PDA

Zobacz pełną wersję : Rozrząd, olej i filtry - co polecacie?

Radiowiec
27-11-07, 17:59
Witam wszystkich. To mój pierwszy post na tym forum, bo i właścicielem Hondy jestem od wczoraj. Sprowadziłem z Niemiec Civica 5d rocznik 1997 1.6 V-Tec SR 125 koni. Jutro chcę się wybrać do hurtowni po części, żeby od razu powymieniać podstawowe rzeczy. I teraz mam kilka wątpliwości, bo nigdy nie miałem Hondy, tym bardziej V-Teca, a chcę, żeby auto mi długo służyło, dlatego:

- jaki rozrząd polecacie i jaki występuje w tym silniku? Może jakieś oznaczenie, żebym nie kupił złego?
- jaki olej najbardziej lubią silniki typu V-Tec (nie wiem, co było lane wcześniej, a auto ma podobno 45 tysięcy przebiegu, silnik jest suchy)
- jakiej marki filtry - tylko oryginały, czy można zainwestować w zamienniki? I gdzie znajdę w Hondzie filtr kabinowy?

To na razie wszystko:) Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc. Pozdrawiam.

Gruszka
27-11-07, 18:31
Jako, ze jestes nowy :) to na poczatek kilka waznych wskazowek:

1. Czytamy regulamin.
2. Od powitan mamy specjalny watek w Hyde Parku.
3. Zanim zadamy pytanie, sprawdzamy, czy juz ktos go wczesniej nie zadal (pytan takich jak twoje bylo juz mnostwo).
4. Nie ma czegos takiego jak V-Tec, jest VTEC ;)

Poza tym gratuluje nabytku :hinczyk: fajna wersja Ci sie trafila, zapraszamy do pochwalenia sie autkiem w dziale Nasze Hondy - chetnie popodziwiamy ;)

Pozdrawiam,
Gruszka