PDA

Zobacz pełną wersję : Koledzy pomóżcie wybrać silnik na SWAP do hondy

januwek
28-11-07, 21:26
Witam, mam honde civic VI generacji hatchback 3 drzwi czyli bude ej9 rok 97. Mój silnik to d14a4. Czuję niedosyt mocy i planuję po zimie zminę motoru. Teraz chce się dobrze zoriętować w temacie. Pomóżcie mi. Jaki silnik mogę tam wsadzić? Piszcie po oznaczeniach i nie tylko. Ale chodzi żebym nie musiał przerabiać mocowań czy coś tam spawać. Czy mogę tam włożyć sinlik z V generacji (tej kropelki)? Co trzeba wymienić żeby było ok? Silnik? Skrzynie...? Co jeszcze??? Jaki osprzęt? Patrzyłem silniki na allegro to by dużo nie było ale się nie znam co mogę tam włożyć żeby pasowało bez przeróbek. Chciałbym 1,6 16V V-tec. Da rade? I jak będziecie pisać to piszcie tak na oko moc tych silników i na oko osiągi... I nie złoście się że nie szukałem na innych tematach ale mam strasznie wolny internet i do tego się wiesza:( Nie kupujcie BLUECONNECTA!!!!!!!!!!!! To Guwno. Z góry wszystkim dziękuje...:)
P.S. Może macie inne propozycje zwiększenia mocy???

sadam
28-11-07, 22:08
temat juz gdzies widzialem, ale jak widac nadal wyszukiwarka jest bezuzyteczna...
jaki masz hajs na to wszystko ??

havok
28-11-07, 22:17
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=38975
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=37816 (a w nim kolejne dwa linki)

Ekard
28-11-07, 23:03
Witam, mam honde civic VI generacji hatchback 3 drzwi czyli bude ej9 rok 97. Mój silnik to d14a4. Czuję niedosyt mocy i planuję po zimie zminę motoru. Teraz chce się dobrze zoriętować w temacie. Pomóżcie mi. Jaki silnik mogę tam wsadzić? Piszcie po oznaczeniach i nie tylko. Ale chodzi żebym nie musiał przerabiać mocowań czy coś tam spawać. Czy mogę tam włożyć sinlik z V generacji (tej kropelki)? Co trzeba wymienić żeby było ok? Silnik? Skrzynie...? Co jeszcze??? Jaki osprzęt? Patrzyłem silniki na allegro to by dużo nie było ale się nie znam co mogę tam włożyć żeby pasowało bez przeróbek. Chciałbym 1,6 16V V-tec. Da rade? I jak będziecie pisać to piszcie tak na oko moc tych silników i na oko osiągi... I nie złoście się że nie szukałem na innych tematach ale mam strasznie wolny internet i do tego się wiesza:( Nie kupujcie BLUECONNECTA!!!!!!!!!!!! To Guwno. Z góry wszystkim dziękuje...:)
P.S. Może macie inne propozycje zwiększenia mocy???

Jeśli nie chcesz większej rzeźby to najlepiej coś z seri D, czyli d16z6 lub d16y8 (125KM) choć y8 będzie trudniej zdobyć i chyab drożej ale za to będzie młodszy od z6. Koszt silnika 2k +- 1k. Taniej będzie z d15b7 lub d16y7 (102-105KM).
Skrzynia podpasuje stara, w przyszłości można tylko zmienić na krótszą.
Mocowania łap będą pasować. Możliwe że będzie potrzebna większa lub mniejsza zabawa z wiązką elektryczną.

k4rol
29-11-07, 09:37
Guwno <-polska język trudna... :P imo b16 albo b18 bo zbliżone ceny (koło 6-7k) w sumie CI pewnie wyjdzie z 8-9 (wszystkei zabiegi i pdojrzewam wymiana hamulców coby to się dało atrzymać:P ) pozdrawiam

emg
29-11-07, 12:54
o swapach już trochę było...