PDA

Zobacz pełną wersję : Kierownica i koła na skręcie

Wudii
26-03-13, 20:09
Witam !

Przeszukałem forum ale nie znalazłem podobnego tematu. Jeżeli pominąłem to przepraszam i proszę o poprawienie mnie.

Od roku jeżdze Hondą VI 5D 1,5 VTec. Od jakiegoś pół roku w kierownicy przy obracaniu w lewo albo w prawo słyszę strzykanie jakby jakiś plastik się pokruszył i gdzieś tam zabłądził (nie wiem). dźwięk słyszalny tylko w kabinie. Dźwięk nie jest taki sam tylko za każdym razem inny czasami go nie ma.

Tak samo przy maksymalnym skręcie w lewo/prawo gdy przyśpieszam (np. wyjazd z parkingu) tak jakby na przegubach coś się rozprężało, nie wiem do czego porównać dźwięk po prostu najpopularniejsze "pukanie". Sworznie z przodu i wahacze był wymieniane 9mieś temu tak samo nowe gumy i smar. Z lewej minimalnie wyszedł przez zacisk (myślę, że po prostu był jego nadmiar) bez pęknięć.

Jak ktoś widział, lub słyszał i jest w stanie coś zasugerować byłym wdzięczny ;)

Pozdrawiam Wudii !

MikeFoto
26-03-13, 20:59
Przegub do wymiany.

Wudii
26-03-13, 22:21
No czyli tak jak myślałem ;).

A co to za strzykanie w kierownicy ? ktoś wie ? Przy szybkich ruchach w miejscu najbardziej tak teraz przypomniałem sobie

jawasaki
26-03-13, 23:26
Smar nie powinien uciekać z przegubów - pewnie źle lub za słabo zaciśnięta opaska spowodowała jego uszkodzenie. Smar wyleciał (przecież tam spora siła odśrodkowa jest przy jeździe autem) było go za mało , może jakieś zanieczyszczenie się dostało i zniszczył przegub. - najpierw musisz to naprawić by stwierdzić czy przyczyną (szybkich ruchów kierownicą nie jest również przegub). - ale dla świętego spokoju polecam sprawdzić drążki kierownicze.