z MB6 razem ze stabami itp i mam staba 24 mm chyba ze to nie od mb dostalem

Czytasz temat? Mowa jest o mc2 a nie mb6, sprawdz post #103..

sebaj_p
25-06-13, 10:09
Poza tym mc2 ma łączniki przelotowe (prosta śruba) natomiast mb6 z kulką/przegubem. Tak można je w prosty sposób rozróżnić.

Karpiczek
25-06-13, 15:28
Mam łączniki takie o których piszesz, przelotowe i stab ma 26 mm. Więc reguły nie ma.

Cywa
26-06-13, 15:36
Tak jak pisalem, odnosnie staba w mc2 potwierdze wszystko blizej weekendu jak sprawdze.

Poki co pytanie z innej beczki, ma ktos pomysl na przyczyne delikatnego szarpania w b18 przy dodaniu gazu na niskich obrotach? Problem calkowicie znika przy srednim i wysokim zakresie obrotow, pojawia sie przy wiekszym otwarciu przepustnicy w dolnym zakresie obrotow, operujac delikatnie przepustnica problem nie wystepuje lub wystepuje bardzo rzadko..

Cywa
28-06-13, 21:08
Zaczalem rozbiorke angola, na chwile obecna moge potwierdzic tyle ze z przodu stab jest na przelotowe łaczniki, grubosc zmierze jutro, oraz przedni dolny wahacz jest identyczny wraz ze wszystkimi mocowaniami, tak jak w 5gen, gorny tez.

Panowie nadkola przednie i oslona silnika dolna od angola vti bedzie pasowac do 5gena?

Co warto wymienic przy okazji wyjetego silnika poza cieknacymi uszczelkami i rozrzadem?

Czy jest ktos kto ma mape silnika pod c4 mniej wiecej na taki setup: ssacy b16, cai, wydech 2,25 lub 2,5 z kolektorem?

Guscioren
29-06-13, 02:14
Tak jak pisalem, odnosnie staba w mc2 potwierdze wszystko blizej weekendu jak sprawdze.

Poki co pytanie z innej beczki, ma ktos pomysl na przyczyne delikatnego szarpania w b18 przy dodaniu gazu na niskich obrotach? Problem calkowicie znika przy srednim i wysokim zakresie obrotow, pojawia sie przy wiekszym otwarciu przepustnicy w dolnym zakresie obrotow, operujac delikatnie przepustnica problem nie wystepuje lub wystepuje bardzo rzadko..
Miałem tak przy padającej cewce

Cywa
29-06-13, 21:39
Odnosnie stabow w mc2... w moim poliftowym wyglada to tak:

przod 24 mm !! czyli taki jak w itr, tył brak za to z tylu jest dolna rozporka, z przodu tez jest jakas a`la rozporka laczaca dwie strony sanek nie wiem do konca do czego ona jest, ale jest ;)

Ponawiam poprzednie pytania, dodatkowo moze mi ktos powiedziec czy klima z angola bedzie pasowac do europejczyka czy wszystkie kable sa za krotkie i wchodza w sciane grodziowa nie z tej strony? Co bede potrzebowal aby przelozyc klime do ej2 z angola?

Dawid0688
30-06-13, 14:38
No czyli wychodzi na to ze mam swap staba z mc2 bo jest 24mm. Klima nie podejdzie bo na chłopski rozum jest odwrócona...

Cywa
04-07-13, 16:54
Duzo jest roboty z dolozeniem klimy w ej2? Trzeba zdejmowac deske rozdzielcza czy da sie to zrobic zdejmujac tylko schowek? Bo chyba wymiennik jest tu najwiekszym problemem ? Co z elektryka ?

Cywa
11-07-13, 20:52
Magiel rozumiem ze w zaden sposob tez nie podejdzie z anglika? Panowie jaka opone polecicie pod takie troche dlubniete c4 (+/- 200hp) w EJ? Wiem ze 195 to bedzie za malo, zastanwiam sie tylko czy 205 czy 215, wolal bym zalozyc 205 ze wzgledow na komfort jazdy ale zastanawiam sie czy nie beda za waskie pod taka moc. Tyl wolal bym zostawic na 195, dupa w EJ i tak jest lekka wiec szersza opona moze tu tylko zaszkodzic, mam racje ?

zakit
11-07-13, 21:49
magiel w 5d i w 5g jest taki sam, cale przednie zawieszenie jest miedzy sobą wymienne w tych modelach

HG__wwa
11-07-13, 23:14
Magiel rozumiem ze w zaden sposob tez nie podejdzie z anglika? ....Tyl wolal bym zostawic na 195, dupa w EJ i tak jest lekka wiec szersza opona moze tu tylko zaszkodzic, mam racje ?
Magiel z anglika RHD oczywiście nie podejdzie.
Szkoda kombinować przód i tył dawać inne.. jak przód zjedziesz troche to na drugi sezon zamienisz. Ja bym dał 205 wszędzie, w końcu szerszy tył będzie lepiej w zakrętach na suchym trzymał

Cywa
12-07-13, 00:46
Po ostatnich 2 postach wnioskuje ze jest mozliwosc przelozenia wnętrzności magla z 5d do 5gen?

Moze sie ktos jeszcze wypowiedziec w kwestii opon? Moim zdaniem lepiej jest zostawic tyl węższy ..

zakit
12-07-13, 15:33
ale po co!

Cywa
13-07-13, 00:35
po co? a nie jest tak ze przy lekkim aucie jakim jest civic szeroka opona nie jest zbytnio wskazana wlasnie ze wzgledu na wagę? nie mowie o osi napedowej, ale na lekkim tyle auta ktory i tak jest dosyc nerwowy i potrafi uciec wg mnie lepiej jest chyba zalozyc wezsza opone, mniejsza szerokosc to mniejsza powierzchnia styku wiec wiekszy docisk i przyczepnosc? co przy niskiej masie chyba wychodzi na plus? napewno inaczej by bylo przy bmw i rozkladzie mas 50/50, ale w civicu?

Dawid0688
13-07-13, 11:26
\ mniejsza szerokosc to mniejsza powierzchnia styku wiec wiekszy docisk i przyczepnosc?
zakładaj dwie dojazdówki na tyl i lec 80 w zakrecie jak przezyjesz to napisz jak z tą przyczepnościa...

HG__wwa
13-07-13, 11:38
mniejsza szerokosc to mniejsza powierzchnia styku wiec wiekszy docisk i przyczepnosc?
mniejsza powierzchnia styku to mniejsza przyczepność, jedynie na mokrym możesz prędzej doświadczyć efektu aquaplaningu. dlaczego seicento 0.9 z kapciem chyba 145 czy 155 i mocą 39KM w ogóle potrafi 'spalić gume'.. im szersza opona na przodzie tym gorzej spalić laka, bo masz większą przyczepność i nie gubisz tak łatwo trakcji, tak samo jest z tyłem.
jeździłem 5d MA9 z oponami najpierw 175 a później 205 i przy ruszaniu ledwo co zapiszczały opony na 205, ale za to zakręty które wcześniej brałem 70km/h mogłem brać ok 90km/h :p

zakit
13-07-13, 11:53
ale po co!

mowiem o tym, ze po co przekladac wnetrznosci magla

co do opon, ja zawsze mialem takie same z przodu jak z tylu - we zalozylbym szersze na przod, ze wzgledu na pożadana lepsza przyczepnosc przodu. wszystko zalezy od setupu samochodu.

ja mialem twarde staby, nie bylo szpery, i czesto przod uciekal w zakrecie, i docelowo na prdzo chcialem zalozyc semi slicka a na tyl zwykla opone, ale tej samej szerokosci.

Cywa
13-07-13, 13:09
Dawid dales glupi przyklad, popadasz w skrajnosci, rownie dobrze moge do Ciebie napisac naloz do civica 265 i zobacz jaka bedzie przyczepnosc. Dla mnie chodzi o balansowanie na tej linii uzytecznosci ze tak to nazwe, po co wkladac na tyl 215 jezeli taka opona moze sie gorzej zachowywac... ? probuje dojsc do zlotego srodka, tył w moim aucie bardzo mocno mnie zaskoczyl juz 2 razy, dlatego probuje zwiekszyc przyczepnosc tyłu auta. Ja wszystko rozumiem ze szersza opona -> lepiej ale to tylko teoretycznie przy idealnym przypadku czyli wywazeniu auta 50/50... Tak czysto teoretycznie na czysta logike, zalozmy ze przy rozkladzie mas +/- 60/40 na powierzchnie styku auta z asfaltem (dajmy na to 30cm2) z tylu wyjdzie nam sporo mniej docisku na cm2 niz z przodu, probuje dojsc do tego czy wazniejszy bedzie wiekszy docisk do asfaltu czy jednak mniejszy docisk ale wieksza powierzchnia styku, wg mnie to juz nie jest takie oczywiste i moze wlasnie nalezalo by dązyc do takiego samego docisku auta jak z przodu = troszke wezsza opona na tył i nie mowie tu o dojazdowkach jak dawid, ale o roznicy max 10mm..

Jezdzil ktos na roznej szerokosci opon przod/tyl w civicu ?

Dawid0688
13-07-13, 14:03
Nie wejda mi w nadkola... :( Szukasz dziury w całym ja mam opony 195/50/15 z negatywami *******alam po zakretach az miło i jakos tył mnie nie zaskakuje chociaz troche tyl sie kładzie ale narazie nie mam staba i mysle ze to dlatego. jedz na zbieznosc, sprawdz katy moze tam jest cos nie tak.

zakit
13-07-13, 21:22
Zalozysz staba to zobaczysz jak cię zaskoczy tył :-D

Cywa
14-07-13, 21:15
Dawid kolego nie masz nic do wniesienia do tematu to sie poprostu nie odzywaj, po 1 nie szukam dziury w calym tylko szukam tych wszystkich "drobnych" szczegolow ktore w całosci moga cos znacznie poprawic, po 2 skoro nigdy Cie nie zaskoczyl tyl w EJ to znaczy ze nigdy nie jechales na granicy..

Zakit, nie rozumiem co masz na mysli? Aktualnie mam staba w aucie na tyle i jest fajnie, przod bede zmienial na 24mm i zastanawiam sie czy tyl z eg5 ktory mam nie bedzie za cienki... ale juz byla o tym rozmowa i ciezko jest cokolwiek okreslic..

zakit
15-07-13, 10:54
byla wielokrotnie mowa o tym ze im grubszy stabilizator tym bardziej samochod moze byc pod lub nad sterowny, w zaleznosci jaki stab gdzie będzie.

kokos7166
16-07-13, 18:57
Witam chciałem się dowiedzieć pewnej rzeczy ... po zmianie silnika na b18c4 do ej9 podczas zmiany biegu, gdy puszczam sprzęgło jest takie szarpnięcie jakby moc nie była przenoszona od razu na koła tylko ma jakiś dziwny luz .... a przy skręcie w prawo można usłyszeć dziwne odgłosy jakby jakieś głuche stukanie i od razu mówie nie jest to przegub. Przy skręcie w drugą strone żadnych odgłosów nie ma. co to może byc ?

maras78
16-07-13, 22:56
przeguby wewnętrzne
pzdr

Cywa
16-07-13, 23:43
przegub wewnetrzny nie bedzie ci stukal przy skrecie kierownica bo ma maly zakres pracy, wewnetrzny stuka przy naglych gwaltownych zmianach biegow... zewnetrzny trzeszczy i stuka przy skreconych kolach, piszesz ze to nei jest przegub, dlaczego? dla mnie to wlasnie wyglada na wysrane przeguby i to zew i wew...

kokos7166
17-07-13, 15:55
ok teoretycznie niech bedzie że przegub a co z przeniesieniem napędu na koła ? jest dość spory denerwujący na dłuższą metę luz tylko nie jest to przy gwałtownych zmianach biegów lecz przy normalnej jeździe

Michalll_1991
17-07-13, 19:56
różnicówka ?

maras78
17-07-13, 20:25
sprawdź luz na tych przegubach, wejdz pod auto i pokręć półosią - nie powinno być wielkiego luzu
pzdr

Cywa
18-07-13, 01:08
ze jaka roznicowka ? :D

kolego masz definitywnie padniete przeguby, wymien a pozniej jak problem nadal bedzie wystepowal, a nie powinien to bedziesz szukal dalej

bednar_ek35
18-07-13, 04:13
Chodziło pewnie o ew.luz na.mechanizmie różnicowym w skrzyni:)

kokos7166
18-07-13, 15:49
Oby to tylko przegub wewnętrzny dzięki wielkie :) jak ogarne to sie pochwale co to było :P

Michalll_1991
18-07-13, 19:47
ze jaka roznicowka ? :D

kolego masz definitywnie padniete przeguby, wymien a pozniej jak problem nadal bedzie wystepowal, a nie powinien to bedziesz szukal dalej
mialem na mysli mechanizm różnicowy :P

Cywa
21-07-13, 23:22
Panowie mam pytanie odnosnie dmuchawy z rhd 5d, oczywiscie obudowa bedzie inna ale sam mechanizm czyli wiatrak z rezonatorem beda takie same? Idzie to przelozyc w obudowe od lhd?

Btw. Boczne poduszki silnika od strony rozrzadu i aparatu sa do tlumienia drgan, zgadza sie ? Ile kosztuje cos takiego jako oem?

Wie ktos gdzie moge kupic same orurowanie do cai pod 5 gena? Pod kolektor z c4 chyba bedzie inne, ale jak zmieniam na kolektor z b16 to wszystko bedzie jak pod D-serie ?

Heatshielda przy wymianie na kolektor z b16 musze kupic ofcors pod b18? Przepustnica z c4 podejdzie?

Fawor jak z tylnim stabem sie jezdzi?

lozek
22-07-13, 14:41
jak zmieniasz ssaka na tego z a2 to cai z D bedzie pasował. tak mam u siebie

heatshield - moze byc z B16 i wtedy go rzeźbisz tak samo jak kolektor albo z C4 i masz problem z bańki. ja akurat mam z A2 bo trafila mi sie okazja cenowa

Cywa
25-07-13, 23:08
Ktos odpowie na post #146 ?

Dodatkowo mam pytanie nt chlodnicy w mc2, jest to wersja ta "grubsza" czy nie ? W ktorych VTI byly grube a w ktorych nie bo widzialem ze ludzie zmieniaja na grubsze chlodnice.. sa jakies problemy z przegrzewaniem c4 na dlubnietym setupie?

Gorliś
25-07-13, 23:13
Zdaje sie ze wszystkie B serie mialy chlodnice z grubszym rdzeniem. Tak czy inaczej nie jest to wielki koszt (ok 200zl w przyzwoitym zamienniku) wiec warto wymienic.

Gąsior
31-07-13, 10:54
Panowie mam pytanie odnosnie dmuchawy z rhd 5d, oczywiscie obudowa bedzie inna ale sam mechanizm czyli wiatrak z rezonatorem beda takie same? Idzie to przelozyc w obudowe od lhd?

tak ale rezonaror jest inny

Cywa
01-08-13, 01:02
czyli REZYSTORA nie przeloze do europejczyka ? (rezonator, pomylka ;) )

Cywa
01-08-13, 13:36
Panowie jak sie ma ssacy z b16a1 w porownaniu do b16a2 ?

lozek
05-08-13, 01:18
ma się tak, że ma węższe kanały i gorszy przepływ.

zapytam - po co rzeźbić. kolektory z b16a2 są ogólnodostępne i są mega tanie.

Cywa
05-08-13, 11:21
ziomie, szukam tego kolektora juz 3 tydzien i nie moge dostac... raz koles mial ale chcial 400zl za goly z przepustnica, a moze to normalna cena? mozesz podpowiedziec gdzie szukac? od czego masz przepustnice? moze byc pw

p.s pisales ze dostales heatshielda po okazyjnej cenie, mozesz napisac za ile go dorwales? widzialem tez ze sa termiczne pod przepustnice, ale majac heatshielda pod kolektorem to juz chyba zbedny mod?

lozek
05-08-13, 14:39
jak masz HS pod ssakiem to pod przepustnice bez sensu - owszem. Ja go kupiłem chyba za 60-70zł (ori Hondaty).

Dzwoń do Tygryska - ja od niego kupiłem za jakieś grosze też w okolicy 70zł chyba (golas)
Jak nie będzie miał to może Ralf?

Cywa
05-08-13, 16:43
To ralf wlasnie chcial taka cene, poza tym ciezko sie z gosciem dogadac, mowi jedno, robi drugie...

Jaka masz przepustnice?

lozek
06-08-13, 02:39
to do tygrysa przede wszystkim dzwon !

ja mam przepustnice z C4 z wyrzeźbionym mocowaniem linki gazu (bez tego nie podejdzie). Jak chcesz mniej rzeźby to szukaj przepustnicy z b16a2/h22 z FITV to i w zime nie będziesz mial problemow z odpalaniem

Cywa
06-08-13, 12:09
No wlasnie chcialem cos wiekszego niz 62mm, z c4 ma 65 i wiekszej niestety nie ma, nawet z h22 ma 62 i tu jest troche lipa, a chcialbym miec funkcjonalne auto dlatego musi byc FITV

Fawor
06-08-13, 13:33
z c4 ma 65
przepustnica z C4 nie ma 65mm za motylkiem...ma tyle samo co b16a2

Guscioren
06-08-13, 18:17
Jest jakikolwiek sens wymieniać wałki na b16a (manual) + ssacy z b16a2, bez strojenia?

Starstruck
06-08-13, 18:56
Chyba nie, bo ssący z C4 ma IAB sterowany kompem, więc wyjdzie mega kupa IMO.

Fawor
06-08-13, 19:06
wymiana z wałków C4? Jesli tak to nie ma żadnego, bo to praktycznie takie same wałki (nie pamietam czy czasem nawet nie na korzyść o jakieś frytki dla C4).

Wymieniając ssący musisz minimum włożyć do kompa mapę z wyłączonym IAB. A żeby było z tego cos przyrostu należy wystroić.

Guscioren
06-08-13, 19:24
wymiana z wałków C4? Jesli tak to nie ma żadnego, bo to praktycznie takie same wałki (nie pamietam czy czasem nawet nie na korzyść o jakieś frytki dla C4).

Wymieniając ssący musisz minimum włożyć do kompa mapę z wyłączonym IAB. A żeby było z tego cos przyrostu należy wystroić.

Taka odpowiedź chciałem usłyszeć :) Zastanawiałem się nad wałkami z b16a (manual) bo są minimalnie ostrzejsze a mam do dostania za te same $$ co do c4.

Fawor
06-08-13, 23:08
A skąd masz to potwierdzenie, że sa ostrzejsze? Juz obojętne nawet o ile.

Cywa
07-08-13, 01:07
Nie chce zabierac ostatniego glosu w tej kwestii ale wg mojej wiedzy najostrzejsze OEM wałki wg kolejnosci to b16a2, b18c4, b18c6, b16b, jak zle mowie niech ktos poprawi

Guscioren
07-08-13, 07:52
czytałem na ten temat dosyć sporo. Walki z b16a były dwa rodzaje. Zaczynając od najlagodniejszych b17<b16a (automat)<b16a2<b18c4<b16a(manual)<b18c6<b16b. Jak wrócę z pracy to poszukam tych tematów :)

Fawor
07-08-13, 12:52
Nie zapisało mojego posta, gdzie zrobiłem własnie taki sam łańcuszek (z 2 genami i B17), ale IIgen B16A ma na bank ciut mniejszy wznios niż B18C4 więc jest pomiędzy B16A2 a B18C4. Do tego dochodzi jeszcze przesunięcie fazy, ale już nie pamiętam na korzysz których. Też poszukam jak wrócę z pracy.

lozek
07-08-13, 14:35
Fawor ma rację - C4 są ciut ostrzejsze od b16a2 i b16a.

Podczas jazdy wydaje się, że jest inaczej bo jest wieksza różnica między zwykłą krzywka a vtecową w b16 (dlatego strzał jest wiekszy i wydaje się, że są ostrzejsze ;) ) Dane jednak mówią co innego.

