Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : d16z6 Turbo Graty

Strony : [1] 2

sodemarco
18-03-13, 16:21
Witam , z góry pisze ze wiem ze sa wątki podobnego typu tylko problem jest nastepujacy ze nie chcialbym komus sie wtracac w projekt gdyz moj przypadek jest specyficzny (UWAGA!). Jestem amatorem ktory nie ma dwoch lewych rąk i wszystko ogarniam sam z kolegami , czy jest to zly pomysl , czy silnik wybuchnie czy nie lepiej bedzie oddac do tunera - prosze sie nie rozwodzic na ten temat.
W maju będzie zakładany soft do mojej d16z6 i potrzebuje pomocy przy tym projekcie , mianowicie udało mi się skompletowac :
-Turbo td04HL-13G - stan igła ( byłem u panów od regenercji i pytali sie gdzie cos takiego kupiłem ;) )
-Intercooler z fmic.pl 550x140x65mm
-Kolektor Baran z allegro z wyjsciem na zewnetrzny wg
-Wskaźnik boost AG ( bedzie jeszcze egt , temperature oleju i cisnienie będe chcial zrobic na UKP )
-Podstawke pod filtr oleju AG
-Mam jeszcze mbc ale to kompletna tandeta jest jakas imo ( dostalem gratis )
Wiec to tyle , teraz pytania :
-Całośc chce zrobic na kwasówce 60mm , spawacz jest , materiały w drodze , czy zostawic seryjny DV czy go zaslepic i wstawic blow off'a ?
-Czy bawic sie z mbc czy doładowanie zostawic takie jak daje wg ( 0.5b jesli zle pisze prosze mnie naprostowac )
-Smarowanie turbiny , jestem w trakcie poszukiwania przewodu zasilajacego , spływ grawtacyjny do miski , turbina nie bedzie chlodzona ciecza.
-Wtryski ? Nie wydolą z tego co się orientuje wiec chcialbym zaadaptowac z h22 - bede potrzebowal resistor box zgadza sie ?
Co pominąłem , czego nie uwzględniłem , co napisałem źle ?
Z góry dziekuje za wyrozumiałość i waszą pomoc :)

Michalll_1991
18-03-13, 16:54
- turbo 13. , ja bym dał wieksza(15,16)
- kolektor wzmocnij odrazu bo lubią pękać, jakies wzmocnienie od flanszy kolektora do flanszy głowicy
- przy przewodzie do smarowania zwróć uwage na restryktor czy jest w turbo czy trzeba dać na przewodzie, poczytaj
- wtryski z h22 preludy IV np., potrzebny resistor box

sodemarco
18-03-13, 17:12
-Turbo zostaje takie , jesli bedzie potrzeba wiecej mocy wtedy przejde na cos innego
-Mozesz rozwinac swoja dygresje nt. wzmocnienia ?
-nie moge znalezc nic na temat obecnosci restryktora w 13g
-ok

Michalll_1991
18-03-13, 17:24
aa Ty masz barana myslalem ze top mount a on ponoc pęka, nie wiem u nas czy na hondatechu pisali o wzmacnianiu top mount'a.
zobacz czy jest na wejsciu smarowania zwężka,a po googlach patrze ze chyba nie ma

sodemarco
18-03-13, 17:29
Jest zwężka z gwintu na stożek z dziurka fi max 1,5-2,5 mm

wwljohn
18-03-13, 18:04
Czy bawic sie z mbc

Nie, będziesz się tylko wk*** . Co fabryka to fabryka, ew jeśli chcesz to dobrze wysterować daj zewnętrznego i reguluj doładowanie twardością sprężyny. Między DV a BOV różnica jest taka, że jednego nie słychać, drugiego tak. Wybór należy do Ciebie. Zaoszczędzisz 250zł, lecz jeśli miał bym wybierać...zaślep i daj zewnętrznego. Sprawdzony, bezobsługowy i bezawaryjny PROPERFEKT.

sodemarco
18-03-13, 18:17
Ok , szczerze myslalem nad replikami hksa ale po twoim poscie czytajac opinie properfekt zostalem przekonany , sprawe dv mamy wiec rozwiazana , czyli flansze pod bov trzeba wspawac w dolot przed kolektorem true ? Moze mi ktos pomoc ile seryjnie dmucha 13 ? na jednej stronie pisze ze 0.5 na innej ze 0.6 hmm:confused: , jak w koncu z tym restrykatorem ?

Michalll_1991
18-03-13, 19:57
no jak piszesz ze ma na 1,5-2,5mm to ma i nie musisz sam kminic

Fawor
18-03-13, 20:26
TD04 nie potrzebują żadnych restryktorów na zasilaniu. Można je karmić zwykłym przewodem hamulcowym z przejściówką, jesli ktoś chce iść budżetowo :)

sodemarco
18-03-13, 21:03
Tak tez zrobie , nie ukrywam ze to bedzie budżetowe na ten sezon :) , jak w koncu z tym podpięciem bova bo widze ze ten properfektu nie wymaga zadnej flanszy tylko można go na wężyk podpiąc tylko w które miejsce ? Dobra pytanie za 100 pkt na turbinie na muszli kompresora jest wyjscie na wężyk i na wg jest takie same co to jest ? Poprzedni wlasciciel wskazal ze tutaj trzeba podpiac mbc na trojniku i wpiac do dolotu za turbina , jak juz ustalilismy mbc idzie out co w to miejsce damy ?

wwljohn
18-03-13, 22:29
Sprawa jest prostsza niż Ci się wydaje :) . BOV umieszczasz nieopodal/tuż przed przepustnicą. Podciśnienie z niego wpinasz w kolektor dolotowy(tylna cześć ssaka za przepustnicą). Wężyk podciśnienia pod WG czy to zewnętrznego, czy fabrycznego wpinasz w to samo miejsce na trójniku. To co wychodzi z turbiny zaślep. Fabrycznie jest tam podłączony WG. Zegar od doładowania wpinasz razem z regulatorem ciśnienia paliwa. Takie podłączenie jest najstabilniejsze. Fabryczny WG dmucha 0,5 z hakiem..

sodemarco
19-03-13, 02:38
Wwljohn , bardzo prosto wytlumaczyles mi sprawe z bov'em , tylko mam dylemat z czego dorobic taką małą flansze w dolocie ( to bedzie około 4-5 mm fi zew. jesli sie nie myle , gdzie da rade takie małe rurki z kwasówki dostac ? ) Czyli ta rureczka co wychodzi z wg to jest od podcisnienia tak samo jak ta górna lanca co wychodzi z bova i to trójnikiem wpinam w kolektor ssący o ile dobrze zrozumiałem:) Powoli wszystko mi się klaruje i przestaje byc czarna magią z tym doładowaniem , jeszcze mam pytanie odnoscied lamby i i egt , mianowicie duzo dalej sonde przeniesc w tył układu ? I ile mniej wiecej w dp od wyjscia z flanszy dac czujnik temperatury spalin ?

Fawor
19-03-13, 11:00
Wężyk podciśnienia pod WG czy to zewnętrznego, czy fabrycznego wpinasz w to samo miejsce na trójniku.
WG lepiej zasilać samym nadciśnieniem i to dodatkowo płynącym prosto z turbiny (mniejsze falowania i różnice ciśnień między muszlą a kolektorem dolotowym) więc WG polecam połączyć właśnie z króćcem od muszli. Obojętnie czy z MBC czy bez.

Moim zdaniem będzie problem z ustawieniem niższego ciśnienia niż najniższe zadane na cięgnie (na sofcie pewnie mają być okolice 0,5) więc będziesz musiał albo poluźnić napięcie cięgna, albo uchylić na stała klapkę.

Zawa
19-03-13, 11:01
czujnik egt najlepiej przed turbina dac .. a co do sondy to mi tez pisali zebym zrobil miejsce a sie okazalo ze kolega u ktorego stroilem mial sonde szerokopasmowa zakladana na koncowke wydechu i zostala mi tylko zaslepiona dziura w wydechu po sondzie ;p jakbym wiedzial odrazu to bym wogule nie robil wejscia na sonde bo i tak jest odpieta w kompie na strojeniu

wwljohn
19-03-13, 12:39
WG lepiej zasilać samym nadciśnieniem i to dodatkowo płynącym prosto z turbiny (mniejsze falowania i różnice ciśnień między muszlą a kolektorem dolotowym) więc WG polecam połączyć właśnie z króćcem od muszli. Obojętnie czy z MBC czy bez.

Powiem tak..różnie bywa. mnie np nie szło tego stabilnie wystroić biorąc nadciśnienie z tegoż miejsca. Podobnie jest np. w projektach typu toyota celica. Osobiście próbowałem w kilku miejscach. Ze sprężarki, tuż z za IC i w dolot za przepustnicą. Ostatnia opcja okazała się najlepsza. Sprężarka szybko wstaje - szczególnie problem dotyczył zmiany biegów. Przy podłączeniu bezpośrednio do sprężarki po przepince trzeba było odczekać 1000rpm do ponownego full boosta. Cóż, okazuje się, że każdy projekt inaczej reaguje wiec szanowny kolego, założycielu tematu musisz przetestować opcje.

Czyli ta rureczka co wychodzi z wg to jest od podcisnienia tak samo jak ta górna lanca co wychodzi z bova i to trójnikiem wpinam w kolektor ssący o ile dobrze zrozumiałem

dobrze

czujnik egt najlepiej przed turbina dac

to jedyne, słuszne miejsce

a co do sondy to mi tez pisali zebym zrobil miejsce a sie okazalo ze kolega u ktorego stroilem mial sonde szerokopasmowa zakladana na koncowke wydechu i zostala mi tylko zaslepiona dziura w wydechu po sondzie ;p jakbym wiedzial odrazu to bym wogule nie robil wejscia na sonde bo i tak jest odpieta w kompie na strojeniu

Czyli stroiciel nie był fachowcem. A nusz po prostu leniem. Takie cudo robi się po to, aby mieć dokładniejszy pomiar. Osobiście nie chciałbym mieć strojonego auta biorąc dane z końca wydechu.

tylko mam dylemat z czego dorobic taką małą flansze w dolocie ( to bedzie około 4-5 mm fi zew. jesli sie nie myle , gdzie da rade takie małe rurki z kwasówki dostac ? )

Że niby po co?

sodemarco
19-03-13, 13:26
Czyli czujnik EGT trzeba jednym slowem umiescic w kolektorze wydechowym ?! On Ma lapac temperature spalin przed DP true ? To w takim razie gdzie wpinam BOV'a w rurke nadcisnienia na WG ? Bede musial tak jak john pisze przetestowac rozne opcje z tą rurką nadcisnienia. Czyli Lambda zostaje jak jest czy przenosic dalej ?

Fawor
19-03-13, 13:46
oczywiście, że EGT w kolektorze. Ma łapać temp spalin zaraz za głowicą. BOV musisz podpiąć ZA PRZEPUSTNICĘ, żeby otwierał się od podciśnienia - kłania się zasada działania. Lambda w DP za turbiną.

Przy podłączeniu bezpośrednio do sprężarki po przepince trzeba było odczekać 1000rpm do ponownego full boosta.
łał...powiem Ci szczerze, że borykałem się z problemem narastania boosta po przepince i nie wpadłem na pomysł, że może mieć to coś wspólnego z miejscem brania nadciśnienia :rolleyes: Na d16turbo czytałem, że to jest najstabilniejsze miejsce i wziąłem to za aksjomat. Fajna wiedza, dziekować :) Szkoda, że już nie będzie dane mi to sprawdzić :(

wwljohn
19-03-13, 14:21
To w takim razie gdzie wpinam BOV'a w rurke nadcisnienia na WG ?

