PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka różnica między świecami NGK ZFR6F-11,a BKR6E-11???

art81
13-11-07, 23:42
Witam. Posiadam Hondę Civic Coupe ej2 d15b7. Kilka dni temu postanowiłem wymienić świece. Udałem się do sklepu z częściami do aut japońskich, gdzie po przestudiowaniu katalogu sprzedawca stwierdził, że do tego modelu idą BKR6E-11. Kupiłem je i montując okazało się, że poprzedni właściciel założył ZFR6f-11. Wkręciłem jednak te nowe ufając sprzedawcy :speszony: . Dzisiaj poszperałem na stronie ngk i jest tam jak byk, że powinny być ZFR6f-11. :/
Mam pytanie czy orientuje się kotś, jaka jest między nimi różnica i czy śmigając dalej na BKR6E-11 nie narobię Hani szkód, a sobie kosztów?
Z góry dziękuję za odpowiedź - i nie gońcie proszę do szukajki, bo coś słabo działa, albo ja nie potrafię jej odpowiednio obsłużyć. Pozdrawiam wszystkich

Skoti
14-11-07, 09:58
Na pokrywie nad rozrządem ci pisze jakie masz mieć swiece

skolopendra
14-11-07, 11:12
daj takie jakie podaje katalog
czyli

http://www.ngkntk.pl/index.php?id=1319&pd=1320&t=pkwzuendkerzen&lmf=HONDA&h=HONDA&m=Civic

art81
14-11-07, 11:46
W katalogu NGK zalecają zfr6f. Mój problem polega jednak na tym, że sprzedano mi bkr6e-11. Nie stać mnie na kupowanie co tydzień kompletu świec, stąd pytanie o różnicę między nimi. Chcę się poprostu dowiedzieć, czy mogę bezpiecznie dla silnika na nich jeździć, czy koniecznie kupować zfr6f? Pojeździłem na nich kilka dni i raczej mi w sklepie nie wymienią i będzie zbędny wydatek. Z góry dziękuję za odpowiedzi

skolopendra
14-11-07, 12:45
czy koniecznie kupować zfr6f?
myślę ze potrzeby takiej nie będzie
..dla pewności wykręć sobie jedną świece za trzy tygodnie i sprawdź stan elektrody
.i tyle :aloha:

jogal
14-11-07, 12:57
BKR6E-11 są zalecane do civica d13b2 i innych modeli. Według mnie to nic się nie stanie jak zostawisz te świece u siebie, ale na drugi raz najpierw się upewnij jakie mają być a potem kupuj bo sprzedawcy to wogóle nie mają pojęcia co i do czego sprzedają...

art81
14-11-07, 16:53
Dzięki chłopaki. Będę w takim razie latał na takich, jakie mam.

na drugi raz najpierw się upewnij jakie mają być a potem kupuj bo sprzedawcy to wogóle nie mają pojęcia co i do czego sprzedają...
I tego się będę trzymał ;)
Te kupiłem spontanicznie przy okazji zakupu akumulatora, żeby drugi raz nie jeździć i z tąd ta wtopa.

polololo21
15-11-07, 10:42
kolego różnica jest i to duża w samej konstrukcji świecy aby silnik pracował optymalnie nalęży zakładać takie świece jak zaleca producent do d15b7 powinny być zfr aa róznica jest np w w wysuniętym izolatorze wiele jeszcze innych szczegółów zakładanie świecy podobnej bo pasuje gwintem i ciepłotą to duży bląd wiadomo wiadomo jakoś chodzić będzie tylko jak???

skolopendra
15-11-07, 21:08
aa róznica jest np w w wysuniętym izolatorze

stopień wysunięcia izolatora mówi nam o samej ciepłocie świecy

wiele jeszcze innych szczegółów

aż tak to te świece z k aplikowane to nie są ;)

wiadomo jakoś chodzić będzie tylko jak???

a wystarczy później...
.dla pewności wykręć sobie jedną świece za trzy tygodnie i sprawdź stan elektrody
:)

diego
16-11-07, 12:57
Jak ja wymieniałem świece to zakupiłem te zfr a miałem brk, nawet na obudowie mam napisane że powinny być brk a silnik mam też d15b7. I żadnej różnicy nie ma. Powinno być ok. To chyba są poprostu zamienniki.

art81
16-11-07, 16:13
Jak ja wymieniałem świece to zakupiłem te zfr a miałem brk, nawet na obudowie mam napisane że powinny być brk a silnik mam też d15b7. I żadnej różnicy nie ma. Powinno być ok. To chyba są poprostu zamienniki.
Odetchnąłem z ulgą :aloha: . W takim razie zostawię bkr, tylko sprawdzę za jakiś czas ich wygląd jak radził skolopendra .

róznica jest np w w wysuniętym izolatorze wiele jeszcze innych szczegółów zakładanie świecy podobnej bo pasuje gwintem i ciepłotą to duży bląd wiadomo wiadomo jakoś chodzić będzie tylko jak???
To mnie na początku zdołowało i miałem lecieć po zfr mimo kosztów, co by silnika na wiosnę nie wymieniać :agent:
Dziękuję koledzy i pozdrawiam :piwo2: