PDA

Zobacz pełną wersję : za duze spalanie !!!! pomozcie

wilkucivic
18-03-13, 08:49
silnik d16z9 spalanie przy jezdzie mieszanej to prawie 13 litrow wydaje mi sie ze to za duzo i nie odczuwam miejszego spalania nawet jak spokojnie jezdze ... mowimy tu o czystej benzynie ... wyprzedzenie zaplonu jest ustawione maxymalnie czy mozliwe ze to przez to ??? doradzcie cos z gory dziekuje

ma1ster
18-03-13, 09:58
Przyczyn może być kilka, np: najpopularniejszą bywa uszkodzona sonda lambda. Co do do wyprzedzenia kąta początku zapłonu, to też może wpłynąć na zużycie paliwa, ale użytkownik powinien czuć tą sprawę, choć też nie zawsze...

Jeśli nie świeci się check, to ja bym na sam początek sprawdził poprawność działania sondy lambda, oraz jak masz wątpliwości co do poprawności ustawienia kąta, to też bym wykonał odpowiednią regulację.

mirasek
18-03-13, 10:10
wyprzedzenie zaplonu jest ustawione maxymalnie
Maksymalnie czyli ile przed gmp?

Muzyk-Grzes
18-03-13, 11:14
Proponuję też sprawdzić termostat, niedogrzany silnik dużo więcej pali dawkując wciąż jak na ssaniu. Co do sondy moża ją odpiąć i sprawdzić wtedy spalanie, w teorii przy braku sondy komputer bedzie dawkował paliwo z mapy więc spalanie powinno spaść.

wilkucivic
18-03-13, 16:40
dzieki bardzo a co do tego termostatu to byc moze i prawda bo pod moja nieobecnosc nie bylo plynu chlodniczego i ktos tak jezdzil troche (cieknie pompa wody) i kiedy uzupelnilem to ciezko ma wejsc na odpowiednia temp . mam termostat na szczescie drugi w dobrym stanie