PDA

Zobacz pełną wersję : Zalane świece, kopci i gaśnie na biegu jałowym

Sickboy
07-02-13, 18:00
Witam!
Koleżanki i koledzy, proszę o pomoc bo zaraz odjadę z nerwów...
Przyszła ładna pogoda i postanowiłem trochę posprawdzać stan samochodu po zimie. Płyny, świece itp.
Gdy zdjąłem kable ze świec ukazał się przerażający widok. Dwie środkowe były w oleju! Od góry rzecz jasna.
Dowiedziałem się że pomoże wymiana uszczelki pod 'kopułą zaworów' (o ile tak to się nazywa). Kupiłem, wymieniłem, wykręciłem świece, wyczyściłem, sprawdziłem (mają iskrę, są jeszcze ok), wkręciłem, złożyłem wszystko, zapalam i... O dziwo zapalił, ale po chwili moje zadowolenie opadło.
Otóż zaczął strasznie dymić. W dodatku kiedy się rozgrzeje i obroty opadną to gaśnie :|
Podsumuję: zalane świece - wymieniłem uszczelkę ale gaśnie i kopci.

Co robić?

Autko: Honda Civic EC8, 1.3 silnik, instalacja LPG, stockowa (bez najmniejszego tuningu).

dEboo
10-02-13, 13:14
nie wiem co mają zalane w oleju świece do kopcenia, jaki kolor dymu ?? masz już sucho w świecach czy dalej pływają ?

Michał102
10-02-13, 13:27
Wymieniłeś samą uszczelkę pokrywy zaworów, czy te 4 okrągłe wokół gniazd na świece też?

dEboo
10-02-13, 23:02
poza tym są jeszcze oringi na łączeniu klawiatury z głowicą to z nich najczęściej mocno cieknie olej do świec.

Jetson
11-02-13, 00:02
Jak wykreciles swiece to olej zlal sie do cylindrow teraz po odpaleniu przez jekis czas bedzie sie ten olej wypalal . To ze gasnie moze bys spowodowane paliwem lub niewyregulowanym gaznikiem - jesli jezdzi to na LPB to musowo raz w roku regulacja zaworow