Cywa
07-08-13, 16:24
Wiec podsumowujac jest tak jak pisalem: b16a/a2, b18c4, b18c6, b16b,

Panowie jeszcze jedno pytanie dot. skrzyn, czy s21 nada sie na hybryde do s9b? Ponoc ma takie same przelozenia jak y21? Czy synchra i lozyska z s9b sa takie jak y21 i s21 ?

Cywa
12-08-13, 21:21
Panowie potrzebuje szybkiej odpowiedzi, podpowie mi ktos na co zwrocic uwage przy odelzeniu kola zamachowego? do ilu mozna zejsc i ile jest zalecane? ile taka usluga kosztuje? bede wdzieczny za wszystkie wskazowki

CaliforniaKid
12-08-13, 21:36
A czy przypadkiem ( z tego co ja słyszałem i się dowiadywałem) najostrzejsze wałki były w B16A IIgen 170KM z CRXa SiR 2?

Cywa
12-08-13, 21:57
Najostrzejsze walki byly w B16B. Gdzie wyczytales takie rzeczy?

EDIT
Wiem juz wszystko nt kol zamachowych

Camellia Racing
15-08-13, 23:48
A B16A to nie to samo co B16B? Tam różnica była w bloku tylko, reszta taka sama?

Pytanie z mojej strony:

Który z wydechów się lepiej sprawdzi przy B18C4? Oba fi50.
Jeśli się nie mylę do pierwszego trzeba jeszcze dołożyć kat albo po prostu puszkę z przodu.

http://www.supersprint.com/public/images/23261.jpg

http://www.supersprint.com/public/images/31604.jpg

Saiti
16-08-13, 01:48
Co to znaczy - lepiej się sprawdzi? będzie cichszy/przyjemniejszy? Czy wydoi więcej mocy? Bo w sumie tym się różnią, różnicy w mocy nie zauważysz, ale w głośności tak. Chociaż chu wie co to za puszka.

nyndz
16-08-13, 03:08
A B16A to nie to samo co B16B? Tam różnica była w bloku tylko, reszta taka sama?

B16B nie ma nic wspólnego z B16A poza B w nazwie. Inny blok (ten z DC2), korby, tłoki, kolektory, wałki i tak dalej... Tyle co głowica pasuje do innych silników - ale jest obrobiona.

Nie chce mi się tłumaczyć więc wklejam:

1. Cylinder Head - Complete port & polish
2. Exhaust Valve Spring - High-lift, dual-layered spring
3. Sparkplug - High-heat-type #7 platinum plug
3. Pistons - High-compression, low-friction, custom pistons
4. Connecting Rod - High-output, high-durability, lightened, custom conrod
5. Engine Stiffener - Aluminum die-cast, high-durability, one-piece type
6. Crankshaft - Full-balancer, 8-weight, high-output, custom crankshaft
7. Inlet Valves - Lightened inlet valves
8. Inlet Valve Springs - High-lift, flat-surfaced, dual-layered spring
9. Camshaft - Wide-angled, high-lift, high-durability camshaft
10. Intake Manifold - High-RPM type.

Camellia Racing
16-08-13, 08:26
Co to znaczy - lepiej się sprawdzi? będzie cichszy/przyjemniejszy? Czy wydoi więcej mocy? Bo w sumie tym się różnią, różnicy w mocy nie zauważysz, ale w głośności tak. Chociaż chu wie co to za puszka.

Coś w tą stonę, który jest cichszy a który stricte pod moc.
Pierwszy potrzebuje kata/puszki od kolektora do siebie. Ten drugi zastępuje kata więc od kolektora idzie do końcowej puszki.

zakit
16-08-13, 11:39
zawsze im mniej rzeczy po drodze, tym mniej oporów dla spalin.

Fawor
16-08-13, 22:46
Który z wydechów się lepiej sprawdzi przy B18C4? Oba fi50.
z racji średnicy oba nie dadzą zbyt wiele, bo to po prostu zamiennik OEM, który równiez ma 2". Może coś przybędzie z racji braku tłumika...ale na pewno więcej głośności, niż KM. Na pierwszym przyrostu nie będzie żadnego, chyba, ze obecny tłumik masz zapadnięty.

Camellia Racing
17-08-13, 12:41
Dzięki za podpowiedzi.
U mnie sprawa wygląda tak, że końcowy mam Supersprint ale środkowy już nadaje się do wymiany i się zastanawiam czy wrzucać jeden z tych czy nie.

Starstruck
17-08-13, 12:45
Wrzuć ten: http://allegro.pl/rura-srodkowa-tlumik-rover-420-45-mg-zs-2-0-td-tdi-i3413779494.html

P&P i 2,25" po zewnętrznej.

Guscioren
17-08-13, 12:56
Wrzuć ten: http://allegro.pl/rura-srodkowa-tlumik-rover-420-45-mg-zs-2-0-td-tdi-i3413779494.html

P&P i 2,25" po zewnętrznej.

Nad tym P&P bym pomyślał, Brakuje około 1m rury + trzeba kobinować z flanszami i wieszakami ;)

Cywa
17-08-13, 13:13
Jak chcesz "cicho" to zadne chinsko podobne wyroby z allegro sie nie nadaja.

Starstruck
17-08-13, 14:56
Nad tym P&P bym pomyślał, Brakuje około 1m rury + trzeba kobinować z flanszami i wieszakami ;)

Te środkowe wieszaki powinny pasować (?). Do EJ/EK przynajmniej podchodzą ;). Ale to i tak wyjdzie mu taniej, niż spawanie od podstaw. Flansze, w dobrym zakładzie, to za symboliczne 10 zł mu dadzą, używane :).

Cywa
17-08-13, 20:01
Panowie , ktos wspominal przy rozmowie o hamulcach ze ma zalozony korektor sily hamowania z EG9, pytam sie jakim cudem? eg9 mialo abs przeciez i chyba to wszystko zmienia... ?

Nizej 2 zdjecia, korektor taki jak ja mam:
http://imageshack.us/scaled/large/832/gxe0.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/832/gxe0.jpg/)

Nizej korektor z eg9:
http://imageshack.us/scaled/large/713/ols9.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/713/ols9.jpg/)

Moze mi to ktos wytlumaczyc? p.s poszukuje osob ktore przerabialy ssaka z b16 do b18, bardzo prosze o pw. Mam juz uszczelke i ssaka z b16 przylozylem to wszystko i odrysowalem mniej wiecej i wyglada to tak:
http://imageshack.us/scaled/large/689/y3f5.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/689/y3f5.jpg/)
http://imageshack.us/scaled/large/845/whfk.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/845/whfk.jpg/)

Mazakiem poznaczylem mniej wiecej jak trzeba przerobic, przewiercic mocowania. Troche duzo tutaj jest druciarstwa... trzeba ciac kanal wodny, ciecie to jeszcze pol biedy ale jakos nie ufam temu ze to bedzie sie trzymalo na 1 srubie, fakt ludzie tak jezdza ale dam glowe ze po ilus tam tysiacach km zacznie to cieknac... srodkowe gorne mocowanie trzeba przewiercic w taki sposob ze z drugiej strony wyjdzie prawdopodobnie w mocowaniu wtryskiwacza, nie wiem czy uda sie to skrecic bo szpilka moze wyjsc w obudowie kolektora, kanaly trzeba mocno poszerzyc z tego co widze po prawej i lewej stronie u gory... robil to ktos w inny sposob? Wiem ze przespawuje sie flansze, jak uciac takie flansze i jak je dopasowac?

