Zobacz pełną wersję : Zacinające się zamki w honda civic VI ek3
Wkładając kluczyk do zamka muszę go przekręcić wiele razy w prawo i w lewo żeby "coś" zaskoczyło i dopiero wtedy drzwi się otwierają, natomiast w drzwiach pasażera słychać pewien dźwięk lecz pozostają one w dalszym stopniu zamknięte, wcześniej nie miałem tego problemu, dopiero gdy auto postało tydzień na dworze przy niesprzyjających warunkach pogodowych tak sie zaczeło dziać(dodam, ze akumlator jest rozładowany choć nie wiem czy to ma jakiś wpływ na to), co mam w takiej sytuacji zrobic? czy jest to kwestia wyczyszczenia zamków(jak tak to w jaki sposób) czy może czegoś innego. Proszę o poradę bo jest to uciążliwy problem
Do garażu ciepłego i niech odmarznie na początek
Sprawdzić i wszystko będziesz wiedział
Można też nasmarować zamek nie zaszkodzi
MichalS394
20-03-13, 19:12
spróbował bym do wkładki zamka delikatnie psiknąć WD-40, kiedyś też to przechodziłem, tylko że dodatkowo ściągałem tapicerkę, i przesmarowałem wszystkie cięgna
Pozwólcie,że się podłączę.Otóż ja mam troszke inny problem,od zewnątrz jak otworze drzwi pasażera to nie ma problemu,ale jak próbuje otworzyć od środka to tak jakby odskakiwał spowrotem i nie mogę drzwi otworzyc..przesmarowac trzeba?
MichalS394
21-03-13, 10:25
ściągnij wewnątrz ten plastik za klamką, pokażą Ci się śruby od zamka, to je poluzuj i popchnij zamek do przodu, jeśli nie pomoże, to wtedy przesmaruj cięgna
Akumlator naładowany, cięgna nasmarowane i teraz jest o wiele lepiej, choć czasem się jeszcze zatnie, w najbliższym czasie zrobię tak jak mówił MichalS394 i dam znać co i jak, dzieki za pomoc ! :)
spróbował bym do wkładki zamka delikatnie psiknąć WD-40,
WD do zamków się nie nadaje
Po jakimś czasie całkiem stanie wszystko
WD wyciera że tak powiem wkładki i mamy problem po jakimś czasie
przesmarowac trzeba?
Kto smaruje ten jedzie
U mnie też zacinało się i po nasmarowaniu ponad rok spokój
MichalS394
21-03-13, 16:05
ja raz psiknąłem WD, jakieś półtora roku temu, i zamek bajeczka, w drugim civie zrobiłem to przed zimą bo jak były przymrozki wieczorami to też się zacinał, i też działa bez problemowo