Eh..mówiąc kolokwialnie i jasno:

BOV jako urządzenie montujesz przed przepustnicą, a wężyk ciśnienia wpinasz w jeden z króćców ZA przepustnicą czyli w kolektor dolotowy.
WG jako urządzenie fabryczne znajduje się na sprężarce (taka gruszka), nie fabryczny wspawujesz w kolektor wydechowy w miejscu flanszy sprężarki, a ciśnienie podłączasz ZA przepustnicą. Chyba, że chcesz borykać się z problemem opóźnionego i spadków boosta, to albo w miejsce w kruciec w sprężarce, albo gdzieś przed przepustnicą :) . Zauważ, że czy to obecnie w dieslach, czy fabrycznych silnikach turbo benzynowych po przełączeniu biegu czekasz chwilę aż sprężarka wstanie. Podłączając w miejsce za przepustnicą, ciśnienie jakie tam się tworzy po zamknięciu przepustnicy dopycha tłoczek (mówiąc o zewnętrznym WG) czy też dociska membranę (mówiąc o fabrycznym) i efekt jest taki, że nie czekasz na to po przepince biegu. Montując przed przepustnicą, po puszczeniu pedału gazu WG otwiera się jeszcze bardziej..po czym gdy wciśniesz pedał dopiero się zamknie i boost zaczyna rosnąć. Spróbuj podłączyć pierwotnie jak mówię i powinieneś być zadowolony. W razie czego daleko do mnie nie masz. Zawsze możesz podjechać i zerknąć jak to jest zrobione, czy też podbić w me okolice na spota. Znajdziesz tu D serię w turbo jak i moją B :)

ał...powiem Ci szczerze, że borykałem się z problemem narastania boosta po przepince i nie wpadłem na pomysł, że może mieć to coś wspólnego z miejscem brania nadciśnienia Na d16turbo czytałem, że to jest najstabilniejsze miejsce i wziąłem to za aksjomat. Fajna wiedza, dziekować Szkoda, że już nie będzie dane mi to sprawdzić

Ależ proszę :)

sodemarco
20-03-13, 01:51
Dobra panowie troche wiedzy teoretycznej jest , teraz biore się za praktyke tylko widzisz John , to że bov montuje sie przed przepustnica to juz napisales pare postow wczesniej tylko potrzebuje go jakos wpiac w ten uklad i nie wiem gdzie , wydawalo mi sie ze rozsadnym pomyslem byloby wspawanie króćca w dolot miedzy ic a przepustnica i go wpisac na węzyku.
Oczywiscie chetnie skorzystam z zaproszenia , ja mieszkam niemalże w markach ( lewandów ) to daleko nie mam.

wwljohn
20-03-13, 11:19
BOV jako urządzenie montujesz przed przepustnicą, a wężyk ciśnienia wpinasz w jeden z króćców ZA przepustnicą czyli w kolektor dolotowy.

to że bov montuje sie przed przepustnica to juz napisales pare postow wczesniej tylko potrzebuje go jakos wpiac w ten uklad i nie wiem gdzie , wydawalo mi sie ze rozsadnym pomyslem byloby wspawanie króćca w dolot miedzy ic a przepustnica i go wpisac na węzyku.

Czytaj uważniej :) . Pisałem że wężyk ciśnieniowy wpinasz w kolektor ZA PRZEPUSTNICĄ!!!! Niczego nie dorabiaj!!! Poza tym gdy wepniesz przed przepustnicą, to jaki w tym sens? Jego działanie oparte jest na zasadzie różnicy ciśnień. Będziesz miał jakaś różnicę, gdy wepniesz przed? :)

Co do spotu pisz na PW.

sodemarco
20-03-13, 12:48
John oczywiscie jasne jest to dla mnie że wężyk cisnieniowy wpinam za przepustnica ale BOV'a musze jakos wmontowac w orurowanie miedzy ic a przepustnica i jak to zrobic ?

demiss
20-03-13, 13:02
to zależy jakiego masz bov'a

wwljohn
20-03-13, 14:01
Sposoby są 2. Zerknij na fotki w moim temacie http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?157097-EJ6-B16A2-Turbo-Czarna-sucz-by-wwljohn . Albo spawasz w dolocie kawałek krućca o średnicy takiej jak BOV (jak to jest u mnie zrobione) i łączysz złączką sylikonową...albo .. odzywasz się do Maćka w celu zakupu http://www.racingfactory.pl/trojniki-t-piece-cat-288.html bądź też .. widziałem gdzieś wyspawane gotowe rury dolotowe z różnymi krućcami pod BOVy. Pamiętaj jednak że im mniej połączeń na kolankach sylikonowych tym lepiej ;) .

sodemarco
20-03-13, 14:45
No i wlasnie Johny o to mi chodzilo z tym wspawaniem rurki w dolot jak pisałem wczesniej ! W koncu po paru postach doszlismy do konsensusu :)

wwljohn
20-03-13, 16:07
W koncu po paru postach doszlismy do konsensusu

Bo pisałeś "wężyk". A BOV ma średnicę montażową nieco większą niż "wężyk"..to zbijało mnie z tropu. Sorry :) . Wspawuj rurkę, będzie dobrze + BOV properfekta a nie jakieś z du*y repliki :cool: . Nawet o nich nie myśl, bo generują tylko problemy.

sodemarco
20-03-13, 19:42
Tak zrobie kolega ma w leonie 1.8t tego bova i od roku nie robi przy nim nic - tylko syczy :) Dobra czekam powoli na fundusze i po 10 kwietnia bede mial orurowanie , bova , zegar egt - wlasnie , czujnik egt trzeba bedzie jakos wmontowac w kolektor czyli pewnie wspawac , si ?

wwljohn
20-03-13, 21:35
czujnik egt trzeba bedzie jakos wmontowac w kolektor czyli pewnie wspawac , si ?

Możesz wspawać, możesz dorobić tulejkę z gwintem i wkręcić. U mnie jest wspawany, a samą sondę wkręcasz, tylko delikatnie. Inaczej..wsuwasz ją w to co wspawasz i dokręcasz jak przewód miedziany od LPG uszczelniany baryłką. Zobaczysz. Trudno to jasno opisać. Nie będzie problemem wydedukowanie jak to zamontować ;) ..

sodemarco
20-03-13, 23:14
Dobra , tym sie zajmą juz profesjonalisci ktorzy beda spawac orurowanie i oni napewno cos rozkminia , to juz bez roznicy w ktora rure odchodzaca od ktorego cylindra bedzie to wspawane ?

wwljohn
21-03-13, 09:28
to juz bez roznicy w ktora rure odchodzaca od ktorego cylindra bedzie to wspawane ?

Ehh..Tam gdzie zbiegają się wszystkie 4 :] najlepiej tuż przed flanszą do turbo :]

sodemarco
21-03-13, 09:57
Oj Johny Johny tak Ci łeb susze ze na spocie jakis czteropak sie nalezy :) W pracy wstawie zdjecie kolektora i pokaze Ci ocb

wwljohn
21-03-13, 10:46
Luzik. Może ta wiedza komuś pomoże i w PL będziemy mieć więcej projektów doładowanych. Z tego co widzę nie ma jednoznacznych tematów co i jak od A do Z jeśli chodzi o turbo. Owiane zazwyczaj tajemnicą. Sam kiedyś szukałem i tylko się denerwowałem. Dobrze, że znaleźli się życzliwi ludzie, którzy pomogli mi to ogarnąć nie żądając za to kolosalnych sum $$, albo mówiąc "najlepiej zostaw auto + worek siana". Jak w SSG usłyszałem ile taki soft kosztuje, to padłem ze śmiechu :] . Ale nie będę zdradzał tajemnic firmy :) . Czasem żałuję, że nie mam kompletnego foto story całej operacji. Podjedź na spota jak będzie cieplej, popatrzysz co i jak. Może ty ulepisz jakieś foto story dla kolejnych pokoleń :P

Brylant1
21-03-13, 12:37
Dzieki waszej dyskusji moja wiedza na temat turbo podniosla sie z poziomu zero. Rozwialiscie spopro niejasnosci w mojej glowie. Moze i u mnie kiedys zagosci slimak ale do tego dluga droga.

sodemarco
21-03-13, 14:23
Własnie o to w tym wszystkim chodzi bo dobre pare tygodni spedzilem czytajac fora zanim zalozylem ten watek , ja bede lepil fotostory z tematem calego auta , tylko wyjme je na wiosne czyli niedlugo i zaloze temat swojego auta , wszedzie gdzie nie dzwonie za poskladanie tego w calosc bez strojenia 2,5k+ wiec wole poczytac a nawet cos zepsuc i robic samemu bo najwieksza radosc mam jak dlubie przy aucie. Słuchaj John a jakbym termopare od egt wsypał w zaślepke od zewnetrznego WG ? Nie trzebaby wtedy wiercic i spawac kolektora.

KubaWWL
21-03-13, 14:32
ja również kompletuje graty do Siebie również będzie D16Z6T tylko że na większej turbince. Na razie prace stoją, ponieważ matura niebawem oraz brak funduszu, ale cały czas czytam i ucze się wszystkiego. A teraz mam zagwostke jakie wtryskiwacze najlepiej kupić? ktos ma pomysł

Zawa
21-03-13, 16:10
ja rowniez sam ogarnialem temat turbo w mojej hani duzo czytania troche pytan na forum i wszystko lata od sierpnia tamtego roku na doladowaniu 1,1bar... fakt faktem ze zeszlo mi to cala zime ale to tez przez prace nie robilem co dzien :P

co do termopary ogulnie ma byc jak najblizej glowicy zeby brala najwyzsze temaperatury jakie wychodza z silnika ale pewnie w miejsce po WG tez bedzie dobrze tylko zeby ci czujnika nie wciaglo w slimaka hehehe :D

sodemarco
21-03-13, 17:37
No będe własnie kombinowal jak kupie czujnik termopary ale jedyne miejsce do bedzie wlasnie w miejscu zaslepki WG albo tuz przed samą turbina , tak mam kolektor skonstruowany. Hmm Jakub ja bede wrzucal z H22a wraz z resistor boxem - mam juz nawet schemacik jak to podlaczyc :) ale jeszcze dobra opcja są te pistacjowe wtryski od subaryny i chyba do nich nawet nie trzeba resistor boxa coś mi sie kojarzy no ale są o wiele droższe.

wwljohn
21-03-13, 18:46
ale jeszcze dobra opcja są te pistacjowe wtryski od subaryny i chyba do nich nawet nie trzeba resistor boxa coś mi sie kojarzy no ale są o wiele droższe.
Si. Moim zdaniem najprostsze i najtrwalsze rozwiązanie, choć każdy z was może pokusić się o nowe rozwiązania. A nusz okaże się, że są równie skuteczne. Z H22 wg mnie będzie na styk. Ja mimo wszystko dałbym większe.

co do termopary ogulnie ma byc jak najblizej glowicy zeby brala najwyzsze temaperatury jakie wychodza z silnika ale pewnie w miejsce po WG tez bedzie dobrze tylko zeby ci czujnika nie wciaglo w slimaka hehehe

Jak najbliżej..hmm.. Termopara może być w miejscu zaślepki do WG jak najbardziej. Pamiętaj aby możliwie jak najgłębiej ją zamontować. Aczkolwiek zależy czy jest ona na jakimś króćcu odsunięta nieco od kolektora, lecz z tego co pamiętam jest na samym kolektorze. Aby dobrze działała musi być w miejscu zbiegu wszystkich 4 cylindrów.

sodemarco
21-03-13, 20:26
John u siebie jakie masz wtryski ? No mowie bede mial czujniki bedzie się kombinowac bo z samych obrazkow ciezko cos wydedukować.

wwljohn
21-03-13, 20:33
420 subaru wrx i chodzą na 92% przy odcince.

Brylant1
21-03-13, 21:22
Pany moze ktos podpowiedziec jak podlaczony jest zewnetrzny westgate do turbiny? Chidzi mi dokladnie na jakiej zasadzie steruje obiegiem spalin w turbinie, ten zintegrowany westgate zostaje jesli mamy zewnetrzny?

HondaParts
21-03-13, 22:13
Bardzo popularne i P&P są 560cc z EVO7-9...Z takimi wtryskami masz zapas pod 400km.

sodemarco
21-03-13, 22:18
Na 92% wydajnosci czyli niemalże na styk - zostaje 8% zapasu do ich maksymalnego przerobu , dobrze rozumiem ? Brylant wydaje mi sie ze zewnetrzny wastegate dziala na takiej samej zasadzie jak ten zintegrowany , czyli pozwala na wytworzenie w układzie zadanego cisnienia - jak masz sprezynke na 0.6b to wytwarza dokladnie tyle a nadmiar wypuszcza w atmosfere na co by wskazywala jego nazwa - wastegate , jesli sie myle prosze mnie poprawic. Oraz na logike stary wg chyba sie wywala :confused:
Wtryski z ewoszczaka z tego co widze nie są aż tak popularne w sprzedazy i pewnie ich cena tez sie bedzie oscylowac 100zł+ od sztuki a od subaraka mozna wyrwac komplet za 250 zl co ma wielkie znaczenie przy mojej budzetowce a i tak nie wykorzystam ich mozliwosci w pelni bo prosze Cie 300 kucy to wogole jest dla mnie narazie jakas liczba z kosmosu , jak na tym co mam bedzie 190 bede mega happy

Fawor
21-03-13, 22:44
Wtryski z H22 mogę chodzic na styk na jednej pompie, a na drugiej ciśnienie będzie ciut niższe i już w ogóle im zabraknie, żeby ustawić poprawne AFR dla żądanego doładowania. Także ja polecam zakładać coś z porządnym zapasem, żeby nie martwić sie na strojeniu, czy starczy. Na strojeniu na bank będziesz miał inne zmartwienia...

EGT powinno być w kolektorze, przed turbiną. Równie dobrze można je wstawić za turbo, ale pokazuje wtedy wyniki wyraźnie niższe, bo dużo energii spalin jest przeciez tracone/wykorzystywane własnie w turbinie. O ile niższe? Jedni mówią 100, drudzy 150 stopni...a tak na prawdę nie wiadomo na jakie EGT dokladnie stroić, żeby silnik nie spłynąl.

