Zobacz pełną wersję : Dźwięk scskającej gumy przy skręcaniu kierownicą.
Hej ostatnio przy skręcaniu kierownicą mam dziwny dźwięk . Tak jak by cos sciskało gumę . Dzieje sie to przy prawie całkowitym skręceniu kół . Wiecie może co to jest ?
butler.gdansk
19-03-13, 08:34
Hej ostatnio przy skręcaniu kierownicą mam dziwny dźwięk . Tak jak by cos sciskało gumę . Dzieje sie to przy prawie całkowitym skręceniu kół . Wiecie może co to jest ?
Obstawiam odboje przy amortyzatorach.
Przeczytaj parę stron tego (http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?43134-Skrzypienie-(nie-stuki)-z-przedniego-zawieszenia&highlight=SKRZYPIENIE) wątku, mam nadzieję że info będzie pomocne.
Dzięki włąsnie o to mi chodziło.
A więc tak auto kupiłem dwa miesiące temu CIVIC VIII 2008.r Type S wiedziałem o stukaniu z prawej strony (przód) na większych nierównościach, miałem to robić u mechanika i diagnozować co to jest (na początku myślałem że to sworzeń wahacza, wahacz aluminiowy więc musiałby iść cały do wymiany lecz kilka osób z forum pisało że może to być odbój lub łącznik stabilizatora) a teraz od jakiś dwóch dni odkąd pojawiły się minusowe temperatury przy skręcaniu przy małych prędkościach czy to parkowaniu z prawej strony odchodzi odgłos z koła jak bym miał "kapcia" z początku jak to usłyszałem myślałem że pewnie zero powietrza, bo był odgłos jak bym miał "kapcia" lub jest on porównywalny jak podczas skręcaniu w miejscu na śniegu. i teraz pytanie do was kochani jest to faktycznie odbój? Jak mogę sprawdzić czy jest to on? Jestem laikiem, młodym chłopakiem, moje pierwsze auto to jest. Pozdrawiam serdecznie
Odbojnik sprawdza się po podniesieniu samochodu. Patrząc nad koło, u samej góry powinno być widać taki gumowy "bałwanek".
Powinien on być zamocowany od góry. Jeżeli jest odczepiony od mocowania to lubi skrzypieć.
Odnośnie mocowania odbojnika, ma on być wciśnięty w łożysko i nasunięta od dołu osłona przeciw kurzowa?
Odnośnie mocowania odbojnika, ma on być wciśnięty w łożysko i nasunięta od dołu osłona przeciw kurzowa?
Dokładnie.
Dzięki serdeczne, pozdrawiam. Na dniach jadę do mechanika mam tylko pytanie czy nic się nie stanie jak będę tak jeździł? 2-4 dni?