Zobacz pełną wersję : tylna szyba nie grzeje
Civic 5d 2007 pytanie do grona użytkowników, górna część tylnej szyby (od łuku) nie grzeje - czy ten typ tak ma czy znów mam pecha ???
Tez to niedawno zauwazylem... u mnie tez nie grzeje. Ale i tak nie widac tego ze srodka :)
U mnie grzeje. Widac, bo para dosc szybko znika przy drucikach...
michalmacpro
21-11-07, 17:50
Witam
Nie jedźcie czasem z tym do ASO-Panowie w tej górnej części szyby wbudowana jest antena,zresztą ładnie to widać :) :)
Wlasnie szukalam na forum w setkach tematow, ale opcja szukaj nie zdala egzaminu nie znalazlam nic konkretnego.
Otoz posiadam Honde Civic V i ogrzewanie tylnej szyby nie dziala w pelni grzeja sie tylko dwie gorne sciezki a reszta nic, utrudnia to bardzo jazde bo tylnia szyba sie przydaje a wtcierac ja to udreka czy ktos wie jak to naprawic?
Witam
Nie jedźcie czasem z tym do ASO-Panowie w tej górnej części szyby wbudowana jest antena,zresztą ładnie to widać :) :)
No to jak to z tym jest: u jednych grzeje cała szyba, a u innych część drucików jest anteną :czerwona kartka:
michalmacpro
24-11-07, 16:45
A co czytać nie potrafisz?Wszędzie jest tak samo-kilka drucików od góry to antena.Polej sobie szybę wodą na mrozie,włącz ogrzewanie tylnej szyby,wyleź z auta i obserwuj.Lód zacznie znikać tylko do 3/4 wysokości szyby.Oczywiście w lusterku tego fragmentu szyby nie widać.Po nagrzaniu wnętrza pojazdu szyba rozmraża,lub odparowuje w całości-co jest chyba dla ciebie oczywiste.
Moim zdaniem druciki na tylnej szybie maja podwojne zastosowanie. Jest to zarowno antena, jak i element grzewczy. Wykorzystanie jednej z tych funkcji nie koliduje z druga, takze pomysl jest dobry.
A co czytać nie potrafisz?Wszędzie jest tak samo-kilka drucików od góry to antena.Polej sobie szybę wodą na mrozie,włącz ogrzewanie tylnej szyby,wyleź z auta i obserwuj.Lód zacznie znikać tylko do 3/4 wysokości szyby.Oczywiście w lusterku tego fragmentu szyby nie widać.Po nagrzaniu wnętrza pojazdu szyba rozmraża,lub odparowuje w całości-co jest chyba dla ciebie oczywiste.
To TY masz chyba problemy ze zrozumieniem słowa pisanego, z mojej wypowiedzi wynika, że jedni mówią, że u nich grzeje cała szyba inni że przeciwnie (przeczytaj wszystkie wypowiedzi) i nie gorączkuj się tak :aloha:
michalmacpro
25-11-07, 12:01
Drogi Smugo
Ogrzewanie tylnej szyby jest zbudowane i działa dokładnie tak jak napisałem,we wszystkich 5D VIII gen.
Jedni zwracaja na to uwagę,inni nie,co nie zmienia faktu,że w prowadzeniu pojazdu to nie przeszkadza.Pewno sugerowałeś się prośbą o radę dziewczynki Vgen.pomyliła fora o kilkanaście lat.
Jeszcze kilka miesięcy wstecz byłem na twoim miejscu,jednak dla mnie problemem w moim cifie był silnik z jazza,amory,lakier.Nie przeszkadza ci że auto rozpędza się jak polonez?Ja wymieniłem i był to dla mnie ostatni ciff 1.4 :piwo2:
witam
Przy pierwszym sniegu zostawilem samochod z wlaczonym silnikiem i ogrzewaniem tylnej szyby i rozpuscil sie tylko snieg na dole szyby, chociaz za dlugo nie czekalem.
Ale z kolei gdy szyba jest zaparowana to jestem pewny, ze ogrzewanie tylnej szyby dziala na calej powierzchni.
Wedlug mnie ta gorna polowa ogrzewania szyby tylnej dziala slabiej, ale dziala.
Panowie wystarczy zajżeć do serwisówki, dostępna na głównej stronie i wynika z niej jak byk że górna część jest anteną + wzmacniacz antenowy a dolna jest odpowiedzialna za ogrzewanie.Scieżki grzejne naprawia sie lakierem przewodzącym na bazie srebra , nakłada sie 2 warstwy w odstępie 0,5h (oczywiście najpierw trzeba delikatnie oczyścic i odtłuścic paski grzewcze)Dodatkowo na serwisówce są dostępne kody serwisowe do sprawdzania modułów audio jak i samej anteny (poziom sygnału)