Zobacz pełną wersję : tłumik srodkowy
czesc mam pytanie robie teraz układ wydechowy kolekotr i reszta
pytanie w jakiej odległosci od kolektora umiescic srdokowy przelotowy tłumik???? ma to jakies znaczenie?? i jakiej firmy poleceacie taki tłumik??
thx
w jakiej odległosci od kolektora umiescic srdokowy przelotowy tłumik???? ma to jakies znaczenie??
Oczywiście ma znaczenie - ma to związek ze zjawiskami falowymi w ukladzie wydechowym, ale ja sie na tym nie znam i nie bede sie tu produkował. Na Twoim miejscu umieściłbym go tam, gdzie był seryjny.
A jeśli tłumik jest dłuższy, niż ten seryjny? To początek patrząc od kolektora jest tu istotny, czy liczyć od środka środkowego?
tu wszystko jest istotne ale chyba nikt az takiej wiedzy fizyczno-matematycznej tu nie posiada :)
Najwazniejsza jest pierwsza komora po kolektorze, tzn. jej odleglosc od zaworow wylotowych. Nastepne tlumiki to juz mozesz sobie umieszczac gdzie chcesz, liczy sie tylko ich wielkosc i konstrukcja. Innymi slowy, albo wstaw duzy tlumik przelotowy w miejscu katalizatora albo komore rezonansowa w miejsce kata i pozniej srodkowy w standardowym miejscu.
ok dzieki za rady ale jeszcze jedno pytanie bo u mnie kat był zaraz na kolektorze wydechowym wiec lipa troche
a gdzies czytalem ze 1 tłumik powinien byc w odleglosci około 1.5 metra od zaworów wydechowych czy to ta odległosc??