Zewn Wg działa tak samo, jak wewn - upuszcza spalin powyżej pewnego doładowania. Tyle, że samo uchylanie na odwrotnej zasadzie. Cisnienie powietrza w wewnętrznym uchyla klapke powyżej zadanego doładowania, a w zewnetrznym dociska do zadanego doładowania.

A co do tunerów: sam z Fazerem zajmowałem się kiedyś robieniem T dla klientów. Wiem ile to pracy i (co o wiele ważniejsze) ile trzeba nabrać doświadczenia w małych szczególikach, o których nikt Ci nie powie, żeby nie jeździć na strojenie po kilka razy, bo nie da sie go dokończyć przez jakąś pierdołę. Jeździłem kilka razy za własne pieniądze i nikt mi ich nie zwróci, także jeśli mam zrobić pewnie i BEZAWARYJNY (pewne turbo, najlepiej nowe + wtryski + porządne zegary nie za 30zł + porządne węże i złączki silikonowe, najlepiej zewn WG itp itd) to także nie mówilem potencjalnym klientom mniej, niż 8-9k. A można i powiedzieć za softa 12, jeśli tuner wychodzi z założenia, że na innych niż NOWYCH częsciach robić nie będzie. Nie dziwię się chłopakom z SSG wcale, bo wiem ile mieli przeżyć ze składaniem setupów z ulepów i ile ONI musieli odpowiadać za fuckupy, który nieraz w ogóle nei były związane z ich pracą.

sodemarco
21-03-13, 22:59
Fawor , odnoszac sie do twojego ostatniego akapitu masz w zupelnosci racje co do cen , dlatego rzeźbie sam i zalozylem ten temat zeby zaoszedzic tego kilkakrotnego jezdzenia na strojenie , przekonaliscie mnie na wtryski z subaru i zapewne je zakupie.
Pytanie z innej beczki apropo czujnikow , sprawa boost , egt i temperatury oleju jest dla mnie w miare klarowna , wszelkie błedy wyjda przy montażu a co z czujnikiem cisnienia oleju - czy on tez jest wkrecany w podstawke filtra ? Przewody od czujnikow prowadziliscie przy skrzynce z bezpiecznikami czy w tej gumie co jest na grodzi miedzy komora silnika a nagrzewnica ?
Filtr powietrza - obecnie mam noname stozek z allegro - czy moze on zostac ? Gdzie niegdzie widzialem ze jest bezposrednio przy turbinie a gdzie niegdzie wyprowadzony ładnie we wlot od halogenu przeciwmgielnego jaki to bedzie mialo wplyw na moc - czy warte zachodu ?

sodemarco
22-03-13, 01:16
Właśnie podczas kalkulacji projektu i poszukiwan osprzetu obczailem goscia ktory ma super ceny na graty do dolotu , kwasowke i łączniki silikonowe - w jednej paczce wezme od niego wszystko :
http://allegro.pl/my_page.php?uid=12369734
Oraz co sądzicie o wtryskach 390cc od rovera moge je kupic za 250 zł są plug and play.

Zawa
22-03-13, 06:49
ja kupywalem wszystkie graty do dolotu wraz z Ic od tego goscia z linka wlasnie i bylo oki wszystko nawet sie z nim dogadalem ze poza allegro kupywalem i taniej wyszlo ;p taka rada kup sobie u niego odrazu opaski nierdzewne na srube sa dobre mocne a nie te slimaczki takie ;p

Montana88
22-03-13, 07:30
nie wiem czy było czy nie było, pomyśl o chłodzeniu wodą, wszystkie turbo które są dedykowane do aut benzynowych gdzie w serii była turbina mają to chłodzenie, nie spotkałem się z turbo bez chłodzenia w benzyniaku np ze względu na wyższą temp spalin. oczywiście nie mówię o spotrowych turbo.

sodemarco
22-03-13, 10:32
Montana zastanawialem sie nad tym właśnie , ale mam ogromny dylemat czy do softa robic chlodzenie ma sens ? Prosze zeby ktos jeszcze sie wypowiedzial i czy bedzie to mialo wpływ na moc ?
Zawa o ktorych opaskach mowisz bo nie widze innych poza tymi SGB takimi złotymi i opaskami na termobandaż hmm..

Brylant1
22-03-13, 11:42
No moc pewnie też bo powietrze się będzie bardziej grzało, największy wpływ pewnie będzie na żywotność turbiny.

wwljohn
22-03-13, 12:23
A można i powiedzieć za softa 12, jeśli tuner wychodzi z założenia, że na innych niż NOWYCH częsciach robić nie będzie. Nie dziwię się chłopakom z SSG wcale, bo wiem ile mieli przeżyć ze składaniem setupów z ulepów i ile ONI musieli odpowiadać za fuckupy, który nieraz w ogóle nei były związane z ich pracą.

Powiem Ci, że za to co mam pod maską chcieli ponad 2 krotność tej sumy :]. Padłem.

Wtryski z H22 mogę chodzic na styk na jednej pompie, a na drugiej ciśnienie będzie ciut niższe i już w ogóle im zabraknie, żeby ustawić poprawne AFR dla żądanego doładowania. Także ja polecam zakładać coś z porządnym zapasem, żeby nie martwić sie na strojeniu, czy starczy. Na strojeniu na bank będziesz miał inne zmartwienia...

Kolejna święta racja. Żadnych 390. Ja sugerowałem się tym co na forum i co się okazuje. To 92% uzyskałem dopiero po zmianie pompy na walbro 255 i regulatora ciśnienia od c6 który daje na listwę 3,3bar. Wcześniej przy doładowaniu 0,6 100% było już przy 8000rpm. D seria ma nieco niższy apetyt więc u Ciebie zostanie ciut większy zapas.

Montana zastanawialem sie nad tym właśnie , ale mam ogromny dylemat czy do softa robic chlodzenie ma sens ? Prosze zeby ktos jeszcze sie wypowiedzial i czy bedzie to mialo wpływ na moc ?

Warto robić, aczkolwiek jeździ u nas soft już 3 rok, na doładowaniu 0,5-0,6 z 16T bez wpiętego chłodzenia wodą i o dziwo jeździ bezawaryjnie :] Na moc nie ma to żadnego wypływu. Jednak dla świętego spokoju podpiąłbym chłodzenie wodą, tak jak zresztą u mnie jest zrobione. Nie stanowi to wielkiego problemu.

Zawa o ktorych opaskach mowisz

Podjedź na gałczyńskiego w ząbkach. Tam mają za grosze węże sylikonowe, opaski. Węże na łączniki można kupić na metry. Być może wyjdzie jeszcze taniej. Ja zorientowałem się zbyt późno. A chodzi o takie opaski.. http://moto.allegro.pl/obejma-sgb-44-47mm-opaska-na-silikony-skrecana-i3059039050.html

a co z czujnikiem cisnienia oleju - czy on tez jest wkrecany w podstawke filtra ?

Tak

Przewody od czujnikow prowadziliscie przy skrzynce z bezpiecznikami czy w tej gumie co jest na grodzi miedzy komora silnika a nagrzewnica ?

Masz zaślepkę w grodzi tuż obok serwo. Patrząc od przodu po prawej stronie. Między korektorem siły hamowania a serwem.

Filtr powietrza - obecnie mam noname stozek z allegro - czy moze on zostac ?

Może

Gdzie niegdzie widzialem ze jest bezposrednio przy turbinie a gdzie niegdzie wyprowadzony ładnie we wlot od halogenu przeciwmgielnego jaki to bedzie mialo wplyw na moc - czy warte zachodu ?

Umocuj w miejscu gdzie będzie leciało jak najmniej syfu. Masz przecież IC, który schłodzi powietrze :) .

Montana88
22-03-13, 23:38
chłodzenie na moc nie będzie miało wpływu ale żywot wałka/obudowy łożysk tak. ja osobiście bym wpinał węże, dużo zabawy z tym nie ma, o opaski to chodziło pewnie te na klucze jebitne nie na śrubowkręt;d hehe ładnie się trzymają są droższe ale wytrzymują bardzo dużo ;)

sodemarco
23-03-13, 00:22
Dobra czyli wtryski z subaryny wjadą , podłączenie chłodzenia turbiny to na trójnikach w węże chłodnicy podpinamy ? John daj jakis dokładniejszy adres do tego gałczyńskiego to w poniedziałek ta podskocze - blisko mam :)

demiss
23-03-13, 10:06
nie pod węże chłodnicy, najlepiej pod podgrzewanie przepustnicy, masz zasilanie i powrót.

wwljohn
23-03-13, 10:37
John daj jakis dokładniejszy adres do tego gałczyńskiego to w poniedziałek ta podskocze - blisko mam

Firma "AKTOM", ul. Gałczyńskiego 28, Ząbki

nie pod węże chłodnicy, najlepiej pod podgrzewanie przepustnicy, masz zasilanie i powrót.

Si :)

sodemarco
23-03-13, 21:34
John , u nich w zasadzie tylko wężyki podcisnienia oplaca sie kupic , bo opaski gbs niemalze 2xdroższe są

wwljohn
23-03-13, 21:42
Skoro tak mówisz.. Wiem, że mają. Zazwyczaj było tanio.

sodemarco
24-03-13, 01:21
Mam jeszcze troche czasu wiec szukam gdzie co kupic w dobrej cenie - żyd ze mnie :D

wwljohn
24-03-13, 11:18
żyd ze mnie

Raczej normalne podejście. Nie sztuką jest wydać

Mario
27-03-13, 15:12
Sam pisałeś że projekt budżetowy więc podejście normalne, bo jeżeli ten sam towar to poco przepłacać :)

sodemarco
28-03-13, 00:57
Wlasnie o to w tym chodzi :) Dobra dorwałem na racingforum kawałek seryjnego DP z volvo co posłuzy mi do wyspawania docelowego downpipe - czy musze do niego wspawać złącze elastyczne jak gdzieniegdzie to widziałem ? Oraz gdzie dokupie uszczelke miedzy turbine a DP Hmm:confused:

Mario
28-03-13, 11:15
czy musze do niego wspawać złącze elastyczne

Tak, na łączeniu DP z reszta wydechu wypadało by dać złącze elastyczne, czasami pękają spawy między flanszą turbiny a resztą DP.

gdzie dokupie uszczelke miedzy turbine a DP

Napisz lub dzwoń : www.draken.com.pl, powinni miec albo powiedzą gdzie szukać.

sodemarco
28-03-13, 14:40
Ok , kupiłem wtryskiwacze od subaru WRX 440cc :) Hmm wieczorem przesle do drakena fotke turbiny bo nie maja narazie tej uszczelki , bylem przy okazji w aktomie w zabkach i od nich kupowal bede przewody podcisnienia oraz przewody do wody i oleju bo ceny maja prześmieszne wręcz :)

wwljohn
28-03-13, 17:25
kupowal bede przewody podcisnienia oraz przewody do wody i oleju bo ceny maja prześmieszne wręcz

Zakuwają przewody? Nawet nigdy nie pomyślałem żeby spytać ;] .

sodemarco
28-03-13, 18:36
Nie Johnson , oni sprzedaja tylko ale pokierowali mnie do hansa flex na jagielońskiej i za zakucie przewodu teflonowego wraz z przewodem i zakucie przewodow do wody i splywu turbiny i kolankiem do miski wyjdzie 140 zł :) Po swietach jak to zrobie to wstawie fotki.
Kurde naprawde ten bov hks nie bedzie robil roboty , nie ukrywam ze zawsze o tym marzyłem :rolleyes:

wwljohn
29-03-13, 02:12
wyjdzie 140 zł

To jak za darmo.

Mario
29-03-13, 10:36
Kurde naprawde ten bov hks nie bedzie robil roboty

możesz rozwinąć ?

za zakucie przewodu teflonowego wraz z przewodem i zakucie przewodow do wody i splywu turbiny i kolankiem do miski wyjdzie 140 zł

cena niska, gdzie haczyk ? :)

sodemarco
29-03-13, 11:32
No wlasnie o to chodzi ze hansa flex zajmuje sie pneumatyka i hydraulika ale do duzych maszyn i to co ja chce zrobic to dla nich piardnięcie , gosc powiedzial ze zrobi mi to od ręki wogóle i do tego jego podejscie niesamowicie profesjonalne , doradzi zaproponuje inne rozwiązania , pokaze pare opcji :) To własnie z Aktom'a wyslali mnie do niego.

