PDA

Zobacz pełną wersję : felgi

gekus85
10-03-13, 12:32
witam , mam male pytanie panowie , ponieważ stałem sie posiadaczem felg do Hani alu i troche mam klopot
felgi to dokladnie 16 cali 7,5 opony 205/16/55 ET35 , no i problem polega na tym ze jezeli jada 3 osoby to juz jest tarcie o tylne nadkola , co byście doradzili z tym tematem?
szukac kogos na wymiane na inne czy jest jakis sposob, zawiecha seria nic nie modyfikowane szukam i juz sam nie wiem co z tym fantem zrobic , czy sprezyny czy zmienic fele:(

probestic
10-03-13, 13:22
Z tyłu 3 osoby ?

U mnie też d**a straszliwie siadała pod obciążeniem 2 osób + pełna butla lpg + pełny bagażnik, no i powiem Ci że po wymianie sprężyn na nowe ori, naprawdę jest o wiele lepiej, tył praktycznie nie siada.

kruczekvu
10-03-13, 13:24
Albo zmienić sprężyny a najlepiej felgi bo 7,5 cala to trochę dużo na tą budę w seryjnym zawieszeniu

T0mekk1
10-03-13, 13:37
Wydaję mi się, że masz trochę duży profil opony. 205/45 R16 takie ja bym założył.

xante
10-03-13, 14:11
mi przy seryjnym zawiasie na kole 205/45r16 z pełnym bagażnikiem w 5 osób nic nie przycierało. Może sprężyny już złom?

gekus85
10-03-13, 14:25
Z tyłu 3 osoby ?

U mnie też d**a straszliwie siadała pod obciążeniem 2 osób + pełna butla lpg + pełny bagażnik, no i powiem Ci że po wymianie sprężyn na nowe ori, naprawdę jest o wiele lepiej, tył praktycznie nie siada.

3 osoby w aucie ale co do sprezyn to moze i masz racje bo i tak na 14 nisko siada, chodz na przgladzie niby oki

mi przy seryjnym zawiasie na kole 205/45r16 z pełnym bagażnikiem w 5 osób nic nie przycierało. Może sprężyny już złom?

wiec jak wczesniej odpisalem to moze i wystarczy sprezyny wsadzic ale czy serie czy jakies inne polecicie:)

probestic
10-03-13, 14:38
chodz na przgladzie niby oki

Tym się zupełnie nie sugeruj :] nijak to się nie ma do rzeczywistości ... zresztą, na przeglądzie nie sprawdzasz pod obciążeniem.

kruczekvu
10-03-13, 15:57
moze i wystarczy sprezyny wsadzic ale czy serie czy jakies inne polecicie
U mojego brata w 5 osób obcierało i założyłem Kayaby sprężyny seria gdzie po ponad 2 latach jest wszystko ok

pajac_am
10-03-13, 18:10
Istnieją takie gumowe, przecięte pierścienie, które wciskasz miedzy zwoje sprezyny i w ten sposob troche redukuje sie skok zawiasu.
Moze to i półśrodek, ale jest tani, nie niesie zadnych negatywnych konsekwencji i moze pomóc :)

http://allegro.pl/listing.php/search?string=gumy+sprezyny&category=0&sg=0

gekus85
10-03-13, 19:56
dzieki za porady na pewno skorzystam , , a co do do gum to moze i racja bo na wielu aukcjach pisze ze zalecane do aut z butlami gazowymi:) czyli w moim przypadku na pewno jest obciazenie z tylu:) a sprężyny pewnie nowe sobie sprawie ale to juz na nastepny przyplyw gotowki 10-go:)

pajac_am
10-03-13, 20:40
Powiem Ci tyle, że w mojej są założone te gumy od 2 czy 3 lat jak jeszcze to auto było mojego ojca.
On założył bo właśnie często woził pasazerow i tył strasznie siedział, chociaż nic nie ocierało bo opony seria.
Ja tego nawet nie dotykam bo zazwyczj jezdze sam, ale jak juz bede zmienial sprezyny to zglebuje ja delikatnie ;)
Taka ciekawostka:
wg. dowodu rej. moja angielka 1,4 z podtlenkiem LPG, wazy 1150 kg, a w rzeczywistosci 1280kg ;/ z niewielka iloscia pb i lpg w zbiornikach ;/

jaskul
10-03-13, 23:22
Ja mam wrzucone 15 cali z oponą 65, tarło jak cholera. Nawet przy dwóch osobach z tyłu. Po wymianie sprężyn siedzi 3 osoby, bagażnik naładowany i jest ok.

gekus85
11-03-13, 18:24
Ja mam wrzucone 15 cali z oponą 65, tarło jak cholera. Nawet przy dwóch osobach z tyłu. Po wymianie sprężyn siedzi 3 osoby, bagażnik naładowany i jest ok.

ale sprezyny seria?

