PDA

Zobacz pełną wersję : kable wysokiego napięcia

Maniek-1111
05-03-13, 21:51
Witam,
powypinałem kable wysokiego napięcia jednak mam problem bo nie wiem, czy w dobrej kolejności je powpinałem :p pisałem już kiedyś, że auto mi nie odpala, nie miałem czasu się tym zająć, teraz zaczynam walczyć z tym, oznaczyłem sobie przewody od strony świec, ale nie od strony aparatu zapłonowego, poszukałem w necie na forum kolejność, alee była ona dla silnika o poj 1,3, a ja mam d15b2, czy dla tego jest też taka kolejność? wiem, że zła kolejność powoduje nierówną pracę silnika, ale nie mogę tego sprawdzić, bo tak jak pisałem nie odpala :(

http://img706.imageshack.us/img706/6409/kable2.jpg

Van_Dal
05-03-13, 22:02
a bawiłes sie rozrusznikiem jak kable nie były podpięte ?
sprawdzałeś czy wgl iskra jest ?
kolejność kabli jest taka sama, tylko nie wiem czy ten kwadracik w aparacie w d15b2 jest w tym samym miejscu

Maniek-1111
05-03-13, 22:06
iskra jest, nic nie ruszalem wiecej, a o co chodzi z tym kwadracikiem w aparacie?

ok, juz wiem o co chodzi z tym zdjeciem. w jakiem pozycji jest aparat zaplonowy.

Van_Dal
06-03-13, 00:17
http://www.samnaprawiam.com/sites/default/files/images/02_140.jpg

posejdon
06-03-13, 13:38
Na kopułce chyba powinno być zaznaczone miejsce podpięcia przewodu do 1 cylindra. Kolejność zapłonu to 1-3-4-2, wałek rozrządu kręci się zgodnie z ruchem wskazówek zegara (patrząc od strony aparatu) więc miejsca wpięcia pozostałych przewodów można wydedukować:).

Maniek-1111
06-03-13, 17:06
dziekuje za informacje, wszystko sprawdzilem, przewody sa dobrze podlaczone, ale problem siedzi gdzies glebiej bo auto nadal nie odpala

kruczekvu
07-03-13, 11:24
problem siedzi gdzies glebiej bo auto nadal nie odpala
A kopułka i palec jak wygląda ?

Młody ŁDZ
07-03-13, 11:32
Na kopułce chyba powinno być zaznaczone miejsce podpięcia przewodu do 1 cylindra. Kolejność zapłonu to 1-3-4-2, wałek rozrządu kręci się zgodnie z ruchem wskazówek zegara (patrząc od strony aparatu) więc miejsca wpięcia pozostałych przewodów można wydedukować.
Dzięki za info, kolejność zapłonu znałem ale nie rozkminiłem że tak można na szybko bez zbędnego myślenia wiedzieć który kabel gdzie. ;)