Moze ktos ma fotki z prac przy takiej przerobce?

Camellia Racing
17-08-13, 21:13
Ten Korektor na pierwszym zdjęciu wygląda jak z EJ1. Ten który masz wklejony jako EG9 to przelotka, przynajmniej tak wygląda.

zakit
18-08-13, 10:05
samochody z abs nie mialy korektora tylko taką przelotke-łącznik nie kazde eg9 mialo abs.

Camellia Racing
18-08-13, 12:54
samochody z abs nie mialy korektora tylko taką przelotke-łącznik nie kazde eg9 mialo abs.

No tak bo było to już wbudowane w pompie ABS :)

Cywa
08-09-13, 16:21
Wszystkie wtryski w b/d serii sa takie same roznia sie tylko opornoscia tak? Czyli rozumiem ze moge wstawic wtryski z b7 na listwe c4?

marcus209
08-09-13, 22:59
W d serii występują 190cc i 240cc. W b serii (na przykładzie B18C4, nie wiem jak inne) masz też 240cc, ale ciśnienie jest większe na listwie paliwowej.

lozek
09-09-13, 17:38
Mazakiem poznaczylem mniej wiecej jak trzeba przerobic, przewiercic mocowania. Troche duzo tutaj jest druciarstwa... trzeba ciac kanal wodny, ciecie to jeszcze pol biedy ale jakos nie ufam temu ze to bedzie sie trzymalo na 1 srubie, fakt ludzie tak jezdza ale dam glowe ze po ilus tam tysiacach km zacznie to cieknac... srodkowe gorne mocowanie trzeba przewiercic w taki sposob ze z drugiej strony wyjdzie prawdopodobnie w mocowaniu wtryskiwacza, nie wiem czy uda sie to skrecic bo szpilka moze wyjsc w obudowie kolektora, kanaly trzeba mocno poszerzyc z tego co widze po prawej i lewej stronie u gory... robil to ktos w inny sposob? Wiem ze przespawuje sie flansze, jak uciac takie flansze i jak je dopasowac?

Moze ktos ma fotki z prac przy takiej przerobce?

Po 1 - mowilem Ci - przejechalem z 7-8tys i nic nie cieknie

po 2 - śruba nie wyjdzie w mocowaniu wtrysku tylko pomiędzy wtryskami. Nie wiem jak ty to wykminileś ale na logike - jak może wyjść w mocowaniu wtrysku skoro kazda uszczelkowa dziura jest pomiedzy dziurami na wtryski?

Masz uszczelke to juz spory sukces - odrysowujesz i rzeźbisz wiertłem i frezem na wiertarce. - co za problem ;)

Cywa
16-09-13, 22:11
Mam zamiar kupic pare gratow co by odswiezyc silnik, ktos podpowie o czym zapomnialem lub co jeszcze bylo by dobrze wymienic? Ktore z tych rzeczy kupic w OEM a ktore w zamiennikach, jakich ?

Pasek rozrządu
reszta rozrzadu
uszczelka pod miskę olejową B seria
Uszczelniacz IACV (krokowy) B16A2
Uszczelka smoka oleju B seria
Uszczelka przepustnicy B16A i zgodne (B16A2)
Świece zapłonowe B seria
Kopułka aparatu zapłonowego B18C1/C4
Palec aparatu zapłonowego B18C1/C4
filtr paliwa
filtr oleju
poduszki silnika boczne pomocnicze lewa i prawa b18c4
paski klinowe bez paska klimatyzacji
sworznie dolne i gorne ctr
drazki kierownicze ej2
szczotki alternatora

Wszelkie wskazowki mile widziane

Guscioren
18-09-13, 15:27
Pasek rozrządu <- Poleca Conti
reszta rozrzadu <- Pompa aisin, napinacz koyo
uszczelka pod miskę olejową B seria <- OEM (zamienniki lubią cieknąć) Jarusnet ma komplet uszczelek OEM na dół silnika w niskiej cenie
Uszczelka przepustnicy B16A i zgodne (B16A2) Nie wiem czy dostaniesz w ogóle jakiś zamiennik :D
Świece zapłonowe B seria
filtr paliwa <- Oem, knecht
filtr oleju <- Oem, knecht, Blueprint
paski klinowe bez paska klimatyzacji <- Conti
drazki kierownicze ej2 <- 555
szczotki alternatora

Cywa
18-09-13, 16:43
Ktos cos jeszcze? Mial ktos doswiadczenia z kopulka i palcem YEC ?

Czy filterek na odme w c4 to dobry pomysl czy raczej mocno pluje i potrzeba oil catch tanka? Nie chce tego syfu w kolektorze..

lozek
18-09-13, 18:11
Ktos cos jeszcze? Mial ktos doswiadczenia z kopulka i palcem YEC ?

Czy filterek na odme w c4 to dobry pomysl czy raczej mocno pluje i potrzeba oil catch tanka? Nie chce tego syfu w kolektorze..

Filterek mam i nic nie pluje.

Kopułka i palec YEC spoko. Od awarii mam takie i wszystko gra.

Camellia Racing
18-09-13, 18:20
Pasek rozrządu <- Poleca Conti
reszta rozrzadu <- Pompa aisin, napinacz koyo
uszczelka pod miskę olejową B seria <- OEM (zamienniki lubią cieknąć) Jarusnet ma komplet uszczelek OEM na dół silnika w niskiej cenie
Uszczelka przepustnicy B16A i zgodne (B16A2) Nie wiem czy dostaniesz w ogóle jakiś zamiennik :D
Świece zapłonowe B seria
filtr paliwa <- Oem, knecht
filtr oleju <- Oem, knecht, Blueprint
paski klinowe bez paska klimatyzacji <- Conti
drazki kierownicze ej2 <- 555
szczotki alternatora

Pasek rozrządu to się zakłada OEM a nie Conti...
Uszczelki misy czy pokrywy Corteco są w porządku, pokrywę ściągałem ze dwa razy i nie miałem nigdy problemów z Corteco.
Sworznie bym wziął 555 tak samo jak końcówki drążków

Pozatym blueprint to tylko napis na pudełku a nie produkt i defacto nie wiesz co jest w środku bo możesz trafić cokolwiek tam wkładali, choćby filtrona... to samo jest z logotypem oyodo itp.

poziom
18-09-13, 18:46
Dokladnie, rozrzad zakladaj OEM. U mnie fachmani nie maja zaufania do Conti i nie tylko jesli chodzi o rozrzad. OEM daje rade nawet na ostrych walkach. Pompe polecam AISIN, bardzo dobrze wykonana moim zdaniem, napinacz koyo. Upalam i u mnie zero problemow. Pasek jednak mam Gates'a kevlar. Filtr paliwa polecam Knecht. Oleju Hamp, K&N

http://honda-tech.com/showthread.php?t=3123739

Pzdr.