T0mekk1
11-03-13, 19:24
Jak wkładacie nie ten rozmiar opon co powinien być to nic dziwnego, że trą o nadkola.

kruczekvu
17-03-13, 11:17
Jak wkładacie nie ten rozmiar opon co powinien być to nic dziwnego, że trą o nadkola.
Ale trzeba też dodać że zużycie springów tez ma znaczenie

gekus85
07-04-13, 08:59
siemka panowie
wiec tak zawias wymieniony ty czyli nowe Monroe Amortyzatory nowe springi KYB
nawet kupilem te gumy usztywniajace na spingi .
zakladam felgi i ...
dalej trze o nadkola 2 osoby z przodu i 2 opony w bagażniku i dalej lipa :/ tylko teraz nie wiem czy próbować kupic opony na 45 profilu czy juz sie nie pchac i opierdzielic te fele i szukac czegos innego:(
przypominam
felgi 7,5 cala 16
opony 205 55
ET35

pajac_am
07-04-13, 10:06
znajdz na googlach „kalkulator opon”
wpisz rozmiar opony jaka masz i zobacz jaka jest roznica pomiedzy tym co powinno byc.
Sprawdz tez kalkulatorem felgi i porownaj do serii. I zobaczysz jak duza jest roznica

gekus85
07-04-13, 11:02
niby pasowalo by wszystko wedlug kalkulatora przy oponach 40. a nie 55 troszke niskie jak na polskie drogi

mateo721
07-04-13, 13:22
Ja mam 16/205/45 i nic nie szura z pełnym tylem a jeszcze glebe mam :)

pajac_am
07-04-13, 20:37
Jeżeli profil opony wynosi:
dla 16R, 205x55=112mm
dla 14R, 175x65=113mm (taka jak ma być seryjnie)
dla 15R, 195x50=97,5mm (takie wczoraj założyłem do swojej i też się obawiałem że to zbyt niski profil na nasze drogi, ale widzę, że troszkę niższe też dałyby radę)
Więc jeżeli założysz 205x40 to wysokość wyniesie 82mm (nisko, ale tragedii nie ma), a przynajmniej średnica zewn. opony, będzie prawie taka jak ma być przy seryjnym 14 calowym kole i licznik nie będzie przekłamywał.
Inna opcja: Załóż jakieś 165, żeby były naciągi ala german style :D
A tak poza tym, przynajmniej moim zdaniem, 16 cali to trochę za dużo do tej budy.
Powodzenia

gekus85
07-04-13, 21:26
dzieki za wyliczenia , zastanawiam sie jeszcze nad wygieciem ty rantow w nadkolach z tylu bo w sumie o nie najbardziej haczy , :P a jak nie to opierdziele 4sztuki dunlopa 15 calowe i te z 16 i kupie zestaw 16- 40 205 :)

DaBomb23
08-04-13, 11:49
Witam krótko i na temat, Civic ej9 zawieszenie seria sprężyny seria i pytanie czy opona 195/60/15 będzie obcierać?? Et jest odpowiednie.

pajac_am
08-04-13, 21:49
Witam krótko i na temat, Civic ej9 zawieszenie seria sprężyny seria i pytanie czy opona 195/60/15 będzie obcierać?? Et jest odpowiednie.

No witaj. Tak krótko i na temat to to jest dział poświęcony wersjom 5-cio drzwiowym, które troszkę różnią się od HB.
Tak czy inaczej tego nikt Ci nie powie bo zawias choć seryjny to z biegiem lat troszkę już "osiadł" i być może jest niżej niż bys założył nowe sprężyny obniżające.
Po drugie to po prostu przelicz sobie o ile wyższa i szersza jest ta opona, którą zamierzasz założyć, od seryjnej. Weź metrówkę do łapy i sprawdź na swoim aucie, jak duża jest różnica.

BTW gekus85, zastanów się jeszcze nad tymi 205/40, bo po mojej dzisiejszej przygodzie to cieszę się, że mam 195/50, czyli akurat na wysokość krawężnika, na który zostałem zepchnięty przez inne auto (przyszlifowana opona, ale felga nietknięta ;)) Następnym razem nie będę uciekał w krawężnik, bo dopiero później uświadomiłem sobie, że mam zderzak do roboty :/

gekus85
08-04-13, 22:02
uuuuu nie wesoło u ciebie:/ a ja dostalem pomysl zeby pozbyc sie tych rantow w nadkolach:P i podejda byc moze , bo w sumie tylko o nie chodzi:) musze poszukac jakiegos manuala do tego a jak narazie kola sa na allegro.:p

DaBomb23
09-04-13, 00:30
No witaj. Tak krótko i na temat to to jest dział poświęcony wersjom 5-cio drzwiowym, które troszkę różnią się od HB.
Tak czy inaczej tego nikt Ci nie powie bo zawias choć seryjny to z biegiem lat troszkę już "osiadł" i być może jest niżej niż bys założył nowe sprężyny obniżające.
Po drugie to po prostu przelicz sobie o ile wyższa i szersza jest ta opona, którą zamierzasz założyć, od seryjnej. Weź metrówkę do łapy i sprawdź na swoim aucie, jak duża jest różnica.

BTW gekus85, zastanów się jeszcze nad tymi 205/40, bo po mojej dzisiejszej przygodzie to cieszę się, że mam 195/50, czyli akurat na wysokość krawężnika, na który zostałem zepchnięty przez inne auto (przyszlifowana opona, ale felga nietknięta ;)) Następnym razem nie będę uciekał w krawężnik, bo dopiero później uświadomiłem sobie, że mam zderzak do roboty :/

Fakt dział pomyliłem. Zapytałem czy ktoś miał takie opony u siebie bo te koła które chce kupić są 50 km ode mnie więc łatwiej było tu zapytać. Przelicznik różnicy jest banalny czy metrówką czy po prostu na necie jest pełno kalkulatorów rożnic. Oczekiwałem odpowiedzi kogoś kto miał takie koła bo wiem że 55 były zakładane.