PDA

Zobacz pełną wersję : Uderzenie bokiem felgi w krawęźnik - co teraz ?

Malitek
22-02-13, 22:55
Witajcie,

jadać dziś po oblodzonej drodze na zakręcie w lewo, zniosło samochód na prawo, uderzyłem prawym kołem a reczej jego bokiem. Poniżej zdjęcia.

http://iv.pl/images/27927101169743399303.jpg
http://iv.pl/images/76068785019687194861.jpg
http://iv.pl/images/53952906707550475428.jpg

Czy felga do naprawy czy śmietnik ? co z oponą ?

Odpowiem już na pytania - miałem wybitą gałke i miałem drgania na kierownicy teraz po tym uderzeniu mam wyraźne głośniejsze stuki - oczywiście winne są im zapewne zniszczenia z felgi

piotreek23
22-02-13, 23:10
IMO felgę naprawisz ewentualnie kup używkę za 50zł :) (bo z tego co widzę masz zwykłą stalówkę jeżeli się myle popraw mnie :-)) zależy co tańsze ;). Opona jak nie ucieka powietrze,bąbel się zrobił czy cuś to wsio ryba jest ok. Bardziej bym się martwił o zawieszenie w takim wypadku do przejrzenia i ewentualne sprawdzenie geometrii i zbieżności.

Malitek
22-02-13, 23:19
Predkosc nie była jakś wielka, ogólnie nie wiem czy da sie felge naprawić bo sie mega wgieło w środek. Przeglądam właśnie oferty z kupnem to głowinie 2 sztuki lub komplet.

Po naprawie koła jak nie bedzie pukać to zawieszenie ogarniam po zimie a przeglądne je jutro w garażu na tyle ile umiem.

Ps. Nie wiem czy wdziałeś ale tam przy tym uderzeniu na oponie sąslady popękania - moze od starości to jest w jakiś sposób groźne ? Opony kupiłem razem z autem i zapewne swoje lata mają

piotreek23
23-02-13, 08:51
Jak są pęknięcia to to według mnie kwalifikuje się do wymiany i lepiej na takiej nie jeździć bo może strzelić w trakcie jazdy.

luki0123
23-02-13, 12:25
Miałem podobny przypadek a nawet gorszy, podczas zabaw na śniegu.Podobnie jak u ciebie rant poszedł do środka ale w znacznie większym stopniu niż u ciebie. Pojechałem do mojego zaufanego wulkanizatora i zrobił mi to za 20 zł :D .Felga do dzisiaj śmiga i jest w porządku.Jeśli zdecydujesz sie na kupno nowych to mam komplet lub parę na sprzedaż link do ogłoszenia wysyłam na pw. Pozdro

karas
23-02-13, 13:02
nie masz czym sie za bardzo przejmowac. Rok temu uderzylem bokiem przdniego kola w dodatku przy skreconych kolach :) Felga nadawała się na smietnik ( z opony uchodzilo powietrze ) zmieniłem felge, drażek z koncowką drązka poszedł do wymiany zrobilem zbieznosc i wszystko jest ok. Gdyby kolo poszlo pod samochod to wtedy mialbys problem. Na twoim miejscu najpierw pojechalbym z tym kolem do wulkanizatorem zapewne da sie je wywazyc i dla swietego spokoju zalozyl je na tyl. Skoro miales wybity drazek kierowniczy albo koncowke to i tak kiedys musialbys to naprawic

piotreek23
23-02-13, 17:39
Malitek jak jesteś z Poznania to mam jakieś Pirelli zimówki chyba 175/R14 komplet który mi leży w piwnicy od czasu jak kupiłem autko :) ja na nich nie jeździłem poprzedni właściciel twierdzi że z jedną jest coś nie tak a reszta śmiga więc za jakąś śmieszna cenę mogę oddać. Jak coś to PW.

RRa
24-02-13, 07:34
kupuj felgę za parę zł i śmigaj dalej:) też uderzyłem w krawężnik felgą ale w zeszłą zimę. była tak wgnieciona że 30km/h nie dało rady jechać ale powietrze nie zeszło;o a to fart bo zapasu brak :rolleyes:

Malitek
26-02-13, 16:34
Felga kupiona używana oryginalna stalówka za 40zł. Wymiana u wulkanizatora 25zł + 5zł za nowy zawór.

Jednakże opony które posiadam nie nadaja sie do niczego. Będe zmieniał. Są strasznie spękane. Wole nie mówić kiedy były produkowane ... mają tyle co auto. Seria - fabryczne