Guscioren
18-09-13, 19:27
Pasek rozrządu to się zakłada OEM a nie Conti...
Uszczelki misy czy pokrywy Corteco są w porządku, pokrywę ściągałem ze dwa razy i nie miałem nigdy problemów z Corteco.
Sworznie bym wziął 555 tak samo jak końcówki drążków

Pozatym blueprint to tylko napis na pudełku a nie produkt i defacto nie wiesz co jest w środku bo możesz trafić cokolwiek tam wkładali, choćby filtrona... to samo jest z logotypem oyodo itp.
Uszczelki to zakłada sie Oem a nie Corteco...
Czy paski contiego czy OEM wytrzymają "zalecany" przebieg wymiany

bednar_ek35
19-09-13, 08:09
X2
W byłym ek3 miałem pasek contiego i nic sie nie działo,choć nie raz nie dwa silnik dostawał mocno po du.......

Cywa
20-09-13, 13:53
Poczytalem troche w temacie, widzialem zdjecia co sie dzieje z paskami Mitshuboshi po doslownie paru klilometrach, zdarzalo sie ze pasek caly sie rozklejal.. Conti zbieral pozytywne opinie ale osobiscie wstawie OEM, na pewnych rzeczach sie nie oszczedza.

Blueprint, oyodo to firmy pakujace, wszystko tam moze siedziec.

Sworznie 555 wysraly mi sie po 5 tys km takze stanowczo nie polecam. Ogolnie wg mnie ta firma jest mocno przereklamowana

Drazki kierownicze jak i sworznie pozytywne opinie zbieraja CTR`y i takie chyba wyprobuje, mysle jeszcze nad sworzniami OEM, ktos sie orientuje mniej wiecej w cenie?

Ktos mial stycznosc z paskami klinowymi Gates`a ? Slyszalem rozne opinie..

Da rade kupic poduszki pomocnicze w zamiennikach? Oem ma chore ceny...

Gorliś
20-09-13, 16:04
masz na mysli pasek klinowy czy pasek rozrzadu? Bo do klinowych to az takiej wagi bym nie przywiazywal;)
Pasek rozrzadu gatesa mam w u siebie i troche naduzyc juz wytrzymal.
Poduszki przednie dolne, tzw torque mounts? Bez problemu dostepne w zamiennikach.

slayerek
20-09-13, 16:45
poduszki pomocnicze? chodzi o te dolne lewa i prawa?? dostapne w intert car - YAMATO
I54010YMT - cena 71.32 prawa

I54011YMT - cena 64.48 lewa

lozek
20-09-13, 18:14
warto je zalać klejem do szyb. Dodają troche sztywności, nie miota tak silnikiem a kultura jazdy jest większa niż z poduszkami z poliuretanu czy wkładkami z poli - Jest zauważalnie sztywniej niż w serii i nie trzęsie budą :) sprawdzone info ;)

lukwycz
20-09-13, 20:55
Mam wkładki PU, które nawierciłem i jest w sam raz - sztywno w zakrętach a kierownicą na postoju już nie telepie :)

Cywa
23-09-13, 22:00
Jakim dokladnie klejem lozek? Wiem ze do szyb jest inny a do np luster inny, masz jakis sprawdzony? Jak zalewales poduszki? One maja charakterystyczny ksztalt "pajaka" wszystko to dookola zalales?

A zwykle seryjne poduchy sie nie nadaja? Sa zbyt miekkie czy jak ?

Genuinek
23-09-13, 23:09
z seryjnej skrzyni s9b da się zrobić jakoś dobrą hybryde ? czy tylko s80 ?

Brylant1
23-09-13, 23:15
Cos tam sie da, mozna wrzucic 1,2,3 z y21 dzieki temu szpera zostaje i masz krotsza 2 i 3

Starstruck
23-09-13, 23:19
I fd. 4,4 z S4C (choć też nie wszystkie miały) i wtedy skrzynia robi robotę :).

Brylant1
23-09-13, 23:36
Znalesc s4c ze szpera ciezko.

Starstruck
23-09-13, 23:37
Czyli nie da się połączyć fd skrzyni bez szpery do skrzyni ze szperą?

Brylant1
23-09-13, 23:49
Z tego co sie orientuje to nie, bo nie pasuje lsd do wienca non lsd, zeby to pasowalo to modzenie skrzyn b serii bylo by duzo tansze.

lozek
24-09-13, 01:35
Jakim dokladnie klejem lozek? Wiem ze do szyb jest inny a do np luster inny, masz jakis sprawdzony? Jak zalewales poduszki? One maja charakterystyczny ksztalt "pajaka" wszystko to dookola zalales?

A zwykle seryjne poduchy sie nie nadaja? Sa zbyt miekkie czy jak ?

Każde się nadają, ale te warto usztywnić bo bardzo szybko sie nadrywają przy agresywnej jeździe. Nie ma sprawdzonego - po prostu kupiłem klej do szyb w leroy Merlin- tak sie nazywał. Zalałem wszystko bo to sa i tak poduszki pomocnicze - stabilizujące. Silnik będzie mniej latał przód tył przy przepięciach biegów itd.

Czyli nie da się połączyć fd skrzyni bez szpery do skrzyni ze szperą?

No nie da się. Trzebaby przełożyć fd 4,4 z takiej skrzyni co miała szperę :)

Gorliś
24-09-13, 08:15
Lozek, pewnie juz gdzies pisales, ale zapytam: po zalaniu tych poduszek pomocniczych duzo zwiekszyly sie drgania przenoszone na bude?

Genuinek
24-09-13, 08:50
czyli mam rozumieć , że jeśli znajdę fd z itr'a który miał LSD wszystko podejdzie do S9B ?

Brylant1
24-09-13, 09:15
Jezeli znajdziesz to tak.

lozek
24-09-13, 11:03
Lozek, pewnie juz gdzies pisales, ale zapytam: po zalaniu tych poduszek pomocniczych duzo zwiekszyly sie drgania przenoszone na bude?

Nie :) Nie dużo. Czuć to delikatnie bardziej jak odpalasz auto na zimnym silniku a na rozgrzanym nie czuć w ogóle większej ilości drgań przenoszonych na bude.