A co do Bov'a to strasznie chcialbym miec tego hks'a a John odradza mi go - a tutaj jego zdanie sie najbardziej liczy nie ukrywam.

wwljohn
29-03-13, 14:12
A co do Bov'a to strasznie chcialbym miec tego hks'a a John odradza mi go

Jeśli mówimy o oryginalne to bierz śmiało ;) . Ja bym się bał podróbki. A nusz niech się zatnie ... Wiem że ludzie jeżdżą...i jeżdżą, ale po przejściach z różnymi zamiennikami nie mam zaufania. Nie sugeruj się tym. Może miałem pecha.. Wybrałem properfekta, gdyż jest produkowany w PL, przez Polaków, wszystkie produkty są solidne (oil catch tank - polecam, a nie jakieś chińskie, czy ebayowe miękkie gówno) i sprawdzony. Nigdy nie zawiódł.

sodemarco
29-03-13, 16:49
No co ty Johnson , oryginał kosztuje grubo za grubo, no w sumie properfekt tez mi sie podoba jego dźwiek ale zastanawiam się też nad v.2
Chyba jednak sie skusze na tego hks'a moze ktos na forum go posiada ?

Swietywwl
30-03-13, 11:27
Ja miałem podróbkę HKSa przy kompresorze i nie sprawiał problemów, znajomy ma przy turbo i też działa :)

sodemarco
31-03-13, 01:27
No tylko na allegro jest tego cala masa a ja za specjalnie nie widze różnicy , swiety pokazesz ktory miales ?

Swietywwl
31-03-13, 08:40
Wiesz co ciężko powiedzieć który dokładnie to był, ponieważ nie kupowałem go jako nowego.

W każdym bądź razie coś podobnego do tego:

http://moto.allegro.pl/blow-off-ssqv-2-style-hks-blitz-greddy-turbo-bov-i3084995438.html

Srebrny bez żadnych oznaczeń HKSa.
Jednak który z tych wszystkich dostępnych na allegro będzie najlepszy, nie mam pojęcia.

Teraz mam replikę Greddy i też działa póki co ;)

sodemarco
02-04-13, 22:27
Jednak zamówiłem propera II :) Dobra pany jaka srednice mają te węże do chodzenia kolektora ssącego wewnętrzna i zewnetrzną ? Bo chce kupic węże i trójniki a narazie nie chce rozpinac ssącego żeby nie odpowietrzac ukadu.

wwljohn
03-04-13, 22:00
Dobra pany jaka srednice mają te węże do chodzenia kolektora ssącego wewnętrzna i zewnetrzną ? Bo chce kupic węże i trójniki a narazie nie chce rozpinac ssącego żeby nie odpowietrzac ukadu.

Trójniki Ci nie potrzebne. Układ jest przelotowy. Wpinasz się szeregowo. Zsuń lekko przewód, zmierz, zobaczysz. Niczego nie musisz całkowicie rozpinać. I jest to grzanie przepustnicy, a nie chłodzenie kolektora :)

sodemarco
04-04-13, 02:19
Dobra nie ma co , narazie i tak garaz jest do*****y śniegiem i nie mam nawet jak tego sprawdzic :) Zamówiłem do kompletu zegary egt i temperature oleju , cisnienie oleju sobie darowałem czasowo bo w sumie jak rosnie temperatura to w parze z nia wzrasta cisnienie na logike rzecz biorąc (?)
Również kwasóweczka na dolot bedzie niedlugo , porobie troche zdjec ( jak odblokuja mi internet ) całego tematu i będe robił fotostory.

Fawor
04-04-13, 07:49
cisnienie oleju sobie darowałem czasowo bo w sumie jak rosnie temperatura to w parze z nia wzrasta cisnienie na logike rzecz biorąc (?)
na logikę rzecz biorąc jest odwrotnie ;) I bardziej sensownym zakupem jest cisnienie oleju, bo to ono jest najważniejszym parametrem w silniku. Wraz ze wzrostem temp oleju spada jego gęstość, co po przekroczeniu wartości granicznych skutkuje spadkiem ciśnienia i dąży do zabicia motoru. Także po ciśnieniu jesteś w stanie monitorować prawidłową temperaturę, ale po temperaturze nie zobaczysz poprawności ciśnienia.

sodemarco
04-04-13, 11:55
Fawor przekonałeś mnie , to pierwsza rzecz którą kupie po skonczeniu projektu :)

Michalll_1991
05-04-13, 16:23
węże do grzania przep. 8mm wewn. na 100% , z zewn bodajze 12mm

sodemarco
05-04-13, 18:50
Michał dziekuje :)
Ok Jak dotąd zgromadziłem takie oto graty :
Wtryski subau wrx 440cc
http://img441.imageshack.us/img441/6743/dsc0142ji.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/441/dsc0142ji.jpg/)
Zegary Autogauge Boost , Tempeatura Oleju , EGT + Podstawka , adapter na zegary ( troche wiocha ale przynajmniej widoczne miejsce ) + mbc ktorego chyba używał nie bede
http://img20.imageshack.us/img20/1391/dsc0141dv.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/20/dsc0141dv.jpg/)
Turbawka 13g
http://img577.imageshack.us/img577/9053/dsc0137jz.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/577/dsc0137jz.jpg/)
http://img835.imageshack.us/img835/6117/dsc0135bs.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/835/dsc0135bs.jpg/)
IC , kolektor , baza do DP
http://img189.imageshack.us/img189/6994/dsc0130rr.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/189/dsc0130rr.jpg/)
Dolocik 60mm w kawałkach :)
http://img7.imageshack.us/img7/9541/dsc0143kb.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/7/dsc0143kb.jpg/)

W drodze są jeszcze silikony i obejmy, blow off , w poniedzialek w koncu bede mial czas zeby dorobic przewody zasilania i chlodzenia turbiny oraz odebrac pompe paliwa od Johnsona.
Według moich obliczen projektu brakuje mi to poskładac w całość - czy cosik ominąłem ?
Sprawa jeszcze jedna, jak sprawdzic jaka to szpilka jest w turbinie bo chce wymienic wszystkie na nowe.

Mario
05-04-13, 21:50
+ mbc ktorego chyba używał nie bede

dlaczego ? , WG puści przy około 0,45b, nie będziesz więcej ładował ?

Sprawa jeszcze jedna, jak sprawdzic jaka to szpilka jest w turbinie bo chce wymienic wszystkie na nowe.

bierzesz grzebień do gwintów i mierzysz, jeżeli gwinty są całe to ja bym nie ruszał bo wiem co może z tego wyniknąć :) szpilki zapieczone w żeliwie - Powodzenia

A jak z samym dolotem, średnica 60mm jest odpowiednia ?
wiem że czasami się stosuje przy sofcie mniejszą średnicę żeby zmniejszyć pojemność układu dolotowego i jednocześnie lag'a który może występować.

czy cosik ominąłem ?

hmmm, baran z ebay'a ma wylot t4 jak dobrze kojarzę i ślimak TD04HL bez adaptera chyba P&P nie podejdzie.

ominąłeś jeszcze zaślepkę do zew WG ;)

sodemarco
05-04-13, 23:05
dlaczego ? , WG puści przy około 0,45b, nie będziesz więcej ładował ?

bierzesz grzebień do gwintów i mierzysz, jeżeli gwinty są całe to ja bym nie ruszał bo wiem co może z tego wyniknąć :) szpilki zapieczone w żeliwie - Powodzenia

A jak z samym dolotem, średnica 60mm jest odpowiednia ?
wiem że czasami się stosuje przy sofcie mniejszą średnicę żeby zmniejszyć pojemność układu dolotowego i jednocześnie lag'a który może występować.

hmmm, baran z ebay'a ma wylot t4 jak dobrze kojarzę i ślimak TD04HL bez adaptera chyba P&P nie podejdzie.

ominąłeś jeszcze zaślepkę do zew WG ;)

Mario czemu tak uwazasz ze wg przy 0.45b pusci ? Jesli tak bedzie zastosuje mbc ale jego niemilosiernie trudno wyregulowac.
Co do szpilek to poprostu mi dwoch brakuje a grzebienia do gwintow nie mam , to podjade gdzies i poprosze o pomoc :)
60mm będzie git wiekszosc projektow jest na takich robiona a pozatym glebiej sie nad tym nie zastanawialem.
Sluchaj , turbina pasuje p&p jest wszystko git tylko będzie trzeba dodatkowe uszczelnienie zastosowac z tego wzgledu ze w turbinie wejscie jest okrągle a w kolektorze prostokąt.
No zaślepka do WG i fabrycznego DV :)

Fawor
05-04-13, 23:48
Seryjne WG z 16tki nie pusci przy 0,45. Chyba żadne z TD04 nie puści przy tyle - trzeba rzeźbic. Poza tym polecałem, zeby kupić WG typu pressure. Kupiles Bleeda czyli sam sobie pogarszasz wstawanie boosta.

Igła
05-04-13, 23:55
przecież seryjne wg z td04 mozna ustawiac krecac sruba od aktuatora.... z tego co pamietam td04-13t po wyjeciu z volvo i wsadzeniu do civica bez mbc dumało ok 0,2 - 0,3 krecac srubka dało sie ustawic dowolna ilosc doładowania (do 0.6 bo wiecej nie probowalem)

Mario
06-04-13, 00:07
trzeba dodatkowe uszczelnienie zastosowac

o to właśnie Mi chodziło, najlepiej adapter dać średnicy T4 a w nim otwór okrągły średnicy wlotu do ślimaka - zwykła blacha 8, 10 mm cięta laserem powinna wystarczyć.

Poza tym polecałem, zeby kupić WG typu pressure. Kupiles Bleeda czyli sam sobie pogarszasz wstawanie boosta.

chyba miałeś na myśli bleed'a MBC a nie WG.

z tego co pamietam td04-13t po wyjeciu z volvo i wsadzeniu do civica bez mbc dumało ok 0,2 - 0,3

dokładnie to okolice 0,3b

krecac srubka dało sie ustawic dowolna ilosc doładowania

masz na myśli cięgno od aktuatora ??

albo WG walnięty albo tego 0,6 nie da radę wykręcić, przynajmniej nie w tej 13'stce o której piszę.

sodemarco
06-04-13, 00:38
Panowie , czyli jestem w ogromnym błedzie ze na seryjnym WG będzie to dmuchac 0.5b ? Bo teraz namieszaliscie mi strasznie.
Mario ale ten slimak to jest 13g

Igła
06-04-13, 01:17
powinno sie bezproblemowo udac nadmuchac 0,5 bara

wwljohn
06-04-13, 02:38
powinno sie bezproblemowo udac nadmuchac 0,5 bara

x2 :) . Bądź o to spokojny.

Mario
06-04-13, 09:36
Panowie , czyli jestem w ogromnym błedzie ze na seryjnym WG będzie to dmuchac 0.5b ? Bo teraz namieszaliscie mi strasznie.
Mario ale ten slimak to jest 13g

Jeżeli da rade ustawić WG tak jak chłopaki wyżej piszą ( Ja pisałem o 13T - ale WG są chyba takie same) to nadmuchasz spokojnie a jak jednak się nie uda to dasz MBC na kulke i ustawisz precyzyjnie ile będziesz chciał powyżej tego co trzyma fabryczny WG.

sodemarco
10-04-13, 22:10
Kurde Panowie ale mam problem , wejscie w tubinie jest okrągle 70mm i powiem tak , uszczelka kolektora kryje to na styk i nie wiem czy dorabiac ten adapter , będzie dmuchało tamtedy ?

Fawor
10-04-13, 22:14
będzie. Musisz dotoczyć płaski pierścień, który wpasujesz w turbinę.

sodemarco
10-04-13, 23:00
Właśnie tak też myślałem żeby pierscien ogarnac własnie taki 70mm zew. i 60 wewnetrznej ale panie gdzie takie cos dorobic , bylem dzisiaj w punkcie gdzie laserem tna to ponizej 300zl zamowien nie realizuja.

wwljohn
11-04-13, 07:22
Właśnie tak też myślałem żeby pierscien ogarnac własnie taki 70mm zew. i 60 wewnetrznej ale panie gdzie takie cos dorobic , bylem dzisiaj w punkcie gdzie laserem tna to ponizej 300zl zamowien nie realizuja.

Mogę taki ogarnąć. Jak by co PW

arecki18is
11-04-13, 23:28
Gdzie kupowałeś silikony? daj namiar na PW

sodemarco
12-04-13, 18:52
Panowie panowie panowie , we wtorek jade na spawanie dolotu i zaczne wszystko powolutku mozolnie składać jak pogoda dopisze, w miare możliwości bede wrzucal fotki z postępów prac tylko mam jeszcze pytanie po zamontowaniu nowej pompy i wtrysków i jeśli uda mi się to odpalic ( :cool: ) bede mógł tym dojechac na strojenie czy laweta ?

