Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dźwięk scskającej gumy przy skręcaniu kierownicą.

djrabbit
19-03-13, 08:19
Hej ostatnio przy skręcaniu kierownicą mam dziwny dźwięk . Tak jak by cos sciskało gumę . Dzieje sie to przy prawie całkowitym skręceniu kół . Wiecie może co to jest ?

butler.gdansk
19-03-13, 08:34
Hej ostatnio przy skręcaniu kierownicą mam dziwny dźwięk . Tak jak by cos sciskało gumę . Dzieje sie to przy prawie całkowitym skręceniu kół . Wiecie może co to jest ?

Obstawiam odboje przy amortyzatorach.
Przeczytaj parę stron tego (http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?43134-Skrzypienie-(nie-stuki)-z-przedniego-zawieszenia&highlight=SKRZYPIENIE) wątku, mam nadzieję że info będzie pomocne.

djrabbit
19-03-13, 08:39
Dzięki włąsnie o to mi chodziło.

kusiu
30-11-14, 15:18
A więc tak auto kupiłem dwa miesiące temu CIVIC VIII 2008.r Type S wiedziałem o stukaniu z prawej strony (przód) na większych nierównościach, miałem to robić u mechanika i diagnozować co to jest (na początku myślałem że to sworzeń wahacza, wahacz aluminiowy więc musiałby iść cały do wymiany lecz kilka osób z forum pisało że może to być odbój lub łącznik stabilizatora) a teraz od jakiś dwóch dni odkąd pojawiły się minusowe temperatury przy skręcaniu przy małych prędkościach czy to parkowaniu z prawej strony odchodzi odgłos z koła jak bym miał "kapcia" z początku jak to usłyszałem myślałem że pewnie zero powietrza, bo był odgłos jak bym miał "kapcia" lub jest on porównywalny jak podczas skręcaniu w miejscu na śniegu. i teraz pytanie do was kochani jest to faktycznie odbój? Jak mogę sprawdzić czy jest to on? Jestem laikiem, młodym chłopakiem, moje pierwsze auto to jest. Pozdrawiam serdecznie

TRAFO
30-11-14, 16:08
Odbojnik sprawdza się po podniesieniu samochodu. Patrząc nad koło, u samej góry powinno być widać taki gumowy "bałwanek".
Powinien on być zamocowany od góry. Jeżeli jest odczepiony od mocowania to lubi skrzypieć.

kusiu
30-11-14, 17:48
Odnośnie mocowania odbojnika, ma on być wciśnięty w łożysko i nasunięta od dołu osłona przeciw kurzowa?

TRAFO
30-11-14, 17:57
Odnośnie mocowania odbojnika, ma on być wciśnięty w łożysko i nasunięta od dołu osłona przeciw kurzowa?

Dokładnie.

kusiu
30-11-14, 18:03
Dzięki serdeczne, pozdrawiam. Na dniach jadę do mechanika mam tylko pytanie czy nic się nie stanie jak będę tak jeździł? 2-4 dni?