Cywa
24-09-13, 19:46
I takie zalanie klejem to kompromis pomiedzy poli a oem ? Miales w reku poli i zalane dla porownania?

Temat skrzyn byl juz poruszany w tym watku !!

lozek
24-09-13, 22:12
I takie zalanie klejem to kompromis pomiedzy poli a oem ? Miales w reku poli i zalane dla porownania?

Temat skrzyn byl juz poruszany w tym watku !!

Dokładnie tak - to jest kompromis.

Co za różnica czy miałem oba w ręku czy nie? Chyba ważniejsze czy jest różnica po zrobieniu tego ;)

karamba
25-09-13, 19:59
Mialem tez poduchy zalane klejem i bylo elegancko , zapodalem Hasporty dla lansu i cala buda telepie :cool:

Cywa
27-09-13, 01:51
poduszki pomocnicze? chodzi o te dolne lewa i prawa?? dostapne w intert car - YAMATO
I54010YMT - cena 71.32 prawa

I54011YMT - cena 64.48 lewa

mam prosbe o potwierdzenie tych numerow czesci, dostalem info ze te poduszki nie pasuja pod b18c4 ... ?

maras78
27-09-13, 14:16
Pasują bo sam je kupowałem :)

Marcel1
27-09-13, 18:41
Yamato to szit, kupiłem do swojego d14 i nadają się do wymiany, a przynajmniej jedna na pewno. Proponuję szukać Febi.

kamil39
28-09-13, 16:27
Yamato to szit, kupiłem do swojego d14 i nadają się do wymiany, a przynajmniej jedna na pewno. Proponuję szukać Febi.FEBI niemiecki chinczyk... nigdy bym tego gowna nie zamontowal...

kokos7166
03-10-13, 00:33
Witam mam problem z moim b18c4 bo na wysokich obrotach przy klepaniu gaśnie .... gdzieś wyczytałem na forum ze być moze siada mi komp... ale sprawa wygląda tak że we wtorek zatankowałem sobie tańsze paliwo na nowo otwartej stacji bo chciałem zobaczyć co to warte jest... głupota nie boli no ale cóż ... i zastanawiam sie czy może być aż tak beznadziejne paliwo że dławi sie tym syfem i gaśnie ? a za chwile odpala i jedzie dalej na niskich obrotach bez problemu działa tylko przy wyższych zdycha ...

xstanx
03-10-13, 08:04
mialem kiedys to samo...tez myslalem ze paliwo itp...okazalo sie ze mialem przebicie na palcu rozdzielacza.

kokos7166
03-10-13, 10:28
aha no spoko :) ale to tak z dnia na dzień by sie stało ? bo samochód jeździł dobrze i po zatankowaniu ewidentnie zaczęła gasnąć :)

poziom
06-10-13, 19:54
Sprawdz paliwo i okolice zaplonu, palec, kopulka, kable. Tak, moglo sie z zdarzyc z dnia na dzien. Pozdro.

kokos7166
08-10-13, 17:31
kopułka i palec wymienione odpaliła na strzała. popracowała jakieś 20 minut na wolnych obrotach i zgasła spowrotem :/

Cywa
10-10-13, 11:45
Czyli szukaj dalej czegos z zaplonem, stan wieczorem autem w ciemnym miejscu i na rozgrzany silnik popsikaj woda ze spryskiwacza (obficie) na kable i sprawdz co sie dzieje.

Mam kolejne pytania, mialem problem z przygasajacymi (lekko) swiatlami na niskich obrotach, podejrzewam ze winny byl regulator napiecia? Regulator w b18 jest razem ze szczotkami?
Ponawiam pytanie dot. maglownicy, ktos to regenerowal? Co tam sie zuzywa ze tak stuka? Podejrzewam ze te prowadnice idzie to gdzies dokupic? Te wszystkie smieszne regeneracje uszczelnien to sa **** warte
Ktos mial wieksza stycznosc z firma CTR ?
Lozek moge prosic o fotke tych zalanych poduch ?
W 5 genie jest jakas regulacja kata wyprzedzenia sworznia zwrotnicy na sankach ??

lozek
10-10-13, 20:51
Nie mam zdjęć zalanych poduch a i nie chce mi sie teraz tarzać w błocie by je zrobić :) Tu nie ma żadnej filozofii - zalewasz wszystkie wolne przestrzenie i koniec.

piroman
10-10-13, 21:31
sprawdź napięcie przy pracującym silniku pod obciążeniem (światła, dmuchawa itp.) na jalowych i przy np. 3krpm
szczotki sa osobno

seryjnie nie ma regulacji kwsz

Cywa
11-10-13, 01:37
Piroman sprawdzalem na jalowym z radiem, dmuchawa na 1 i bez swiatel - bylo jakos 13,8 - 14, regulator napiecia da sie wymienic osobno ? Szczotki sa w jakis sensowny sposob wyjmowalne czy razem z polowa alternatora? Jeszcze do tego nie zagladalem i chce sie do tego odpowiednio nastawic ;)

Czyli rozumiem ze po zmianie sanek nie ma mozliwosci na jakakolwiek zmiane kwsz ?

#228 (http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?172617-b18c4-prawda-i-mity&p=2094726&viewfull=1#post2094726)

Cywa
13-10-13, 16:11
update:

zdjalem skrzynie i okazalo sie ze sprzeglo jest na wysraniu, exedy dedykowane do b16 jest o 2-3 stowy tansze od dedykowanego do b18, zapewne rozni sie dociskiem moze ktos jezdzi na sprzegle od b16 przy granicy 200km ? zda to egzamin ?

lozek
14-10-13, 01:11
Exedy jak sie nie myle kosztuje koło 1200-1300zł. Nie lepiej założyć np AISIN za około 600? to też dobre sprzęgła a exedy w tym wypadku przesadziło tym bardziej ze jak wiemy nie są to zawsze wybitne sprzęgła... Fuck-upy się pojawiają jak wszędzie.

Ja mam obecnie Valeo i klei jak złe obojętnie co bym nie robił. co do Valeo są też różne opinie - pewnie sporo podróbek na rynku, ale AISIN to dobra firma i chyba wolałbym kupić x2 AISIN niż x1 Exedy.

Cywa
14-10-13, 13:49
1200-1300 kosztuje ponoc stage 1 z mocniejszym dociskiem i tarcza odporna na wyzsze temperatury, zwyklak exedy mozna dorwac za 850 pod b18 i jakies 650 pod b16. W moim ex z6 mialem wlasnie aisin i bardzo sobie chwalilem a bylo dosyc regularnie upalane, gdzies kiedys wyczytalem ze to ponoc to samo co exedy tylko inne pudło nie wiem ile w tym prawdy ale aisin ma dobre opinie. Zastanawialem sie nad exedy bo znalazlem w dobrej cenie dedykowane do b16, troche poczytalem i wiem ze wszystkie sprzegla byly wymienne w b serii jednak b16 i b18 roznilo sie wielkoscia tarczy i dociskiem, ten w b18 miał mocniejszy docisk, ponoc w c6 byl jeszcze mocniejszy niz w c4 i tu pojawia sie dylemat... od b16 moze byc przyslabe chociaz ludzie pisza ze montowali to do b serii i jezdza no ale wiadomo.. kto jak jezdzi... z drugiej strony c4 i c6 roznia sie nieznacznie cena wiec moze lepiej dolozyc i brac te od c6 ?