Mario
12-04-13, 20:23
pompę tak, wtryski zostaw stare a nowe weź ze sobą bo Ori mapa Ci nie ogarnie tego żeby bezpiecznie jechało, tuner podmieni wtryski przed strojeniem,

lub laweta (koszty).

sodemarco
12-04-13, 20:36
To bede musial jechac na podcisnieniu 100km/h :) ?

sivy
12-04-13, 20:47
e tam po prostu nie wchodź na doładowanie ;) jedź wolniej niz emeryt nic nie bedzie sie działo i spokojnie dojedziesz na miejsce.

bo Ori mapa Ci nie ogarnie
ogarnie jak nie bedzie pałował

sodemarco
12-04-13, 20:53
W sumie wtryski to 15 minut roboty , to w koncu jak zrobic bo mam mętlik na czaszce

sivy
12-04-13, 22:26
rób co chcesz :D świat sie nie zawali jak bedzie przelewało ;)

Ja bym jechał na duzych wtryskach chociażby z ciekawości ;D

sodemarco
12-04-13, 22:55
Własnie mnie tez kusi zeby zobaczyc co sie stanie jak to niewystrojone bedzie , ale nie chcialem pisac bo mnie zbesztacie for sure :)

wwljohn
13-04-13, 10:39
Własnie mnie tez kusi zeby zobaczyc co sie stanie jak to niewystrojone bedzie , ale nie chcialem pisac bo mnie zbesztacie for sure

Nie kombinuj. Zakładaj większe wtryski, generalnie wszystko na gotowo. Do tego wstępna mapa,przygotowana pod większe wtryski a do stroiciela jedziesz nie używając boosta, chyba że będzie syt. emergancy.. Lecisz spokojnie nie więcej jak 100.110..obserwując EGT i nie pajacując na drodze. Prawy pas, jazda emerycka.

sivy
13-04-13, 10:55
Prawy pas, jazda emerycka. Lubie to! :D

arecki18is
13-04-13, 19:47
A resztę wydechu masz już zrobioną i na jakiej średnicy?

sodemarco
13-04-13, 19:56
We wtorek będzie zrobiony DP a reszte wydechu mam pełen przelot 2.25 na końcowym el-tec który będe musiał zmienic bo jest basowy i tak drze pi*de ze łeb urywa ale to dopiero jak migomacik żonie kupie na rocznice ślubu :D

rafał69
14-04-13, 08:21
Turbo wyciszy;)
pokazcie jakies fotki w koncu;)

sodemarco
14-04-13, 10:32
Rafał nie wydaje mi sie zeby turbo wyciszylo bo głownym powodem halasu jest ten rezonans jaki daje tłumik , po calej zimie nie jezdzenia jak odpalilem ją to teraz usiedziec nie moge, ale w sumie u Jonatana jest cicho jak u mnie w primerze...
We wtorek albo środe dam wiecej fotek - przy okazji pokaże swoje padło :)

sivy
14-04-13, 12:20
Turbo nie wyciszy. Wszyscy mi mówili ze jak założe turbo to sie wydech wyciszy. Ch0ja, im szybciej jedziesz tym głośniej powyżej 160 jest mniej basowy . Mam Td04HL-13T kolektor z z1 DP2.5 -> rury 2,25-> i końcowy od Hammera 2,25 przelotowy jest za głośno!

Fawor
14-04-13, 14:01
zauważcie, że 2,25 jest dobre do D16 SOHC. W turbo dostaje taką dawkę spalin, że kotłują się jak w garnku. Może dlatego efekt 'buczenia' jest tak ogromny. U playera robilismy 2,5" na dwoch dużych przelotach Mtecha i z pełnym wnętrzem było dla mnie aż za cicho :D

sivy
14-04-13, 14:11
to może byc racja bo kumpel miał 2,5" i tez jeden końcowy wydech było znacznie ciszej niz u mnie. W każdym bądź razie nie chce mi sie juz zmieniać wydechu;)

wwljohn
14-04-13, 14:31
Ja mam DP 3' i leci taką średnicą za ścianę grodziową, a następnie do końca 2,5 na twinloopie OBXa 2,5 ..cicho jak z fabryki :)

sodemarco
14-04-13, 20:34
Dobra , będe się martwił jak poskładam wszystko - narazie zostaje 2.25 a i tak chcialem dawno układ zmienić ale myślałem tez ze tak jest bo po prostu 5 geny są głośne w środku ale nie :)

rafał69
14-04-13, 20:45
A ja u siebie mam DP 3'' przechodzacy na wysokosci magla w 2,5'' na dwóch srodkowych przelotach m-tech i zakonczony przed zbiornikiem kolanem w dół scietym w kształt łzy;)
Cichutko;)

arecki18is
16-04-13, 21:16
Wtorek zbliża się ku końcowi a tu wieści żadnych niema...

sodemarco
16-04-13, 21:28
Arek ależ ty niecierpliwy jestes :)
Więc mam pompe paliwa on Jonatana - nonejmik który sie u niego poddał się przy 0.5b więc u mnie zrobi robote.
Autko jest wstawione do Łukasza ( lukasjuve ) - ogarnia mi dolot , mocuje IC , zrobi DP oraz czujniki , flansze i mase innych potrzebnych rzeczy.
Rozmawiałem dzisiaj z Jogalem apropo strojenia i wydaje mi się że on będzie docelową osoba która mi to zrobi - za namową paru osób z wiele większym ode mnie doświadczeniem.
Chyba że ŚwiętyWWL zmieni zdanie :)

arecki18is
16-04-13, 23:05
Ja niecierpliwy skąd że znowu u mnie wszystko stanęło w miejscu bo czekam na kolektor wydechowy i nie wiem czy wydechu nie będę zmieniał, jak będziesz u Jogala stroił to daj znać mam niedaleko może wpadnę i zobaczę coś ty tam poskładał :p Ja też jestem po rozmowie z Jogalem i to on na pewno będzie stroił moją Hankę to w końcu ile będziesz chciał dmuchać tego tlenu?

sodemarco
16-04-13, 23:24
Hmm 0.5b ,docelowo chciałbym żeby wypluło 200km w tym setupie , jak sie nie uda to pomysle nad mbc i wtedy 0.6b ale silnik mam w stanie takim sobie wiec nie wiem..pojazd narazie spedza mi sen z powiek i jak sie patrze na niego to mam ochote wziac młota piątke...

arecki18is
17-04-13, 10:33
Czemu a co z nim jest nie tak?

sodemarco
17-04-13, 10:51
Nie masz tak że Cie czasem twoje auto denerwuje ?

arecki18is
17-04-13, 11:12
Ale musi być powód mnie na przykład denerwuje to że mam tylni zderzak w podkładzie

sodemarco
17-04-13, 11:33
No to mnie denerwuje że miałem go w świetnym stanie a teraz juz gdzieniegdzie wychodzi ruda , urwałem zderzak przedni , mocowania w lampach gdzie niegdzie jest źle spasowany - ale zajme się tym po turbo tylko teraz jak go wyjąłem po zimie to poprostu miałem zawód na twarzy :)

arecki18is
17-04-13, 13:47
Aha to już rozumiem :)

sivy
17-04-13, 14:22
Tak to juz jest sodemarco ze jak zaczyna sie performance to styling idzie na drugi plan

arecki18is
19-04-13, 23:57
Jak postępy z prac? Bo widzę że jakoś cicho się zrobiło:(

sodemarco
20-04-13, 01:24
Robi się dolot , dp i inne rzeczy :) jak odbiore to porobie zdjecia i opisze , Arek aleś ty w gorącej wodzie kapany :)

arecki18is
20-04-13, 10:11
Ta po prostu pytam bo widziałem tematy które ruszyły jak oszalałe a potem Cisza i na tym się skończyło a że ty już wszystko miałeś to Cię poganiam. No i mam blisko do stroiciela więc chciałbym zobaczyć coś ty to poskładał. Bo jak pewnie skończe dopiero pewnie w maju.

sodemarco
20-04-13, 10:14
No ja tak samo z Jogalem umówiłem sie połowa - końcówka maja , składam sobie wszystko narazie powoli :)

arecki18is
20-04-13, 21:29
Ja mam o tyle problem że autem cisnę do pracy i będę musiał poskładać to w jeden weekend

wwljohn
21-04-13, 03:32
Ja mam o tyle problem że autem cisnę do pracy i będę musiał poskładać to w jeden weekend

Marzenie ..:]

arecki18is
21-04-13, 11:21
Marzenie ..:]
Czemu oczywiście kilka przymiarek wcześniej będzie trzeba zrobić

sodemarco
27-04-13, 11:54
Dobra a więc mam orurowanie kompletne , ic przymocowany , downpipe zrobiony, przewody turbiny ogarniete TYLKO mam ważne pytanie - mam wąż olejoodporny do spływu do miski ale on jest do 100 stopni - robił ktoś już tak ? Bo boje się że się rozpuści ( ?? ) .Myślałem że cos zaczne składac dzisiaj ale nie doszły mi nakrętki więc dupa blada... Przymierzalem sie do mocowania kubkow na zegary ale h*j w dupe z tym adapterem na słupek - nie podoba mi się to , kupie albo kubeczki albo adapter 1din w miejsce radia. Z nowości to powiem jeszcze że wlatuje wydech 70mm pełen przelot na jednym koncowym który jeszcze musze kupić, we wtorek postaram się zrobic jakies foteczki tego bałaganu :)
Oraz pytanie za 100pkt zalewac lepszym olejem czy tanim syntetykiem - przy upalaniu autko bierze 1L na 2k.

wwljohn
27-04-13, 17:48
Wąż weź gumowy, zbrojony. Podjedź na Gałczyńskiego. Nie zbliżaj się do wartości granicznych części. Zalej mu mobila 5w40 jeśli auto ma byc non stop pałowane. Tanio a w miarę dobrze.

sodemarco
27-04-13, 18:27
Teraz mialem 10w40 półsyntetyk a co dopiero bedzie jak zaleje 5w40 pełny syntetyk ( wogóle takie przejscie można robic ? ) będzie wciagal go jak odkurzacz i będe sie tylko w****iał że musze dolewac po 20zł za litr :confused:
( Remontu nie będzie na ten sezon ! )

sodemarco
27-04-13, 19:30
Jeszcze jedna kwestia :
-Podcisnienie od wg wpinam w orurowanie tuż za intercoolerem ( pomiedzy przepustnica a ic )
-Czujnik boost zamiast evap ( zaślepiam go )
-Bov pomiedzy kolektor a regulator cisnienia paliwa
Czy moge zamienic tak żeby boost wpiąc miedzy kolektor a regulator a bov zamiast evap - będzie to jakaś różnica ?
Bo mam dziwny trójnik dołączony do zegara boost który w rozwidleniu ma taką mosiężna wstawke , czy to jakis zawór jednokierunkowy czy ki h*j ?

rafał69
28-04-13, 10:16
Ogolnie co do oleju to nie radze zmieniac z 10w40 na syntetyk...nie zdarzysz dolewac juz w ogole....
Zostan na 10w40 polecam mobila,jest jeszcze w miare cenowo i nie syfi silnika jak np castrol...
Co do podcisnien to ja u siebie osobiscie zrobiłem sobie dodatkowe wejscia w kolektorze bo nie przemawia do mnie trójnik przy trójniku,inaczej to wyglada i wiem ze bedzie 100% jak ma być.

Podcisnienie od wg najlepiej wpiac w ssacy tak jak Jonatan pisał wczesniej
Czujnik boost ja osobiscie wpielem na trójniku bo to jako tylko odczyt moze byc jak dla mnie tak podpiete i mam go wlasnie pod regulator cisnienia
Bov ma u mnie jak najbardziej swój króciec w kolektorze,nie chciałem inaczej.
Pokaz jakies foto z budowy;)))

Osobiscie jak ja skladałem swoj zestaw i szukałem info to ciezko było co kolwiek wyszukac,dobrze ze powstał taki temat.

arecki18is
28-04-13, 10:54
A gdzie wrzuciłeś czujnik temperatury powietrza?

wwljohn
28-04-13, 12:39
A gdzie wrzuciłeś czujnik temperatury powietrza?

W dolot, przed przepustnicą, chyba że masz kolektor z wersją "w kolektorze".

Jeszcze jedna kwestia :
-Podcisnienie od wg wpinam w orurowanie tuż za intercoolerem ( pomiedzy przepustnica a ic )
-Czujnik boost zamiast evap ( zaślepiam go )
-Bov pomiedzy kolektor a regulator cisnienia paliwa
Czy moge zamienic tak żeby boost wpiąc miedzy kolektor a regulator a bov zamiast evap - będzie to jakaś różnica ?
Bo mam dziwny trójnik dołączony do zegara boost który w rozwidleniu ma taką mosiężna wstawke , czy to jakis zawór jednokierunkowy czy ki h*j ?

Jeśli zostawiasz fabryczną gruchę to wepnij za IC. Tak czy owak zobaczysz podczas strojenia kiedy będzie lepiej pracował. Różnie bywa. Nie da siętego określi od tak. Gdybyś wpinał za przepustnicę to broń Boże razem z regulatorem. Z nim może byc podpięty jedynie boost.

BOV wpinasz z tyłu. W przepustnicy powinny byc 2 krucce. Jeśli masz obiekcje co do trujnika wystarczy w niego dmuchnąc i sprawdzic :]..ew za parę groszy kupic drugi :) .

