PDA

Zobacz pełną wersję : Proszę o pomoc z D15Z1

pilotej
13-03-13, 11:31
hej, czy może ktoś wie, i ma wiedzę, której ja nie posiadam :) odnośnie przeróbki D15B2 na D15Z1...
miałam zwykłe 1.5 ale posatnowiłam (i to jest dramat) kupić silnik 1.5 v-tec-e
wszystko miało pasować od mojego silnika, okazało się, że cały osprzęt jest inny...
Powinnam była poczywać wcześniej forum - mój bardzo kosztowny błąd z którego nie bardzo jest się jak teraz wycofać...

silnik d15z1 próbuję kompletować od 3 tygodni... brakowało mi aparatu zapłonowego, sondy lambdy, ale to już mam. Nie mam wiązki elektrycznej do obsługi silnika...
Czy możecie mi pomóc jeśli chodzi o wiedzę?
czy kable np od d15z8 (czyli też v-tec, ale nie v-tec-e, który mam) będą do mojego kompa pasować?
albo czy może wiecie, gdzie mogę taką wiązkę kupić do d15z1?

a czy może wiecie, czy wiązki od świateł, immobilajzera, centralnego zamka, szyber dachu będą działać kable od tego mojego d15b2 czy muszę na nowo wszystko podłączać pod komputer 07 d15z1?

wielkie dzięki za pomoc,
pozdrawiam
Olga

zakit
13-03-13, 12:53
najszybciej bedzie wiazka od z6, lub od innych economow.

tylko jest pewien problem, wiazka od z6 nie ma kabli pod egr, i inna wtyczke pod sonde(4 a nie 5 pinow) natomiast inne economy bylly na innym obd o ile sie nie myle, wiec rzeźba tak czy siak.

pilotej
14-03-13, 13:15
dzięki za podpowiedź
Czy mogę jeszcze zadać głupie pytanie? co to jest odb?
Znalazłam wiązkę od d15z3, muszę tylko poczekać, aż mi ją człowiek wyjmie z auta i wyśle, ale to ponoć te same wiązki, więc może nie będzie aż takiej rzeźby...

i jeszcze jedno, czy orientujesz się może ( choć to pytanie nie na ten dział ) jak wygląda sprawa z instalacją gazową? Bo mam u siebie zamontowaną instalację na 2-punktowym wtrysku, a ten nowy silnik d15z1 jest wielopunktowy ( znaczy się chyba 4 punktowy )...
czy to będzie jakoś działać czy też muszę przerobić instalację gazową? mam założony kolektor od d15z1
pozdrawiam i jeszcze raz dzięki

zakit
15-03-13, 12:56
nie znam sie na gazie, ale koledzy pewnie ci pomogą, cos tam juz bylo mowione na ten temat na forum :)

http://pl.wikipedia.org/wiki/OBD

i wiele innych instrukcj na ten temat ;)