Tak dla informacji.. Rozebralem alternator, szczotki mostek prostowniczy z diodami oraz regulator to osobne elementy wszystko do dostania w zamiennikach, mostek 70, regulator 70 i szczotki 15 jednak nie zalecane jest wymienianie sprawnych elementow, ponoc alternatory denso z tamtych lat to jedne z najbardziej pancernych na rynku..

Gorliś
14-10-13, 18:01
Ze swojej strony moge polecic OEM Hondy do C6. Wcale nie jest drogie, a masz fabryczna jakosc.

szastal
16-10-13, 23:57
Komplet exedy do b18 za około 900zl od kogoś z forum kto na giełdzie się ogłasza. Do tego zamach zrobiony na 4.7kg i już tak drugi rok bez najmniejszego problemu

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Karoles
17-10-13, 20:39
ja w sowjej troche pomodzonej b18stce mialem nkk bylo spoko nawet dawalo rade przy dosc mocnym upalaniu ale w gorace dni tak pare startow z 5k powodowalo ze sie slizgalo ale wtsraczylo je ostudzic i bylo ok, nawet na kompresorze dawalo rade a ze musialem skrzynie sciagac to juz kupilem exedy stage one fakt docisk mocniejszy i tarcza organiczna praktycznie nie do uslizgniecia
wszystko zalezy od tego kto do czego potrzebuje

Cywa
17-10-13, 23:44
Gorlis, wlasnie tak sie nad tym zastanawialem i chyba pojda tą droga

Ponawiam pytanie dot. maglownicy, ktos to regenerowal? Co tam sie zuzywa ze tak stuka? Podejrzewam ze te prowadnice idzie to gdzies dokupic? Te wszystkie smieszne regeneracje uszczelnien to sa **** warte

W 5 genie jest jakas regulacja kata wyprzedzenia sworznia zwrotnicy na sankach ?? Ktos cos pisal ze nie ma czyli rozumiem ze sanki mozna bez problemu wymienic i otwory pasuja na tyle ciasno ze nie ma mowy o regulacji kata wyprzedzenia sworznia ?

Cywa
25-10-13, 18:53
Mam takie dosyc nietypowe pytanie, moj silnik stoi pod chmurka od kilku miesiecy, mialem pozdejmowane kolektory a wiadomo juz jest dosyc wilgotno, mogla ruda dostac sie do cylindrow? Myslicie ze zdrowo by bylo podlaczyc motor pod akumulator i zakrecic rozrusznikiem pare razy co by podpompowac troche oleju na cylindry ?

Michalll_1991
25-10-13, 23:20
przed odpaleniem po długiej przerwie wskazane jest zdjąć kable zapłonowe przed odpalaniem i pokręcić chwile zeby dać smarowania przed odpałem

Cywa
27-10-13, 21:02
To nie zdrowiej jest wlasnie szybciej odpalic silnik co by pompa wskoczyla na wyzsze obroty i dala wieksze cisnienie dla oleju ?? Sadzilem wlasnie ze takie krecenie bez odpalu moze nie byc do konca takie zdrowe bo pompa tak szybko nie napompuje tego oleju na gore silnika ?

Brylant1
27-10-13, 21:37
Odpalasz "suchy" silnik, silnik odpala i zanim pompa rozprowadzi olej to pracuje pod obciazeniem na sucho. Krecac rozrusznikiem silnik napelnia sie olejem bez obciazenia, co dla niego zdrowsze?

Genuinek
11-11-13, 16:48
Mam pytanie ,nie mam dopręzenia ,mam ssaka ederbrook performer x ,oplaca sie go rozwiercac pod przepustnice skunka alpha 70mm czy kupic ta wersje z 65mm jest sens bawić sie'? Aktualny setup to dolot ,wydech w,przyszlosci bd moze kompresor na N/A planuje około 200

Damianek_90
11-11-13, 23:34
Pytanie jak szybko chcesz się bawić w boost ? Moje zdanie jest takie, jeżeli ogarnięcie rozwiertu i kupno 70 mm zamiast 65 mm wyjdzie niewiele drożej, to czemu nie ;) natomiast jeśli ma Cię to kosztować dajmy na to kilka stówek więcej, to odpuść, bo tak naprawde, ile zyskasz na tych 5 mm ?? 3 KM czy może 5 ?

lozek
12-11-13, 00:49
Pytanie jak szybko chcesz się bawić w boost ? Moje zdanie jest takie, jeżeli ogarnięcie rozwiertu i kupno 70 mm zamiast 65 mm wyjdzie niewiele drożej, to czemu nie ;) natomiast jeśli ma Cię to kosztować dajmy na to kilka stówek więcej, to odpuść, bo tak naprawde, ile zyskasz na tych 5 mm ?? 3 KM czy może 5 ?

ile !? raczej 1 lub 2km w najlepszym wypadku :D 65mm to już fajna średnica i w zupełności starczy :)

Genuinek
12-11-13, 15:23
tyle ,że 65 mm i 70mm jest w tej samej cenie :p jeśli nie rozwierce ssaka i wezmę 70mm pewnie będą zawirowania powietrza jeśli rozumiem ?

lozek
12-11-13, 21:54
tyle ,że 65 mm i 70mm jest w tej samej cenie :p jeśli nie rozwierce ssaka i wezmę 70mm pewnie będą zawirowania powietrza jeśli rozumiem ?

no będą będą :) Jak są w tej samej cenie to możesz ładować i 70 :) Rozwiercić ssaka to nie problem, trzeba tylko być cierpliwym ;) Już to przechodziłem.

Genuinek
12-11-13, 22:56
Tzn cierpliwym ? Czy chcesz powiedzieć ,ze beda problemy z odpalaniem przy 70mm :D?

Damianek_90
13-11-13, 22:48
Rozwiercić ssaka to nie problem, trzeba tylko być cierpliwym
święte słowa :p

Jak cene ta sama to je też bym ładował 70 ;)

lozek
13-11-13, 23:53
Tzn cierpliwym ? Czy chcesz powiedzieć ,ze beda problemy z odpalaniem przy 70mm :D?

cierpliwym przy rozwiercaniu ssaka - ja to robiłem frezem na wiertarce - idzie, ale troche to zajmuje :)

Z odpalaniem to będzie problem w zime jak FITVa mieć nie będziesz :D