10W40 nie jest dobrym rozwiązaniem do turbo,lecz jeśli ma to byc kompromis, to i na tym pojeździ :)

sodemarco
28-04-13, 13:42
We wtorek powrzucam fotki z tego co mam skompletowane bo nie wiem kiedy bede skladal , narazie musze splanowac jeszcze kolektor , czekam od tygodnia na nakretki miedziowane do kolektora i DP , moze odrazu polakieruje zderzak , nie spieszy mi sie.
Co do oleju myslalem nad valvoline MAXLIFE 10w40 ( ? )
Co do tematu - gdyby nie Jonatan to temat by poległ i oddałbym to do kogos zeby mi robil - a tak merytorycznie mnie ogarnał ze wszystkim i polecił mi Łukasza z procustom który jest KOTEM w tym temacie a jego robota i podejscie do wszystkiego jest warte każdej złotówki zostawionej u niego ( choć ceny ma kosmiczne małe ).
Budżet przekroczyłem juz niemalze dwukrotnie ale jak Jonatan przewiozł mnie autkiem to sie zakochałem i poprostu musze miec to doładowanie !
Dobra nie mam co sie teraz martwic - Jogal w poniedzialek przesle mi mape i zobacze gdzie powpinam podcisnienia wszystko wyjdzie przy składaniu.
!!! Nie mam czujnika temperatury powietrza i nie uwględniałem go nawet w projekcie !!!
Co i jak - jaki kupic gdzie to podpiac...?

lozek
28-04-13, 15:49
masz czujnik temp powietrza :D IAT się to nazywa.

sodemarco
29-04-13, 01:02
Spoko :D tylko co teraz ?

Yotomeczek86
29-04-13, 01:07
Turbo do zajechanego silnika... To się nazywa szczyt mądrości ;) Chcesz chyba sobie nowy słupek kupować ;) ?

sodemarco
29-04-13, 01:13
A co jesli piszesz głupoty i mam wy*****e na to bo słupek sobie ogarne za 300 zł w jeden dzien bo nie chce robic remontu ?

Yotomeczek86
29-04-13, 01:22
A sobie miej wy*****e, mi to wisi.. Tylko zrobić coś to raz a porządnie.. A za 300zł słupek? Gdzie? Bo nie widziałem takiego który się do czegoś nadaje :)

sodemarco
29-04-13, 01:29
Jak Ci to wisi to po co napisałes poprzedniego posta ?
Czytałes temat od początku ? Po *** hejtujesz ?
Będe robił remont za 2 kawałki żeby dotrzec go przez caly sezon bo jezdze nim weekendowo żeby na przyszły sezon zeswapowac na B serie - faktycznie to ma sens:rolleyes:
No tak do z6 pasuje tylko słupek z z6...:)

Yotomeczek86
29-04-13, 01:48
Tylko po co składać coś co może nie wytrzymać przy strojeniu nawet? No za Z6 to tylko SOHC Vtec raczej pasuje... No chyba że w downgrade się bawisz to już inna sprawa.. Proszę Cie, daj mi namiar na słupek Z6/Y8/Y7/W4/Y2/Z9 za 300zł w dobrym stanie (czyt. bez jajowatych cyl, bez zajechanego wału korbowego i panewek) chętnie sobie bazę pod turbo zrobię ;) I co, z B serią też takie podejście będziesz miał ?

sodemarco
29-04-13, 01:57
Dobra Tomasz dialog nie ma sensu jak nie czytales tematu od poczatku - nie wytrzyma to bedzie to świetne doświadczenie dla reszty forumowiczów , daj mi prosze jakis przykład żeby poprzeć swoje przekonanie na to co napisałeś. Setup nie jest hardcore'owy to jest 0.5b tylko.
Co do ceny słupka - prosze Cie wystarczy śledzic giełde..
Będe miał podejscie jakie bede miał , mój hajs moja piaskownica moje klocki

Fawor
29-04-13, 19:01
Mega nie polecam MaxLife'a - w seryjnym D16Z2 po kilku przejazdach, studzeniu i ponownym odpaleniu za 5 minut łapał cisnienie tak dlugo, że myslalem już o nowym silniku...Powrót do Motula 6100 i oczywiście ciśneinie oleju wróciło do żywych.Także chyba najbardziej uniwersalny (cena vs jakość) jest chyba własnie Motul 6100. 110zł za 5l.

Yotomeczek86
29-04-13, 21:26
Dobra Tomasz dialog nie ma sensu jak nie czytales tematu od poczatku - nie wytrzyma to bedzie to świetne doświadczenie dla reszty forumowiczów , daj mi prosze jakis przykład żeby poprzeć swoje przekonanie na to co napisałeś. Setup nie jest hardcore'owy to jest 0.5b tylko.
Co do ceny słupka - prosze Cie wystarczy śledzic giełde..
Będe miał podejscie jakie bede miał , mój hajs moja piaskownica moje klocki

Kolega Kunis i jego Z6.. na strojeniu korba wyszła.

rafał69
29-04-13, 21:33
U Kunia zapompowało 0,7 ,zresztą silnik silnikowi nie równy...

sodemarco
29-04-13, 21:45
Własnie 0.7b - to nawet dla seryjnego ZDROWEGO zaznaczam silnika jest przydużo a projektow na 0.5b jest w *** i ciekawe czy każdy mial super motor albo robił remont :confused: Ok , będziemy sie martwic na strojeniu mój silnik trzyma parametry jak trzeba , nic niepokojącego sie z nim nie dzieje , lata jak po*****y i lekko nie ma więc wszystko wyjdzie w praniu. Fawor zamawiam dzisiaj tego motula. :)

Mario
29-04-13, 23:54
A dla czego akurat 10W40 jest taki dobry do turbo?

sodemarco
30-04-13, 00:24
Wydaje mi się że najlepszy to jest jakiś dobry syntetyk ja poprostu będe lał 10w40 czyli gęstszy bo szarpie mi conieco oleju motor.

sivy
30-04-13, 01:15
Oraz pytanie za 100pkt zalewac lepszym olejem czy tanim syntetykiem - przy upalaniu autko bierze 1L na 2k.
zrobic remont ;) bo zaraz bedziesz panewki zbierał z asfaltu :D

sodemarco
30-04-13, 01:18
Sivy jak bede zbierał panewki z asfaltu będziesz pierwszą osoba do której napisze po częsci :D

Yotomeczek86
30-04-13, 01:48
Szkoda wału jak jest w dobrym stanie. Nie opłaciło by Ci się mały remont zrobić? Koszta nie są ogromne...

sodemarco
30-04-13, 13:09
Tomek kiedy ja to dotre ?

wwljohn
30-04-13, 14:10
Tomek kiedy ja to dotre ?

Jak to kiedy? Na pierwszej, dobrej prostej :cool:

Fawor
30-04-13, 15:26
Jesli na tulejach pozostaje seryjny hon (czyli bez szlifu/honowania zakładmy nowe pierścienie na stare tłoki) to wystarczy taki nowy zestaw 'ułożyć' termicznie przez jakieś 100-200km i tyle. Robilem tak już kilka samochodów i potwierdziły one tą teorię wyniesioną z wykładów o silnikach spalinowych :)

sodemarco
30-04-13, 15:27
Haha no wtedy to juz wogóle zbierałbym panewki z asfaltu i zęby z konsoli :p
-Zamówiłęm motula 6100 z filtrem
-Doszły nakrętki miedziowane
Jakby była taka możliwosc zeby nie docierac silnika to bym odrazu zrobil remont a tak to mam 50% szans ze jeszcze pojezdze w tym sezonie :cool:

Dobra bez zbednego *******enia co sie moze stac jak silnik jest w takim stanie jakim jest ? Trzyma kompresje i lata jak zły tylko bierze menda olej

sivy
30-04-13, 16:20
Sivy jak bede zbierał panewki z asfaltu będziesz pierwszą osoba do której napisze po częsci
trzymam za słowo :D

BTW 0,7 bara dmuchaj na luzaku :D Ja mam 0,6 od roku i nic złgeo sie nie dzieje wiec myśle ze na 0,7 tez nic złego stać sie nie powinno :D 0,8 to juz jednak jakieś ryzyko.

Dawaj fotki :D

sodemarco
30-04-13, 17:41
Generalnie myślałem tak dmuchać 1.8 ale jak mówicie że najpierw trzeba remont robic to ja juz teraz nie wiem...
Pojutrze będzie fotek moc bo długie łikendy mnie nie obejmuja i niestety jak wy wszyscy lenie będziecie pić drinki z palemką i stołować sie w najlepszych restauracjach ja będe musiał zapi*rdalać :mad:

marwol
30-04-13, 17:43
Generalnie myślałem tak dmuchać 1.8 ale jak mówicie że najpierw trzeba remont robic to ja juz teraz nie wiem...
Pojutrze będzie fotek moc

Jak ruchać to bez gaci !!! :D

Tapatalk

sivy
30-04-13, 17:48
ja będe musiał zapi*rdalać
ja też ;)
generalnie mozesz dmuchać o 2 bary tylko nie przekrocz 250 koni a wszystko bedzie okey :D

sodemarco
02-05-13, 20:31
Jako ze leżałem dzisiaj do góry jajami moja praca przy samochodzie ograniczyla się do wstawienia samochodu do garazu zeby nikomu nie przeszkadzał , porobienia fotek i oddanie kolektora do splanowania :)
Takie cukierki skompletowałem ,śrubeczki , mapka na dojazd do strojenia , przewody do turbiny , orurowanie gotowe z bovem i krućcem do podcisnienia gruchy ,wąż mam kurde zakuty od spływu i nie wiem co robic bo jest do 100 stopni..czy moge zrobic spływ z przewody teflonowego taki jak jest do zasilania z turbiny ?
W miedzyczasie zamowilem olej z filtrem , świece nowe i tłumik proexa.

http://imageshack.us/a/img153/9363/dsc0212it.jpg

http://imageshack.us/a/img832/6711/dsc0202lx.jpg

http://imageshack.us/a/img542/4227/dsc0201sd.jpg

http://imageshack.us/a/img835/3870/dsc0199fz.jpg

http://imageshack.us/a/img825/9284/dsc0197q.jpg

sodemarco
06-05-13, 22:33
Dobra dzisiaj znalazlem chwile czasu no i wspawalismy ze szwagrem spływ do miski , ogarnąłem zaślepke do zewnetrznego wg i seryjnego DV oraz wkleiłem ją na silikon wysokotemperaturowy ,do tego splanowałem nadspawki w kolektorze wydechowym zrobione przez Łukasza , w czwartek składam wszystko już do kupy bo generalnie to wszystko już niemalże jest :)

sodemarco
15-05-13, 00:02
Panowie , może się ktoś wypowiedziec jak wyglada temperatura po maską przy nieowinietym kolektorze wydechowym i dp ? Widziałem że święty tak ma , czy ktos jeszcze tak robił ? Czy przewod turbiny za bardzo nie będzie sie grzał mimo to że jest w stalowym oplocie ? W piątek bede robil na nowo splyw do miski , tym razem calosc metalowa...testowałem hot air'em przewód i przy 120 topi się jak masło gad demmyt...
Oczywiscie wtyczki do wtryskiwaczy nie pasują plug and play i czy jakos je przerobic ? Kupic od subaru ? John wypowiesz się może jak ty u siebie masz to rozwiazane bo z tego co pamietam jakis custom.

Brylant1
15-05-13, 00:40
Co do wtyczek to moze malo elegancko ale mozna zalozyc na kabelki wsuwki, podlaczyc pod wtrysk i zalac klejem na goraco.

wwljohn
15-05-13, 23:04
Co do wtyczek to moze malo elegancko ale mozna zalozyc na kabelki wsuwki, podlaczyc pod wtrysk i zalac klejem na goraco.

Si .. Ja mam tak tylko nie klejem na gorąco a takim fajnym sylikonem. Rozbierasz wtyczkę i nie niszcząc wiązki wpinasz.

sodemarco
16-05-13, 01:44
Tak też zrobie , a na reszte pytań ktos mi podpowie :) ?

wwljohn
16-05-13, 17:23
Hamburgery jeżdżą bez oplotu i jeżdżą.. Ja owijałem z tego względu iż między kolektorem a wentylatorem klimy jest 5mm :) w tym blisko przewody.

sodemarco
17-05-13, 03:11
Jonatan , jesteś w porządku.

Fawor
17-05-13, 14:29
bez przesady, stalowy oplot Ci nie spłynie. Jeśli bezpośrednio dotykałby turbiny wtedy mógłby być problem. Nikt tego nie owija nikt (z tego, co mi wiadomo) nie miał przypadku stopienia.

sodemarco
17-05-13, 20:45
Dobra...dzisiaj poskladalem wszystko do kupy poza *******kami typu zegary i jakies glupoty ale na szczescie nie odpaliłem go dzisiaj bo padł mi akumulator , dlaczego na szczescie ? Bo spod drugiego wtrysku cieknie mi paliwo , generalnie mialem mega problem z zamontowaniem wtryskiwaczy , wywalilem te podkladki spod listwy i dalem dwie zwykle podkladki i skrecilem to na maksa , czy mial ktos taki problem ? W poniedzialek rozbiore listwe jeszcze raz i zobacze bo moze oring jest ****iety na wtrysku albo skrece z jedna podkladką. Dałby ktos moze wskazowki albo opisal swoje problemy z wtryskami :) Moje sa 440cc z subaru wrx 2003.

arecki18is
17-05-13, 21:48
Ty farciarzu ja się chyba nie wyrobię do końca czerwca jak mi tak będzie szło moje wtryski też nie są do końca p&p.

sodemarco
17-05-13, 21:56
Wogole seryjne wtryski to są wielkie lochy a te z subaraka to maleństwo , moze bedzie dobrze , przeloze poprostu oringi ze starych wtryskow :)

wwljohn
18-05-13, 02:15
przeloze poprostu oringi ze starych wtryskow

Ot cały problem. Mówiłem żebyś tak zrobił od razu. W cifie o-ringi mają większy przekrój :] .

sodemarco
18-05-13, 04:52
Widzisz Jonatan wylecialo mi to z głowy totalnie :) Jeszcze jedna sprawa dotyczaca ustawienia boosta aktuatorem - ta śrubka co jest to tylko kontra z tego co zauważyłem , czyli musze rozpiać spinke i kręcic tą częscia co otwiera klapke w muszli gorącej zgadza się ? Ma ktos jakies ciekawe wskazowki ewentualne problemy co i jak :) ?

wwljohn
18-05-13, 12:22
czyli musze rozpiać spinke i kręcic tą częscia co otwiera klapke w muszli gorącej zgadza się ?

zgadza

demiss
21-05-13, 11:45
Panowie gdzie dostane restryktor 1.5mm do Td04???

arecki18is
21-05-13, 13:19
A ta turbina czasem nie ma restruktora wbudowanego w środku? Sprawdź dobrze ja też myślałem że nie ma a jest.

wwljohn
21-05-13, 17:02
A ta turbina czasem nie ma restruktora wbudowanego w środku?

Ma

sodemarco
21-05-13, 20:34
Panowie panowie panowie !
Jest progres , odpaliłem dzisiaj samochod przelozylem oringi waha nie cieknie na samym dp chodzi jak dragster :D , wszystko cacy ale jest problem ( przygotowany jestem psychicznie na wiele wiecej :cool: ) olej ucieka miedzy DP a turbiną , czy może być to spowodowane źle zrobionym spływem do miski ktory poprostu sie blokuje przez małą przepustowość i leci przez turbine do dp ? Nie mam pojecia jak ten olej spływa ile go spływa ale obstawiam że to jest to , przez co po odpaleniu pali się olej własnie w dp i kopci na wolnych niemilosiernie , miał ktos taki problem ?

Ma ktoś przykładowe fotki swoich spływów albo chociaz przedstawcie średnice ich
Dobra dałem dupy ze spływem to jest powodem moich problemow , musze na nowo zdjac miske i wszystko przerobic , ****a czy moge to zrobic na wężu jakims olejoodpornym ? widze ze w beemkach jakieś gumowe węże dają skad je wytrzasnąć ( John w aktomie maja do 100 stopni wiec *** )

Mario
21-05-13, 23:06
Jak byś wkleił zdjęcie lub opisał jak wygląda teraz spływ to coś więcej można powiedzieć, jak spływ za mały to olej może cieknąć przez uszczelnienie, w ostateczności możesz rozszczelnić turbo całkiem i pozostanie regeneracja lub sam ślimak nie trzyma już i cieknie z uszczelnienia coras'a, co do spływu to zobacz jaki ori był w volvo i tej samej średnicy musi być twój, jutro mogę zmierzyć ile ma w 13G.

sodemarco
21-05-13, 23:37
Porobie fotki jak to wyglada teraz i juz po poprawce spływu , w czwartek szwagier przyheftuje na aucie i w pracy o*******i gazami jak trza :) spływ robie 10mm średnicy wewnętrznej.

Fawor
21-05-13, 23:55
pamietaj jeszcze że musi być jak najbardziej pionowy. Przy niezachowaniu rozsądnego spadku do miski zabraknie grawitacji, żeby go odbierać z muszli.

wwljohn
22-05-13, 00:24
Ale ty się pi**** z tym spływem. Przyjedź, zobaczysz jak powinno być. Żadnych kurna przewodów. U siebie mam kolanko gumowe łączące mówiąc kolokwialnie prosty badyl z miski sięgający prawie do sprężarki, ustawiony pod kątem ok 60 stopni z flanszą przy tubo. Takie kolanko na pierwszym, lepszym szrocie dostaniesz za free.

sodemarco
22-05-13, 10:08
Tak zrobie John przyjade do Ciebie i zerkne o co tam biega , dzieki panowie za wskazówki w czwartek będe działał

sodemarco
14-06-13, 22:20
Żeby nie było że w temacie sie nic nie dzieje , nie wiem ki *** czy spływ ma za małą przepustowosc czy co ale olej dostaje się do sprężarki tylko że już w mniejszym stopniu tak więc jutro zrobie prymitywny restryktor z zapasowego nypla , zaleje go lutem na gorąco i przek*rwie go więrtłem 1.5mm na średnice taką jak są restryktory do sprezarek na lozyskach ślizgowych i zobaczymy czy bedzie git czy dalej odj*bałem maniane ze spływem.

Fawor
15-06-13, 18:20
czy po prostu turbina jest wysrana..

sodemarco
15-06-13, 22:05
Sprężarka niby z pewnej ręki...lepiej żeby to była wina zje*banego spływu bo i restryktor h*ja dał , zwalam jutro miske i w poniedziałek jak złapie spawacza jakiegos to spróbuje to k*restwo ogarnąć. Z rzeczy dobrych to udało mi sie zamontowac zegary i wszystko gra tylko jeden sk*rwiel od temperatury oleju nawet po sciemnieniu swieci 3 razy mocniej od reszty , sił już mi zaczyna brakować.
Wybaczcie za słownictwo ale kto sam składał wie co czuje.

Fawor
16-06-13, 22:16
Zrob zdjęcie tego spływu to Ci powiemy czy dobry. Jaka średnica wewnętrzna? Bo chyba nie pisales.

sodemarco
18-06-13, 18:41
Zrobiony nowy spływ 14mm , prosta rurka z flanszy , kolanko z miski , obie rzeczy połączone wężem zbrojonym olejoodpornym na cybantach - jest gitara. Zastanawiam się teraz czy wywalic ten restryktor ( 1.5mm ). Więc rozgrzałem olej do 80 stopni , powypalał się olej i kolektor ( zmienia powoli kolor ). Do 3.5 tys nie pojawia mi sie doładowanie wogóle więc ruszyłem z jedynki pod domem niestety narazie i bov się odezwał więc może będzie dobrze , niedlugo go poskładam i wyskocze na ulice , jak ma się coś wysrać to lepiej tutaj niż w drodze do częstochowy :) Jak najlepiej sprawdzić doładowanie i szczelność układu ? Poprostu wyskoczyć na ulice ?

Fawor
18-06-13, 22:06
przyciśnij sobie polgazem 3ci bieg od 2k rpm. Jak wyjdzie powyżej 0 to znaczy, że układ szczelny.

sodemarco
18-06-13, 22:42
Ok tak zrobie ale docelowo ma być połówka - jak sprawdzić żeby aktuatorem to wyregulowac na równe 0.5 , w sensie jak sprawdzic ile pompuje teraz

Fawor
18-06-13, 23:00
musisz miec kompresor z zegarem ciśnienia. Szczelnie pompujesz w króciec od WG i patrzysz po klapce kiedy się otwiera. Oczywiście klapki na założonej turbinie widzieć nie będziesz, ale dasz radę obserwować ruch cięgna

sodemarco
18-06-13, 23:19
Czy to jedyna opcja ?

wwljohn
19-06-13, 00:07
Podczas strojenia sobie ogarniesz. Fabrycznie nie powinna przeładowywać. Gdybyś sie wyrobił to lecę tam o 6:30 dnia już dzisiejszego. W razie czego miał byś asekurację

sodemarco
24-06-13, 21:07
Poskładałem całośc do kupy , podciąłem zderzak , rozgrzałem silnik i bylem na ulicy - jest kur*a nieźle.
Jestem w szoku , banan od ucha do ucha :D
Tylko nie jestem w stanie patrzec na boosta i nie wiem ile dmucha. Musze kogośc zabrać na pokład.
Wszystko gra jak narazie ,został jeszcze do zrobienia wydech i tylko strojenie :D

Michalll_1991
26-06-13, 15:43
to może nie jeździj do strojenia, jak chcesz miec co stroic :) masz chociaz fmu ?

sodemarco
27-06-13, 02:21
Nie , a wytłumacz mi po co mi FMU przy sofcie ?

Michalll_1991
27-06-13, 03:08
nie napisales nic o strojeniu wiec wnioskuje ze go nie było, fmu to takie minimum co do afr (na dojazd na strojenie powiedzmy)

arecki18is
28-06-13, 21:54
Kolega nie potrzebuje FMU bo pewnie Dostał Kość od Jogala już z wgraną mapką pod większe wtryski z WRX-a i map sensorem dopuszczającym nadciśnienie około 0.5 bara.

wwljohn
28-06-13, 21:58
Kolega nie potrzebuje FMU bo pewnie Dostał Kość od Jogala już z wgraną mapką pod większe wtryski z WRX-a i map sensorem dopuszczającym nadciśnienie około 0.5 bara.

Si . Póki co ładuje 0,15bar wiec na tym spokojnie się dotoczy.

sodemarco
29-06-13, 00:34
Dokładnie tak Arku :) No i tak jak Jonatan napisał dmucha przyjemne 0.15 bara :)

DjHammer
29-06-13, 08:03
seryjne.wtryski w.b18 tam.sa chyba.240 wystarczaja do 0.4 bara.i.do.6 tys obrotow

Michalll_1991
29-06-13, 16:01
a no to jak dostał kość to ok :)

sodemarco
04-08-13, 19:16
Panowie czy przy okazji uszczelki pod głowicą dać ją grubszą żeby odprężyć silnik ? Jakąś może polecicie , czy poprostu dawać OEM ?

arecki18is
06-08-13, 15:52
Czyżby mały remont?

sodemarco
06-08-13, 22:59
Oby nie , jutro będe wiedział ale miejmy nadzieje że chłodnica dała dupy :D

pawel83waski
09-09-13, 21:36
Podzczepie sie pod temat. Chce dmuchnac max 0,6 bara. Powoli zbieram informacje, graty i mam nadzieje ze dam rade "to" ogarnac :)
- jaki kolektor wybrac zeby zmiescil sie przy klimie (EK3 D15Z6)?
- mam turbine K03-29 (taka: http://cnracing.gmc.globalmarket.com/products/details/turbo-charger-k03-29-5303-970-0029-for-audi-passat-551297.html)
dostalem za darmo ale do regeneracji wiec moze lepiej pojsc w cos innego, co myslicie?

sivy
15-09-13, 14:46
Panowie czy przy okazji uszczelki pod głowicą dać ją grubszą żeby odprężyć silnik ? Jakąś może polecicie , czy poprostu dawać OEM ?

ja dałem oem 1,15mm :)

Fawor
16-09-13, 11:30
Podzczepie sie pod temat. Chce dmuchnac max 0,6 bara. Powoli zbieram informacje, graty i mam nadzieje ze dam rade "to" ogarnac
- jaki kolektor wybrac zeby zmiescil sie przy klimie (EK3 D15Z6)?
- mam turbine K03-29 (taka: http://cnracing.gmc.globalmarket.com...at-551297.html)
dostalem za darmo ale do regeneracji wiec moze lepiej pojsc w cos innego, co myslicie?

Jak już masz za friko to zregeneruj i będziesz miał świeżą. Idealnym rozwiązaniem nie jest, ale może być. Kolektor żaden z gotowych raczej pod klime nie podejdzie - musi być spawane coś customowego.

pawel83waski
28-09-13, 11:26
Dzieki za odpowiedz!

Idealnym rozwiązaniem nie jest, ale może być

hmm :/ Jednak poszukam innej, tylko jakiej? Moze TD04HL-16T, 15T, 13G, 13T? No i oczywiscie zebym nie musial oddac za nia worka zlota :)

sivy
28-09-13, 17:25
13t moim zdaniem

Yotomeczek86
29-09-13, 00:57
Dzieki za odpowiedz!

hmm :/ Jednak poszukam innej, tylko jakiej? Moze TD04HL-16T, 15T, 13G, 13T? No i oczywiscie zebym nie musial oddac za nia worka zlota :)

Może być 16T, 14T (baaardzo fajna turbinka) oraz KKK K04. 13T jeśli w dobrym stanie i tanio.. bo to dosyć mała turbina

Fawor
29-09-13, 01:35
13tka to przecież pokrój K03..no może ciut większa. Jeśli juz kupować coś większego to tylko 16 i więcej. Jesli nie - regenerowac i składac zestaw, bo i tak nie bedzie docelowym ;)

Yotomeczek86
29-09-13, 03:11
Fakt, dobrą 16 można wyrwać niezłych pieniądzach.. Np mi się udało :) Poza tym, zawsze zapas masz na ewentualne modzenie dalej...

sivy
29-09-13, 14:36
ale jak on chce pompowac 0,6 bara to mu 13t wystarczy . Bedzie wstawała szybko i dmucha d serie do końca. Nie wiem. moje 13t daje power nie ma praktycznie żadnego laga. W Tdi mam wiekszego laga :D

pawel83waski
30-09-13, 23:05
13tka to przecież pokrój K03..no może ciut większa. Jeśli juz kupować coś większego to tylko 16 i więcej. Jesli nie - regenerowac i składac zestaw, bo i tak nie bedzie docelowym ;)

Plan jest taki zeby narazie zalozyc bezpieczny soft i jezdzic a jak silnik zacznie tracic kondycje to dac kucizne i ladowac wiecej. W takim razie szukam 16T. Temat dopiero zaczalem, narazie sa w drodze zegary AG temp oleju, bost i EGT chce je wpakowac zamiast kratek nawiewu na centralnej konsoli.
Sprzeglo lepiej zmienic jeszcze przed strojeniem?
Naraze odzywalem sie do Przema72 w sprawie montazu bo sam nie mam warunkow i czasu na to :(((( Chce zostawic klime wiec kolektor trzeba spawac. Moze znacie kogos kto dobrze ogarnia temat blizej Inowrocławia?

Wogole to pozdrowienia dla Sivego, znam auto z widzenia bo pochodze z okolic Wielgiego. Widywalem tam tez fajna solniczke ale chyba poszla w Polske :(

Damianek_90
01-10-13, 07:36
Sorki że się podpinam, ale co sądzicie o Garrett GT2052S z Ssaba 9-3 SS 1.8T. Chcę to włożyć do seryjnego C4. Pozdro.

mario1989
01-10-13, 20:27
Plan jest taki zeby narazie zalozyc bezpieczny soft i jezdzic a jak silnik zacznie tracic kondycje to dac kucizne i ladowac wiecej. W takim razie szukam 16T. Temat dopiero zaczalem, narazie sa w drodze zegary AG temp oleju, bost i EGT chce je wpakowac zamiast kratek nawiewu na centralnej konsoli.
Sprzeglo lepiej zmienic jeszcze przed strojeniem?

siemano też miałem takie plany zakuwać ale chłopaki szybko wybili mi to z głowy.
Ja u siebie będę działał na na d15z6 ale nie stawiam tego jako docelowego silnika po prostu spróbować nie zaszkodzi:)
Myślę również że ważniejsze wskaźniki umieściłbym w widoczniejszym miejscu niż kratka centralna
Ja szukałem 16t i już do mnie jechała kurierem no ale czasem zdarzają się na allegro partacze.
Tą turbinę ma Yotomeczek86:)
Sprzęgło wymień lub wzmocnij docisk bo i tak coś tam trzeba będzie podziałać

Powodzenia pawel83waski

pawel83waski
01-10-13, 23:56
Co do zakucia to jesli D15z6 sie do tego nie nadaje to wleci z6, y8 albo w4 zalezy co znajde.
Wskazniki sa AG, maja byc w ciekawym miejscu i ladnie sie prezentowac. Funkcja Warning zalatwi reszte.
Turbina... hmm w czym to latalo? Znalazlem 20t ale to chyba za duze i przy klimie nie da sie jej upchnac. A z 16T czytalem ze robia chybrydy z 19T i ladnie to lata, ale to po zakuciu - kiedys.
Sprzeglo bedzie kompletne stage2 xtd albo F1, chyba ze polecacie cos innego? Mowisz ze lepiej je wymienic przed strojeniem?

pawel83waski
02-10-13, 14:58
450pln za td04hl-16t z delikatnym luzem to duzo?

Saiti
02-10-13, 15:55
450pln za td04hl-16t z delikatnym luzem to duzo?

Co to znaczy delikatny luz? Każda turbina MUSI mieć luz - w końcu rozgrzewa się do wysokich temperatur, więc materiał puchnie, a jeszcze trzeba tam między wirnik a wałek wtloczyć olej ;) Tylko zależy jak duży jest ten luz ;)

pawel83waski
02-10-13, 16:58
Tylko zależy jak duży jest ten luz

No wlasnie :/ Ten "delikatny luz" to okreslenie sprzedajacego :/
Moze inaczej, ile warto dac za turbine nie wymagajaca regeneracji? Moge kupic za 650pln, gosc pisze ze w bdb stanie.

Saiti
02-10-13, 17:19
Wolałbym kupić taką, trochę pojeździć, i odkładać na regenerację, nawet, gdyby miała kosztować 800 zł. To wtedy za 1250 masz turbinę jak nową, a i tak w końcu zwykłą używkę musiałbyś regenerować.

pawel83waski
02-10-13, 17:34
Tez tak wlasnie mysle:) Bede szukal czegos z gwarancja sprzedajacego albo osobiscie ogladal.

Yotomeczek86
04-10-13, 10:40
Taka sprężarka ma dopuszczalny luz ale wzdłużny, na boki raczej jest bardzo mały, praktycznie nie wyczuwalny. Mi się udało kupić 16-stke za 700zł w stanie niemalże perfect ;)

Saiti
04-10-13, 10:44
Taka sprężarka ma dopuszczalny luz ale wzdłużny, na boki raczej jest bardzo mały, praktycznie nie wyczuwalny. Mi się udało kupić 16-stke za 700zł w stanie niemalże perfect

A na co jej wzdłużny? Pasowanie wałka powinno właśnie by luźne.

Yotomeczek86
04-10-13, 10:52
W przypadku TD04HL praca samego wałka odbywa się na "poduszcze" olejowej.. Ciśnienie oleju kasuje luz wzdłużny który dopuszczalny jest maksymalnie chyba 0,97mm

Saiti
04-10-13, 10:54
W przypadku TD04HL praca samego wałka odbywa się na "poduszcze" olejowej.. Ciśnienie oleju kasuje luz wzdłużny który dopuszczalny jest maksymalnie chyba 0,97mm

Każda chyba pracuje na takiej poduszce olejowej :P Nie wiem, musiałbym popatrzec na jej budowę ;) Jakiś dystans musi być, bo rotory by tarły o obudowę, ale w sumie mało znany mi temat ;) Moja turbinka ma natomiast około 1,5 mm luzu na boki ;)

Fawor
04-10-13, 15:26
Na pewno nie pomyliliście nazewnicta luzów, o których rozmawiacie? Wzdłużny - równoległy do osi wałka wirnika. Takiego luzu sprezarka mieć NIE POWINNA. Ew lekki poprzeczny (czyli prostopadły do osi walka), ale też bez przesady.

Saiti
04-10-13, 15:29
Wzdłużny - równoległy do osi wałka wirnika

Ja mam na myśli luz wałka względem jego ułożyskowania (czyli można kolokwializując przesunąć wałek góra dół gdy sprężarka jest zamontowana) a nie względem obudowy (czyli lewo prawo nie przesuniemy - od lampy do lampy). Prostopadle do osi pomachamy, ale lewo prawo (od lampy do lampy :P ) nie przesuniemy.

Fawor
05-10-13, 10:40
Prostopadle do osi pomachamy, ale lewo prawo (od lampy do lampy :P ) nie przesuniemy.
o wlasnie - od lampy do lampy :D to luz wzdłuzny i tego być nie powinno.

pawel83waski
05-10-13, 15:43
O wlasnie, to juz wszystko wiem :) Przynajmniej w temacie turbiny. A macie jakies typy co do sprzegla do D-Serii? Ja myslalem o XTD albo F1 6-lopatkowe.

sodemarco
06-10-13, 00:48
Po co marnować kase na takie sprzęgło dmuchając 0.6b ? Kup exedy i bedziesz zadowolony. Lepiej zoszczedzic kase na opony.

Fawor
06-10-13, 12:55
kupi serie exedy i porządne opony, to zaraz zacznie się slizgać. Jak już masz wszystko rozebrane i chcesz złożyć porządny zestaw to od razu wkladaj też porządne sprzeglo.

Saiti
06-10-13, 14:38
kupi serie exedy i porządne opony, to zaraz zacznie się slizgać. Jak już masz wszystko rozebrane i chcesz złożyć porządny zestaw to od razu wkladaj też porządne sprzeglo.

Ja miałem u siebie przykład: EXEDY + R1R. Zmarnowana kasa na sprzęgło ;)

Fawor
06-10-13, 18:30
exedy który stage i ile mocy?

Saiti
06-10-13, 20:46
Jeździłem na STG1 czyli prawie jak seria, mocy jakieś 220-230 KM.

Nie było ono nowe przy montażu T, ale po wyjęciu nie wyglądało na zużyte :) Poza tym, że zjarało docisk i zamach :)

sivy
06-10-13, 21:02
seria sprzegło wytrzyma spokojnie. wystarczy nie pajacować :) Nie wiem jak wy ale ja od momentu instalacji T unikałem wszelkich wyścigów. Ewentualnie jakieś gonitwy na niemieckiej autostradzie cozywiście. Sprzegło żyje nadal

Fawor
06-10-13, 21:18
Nie wiem jak wy ale ja od momentu instalacji T unikałem wszelkich wyścigów.
a niektórzy po to robią więcej mocy i zakładają dobre opony, żeby jeździć na 1/4mili. W takich warunkach seryjne sprzeglo nie pozyje zbyt dlugo. No ale jesli ktoś ma swoje zdanie to nie będe na siłe przekonywał - have fun.

pawel83waski
07-10-13, 18:33
Czyli narazie mozna na seryjnym pojezdzic. Balem sie ze strojania moze nie wytrzymac :) Zanim zaloze T bedzie juz po sezonie wiec ostrych startow nie planuje. Serie ogladalem przy lekkim kole i do wiosenki smialo pociagnie.
Co do opon to narazie mam Yoko Parady a jak sie skoncza to sie zobaczy.
Watpie zeby seryjne Exedy wytrzymalo 200KM. Stage1 pewnie tak, ale szukam jakiegos kompromisu cenowego, a niestety opinie o F1 i XTD sa podzielone :(

sivy
07-10-13, 23:20
Cytat Zamieszczone przez sivy Zobacz posta
Nie wiem jak wy ale ja od momentu instalacji T unikałem wszelkich wyścigów.
a niektórzy po to robią więcej mocy i zakładają dobre opony, żeby jeździć na 1/4mili. W takich warunkach seryjne sprzeglo nie pozyje zbyt dlugo. No ale jesli ktoś ma swoje zdanie to nie będe na siłe przekonywał - have fun.

a ja załozyłem T bo o tym marzyłem :) Nie miałem wtedy juz na uwadze udowadniania nikomu jaki jestem szybki lub wolny. Fun tylko i wyłacznie dla mnie :D

pawel83waski
08-10-13, 08:28
a ja załozyłem T bo o tym marzyłem Nie miałem wtedy juz na uwadze udowadniania nikomu jaki jestem szybki lub wolny. Fun tylko i wyłacznie dla mnie

Bardzo dobrze cie rozumie :)

chudypiter
08-10-13, 12:09
Podlaczysz czujniki temp. I ciśnienia oleju do UKP? Pytam się o wskazania jak z dokładnością.
Wysyłane z mojego Q10 za pomocą Tapatalk 2

pawel83waski
08-10-13, 12:22
Temp oleju bedzie w podstawce pod filtr.

chudypiter
08-10-13, 12:57
Czujnik owszem, ale oczyt będzie z zegara ag czy może UKP?

Saiti
08-10-13, 13:09
Co do opon to narazie mam Yoko Parady a jak sie skoncza to sie zobaczy.
Watpie zeby seryjne Exedy wytrzymalo 200KM. Stage1 pewnie tak, ale szukam jakiegos kompromisu cenowego, a niestety opinie o F1 i XTD sa podzielone

Polecam R1R - sam stałem przy dylemacie jakie opony zanabyć, pojeździłem u znajomych i kupiłem R1R po 319 zł w OPONEO.pl

Co do sprzęgła - Wróbel w Warszawie przerabia sprzęgła na spieki po 370 za 4 łopatki, 450 zł za 6 łopatek.

pawel83waski
08-10-13, 13:33
ale oczyt będzie z zegara ag czy może UKP?

AG z Warning, a czemu pytasz?

chudypiter
08-10-13, 13:59
W pierwszym poście było info o podłączeniu czujników temp i ciśnienia do UKP, szukam osoby która już to podlaczyla.